x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Salvate de maicute - Gaina batrana face pizza buna

Salvate de maicute - Gaina batrana face pizza buna

de Carmen Plesa    |    02 Feb 2007   •   00:00
Salvate de maicute - Gaina batrana face pizza buna

Si pizza cea mai buna se zice ca e cea cu peste... Romancele care merg sa se prostitueze in Italia in-cap, de obicei, pe mana proxene-tilor albanezi, care controleaza piata sexului.

Corespondenta din Torino, Italia
Romancele care merg sa se prostitueze in Italia incap, de obicei, pe mana proxenetilor albanezi, care controleaza piata sexului. Cele care reusesc sa scape ajung in comunitatile conduse de calugaritele catolice.

Stau doua intr-o camera dintr-un fel de hotel de o stea, destul de aproape de centru. "Ba, tu ai venit cu camera din aia ascunsa si ma mai tii si din treaba! Sau te-au trimis calugaritele sa spionezi?", ma repede barladeanca de Torino, in timp ce-si trage chilotii peste ciorapii de plasa. Cica o cheama Flore si are 21 de ani. "Ce te uiti? In Romania nici la consignatie vanzatoare nu aveam loc", mai adauga. A facut opt clase si dupa aceea a vandut sifon la pahar. Patronul a invatat-o si la altele. "Ti-e scarba sa stai jos la noi, hm?" Vorbeste jumatate in italiana, jumatate in romana.

"Eu am venit sa castig bani. Am stiut la ce vin, nu ca proastele care credeau ca se fac menajere sau le curg banii daca sterg o baba la cur. Dar m-au vandut la albanezi. M-au batut aia de m-au lasat fara dinti. Ca romanii asta fac: te pacalesc pana te aduc si dupa aia te vand la albanezi si aia stiu sa scoata banul din tine", spune barladeanca si-mi arata dintii lipsa. Pe albanezi i-a ridicat intr-o zi politia. "I-am denuntat si italienii mi-au facut acte", se mandreste fata.

SUB PROTECTIE. Dar se codeste sa spuna de perioada in care a fost sub protectie. A locuit intr-o comunitate, sub ingrijirea calugaritelor catolice, care i-au gasit si serviciu. "Nu zic ca nu se poarta bine cu tine calugaritele. Imi placea acolo, dar n-am cum sa traiesc din serviciul pe care mi l-au gasit ele. Noi suntem invatate sa castigam bani, nu asa, munca pe degeaba si foamea-n gat", spune fata, care s-a relansat de cateva zile in vechea meserie, impreuna cu o colega si fara "indrumator". "Incercam si noi, pana ne-or prinde albanezii", precizeaza ea. A aparut si colega, sa se schimbe in hainele de "lucru". E tot romanca, din Botosani.

"Asta cu calugaritele e pentru proaste, ma-ntelegi. Le mai pacalesc pe alea care credeau ca vin aici menajere. Alea sunt multumite sa spele ferestre si pentru doi euro. Una era insarcinata si a facut copilul acolo. Sta tot la calugarite. Le convine ca, daca au si copil, le tin aia pe de toate. Dar bani nu faci", spune colega. "Ha, ha, cum daca am fost insarcinate? Da’ nici nu mai stiu numarul. Toate ramanem, ca n-ai ce face. Mai ales alea care sunt cu foame, accepta orice. Te duci si faci avort, ca aici e gratuit", precizeaza ea. "Cand era vremea cu actele, unele erau asa proaste, ca nu se duceau la spital si isi faceau una alteia. Au murit prin santuri", spune Flore.

Le spun ca, deoarece Romania a intrat in UE, pentru romance numai primul avort va fi gratuit in Italia, iar pentru urmatoarele vor plati. "Parca eu sunt proasta sa zic acolo ca-s romanca. Zic ca-s marochina (n.r. - marocana) sau de-alde astea. Dar sa stii ca astea fac copii. Astea musulmance se inmultesc. Marochinele astea cu barbat, vreau sa zic..."

RASISM IN BREASLA. O prostituata din Romania care stie meserie castiga binisor la Torino, unde pe piata de profil majoritare sunt emigrantele de culoare din Africa. "Normal ca prefera sa dea un ban in plus, decat sa plece cu maimuta. Pot sa-si spuna ele ce chiloti vor in fund, ca tot ca niste maimute arata", se hlizeste rasist colega lu’ Flore.

Sunt si prostituate care au "reusit". "Aveam o prietena foarte frumoasa si a inceput sa vina un italian la ea. O data, de doua ori, de trei ori. Dupa aia a luat-o la el acasa si acum face numai pentru el si prietenii lui, si are si masina", exemplifica Flore norocul care te poate lovi in breasla. "Oricum, italienii astia sunt cam prosti, nu ca romanii nostri. Iti dau si bani si se si comporta frumos cu tine. Am prins cate un prost din asta si am facut chiftea si de o mie de euro pe noapte", spune fata. "Hai, ca ti-am zis, vino si tu cand e mai putina treaba. Du-te la alea de la calugarite daca vrei sa-ti planga", incheie Flore.

FINAL. Pe Tina Motoc, una din fetele "pe meserie", plecata sa faca bani la Torino, au tinut-o 13 luni la congelator. Asa de rau ii fusese maltratat corpul - legata, arsa cu tigara, taiata si la sfarsit incendiata - incat politistii italieni au crezut ca a fost o razbunare a mafiei. Dupa 13 luni de cercetari, s-a aflat ca o omorase un detinut de la regim semi-deschis, care ziua lucra in oras si noaptea se intorcea la puscarie. Avea drum prin zona in care romanca se prostitua.

Dupa acele 13 luni, parintele Lucian Rosu, de la parohia Sfanta Cruce, din Torino, a dus-o acasa, la Dorohoi. Acasa insemna o cocioaba precum un grajd de vite, o sora mai mica, flamanda, si niste parinti alcoolici. Povestea Tinei Motoc, colega lor de breasla care a murit la Torino in urma cu trei ani, n-a avut darul sa le impresioneze pe cele doua prostituate. "Auzi, Dumnezeu s-o ierte! Dar eu aseara am facut 300 de euro. Nu risti, nu castigi. Mai bine mor aici, decat flamanda, la prasit in Romania! Hai, ca ma tii de vorba cu povesti din astea si eu am treaba..."

SEMIPROSTITUTIA DANSATOARELOR
O alta parte a breslei romancelor care au plecat sa faca bani din setea de sex a italienilor sunt cele care lucreaza in "night"-uri, unde danseaza si ii intretin pe clienti. Au salariu fix, cota din consumatie si pana la 50 la suta din tariful "prive"-urilor.
"Daca un client ma place, cere «prive». Mergem intr-un separeu. Eu nu fac sex. Regula clubului e fara sex. Ei imi cer sa ma dezbrac sau sa ma atinga si atat", spune Dana, o romanca din Suceava. In cluburile din orasele mai mici insa, multe night-uri mascheaza bordeluri.
"Italienii au vrajeala asta... Iti ofera de baut, iti spun ca esti frumoasa. Nu se gandesc neaparat la sex", spune Dana, fermecata si ea de italieni. Dupa care isi aminteste ca a avut si clienti care au vrut sa o bata, sa o violeze sau i-au cerut sa faca lucruri de care nu mai auzise pe lumea asta. "Am nopti in care plec acasa si cu 200 de euro. Cine imi da banii astia ca sa dansez in Romania? Am facut liceul de balet. Nu l-am terminat. Dar chiar daca il terminam, crezi ca-mi dadea cineva de lucru?", se enerveaza Dana.

FEMEI IN VARSTA, ITALIENI PERVERSI
Multe fete au plecat din Romania dupa ce le-au fost promise slujbe de menajere sau ingrijitoare la Torino. Aici, prietenii care le adusesera le-au obligat sa se prostitueze pentru ei sau le-au vandut albanezilor - majoritari in randul proxenetilor. Printre romancele care au ajuns sa traiasca asemenea drame s-au numarat si cateva femei in varsta. Ele erau aduse special din Romania, la cererea unor italieni gerontofili, sau erau alese din randul celor care ajunsesera sa traiasca in centrele sociale din Torino, dupa ce isi pierdusera slujba de menajera/ingrijitoare. Cu promisiunea ca stiu ei o casa buna unde le-ar putea angaja, baietii romani trimisi de gerontofili le duceau pe femei in anumite locatii. Dupa ce le sedau si le batjocoreau cateva saptamani, italienii le aruncau pe strazi de la periferie, in santiere parasite sau la gunoi.

AVORTURI
Biserica catolica are mai multe programe pentru recuperarea tinerelor care au ajuns sa se prostitueze. De aceste programe beneficiaza si romancele. Dupa ce sunt luate din strada, acestea traiesc in comunitati secrete (mai ales daca fetele i-au denuntat pe proxeneti), unde sunt ingrijite, invata diferite meserii, primesc acte si o slujba.
Mai nou, calugaritele italiene vor sa organizeze o locatie unde sa poata trai prostituatele sau femeile insarcinate fara posibilitati, impreuna cu copilul pe care il vor aduce pe lume. Cele care nu vor sa pastreze copilul vor fi asistate pentru ca acesta sa fie infiat. La Torino, romancele, indiferent de ocupatia pe care o au, conduc in clasament la numarul de avorturi la cerere.
×
Subiecte în articol: reportaj romania torino