x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Schimbati la nastere

Schimbati la nastere

18 Aug 2004   •   00:00

In urma cu aproape 50 de ani, la Maternitatea Ploiesti, o asistenta a schimbat doi copii, la cererea uneia dintre familiile bebelusilor, care era de etnie rroma.

NINA MARCU

Ploiestiul anilor ’60. Familia Margaritescu astepta cel de-al doilea copil. Femeia a nascut la maternitate o fetita, pe care, din cauza durerilor, nu a vazut-o foarte bine. A doua zi, cand s-a dus s-o alapteze, a dat ochii cu o micuta al carei pigment nu semana deloc cu al ei si nici cu al sotului. Fetita era bruneta, chiar neagra. S-a gandit ca, dupa nastere, e firesc sa aiba o asa culoare. Au trecut anii si fetita si-a pastrat culoarea, nesamanand absolut deloc cu familia Margaritescu. Cinci ani mai tarziu, Victor Margaritescu, care lucra la sectia Sistematizare-Urbanism a Primariei Ploiesti, a fost vizitat de o asistenta de la maternitate. Aceasta, ca sa obtina mai usor anumite acte, i-a spus omului: "Daca ma ajutati, va spun si eu un mare si extrem de important secret pentru dumneavoastra. Cea de-a doua fiica a dumneavoastra a fost schimbata la nastere cu fata soferului primului secretar de partid al Regiunii, Balalia. Chiar eu am facut asta. Mi-a propus sa fac schimbul si am fost de acord si pentru ca am primit o suma de bani, si pentru ca era vorba de protejatul primului secretar. Acest sofer i-a spus sotiei sale cand a plecat la maternitate sa nasca sa nu-i aduca acasa o cioara borata de culoarea lor, ca o omoara. Voia tiganul un copil cu pielea alba." Sotii Margaritescu s-au dus la adresa indicata de asistenta si au privit de la distanta cealalta fetita. Semana leit cu ei. Au incercat sa-l convinga pe sofer, dar acesta a refuzat sa dea fetita. Asa s-a ajuns in instanta.

INFRUNTAND REGIMUL. Hotararea judecatorilor a fost clara: trebuie sa se schimbe copiii si fiecare fetita sa-si ia locul care i se potriveste. Hotararea nu s-a pus insa niciodata in practica. Cei cu care am stat de vorba ne-au marturisit ca "tiganii nu voiau sa dea copilul nici in ruptul capului. Ei au fost sprijiniti chiar de primul secretar de partid de atunci, Balalia. Disperat, Victor Margaritescu a furat copilul. Din pacate, nu a putut sa tina fetita decat trei saptamani. Pe atunci, nici fetita nu a vrut sa stea acolo. Anii au trecut si ea a cunoscut un italian, cu care s-a si casatorit. Fata s-a rusinat sa prezinte italianului familia rroma si s-a dus la poarta adevaratilor parinti. Familia Margaritescu a primit-o cu bratele deschise, i-a dat cuvenita zestre si a condus-o pana la granita. Nici pe cealalta fiica, cea a tiganilor, nu au renegat-o niciodata, crescand-o si asigurandu-i viitorul cu acelasi drag.

DESTINE INCURCATE

Am incercat sa gasim pe cineva din familia Margaritescu. Parintii s-au stins, iar copiii nu vor sa revina asupra acestui aspect deloc placut din viata lor. Faptele ciudate s-au tinut lant de-a lungul anilor la maternitatea din Ploiesti. In ianuarie anul acesta, sase femei au fost anuntate sa vina sa-si ia acasa copiii din maternitate, desi, in urma cu cateva luni, spitalul le anuntase ca bebelusii lor au murit la nastere.

×
Subiecte în articol: reportaj fetita margaritescu