x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Smaraldul din ceaşcă

Smaraldul din ceaşcă

de Oana Vasiloiu    |    25 Mar 2011   •   17:12
Smaraldul din ceaşcă
Sursa foto: Arhiva personală/

158241-matchatea.jpgPentru japonezi, ceaiul este mai mult decât un ceremonial sacru şi mai mult decât o tradiţie veche de sute de ani, este un mod de viaţă etern. Acum 800 de ani, un călugăr bu­dist japonez aduce din China un miracol: ceaiul verde, matcha – care se presupunea că este leacul pentru toate bolile, elixir pentru suflet şi antiîmbătrânire.

 Ca orice raritate, acesta era procurat greu şi la un preţ scump, de aceea îl consumau doar cei din înalta societate. Până în secolul al XVI-lea, matcha era considerat un simbol al puterii şi al călugărilor budişti şi un reper de statut social. Ceremonialul servirii era extrem de formal şi bine stabilit, fapt care a rămas şi astăzi în aşa numitele „tea house” din Japonia, ritualul fiind executat în diferite stiluri, de către „tea masters” de diferite ranguri. În secolul nostru, matcha a rămas o raritate, fiind considerat „regele ceaiurilor verzi”, şi este un privilegiu al cunoscătorilor. Japonezii păstrează conservatorismul preparării şi al servirii, iar pentru europeni sau americani există cursuri şi şcoli de practică a acestei activităţi numite „chanoyu” sau „chado” (pronunţat sado).

Acum vreo câţiva ani, am avut pentru prima dată un prilej onorabil de a savura un ceai de matcha, într-un restaurant cu specific japonez din Viena, iar gustul şi senzaţia de binefacere nu sunt comparabile cu nimic din ceea ce ştiam. Aspectul şi sclipirile verzi de smarald te fac să crezi că este o băutură dintr-o altă lume şi te întrebi ce ai făcut să meriţi să o bei şi să te simţi divin. Mi-am spus că trebuie neapărat să ajung în Japonia, să îl servesc într-un cadru profund tradiţional, purtând kimono şi şezând pe vestitele tatami.

Acum o săptămână, vizitându-mi unul dintre cei mai dragi prieteni, am avut o revelaţie uluitoare. Nu-mi venea să cred, intrând la el în birou, l-am găsit savurând un ceai de matcha, abia pregătit de către o domnişoară care îi spunea că se ocupă de comercializarea lui în România. Bineînţeles, am primit şi eu un vas (pentru că matcha se bea dintr-un vas de cera­mica special, lucrat manual) şi am simţit cum renasc. Pentru japonezi, ceremonialul ceaiului este „the way of life”. Iar eu aş spune că este ridicat la nivel de artă. Matcha – sau pulberea aceea verde din care se prepară băutura ? are capacitatea de a te reface fizic, mental şi spiritual, în doar câteva minute. Plus că are un gust dumnezeiesc. Nici un alt ceai din lume nu se compară cu matcha.

Pe lângă faptul că are proprietăţi te­rapeutice, are cu peste o sută de ori mai mulţi antioxi­danţi decât orice altă plantă, fruct sau aliment cunoscut pentru această calitate, un complex întreg de vi­tamine, calciu şi fier şi este extrem de concentrat (pentru o servire, se folosesc doar două vârfuri mici de pulbere de linguriţă specială din bambus). Pulberea fină de frunze verzi previne şi luptă împotriva cancerului, scade colesterolul, reglează metabolismul şi prelungeşte viaţa mai mult decât orice aliment sau medicament. Este natură pură şi ar fi eronat să-l compar cu ceva făcut sau prelucrat de om. Este un produs de nişă, în sensul că nu se găseşte la băcănii sau în supermarketuri şi este destul de scump, dar mă bucur că cineva s-a gândit să-l aducă în România şi vă împărtăşesc informaţia aceasta tocmai pentru că sunt convinsă că acest ceai, dincolo de beneficiile pe care le aduce pentru sănătate este un simbol de stil de viaţă şi vă îndrum să învăţăm să trăim frumos!

Pentru a avea un stil de viaţă trebuie să reuşim să ne cunoaştem şi să înţelegem că suntem suma alegerilor pe care le facem, indiferent că sunt vestimentare, alimentare sau culturale. Pentru că suntem ceea ce purtăm, iubim, mâncăm, citim, admirăm, de aceea vă inspir să faceţi alegeri proprii felului în care sunteţi şi vă provoc să experimentaţi la infinit lucruri de calitate pentru a vă descoperi tot mai adânc şi a vă defini uman. Mergeţi să degustaţi matcha şi să aflaţi ce se ascunde în spatele miracolului acestei băuturi pentru suflet şi trup. Îl găsiţi în Livada cu ceai (din Mall Feeria, Băneasa). Să fiţi pregătiţi să investiţi puţin mai mult deoarece, pentru început, trebuie să achiziţionaţi tot setul de ustensile tradiţionale pentru preparare. Oricum, vă asigur că merită toţi banii. Dacă veţi simţi că deveniţi dependenţi, îl puteţi prepara în mai multe feluri, cu apă fiartă, cu lapte sau cu limonadă şi gheaţă – este excelent sub orice formă şi îl puteţi adăuga şi în supe, mâncăruri şi deserturi. Oricum îl veţi prefera, veţi fi mai sănătoşi, mai tineri şi mai frumoşi, ceea ce vă doresc. Pe curând!

×
Subiecte în articol: reportaj