x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Spitalul-caravană, singura salvare din satele uitate

Spitalul-caravană, singura salvare din satele uitate

de Alex Nedea    |    21 Apr 2015   •   18:35
Spitalul-caravană, singura salvare din satele uitate

Țara noastră e împărțită în două când vine vorba de sănătatea populației. Statisticile arată că în România de la țară ai șanse să mori cu doi ani mai devreme decât în România urbană. În mediul rural se moare pe capete din cauza unor boli vindecabile într-o altă țară civilizată. Diagnosticarea precoce este condiția esențială pentru salvarea unor vieți, numai că la noi, în sate, nu mai are cine să pună diagnostice. Tot cifrele seci spun că în mediul rural sunt de șapte ori mai puțini medici pe cap de locuitor decât în orașe. Iar lucrurile s-au agravat șI mai mult în ultimii ani. Din 2008 până anul trecut au părăsit România aproape jumătate din totalul medicilor din țară. Cei mai mulți au plecat tocmai din spitalele micilor orașe, cele care deserveau în special populația rurală, săracă și izolată.

În acest peisaj catastrofal apare și o salvare. De câțiva ani zeci de medici rezidenți din București se organizează lună de lună, își urcă aparatura în autobuze, și iau calea satelor izolate ale României. Aici consultă gratuit oamenii uitați de un sistem de sănătate bolnav, oameni cărora li se încalcă zilnc dreptul lor la sănătate.

Medicină ca la război

Pe o tablă școlară mâna unui doctor trasează cu cretă albă o dungă dreaptă, sigură precum tăietura unui bisturiu: ”Eu zic așa: aici facem cardiologia. Iar aici dermatologia”. În fața medicului, pe tablă stă desenată schița școlii din satul Năeni, județul Buzău. Aici abia au sosit 40 de medici rezidenți și studenți la Medicină, specialiști veniți să consulte oamenii din sat. În câteva ore, școala gimnazială e transformată în spital de campanie, ca la război. Pe cancelarie se pune afiș: „Ecografie”, iar sala clasei pregătitoare se transformă în cabinet de psihiatrie. De altfel, chiar suntem ca la război. Zeci de localnici se înghesuie la control, n-au mai văzut un halat alb de ani buni. ” Noi încercăm să contrabalansăm deficitul acesta de medici, pentru că noi venim în completarea medicului de familie din aceste zone rurale. Aici, dacă ești un singur medic de familie la cinci mii, șase mii de asigurați, e foarte greu să le oferi tuturor o consultație amănunțită”, spune Mihai Ranete, medic rezident radiologie și imagistică medicală, cel care care a lansat acum un an proiectul Caravana cu Medici. Simțise atunci că în sistemul de sănătate românesc există o gaură pe care sistemul nu o poate umple. Atunci a adunat în jur zeci de doctori cu vocație care să meargă ei la cei în nevoie. „Noi țintim să facem o punte între mediul rural care e acoperit de medicina de familie și medicina de la orașe. În orașele mari sistemul medical a evoluat foarte mult, doar că mai mult de 40% din populația României nu are cum să îl acceseze pentru că pacienții de aici din punct de vedere logistic nu pot să ajungă la consultații”. Mai precis, oamenii sunt atât de săraci încât nu își permit nici măcar să cheltuiască banii pe un bilet transport pentru a ajunge la oraș să își facă un consult de rutină.


Salvați de medicii voluntari

După două zile de consultații la Năeni și 200 de pacienți văzuți, ”Caravana cu Medici” a reușit să salveze zeci de vieți. Au diagnosticat hipertensiuni netratate vreodată, boli care în final ar fi dus la moarte. Aproape jumătate din cei consultați sufereau de asemenea afecțiuni. Mai apoi la unul din zece pacienți văzuți de echipa lui Ranete au fost descoperite hepatita B sau C. Boli pentru care statul Român oferă tratament gratuit și pe care sătenii, o dată conștienți de boala lor, pot să îl acceseze.
Astfel de descoperiri au devenit deja o rutină pentru Mihai Ranete și echipa sa. De aceea, îi e greu să îți dea un răspuns rapid când îi ceri să îți vorbească de un om despre care știe că i-a salvat viața. ”Au fost poate mii de cazuri. În ultima caravană a fost un băiețel care avea un testicul necoborât . Părinții nu știau că e o problemă și într-un an, doi, cinci testiculul poate degenera malign, rămânând în abdomen. Se poate transforma într-un cancer. E un caz care a schimbat cursul vieții copilașului”, spune Ranete.
Înainte de a înființa proiectul ”Caravana cu Medici”, Mihai Ranete a fost membru într-un program similar ”Împreună pentru Sănătatea Rurală”, o altă caravană care a vizitat până acum zeci de sate șI a consultat mii de oameni de la țară, ignorați și bolnavi. ”În general, până să venim noi, oamenii nu mergeau la medic pentru ca nu aveau bani, dar și pentru că lipsesc medicii din zona în care locuiesc sau în orașele din apropiere. Nu vrem să-i supărăm pe medicii de familie cu ce facem noi, pentru că de multe ori se întâmplă să mergem în sate care au medici de familie însă care nu au medici cu diverse specialități. Noi le punem la dispoziție dermatologi, medici ORL, cardiologi pentru că oamenii au nevoie și de consultații de specialitate”, spune Alexandra Ion, cea care coordonează astăzi proiectul ”Împreună pentru Sănătatea Rurală”. Echipa Alexandrei este și astăzi pomenită în bisericile din județul Argeș. Aici, în satul Corbi, chiar preotul a fost la policlinica lor improvizată după ce a terminat slujba. Când a ieșit de la control și-a făcut o cruce mare. De mirare și de mulțumire. ”Mi-au găsit un cancer de piele în formă incipientă și, datorită lor, a fost depistat suficient de devreme cât să poată fi operat cu succes. Eu mai fusesem la medicul din sat, dar nu și la un dermatolog”, spune preotul de 39 de ani Dumitru Sturzeanu.

Ajutați caravanele de la sat

Medicii implicați în cele două proiecte, „Caravana cu Medici” și ”Împreună pentru Sănătatea Rurală” au nevoie de ajutorul nostru. Doctorii nu își pot face meseria până la capăt dacă nu au aparatura necesară. ”Deocamdată ne permitem doar să închiriem aparatură, dar nu găsim de unde. Ne-ar trebui de exemplu un ecograf portabil, un EKG. Avem posibilitatea de a face un examen Babeș Papanicolau, dar nu avem o masă ginecologică care costă 15 milioane de lei și nu avem acești bani”, spune Mihai Ranete. Și dumneavoastră puteți salva vieți la sat alături de medici. Informații despre cum puteți să îi susțineți pe acești doctori inimoși, găsiți pe paginile de internet ale celor două proiecte: www.caravanacumedici.ro și www.sanatatearurala.wordpress.com

×
Subiecte în articol: Caravana cu Medici