x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Salvezi un om, salvezi o lume (13) -Cimitirul de pe perete

Salvezi un om, salvezi o lume (13) -Cimitirul de pe perete

de Viorel Ilişoi    |    22 Aug 2012   •   18:57
Salvezi un om, salvezi o lume (13) -Cimitirul de pe perete

Si ce daca-i mare cat un cal? Sufera. L-au facut drogurile harcea-parcea! Pai, nene, cand bagi legalele-n bot tre' sa te uiti la tine si sa-ti zici sincer: pa, pui! Dintre toate porcariile de si le baga fraierii in ei, astea legale, etnobotanicele, sunt cele mai date dracului. Poti sa fii tu cat Casa Poporului, ca n-ai scapare. Nimeni nu scapa.

Geniul din Militari
Marcel Raducanu Lixandru zicea: "Ba, eu sunt mare si tare — ia uite cata ciocane am!" Se dadea cocostarc pe pasarela. Zicea ca drogurile nu se leaga de el. Ca n-au efect. Aiurea! Cum ai pus botul, ala esti!

Babacul lui era mereu manga, mereu cu benoaclele aburite. Nu iesea din casa decat sa-si ia inca o sticla de genocid. I-a dat baiatului nume mare, de fotbalist: Marcel Raducanu. Altceva n-a mai facut pentru el. A batrana era maturatoare de strazi, abia manjea farfuriile cu potol... Marcel a crescut ca buruiana, nu l-a bagat nimeni in seama. N-a ajuns fotbalist, cum ii menea numele, desi era un bun mingicar si nici scoala nu-i placea. Era naspa la scoala. S-a oprit la doua clase. O ardea golaneste pe strazi si de acolo primea exact invatatura de care avea nevoie sa se descurce.

Avea saispe ani in 1999, cand s-a intepat prima oara. Nu de suparare ca i-a murit babacul. L-a mancat in cur sa vada cum e. De curiozitate. Si ca sa nu fie el mai ghertoi, mai mazgalici intre toti ciumegii cu care se inhaitase. Erau niste ciumalai corditi de prin Militari care bagau vastu-n masini, numai mertane si pisicute nemtesti. Cand garda a picat pe ei, pretenarii l-au predat pachet. Si a cazut Marcel la suferinta, un an de zile, la inchisoarea pentru minori de la Tichilesti. A fost dibac, a intrat la facultate cu doar doua clase la baza.

Furnici in creier
A inceput cu heroina. Era limpede ca o bucatica de cer inchisa in seringa. I-au intrat furnici in vena. A simtit cum i se urca la cap. Si ce viteza aveau, ale dracului furnici! Ciup-ciup-ciup! — au inceput sa-i ciuguleasca bambilusca. Neuron cu neuron. Da' lui ii placea asta. I se parea ba ca pluteste ca lebadoiul, ba ca se ardica la cer ca uliul. Si vedea toata lumea de sus ca pe o tipsie cu bunatati si cu gagici. I se parea ca el e cel mai frumos din oras si ca toata lumea il iubeste. Nici frig nu-i era, nici foamea nu-l taia la ghiozdan. Pe urma, cand furnicile se saturau de rontait, Marcel cadea ca bolovanul din cer. Dadea cu curul de pamant si urla de durere. Dar nu se astampara. Cata sa se catere iar in lumea de peste lume, la etaj, unde era numai fantazie si delir. Prea misto!

Pentru boieria asta trebuia sa sparga masini. Dadea totul pe droguri. Pe urma a trecut la vitrine: trosc! cu cataroiul, lua scumpetea si — jea! Degeaba isi punea ciorapi pe labeturi si isi tragea sapca pe vizor. A fost prins si iar s-a dus la umbra. De doua ori pentru furt, o data pentru talharie. In total, opt ani de bulau. Cica i-a prins bine incubatorul: macar n-a mai dat cu ciocul prin faina.

Credea ca i s-a luat de droguri. Dar cum s-a liberat, a dat cu nasul in ele. Cand te mana dracul ti se pare ca toata lumea e facuta din prafuri, iti vine sa lingi peretii. Poti sa nu pui trompa ani de zile; cand ai mirosit din nou, ala esti. Te faci homar din prima, cum ai fost. Asa si Marcel Raducanu. A inceput cu parcangeala, cu ciordeli marunte, ca sa nu intre iar la parnaie. Insa din astea nu-i ieseau destui coco pentru coca sau pentru malaciuca. Si atunci a facut greseala vietii lui: a dat-o pe etnobotanice.

Mortul viu mort
— Ba, sa mor io, botanicele astea-s facute cu sloboz de drac. Pai, ierea pe toate drumurile. Ierea legale. Si ieftine. Te duceai, nene, la magazin, luai frunzuca si-o sugeai, o faceai penala, o faceai ceiut si-o beai. Si davaistii — jmecheri, ce crezi? Dadea politicul interzis la o substanta, ei schimba numele si gata. Si acum gasesti legale. Numai in Militari la mine stiu doua... Ba, manca-ti-as! Deci eu am tras pe nas, am bagat in vena de-am zis ca-mi esplodeaza motorasul, ani de zile, da' o duceam pe picioare. Si m-a pus dracu' sa iau legale. Asa ceva n-am crezut ca esista. Ia zi, Botosane, nu e meserie? Bai, nu pot sa-ti zic cum e! In patru luni m-a facut muci. M-a destruns! Botosan asta facea gauri in pamant cand era luat. Eu ma cautam de paduchi si ma cacam pe mine de frica. Panica se cheama. Legalele astea mi-a bagat tebeceu-n plaman. Ma vezi mare pe dinafara, da' is scobit, fratioare. Se ia legale pe rupte in Romania! Toti bitongii astia care iau legale au tebeceu. E esplozie de tebeceu in Bucuresti. Ia sa verifici, sa vezi! Nu stiu cum, da' cacatul ala de planta ataca plamanii. In patru luni eram fleasca, cand am iesit. Am ajuns la spitalul Obregia, la detox. Acolo am aflat ca s-a pus si hivul pe mine. Am ajuns aici, la Concordia, pe 4 ianuarie 2012. Bai, stii cum ieream? Nu pot sa-ti spun. Eram foarte terminat! Ce zicea asta, Botosan Mihai, ca ierea mortul viu cand a venit aici? Pai eu ieream mortul viu mort!

Dupa trei luni m-am revenit la puteri, acia-sa. Am zis: gata, nu mai ma droghez, sa moara mama! Am douasnoua de ani, opt ani de mititica, vreau sa traiesc si io. Da' hotarat! Stai sa vezi. Deci ma trimite astia dupa trei luni sa ma duc la Iasi cu alt drogat sa-si faca buletinul, ca se espira. Adica eu — insotitorul lu' ala, ma-ntelegi? Sa am grija sa nu bage in el. Bai, si ce face Marcel? Pofta dracu'! Il las pe ala-n gara, iau taxiu si ma duc in Militari sa-mi iau etnobotanice. Pfui, ce era in mintea mea. Juma' de ora m-am invartit pe langa chiosc. Nu stii cum e. Mergeam in limba! Da' am zis: ba, gata! Acolo a fost batalia care am castigat-o, zic eu. M-am intors la gara, l-am dus pe drogatul ala la Iasi si l-am adus cu buletinul la el si nedrogat. Si de atuncea-sa nici nu mai ma gandesc, nu mai mi-e pofta.

Cafteala cu sine
Acum galiganul e la Concordia. S-a intremat, arata bine pe spoiala. Ce-o fi la sangerete... numai el si doctorii stiu. Lucreaza la o sala de fitness, da cu matura pe-acolo, spala podele. E misto ca vin gagici ca lumea sa-si mentie silueta, isi mai spala si el ochiul. Patronul are incredere in el. Ii da zece bulioane pe luna. Fiindca s-a aratat baiat de caracter, cei de la Fundatie l-au mutat din caminul de triaj in Casa Iuda. Acolo e hogeagul lui acum. Da un bul pe chirie si un bul pe intretinere. Restul ii pune la ciorap, nu se lasa casbec. Si-a luat si scuter. Instructorii spun ca putini s-au schimbat atat de mult in opt luni. Cica s-a pus ca lumea pe sine. Cum e el ca trenul, cu doua clase, parca-l vezi ca ajunge in gara aia buna.

Cand a castigat Marcel marea cafteala cu dracii dan el, in fata chioscului de etnobotanice, a avut in capatana o chestie tare vazuta la Concordia. A dat intr-o zi, pe un perete, de doua panouri cu poze de morti. Numai fragezime, neica! Ciutani si gagici, vai de sufletul, morti ca florile. De la droguri. Nu s-au putut lasa si au mierlit-o. Opt bucati! — in afara de aia care au stins lanterna prin canale. A buchisit pe perete: Ramona — supradoza... Cristian — supradoza... Gheorghe — supradoza... Ilie — supradoza...
I s-a parut ca vede in continuare: Marcel Raducanu ¬¬— supradoza.
— Bai!... Si m-am lasat!
___________________________
Cititi in episodul urmator despre tanarul Pasarica si alti gugustiuci
__________________________

Cateva echivalari argotice, nu neaparat necesare, in ordinea aparitiei in text:
A se da cocostarc pe pasarela — A se da mare; a se increde exagerat in fortele proprii; a brava; a se scoate in evidenta
Benoclu, benoacle — Ochi (aici); ochelari; vizor; spion; paznic
Genocid — Bautura proasta, contrafacuta; posirca
Potol — Mancare, haleala (aici); masturbare
Naspa — Neplacut, nasol, urat; situatie dilematica; persoana antipatica
A se intepa — A se injecta (aici); a se prinde de poanta; a-i pica fisa; despre femei: a ajunge cu usurinta la contacte sexuale (ocazionale)
Ghertoi, mazgalici — prost, fraier, pampalau
Ciumeg — smecher de cartier; lider de gasca
Ciumalau — smecher, sef
Cordit — versat (aici); bazat; sustinut de insi puternici; plin de pile si relatii
Vast —- mana. A baga, a da cu vastul: a fura
Pisicuta — masina scumpa, puternica (de viteza, cu motor silentios, care "toarce"; in special BMW)
Garda — Politie, patrula
A cadea (intra) la suferinta — A intra la inchisoare
Dibac —Deosebit de inteligent
Bambilusca — Cap, creier
Ghiozdan — Stomac
Cataroi — Pietroi (aici); functionar incoruptibil
Jea/ Gea — (interjectie) - fugi!; tai-o!; dispari!
Vizor — Ochi, vedere
Umbra — Inchisoare, puscarie, parnaie, bulau, tuhaus, gherla, facultate, incubator, mititica
A da cu ciocul prin faina, a pune trompa— A consuma droguri-praf, a trage pe nara, a trage o linie
Homar — Consumator inrait de droguri; consumator activ; USCAT este un fost consumator
Parcangeala — Activitatea celor iau in stapanire locuri de parcare publice si pretind o taxa ilegala de la cei ce parcheaza (amenintand, in caz contrar, cu zgarierea masinii)
Ciordeala — Furt marunt, furtisag
Coco — Dolari; bani, in general (aici)
Coca — Cocaina
Malaciuca — Heroina (aici); sperma; sloboz. (Probabil de la malahie/malachie — masturbare)
Penala — Tigara grosolana facuta din chistoace, tutun invelit in hartie de ziar
Davaist — Furnizor de droguri, dealer
Bitong — Pustan, adolescent; orfan — (Probabil de la bitang - bastard, copil nelegitim)
Sangereta — Organ intern
Bulion, bul — Un milion (de lei)
Hogeag — Adapost, culcus, ascunzatoare
Casbec — Ramas fara niciun ban, calic, lefter
A stinge lanterna — A muri

___________________________________________

Salvezi un om, salvezi o lume
episodul 1 - Omul fara amintiri
episodul 2 - La cersit, ca sa bea tata!
episodul 3 - Printre ciudatii cu plamanii in afara
episodul 4 - Micul revolutionar ia lectii de ciordeala
episodul 5 - Libertatea ca un abur de mancare
episodul 6 - Cu mana intinsa la Dumnezeu
episodul 7 - Foame la Venetia
episodul 8 - Patimile dupa Costel
episodul 9 - Ratacit intre Biblie si Codul Penal
episodul 10 - Mama ii desparte, Facebook ii reuneste
episodul 11 - Si painea l-a facut liber!
episodul 12 - Baiatul care aduce pizza
episodul 13 - Cimitirul de pe perete

×