x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Soros versus Bush

Soros versus Bush

16 Apr 2004   •   00:00

Miliardarul de origine maghiara a cheltuit 4 miliarde de dolari pentru diverse cauze, de la combaterea unor maladii, la sustinerea democratiei, mai nou a pus la bataie cel putin 15 miliarde de dolari pentru a-l invinge pe presedintele Bush.

Soros desfiinteaza politica externa a lui Bush intr-o noua carte, „Basica suprematiei americane" („The Bubble of American Supremacy"), potrivit Rador. Revista americana Time a reusit sa afle chiar de la sursa ce are Soros cu Bush.

  • Time: De ce un multimiliardar isi petrece timpul cu studentii?

    George Soros: Nu este suficient sa respingem strategiile administratiei lui Bush, ci este necesar sa reconsideram si rolul Americii in lume. Aceasta priveste viitorul studentilor din campus si de aceea le prezint aceste probleme.

  • Il urati pe George Bush?

    Nu. Cred ca a dus tara si lumea pe un drum periculos. Si cred ca a fost ales pe platforma unei politici externe modeste, iar de la 11 septembrie a incercat sa-si impuna vointa in lume. Cred ca este foarte important ca noi sa-i respingem strategiile.

  • Criticii v-au numit extremist si radical de stanga incoruptibil. Cum comentati?

    In ultimii 15 ani m-am dedicat promovarii valorilor unei societati deschise pe cuprinsul intregii lumi. Cei care ma descriu ca extremist se intampla sa fie ei insisi extremisti. Asupra acestora atrag atentia electoratului.

  • Ati comparat strategiile lui George Bush cu cele pe care le-ati experimentat sub totalitarismul nazist si sub cel sovietic. Destul de dur. Ce-ati vrut sa spuneti?

    Nu l-am numit pe George Bush nazist si nu l-as numi astfel, deoarece stiu diferenta dintre o societate deschisa si un regim totalitar. Totusi, cand spune ca cei care nu-l sprijina ii sprijina pe teroristi, imi amintesc de Germania nazista si de Uniunea Sovietica.

  • Exista o limita a cheltuielilor gruparilor politice independente. Va afecteaza?

    Nu. Nu incalc nici litera, nici spiritul legii. Litera, deoarece institutiile pe care le sprijin existau dinainte de a incepe sa le sprijin eu. Spiritul, deoarece reglementarea cu privire la finantarea campaniei a fost desemnata pentru a opri accesul la anumite trusturi, iar eu, sprijinind astfel de organizatii, nu am nici un fel de acces.

  • Ce suma sunteti dispus sa investiti in continuare pentru a-l invinge pe Bush?

    George Soros: Cat mai mica posibil. Insa exista o discrepanta enorma intre suma disponibila pentru mecanismul administratiei lui Bush si cei care o critica. Simt ca trebuie sa ne asiguram ca se poate face auzita cel putin o voce care sa se opuna atacului asupra candidatului democrat care este primejdios.

  • Pe care dintre candidatii democrati il preferati?

    Am fost entuziasmat de Dean. Ii port un mare respect generalului Clark, pe care l-am cunoscut in Balcani. Si sunt foarte incantat ca senatorul Kerry s-a ridicat pe primul loc, deoarece un erou de razboi care apeleaza la forta militara ca ultima solutie are mai mult de castigat in comparatie cu un politician interesat care nu are experienta in arta razboiului.


    Marina Constantinoiu

  • ×
    Subiecte în articol: reportaj bush