x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Supravietuire miraculoasa

Supravietuire miraculoasa

de Mira Balan    |    18 Iun 2005   •   00:00
Supravietuire miraculoasa

Un copil de numai 4 ani a reusit sa supravietuiasca singur intr-o padure, vreme de o saptamana. Lasat nesupravegheat de parintii care-i aplicau corectii fizice, Ionut Capraru a plecat cu un cioban sarac cu duhul in padure. Ramas singur, s-a ratacit. S-a descurcat apoi cum a stiut el mai bine: a mancat fragi si a baut apa din balti, s-a adapostit de ploaie pe sub copaci.

Ionut Capraru, baiatul de patru ani care a bagat in sperieti un intreg judet prin disparitia lui, este tratat ca un star la Spitalul din Onesti. Vreme de o saptamana, a supravietuit ratacind singur printr-o padure, aflata la vreo 10 kilometri de satul Bratesti. A supravietuit si nu a fost batut, omorat, ingropat, asa cum se zvonise. Si nici violat, dupa cum a confirmat astazi Institutul Medico-Legal din Bacau, in urma expertizei facute.

Miercurea trecuta, Ionut, un copil de patru ani si doua luni din satul Bratesti, comuna Barsanesti, judetul Bacau, a disparut din fata portii casei lui, unde se juca. De-abia dupa vreo doua ore, mama lui, Lenuta Ursache, a descoperit ca baiatul nu mai este in jurul casei si a inceput sa-l caute, impreuna cu barbatul ei, prin sat. Vecinii spuneau ca Ionut a plecat spre padure cu ciobanul din sat, Fanut Hutanu. Spre seara insa, ciobanul s-a intors singur in sat. Luat la intrebari de familia baiatului, a spus ca nu stie unde este Ionut, fiindca l-a lasat undeva in padure si a plecat dupa capre. Oamenii au cautat copilul toata noaptea, pe o ploaie torentiala, fara sa dea de urma lui. A doua zi, 250 de jandarmi, 100 de politisti, adusi din tot judetul Bacau, si peste 150 de oameni din sat au continuat cautarile. Cum era si firesc in asemenea situatii, au inceput zvonurile, speculatiile. Si, cum isi dadea vreunul din sat cu parerea ce s-a intamplat cu Ionut, in cateva minute devenea certitudine. "Ciobanul l-a violat, apoi s-a speriat si l-a omorat", vorbeau oamenii. Interogat si de politisti, ciobanul, "oligofren" - dupa cum spun medicii, a inceput sa spuna ca l-a violat, omorat si ingropat pe copil. Si i-a facut pe politisti sa scotoceasca prin toata padurea. Pana si lacurile si fantanile din zona - unde se zvonise ca zace cadavrul copilului - au fost verificate de pompieri. Dupa zile de cautari, cand nimeni nu mai credea ca baiatul poate fi in viata, Ionut este gasit intamplator de un paznic de vanatoare si dus acasa.

DE FRICA. De ce a mintit ciobanul? "Mi-a fost frica de bataie", ne-a spus Fanut. "Cine te batea?", "Ei! Politistii! Eu nu l-am luat pe Ionut, el a venit dupa mine, mi-a zis ca vrea sa se duca in sat la cineva". Raportul facut de Politia din Onesti spune ca Ionut a plecat cu ciobanul, au ajuns in padure, unde probabil copilul a obosit, iar Fanut l-a pus sa stea jos pe o haina. "Fanut nu este el chiar sanatos la minte. El l-a lasat acolo pe copil si s-a dus dupa capre. Cand s-a intors, nu l-a mai gasit. Probabil ca adormise, apoi s-a trezit si, cand s-a vazut singur, s-a speriat si a plecat dupa cioban. Acesta s-a intors si a gasit doar haina. Avem martori care au declarat ca l-au vazut pe cioban intrand in padure si iesind fara copil. Sigur ca au inceput intrebarile, firesti in asemenea cazuri, «ce s-a intamplat acolo», «unde e copilul, l-a omorat?»", ne-a spus comisarul-sef al Politiei Onesti, Gheorghe Savescu. Exact la o saptamana de la disparitie, in timp ce facea observatie, un paznic de vanatoare a vazut prin binoclu un copil, care mergea prin padure. Era in zona cunoscuta sub numele de Calcatura Magurii, la vreo 10 kilometri de satul Bratesti. A luat copilul, l-a dus la primar, iar acesta l-a "predat" parintilor.

NEVOIA TE INVATA. Miercuri seara, pe la ora 22:00, o matusa de-a copilului l-a adus la spital. Medicii s-au aratat surprinsi ca un copil de patru ani, dupa o saptamana de stat in padure singur, arata atat de bine. "Nu era nici deshidratat, nici prea infometat. Are doar o usoara infectie la picior, ii facem un tratament cu antibiotice. Cred ca a supravietuit fiindca este un copil foarte istet si descurcaret, pentru mediul din care provine, are personalitate. Se vede ca era obisnuit sa aiba un cadru de joaca nesupravegheat, sa faca ce vrea. Nu prea au grija parintii de el, asa ca si-a dezvoltat personalitatea, fiind nevoit sa se adapteze, pentru ca nu avea cine sa-l ajute. Nu este un copil protejat de familie. Cand s-a vazut singur in padure, a facut tot ce stia pentru a trai", ne-a declarat medicul Constantin Niminet, de la Spitalul din Onesti.

BEAU RACHIU… Cand am ajuns la spitalul unde este internat Ionut, ieri dimineata, pe la ora 7:30, el era deja trezit - "e matinal, de la ora 6:00 s-a sculat si ne-a zis ca vrea sa manance si sa mearga la joaca", spune dr. Niminet - si statea ca un mic turc in varful patului. Din cap pana-n picioare, e plin de zgarieturi, de la crengile de care s-a lovit. S-a uitat la inceput putin suspicios la noi, dar repede ne-am imprietenit. Spune ca a stat in padure singur, ca a mancat fragi si ce a mai gasit, ca nu i-a fost frica si ca s-a luptat cu ursul. "Era mare ursul?", "Da, mare!". E suparat, spune el, ca ar fi vrut sa culeaga bureti sa mearga sa-i vanda, dar nu a avut punga la el. Vorbeste mult pentru un copil de varsta lui, cam neglijat de parinti. Mama lui nu a venit deloc sa-l vada la spital, pe motiv ca e foarte ocupata cu munca campului. A fost doar tatal lui. "Ti-e dor de mama ta?", il intreb. Sta, se mai joaca putin cu jucaria pe care i-a dat-o "nenea asta" (si arata spre doctor) si spune un "Da", dar nu prea convins. Daca il intrebi de parinti, spune ca "mama imi da bataie la… cur, fiindca nu sunt cuminte" si ca le place sa bea rachiu. Nu mintea de rachiu. Ne-am convins.

MA SCUZATI, SUNT BEAT! "Ma scuzati acum, dar, in supararea mea, am baut doua pahare de rachiu si sunt beat", ne-a intampinat tatal copilului, Gheorghe Capraru, invitandu-ne totusi intr-o camera unde nu puteam sa stam decat putin aplecati. L-am intrebat, fireste, de ce mai e suparat acum, fiindca Ionut e bine, in viata si se va intoarce curand acasa. "Pai beau si io, ce sa fac?" Vorba lui, la tara ce poate face omul decat sa toarne tarie pe gat? Mama lui incearca sa-i mai domoleasca furia ce il napadeste. Mai ales cand mai apare un vecin si incep sa urle unul la altul, pana la acel "ma duc sa aduc toporu’ sa-ti dau in cap!…"

DECIZIE. Daca parintii sau ciobanul vor fi considerati vinovati in toata aceasta poveste, asta va decide Procuratura. Dosarul a fost preluat de Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bacau. Pana una-alta, tatal lui Ionut spune ca nu se considera cu nimic vinovat de disparitia copilului, fiindca nu are cum sa-l supravegheze tot timpul.

DESCURCARET
"A rezistat vreme de opt zile si sapte nopti singur in padure fiindca provine dintr-o familie de oameni necajiti si era obisnuit sa se descurce singur. E un copil inteligent si am vazut ca este iubit de oamenii din sat"

OMUL LEGII
"Fanut nu este el chiar sanatos la minte. El l-a lasat acolo pe copil si s-a dus dupa capre. Cand s-a intors, nu l-a mai gasit. Probabil ca adormise, apoi s-a trezit si, cand s-a vazut singur, s-a speriat si a plecat dupa cioban" - Gheorghe Savescu, comisar-sef Politia Onesti

TATA TURMENTAT
"Ma scuzati acum, dar, in supararea mea, am baut doua pahare de rachiu si sunt beat. Beau si io, ce sa fac?" - Gheorghe Capraru, tatal copilului

EXPLICATIE
"Cred ca a supravietuit fiindca este un copil foarte istet si descurcaret pentru mediul din care provine, are personalitate" - Constantin Niminet, medic la Spitalul din Onesti
×
Subiecte în articol: copil reportaj pădure fiindcă singur ciobanul