x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Sri Lanka - Tara ceaiului, dupa tsunami

Sri Lanka - Tara ceaiului, dupa tsunami

18 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
In Sri Lanka pescarii au iesit cu barcile in larg dupa ce vreme de cateva zile au stat sa se convinga ca apa nu se mai intoarce pe tarm. Tara se pregateste pentru a primi din nou turistii.

Tara ceaiului, lacrima Indiei

Mai mult de 38.000 de morti si 1,2 milioane de sinistrati sunt cifrele care au atras atentia lumii asupra insulei Ceylon. Dar pe langa tsunami care lovesc insula, din cand in cand mai sunt si multe alte lucruri interesante de vazut in aceasta tara condusa de o femeie, iad pentru soferi, si unde barbatii se plimba de mana fara nici o jena.
DORU COBUZ

CREDINTA. Templul budist de la Kalutara, Raul Negru, situat la 40 de kilometri de capitala, este unul dintre cele mai mari din tara. Nu uitati sa va descaltati la intrare
Sri Lanka este un buchet de esente stranse din toata Asia. Supranumita si "Lacrima Indiei" sau "Perla Orientului", insula este cea mai buna cale pentru a face primul pas pe cararile Asiei. Un avantaj este ca populatia se arata foarte primitoare. Oriunde pe strada, srilankezii te saluta cu "Hello!", te privesc zambind si multi indraznesc sa duca dialogul mai departe: "Uat contrii?". Totusi, nu fiti excesiv de amabili, multi s-ar putea dovedi cat se poate de interesati sa va vanda cate ceva. Daca ajungeti pana la stadiul negocierilor, sa nu va speriati. Dintr-un obicei cat se poate de nefericit pentru activitatea lor comerciala, srilankezii va vor oferi primul pret in rupii, moneda nationala. Asa cum veti putea constata la un ghiseu de schimb monetar, fiecare dolar din buzunarul vostru face aproximativ 100 de rupii sau cat un ananas frumos, luat pe marginea drumului. Pentru ca, asa cum papilele voastre gustative vor putea constata, ananasul de pe insula ceaiului este poate cel mai bun din toata lumea.

PITICA. "Tree wheeler"-ul, masina nationala

TRAFIC. Prima data, talentul vostru de negociatori va fi testat chiar in aeroport, atunci cand va veti intelege pentru transportul pana la hotel. Daca veti avea norocul sa aterizati pe Bandaranayaka International Airport, veti avea sansa de a vedea un trafic care va va face sa va ganditi la Bucuresti ca la o adevarata pista de pilotaj. Drumurile inguste ale Ceylonului nu permit, in cel mai fericit caz, o viteza mai mare de 60-70 kilometri pe ora. Srilankezii circula pe sens invers, fata de noi, si fac adevarate probe de depasiri in curbe, din scurt, fara semnalizare. O mare pasiune o au localnicii pentru claxon: bun pentru a avertiza pe un altul sa-i faca loc. Dar haosul se explica doar prin prezenta mijlocului de transport national: triciclul, cum ii zic localnicii. "Triciclul" este o motocicleta ceva mai lata in spate, pe trei roti foarte mici si acoperita. Ieftine, aproape 3.600 de dolari americani cand ies din fabrica, cu doua viteze si doua locuri pe langa cel al conducatorului, micutele transportoare marca "Bajaj" se vad la tot pasul. Cele mai multe dintre ele nu se deplaseaza cu o viteza mai mare de 30 km/ora. Sa nu va mirati atunci cand veti vedea ca pasagerii se urca in autobuz din mers.

O surpriza va fi aceea de a gasi foarte des numele presedintelui Partidului Democrat Roman pe tot felul de garduri: sunt doar initialele unei banci (BOC, Bank of Ceylon - n.r.). Prea multe alte lucruri care sa va aduca aminte de Romania nu veti gasi. Daca aveti noroc, ati putea vedea o Dacie.

COADA. La premiera unui film indian care are loc la Cinematograful Roxy din Colombo, tinerii asteapta ore intregi un bilet. O explicatie ar fi tamilii din capitala

JAFURI. Nu de tantari trebuie sa va temeti in Sri Lanka. Cu exceptia situatiei cand doriti sa stati seara undeva afara si insectele va vor lasa semne pe toata pielea: localnicii au solutii foarte eficiente. Nici macar de soparlele pe care veti incepe sa le vedeti la un moment dat pe toti peretii nu trebuie sa va temeti. Gazdele va vor explica ca acestea nu ajung in patul vostru si ca sunt o adevarata bucurie la casa omului, pentru ca se hranesc cu tantari. Iar daca veti vedea vreo iguana pe strada, nu va nelinistiti, la fel ca si cei din jurul dumneavoastra care trec pe langa ea ca si cum nu ar fi. In ciuda aparentelor, si ei au vazut-o. Cicloanele si tornadele sunt ocazionale, iar tsunami, si mai si.

De sarpele cu ochelari trebuie sa va temeti. E veninos. Dar cum nu cred ca va veti aventura prin jungla, am sa va spun sa va feriti sa iesiti seara din casa. La miezul noptii, localnicii inchid toate magazinele si barurile si se duc sa isi ia portia de sase ore de somn. In schimb, "robarii men" (jefuitorii - n.r.) nu se culca. Noaptea, la plimbare pe racoare, va veti mira cum au reusit sa se inghesuie in minusculele casute atatia oameni, veti fi surprinsi sa vedeti in mijlocul orasului vite iesite la colindat, dar mai ales veti avea sansa uriasa sa va treziti cu o arma la tampla si veti afla cat de repede se pot goli buzunarele voastre. Riscul este si mai mare in nordul tarii, unde, pe langa veniturile mici, exista si un alt factor care mareste expunerea voastra la jafuri: lupta rebelilor tamili, asa-numitii "tigri". Care tigri, nu-i asa, au nevoie de bani pentru arme si alte alea necesare pentru combaterea cuiburilor de mitraliere din centrul capitalei, de exemplu.

CUIBURI. Cuiburi de mitraliere? Pai, da. Toate institutiile statului si locurile care ar putea deveni tinte ale rebelilor sunt aparate cu mitraliera in mana de militari. Cu mitraliera umbla si politistii mai nervosi, asa ca nu sunt recomandate gesturi care sa-i faca pe cei inarmati sa va puna la indoiala intentiile. Va veti obisnui repede cu imaginea acestor cuiburi, facute din saci umpluti cu cine stie ce si butoaie de table incarcate de nisip si vopsite multicolor. Numai sa nu doriti sa luati vreo imagine acasa ca baietii trag, nu intreaba. Mai greu o sa va obisnuiti insa cu reclamele la asigurarile de viata pictate pe redutele dupa care se grupeaza militarii din fata cladirii Guvernului, de exemplu. Nu-i bagati in seama pe aparatorii patriei srilankeze, iar ei va vor lasa in pace.

Foarte atenti trebuie sa fiti insa cand va veti plimba printre tarabele din Colombo, capitala tarii. Preturile sunt de multe ori negociabile, dar mai ales mult mai mari decat in mod obisnuit pentru straini. Asa ca, chiar daca veti avea impresia ca ati pus mana pe vreun chilipir, vanzatorul va fi convins ca face o afacere. Pe langa mirosurile care unui om mai sensibil la stomac i s-ar putea parea pestilentiale, riscurile sunt sa fiti inconjurati de tot felul de vanzatori care va vor convinge sa va cheltuiti banii intr-un mod care imediat ce veti iesi din incercuirea lor nu vi se va mai parea deloc fericit.

ECONOMIE. In Sri Lanka exista o adevarata industrie a reparatiilor, de altfel aproape fiecare casa din Negombo este si sediul unei mici afaceri
PROMENADA. Galla Face Green, poate cel mai frumos loc de plimbare din Colombo. Un loc preferat de cupluri

TURISM. Sa nu va faceti insa o impresie gresita! Asa cum spuneam, oamenii sunt pe cat se poate de primitori, industria turismului este una foarte dezvoltata, iar localnicii nu au nici un castig din a va pune pe fuga. Sezonul, temporar inchis dupa ce tsunami a umplut plajele de gunoaie, se va redeschide o data cu inceputul lunii viitoare, cu 3 zile inainte de sarbatoarea nationala, ziua cand, in 1948, Imperiul Britanic a recunoscut independenta insulei. De altfel, Galle Face Hotel este cea mai buna cale pentru a aminti de perioada coloniala a insulei, arhitectura cladirii pastrand nota acelei perioade. Si, pentru a va lua cateva amintiri din tara ceaiului, o idee ar fi sa vizitati Pettah, un celebru bazar de specialitate, lucrurile facute de mana avand o mare cautare la turisti.

UIMITOARE. Nu sunt recomandabile insa alimentele servite pe strada. Mai ales daca la plecarea din tara nu ati cheltuit 850.000 de lei pentru vaccinuri. La fel nici apa de la robinet. Pentru ceva mai mult de 2 dolari ati putea cumpara 2 litri de apa plata de import, o minima precautie. Daca aveti vaccinurile la zi, pana sa cautati un restaurant curatel, va puteti opri pe drum intr-un local insemnat cu o firma gen "pastry", unde pe langa o cafea sau suc serviti o prajitura, obicei care v-ar putea aminti de "konditori"-ul scandinav.

In Sri Lanka sunt foarte multe biserici si temple, fapt ce se explica prin faptul ca populatia este impartita in patru religii: budisti, mare parte, dar si catolici, hindu sau musulmani. Unii dintre barbati poarta urme de vopsele rosii si albe pe frunte. Va vor raspunde la curiozitate prin ceva asemanator cu "murada", si voi trebuie sa intelegeti ca rosu este un obicei hindu, semn al credintei, iar albul, doar o asortare cu scop estetic. Pe insula veti afla de cate feluri sunt cocotierii si cat de multe intrebuintari pot sa aiba sau veti invata sa va protejati piciorul in conditiile temperaturilor toride folosind "bata", un fel de slapi, incaltaminte pe care o poarta cam toata lumea. Iar daca vedeti tineri barbati purtandu-se de mana, sa nu faceti vreo confuzie, e doar o dovada ca cei doi sunt foarte buni camarazi.

Sri Lanka este o tara uimitoare. Detalii sau peisaje intregi au fiecare cate o explicatie, iar cele mai multe dintre ele va trebui sa le cautati, neavand interpretari la indemana culturii noastre. Dar in mod clar, daca va permiteti costul avionului, va veti bucura de o astfel de calatorie. Numai ca faceti bine si rezervati-va macar dublul perioadei pe care am petrecut-o noi pe insula ceaiului.

INSULA CEYLON
HARTA. Pictura de Neil de Silva, artist amator
Chandrika Bandaranaike Kumaratunga este, din noiembrie 1994, presedintele statului Sri Lanka, o tara cu 19,6 milioane de locuitori si cu o suprafata cat o treime din Romania. In 1983, pe insula Ceylon a izbucnit un conflict militar dus de "Tigri Tamili" impotriva autoritatilor locale, conflictul punand fata in fata populatia hindu, cu radacini in marea Indie, si sinhalezii. Colombo este capitala tarii, cu o populatie in proportie de 70% budista, iar Sri Jayewardenepura Kotte este capitala legislativa. Engleza este o limba frecvent folosita chiar si in administratie.

CALATORITI, CALATORITI...
SIMBOL. Imaginea culegatorilor de ceai, un cliseu raspandit in intreaga lume cu adresa la Ceylon
Poate Colombo nu vi se va parea un oras foarte frumos. Foarte aglomerat si mizerabil, cu blocuri care multe aduc a ghetouri de Ferentari. In rest, o ingramadeala care va va obosi ochii. Fiecare cladire gazduieste o afacere si fiecare spatiu este folosit. Toata aceasta tocanita de culori, forme si mirosuri va va obosi. De preferat ar fi sa plecati in sud. Intr-o piata specializata veti gasi pesti de foarte multe culori si marimi, unii pe care nici nu vi-i imaginati ca ajung vreodata intr-o farfurie si, in contrapartida, exista si foarte multe feluri de a pescui, dar cel mai surprinzator este cel practicat in regiunea Hikkaduwa, din sud: pescarii catarati pe un bat dand la undita. Regiune uimitoare si prin costumele si dansurile populare pe care le veti putea descoperi. Sau poate ajungeti in centrul Indiei. Eventual, regiunea Caddy, cunoscuta pentru ceaiuri, pentru ca Ceylon este un adevarat simbol al bauturilor aromate. Dupa ce va veti fi saturat de plantatiile de ceai, dati o fuga la Templul Dintelui, un uimitor monument in jurul caruia s-a scris istoria luptei pentru eliberarea Ceylon de sub dominatia britanica. Pentru amatori, nu ar fi de ocolit orasele Anuradhapura si Polonnaruwa, faimoase pentru arhitectura lor antica si fantastica. Tot din domeniul pietrelor, ar fi bine sa stiti ca Sri Lanka este faimoasa pentru pietrele ei pretioase si semipretioase, poate va pasioneaza bijuteriile.

OBSESIA TSUNAMI
Daca vreti sa aflati ce si cum cu tsunami-ul care a lovit Asia, intrebati-i pe pescari. O categorie sociala foarte saraca, chiar daca locuintele lor au vedere la ocean, pescarii sunt cei care au dat piept cu furia apei. Drama lor este una uriasa, dar tocmai din cauza saraciei nu ii veti vedea plangand. Nu au timp de astfel de exprimari emotionale. Cei mai multi dintre ei s-au grabit sa-si intinda iar navoadele, pentru ca asa au ce da copiilor de mancare. Si daca veti intra in satele daramate de valuri, sa fiti pregatiti, pentru ca exista in mod sigur un cuvant pe care il stiu toti localnicii si care vor fi siguri ca il intelegeti si voi: "money".
×
Subiecte în articol: reportaj tara insula lanka sri lanka ceylon