x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Si englezii au un Le Pen al lor

Si englezii au un Le Pen al lor

08 Iun 2004   •   00:00

REPORTAJ

In Marea Britanie, partidul UKIP, condus de Roger Knapman, cere retragerea tarii din Uniunea Europeana si si-a propus sa socheze cu rezultatele in alegeri, precum Frontul National din Franta, al lui Jean-Marie Le Pen.
MARINA CONSTANTINOIU

Roger Knapman a avut o revelatie in 1986, in cursul vizitarii unei cazarmi a armatei germane. In biroul ofiterilor, privirea i-a fost atrasa de o harta a Europei. "Statele disparusera. Nu mai erau decat regiuni", spune el. De atunci lupta cu inversunare pentru a apara existenta si suveranitatea Regatului Unit. "Nu sunt antigerman, sunt doar probritanic", spune el.

Roger Knapman este un fost subsecretar de stat al lui John Major si a parasit Partidul Laburist in 2000, pentru ca-l considera prea conciliant cu "dictatura de la Bruxelles", care "impune 70% dintre legile britanice". "Era in momentul Tratatului de la Nisa. Nu vedeam nici o rezistenta fata de integrarea europeana in cadrul Camerei Comunelor", spune el. De doi ani conduce Partidul pentru Independenta Regatului Unit (UKIP - UK Independence Party), singurul care cere o retragere imediata si totala din Uniunea Europeana a Marii Britanii. O formatiune politica pana acum marginala, dar care ar putea realiza o crestere la alegerile europene din 10-13 iunie.

In carti, la europene

Un sondaj dat publicitatii la sfarsitul lui mai in Daily Telegraph il crediteaza cu 18% dintre intentiile de vot, adica doar cu 5 puncte mai putin decat laburistii premierului Tony Blair. La primul scrutin din 1999, UKIP nu a primit decat 7,7% dintre sufragii. "Vom produce acelasi soc pe care l-a produs Le Pen in Franta", avertizeaza Nigel Farage, unul dintre cei trei alesi ai partidului in cadrul Parlamentului de la Strasbourg. "Dar comparatia se opreste aici", spune Farage, adaugand ca UKIP este "un partid respectabil, democratic si liberal".

Roger Knapman, avertizeaza clasa politica in legatura cu rezultatele partidului la alegerile din 10 iunie: "Va fi un cutremur politic, daca UKIP pune mana pe mai mult de 10 mandate parlamentare europene". In discursul rostit cu ocazia lansarii oficiale a posterului de campanie, Knapman a afirmat ca majoritatea britanicilor vor scoaterea tarii din Uniune.

"UE e prea mica pentru noi"

In trecut, legaturile lui Nigel Farage cu extrema-dreapta au fost denuntate de mai multe ori, in special de revista Searchlight. "Toti candidatii nostri trebuie sa semneze un angajament antirasist", sustine Nigel Farage. "Nu suntem nationalisti in sensul traditional al termenului. Din contra, sustinem libertatea comertului, internationalismul. Sinceri sa fim, credem ca UE este prea mica pentru noi. Noi vrem sa legam relatii de afaceri cu lumea intreaga si, pentru asta, avem un avantaj: vorbim engleza!", explica Nigel Farage pentru Liberation.

In realitate, temele populiste abunda in campania partidului sau. Cea preferata este: "UE e dominata de Franta si Germania". Iar pe site-ul Internet al partidului se poate citi ca este "periculos si naiv sa se creada ca britanicii sunt capabili sa isi apere interesele vitale in fata unei Frante ostile visceral Americii si modelului anglo-saxon". "Victoria Codului Napoleon asupra mai multor secole de democratie britanica va antrena sfarsitul juriilor populare, abandonarea prezumtiei de nevinovatie si va permite detentiile nelimitate", se mai poate citi pe site.

Unul dintre fruntasii partidului, prezentatorul de televiziune Robert Kilroy-Silk, a fost dat afara acum cateva luni de la BBC, dupa ce i-a calificat pe arabi drept "niste kamikaze, macelari si opresori ai femeilor".

Obsesia imigratiei din Est

Teama de strainatate revine in numeroase discursuri ale UKIP. "Valul de imigratie recent provenit din Europa de Est este perfect inacceptabil", spune Farage. "Imigratia asta exercita presiuni asupra soselelor noastre, asupra serviciilor publice, asupra spitalelor noastre", adauga el, simtind ca tema abordata in discursul sau e una "la moda". Sprijinul primit din partea lui Robert Kilroy-Silk si al altor staruri, cum ar fi actrita Joan Collins sau exploratorul Ranulph Fiennes, garanteaza UKIP o deschidere mediatica de care nu s-a bucurat pana acum, ceea ce face din partid un adversar cu sanse. In plus, UKIP si-a asigurat si serviciile lui Dick Morris, care a fost organizatorul campaniei electorale a lui Bill Clinton si a lui Max Clifford, unul dintre expertii in relatii publice cei mai renumiti din Marea Britanie.

Frontul National cere "nota" Uniunii

"Modelul" UKIP, Frontul National din Franta, isi continua, la randul sau, campania anti-UE, prin vocea liderului sau, Jean-Marie Le Pen, care a cerut zilele acestea "un bilant pentru tot ceea ce a adus bun Europa". "Nu cred ca pentru moment este util ca prerogativele Uniunii Europene sa fie intarite", a declarat el pentru France 2. Dupa parerea lui, "deocamdata, UE are prea multe prerogative". Jean-Marie Le Pen a cerut ca "francezii sa faca bilantul, pentru a se afla cat a costat-o pe Franta aceasta Europa". Potrivit lui, constructia europeana nu a reusit sa imbunatateasca situatia economica a Frantei, ci, din contra, sa favorizeze "delocalizarea, ruinarea agriculturii si industriei, precum si somajul".

INCREZATOR

"Speram intr-o mare lovitura pentru ca stim ca majoritatea oamenilor spun ca Marea Britanie ar trebui guvernata de britanici"
Roger Knapman, Liderul UKIP
×
Subiecte în articol: reportaj ukip