x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Templele egiptene, fapte mari - O tempora, o mores, o Egipt!

Templele egiptene, fapte mari - O tempora, o mores, o Egipt!

de Dana Andronie    |    04 Feb 2007   •   00:00

"Toti oamenii il neglijeaza si toti regreta pierderea lui; nimic nu se face fara dansul"
Voltaire

FOTOREPORTAJ - Click pe imagine

"Toti oamenii il neglijeaza si toti regreta pierderea lui; nimic nu se face fara dansul"

Spusele lui Voltaire despre TIMP au ramas in timp si ne ajuta sa intelegem cat de mare este averea Egiptului: "Nimic nu e mai lung decat timpul, pentru ca el e masura vesniciei; nimic nu e mai scurt, pentru ca ne lipseste cand avem ceva de infaptuit... arunca in uitare tot ce nu e vrednic sa ramana, iar faptele mari le face nemuritoare". Templele sunt faptele mari pe care timpul le-a facut nemuritoare! Templul Philae de pe Insula Elefantilor, Templul din Kom Ombo, Templul lui Horus din Edfu, Templul Al-Deir Al-Bahari, Templul Karnak, Templul Luxor sunt doar cateva marturii ca egiptenii n-au pierdut timpul, castigand astfel vesnicia.

Excursia in Egipt, organizata de Kartago Tours, ne-a prilejuit acest remember usor melancolic asupra perenitatii si eternitatii lucrurilor. Va invit, impreuna cu colegul meu, Marin (autorul fotografiilor), la o plimbare prin timp...

TEMPLUL PHILAE. In perioada antica, nubienii faceau comert cu fildes. Pietrele de pe tarmul insulitei semanau cu niste elefanti care ies din apa. Astfel, "limba de pamant" a devenit Insula Elefantilor. Templul Philae a fost inchinat zeitei Isis. Din cauza inunda- tiilor, a fost mutat in 1970, cu fonduri de la UNESCO. Templul a fost taiat felii, doar astfel putandu-se realiza mutarea. Aici a fost gasita ultima scriere hieroglifica din Egipt: o rugaciune.

TEMPLUL LUI HORUS DIN EDFU. A fost construit in 180 de ani, 3 luni si 14 zile!!! Templul a fost gasit ingropat de oamenii lui Napoleon in 1797 si scos la suprafata in 1850. Daca am fi cunoscut destul de bine scrierea hieroglifica, am fi fost mai tari decat Coco Chanel! Templul are o camera dedicata "industriei" parfumurilor. Pe pereti se afla toate retetele parfumurilor egiptene.

TEMPLUL DIN KOM OMBO. Are doua intrari, fiind inchinat zeilor Sobek (raspundea de mestesugarii care prelucrau aurul) si Haro Eris (reprezentantul agricultorilor). Mestesugarii erau mereu cu nasul pe sus si atunci Haro Eris s-a suparat, si-a luat oamenii si a plecat! Solek a ramas astfel doar cu mesterii, fara agricultorii care le asigurau mancarea. Au incercat sa invie mortii pentru a avea cine sa le munceasca pamantul, numai ca tot ce atingeau acestia se transforma in aur. Pana la urma s-a ajuns
la negocieri si Sobek s-a impacat cu Haro Eris. Si egiptenii n-au mai murit de foame, cu aurul in brate! Poveste nemuritoare! Muhammad Ali a taiat din columnele templului pentru a construi o fabrica de zahar!!! La Kom Ombo exista un nilometru, cu care preotii masurau nivelul Nilului pentru a vedea daca va fi un an bun. Astfel, oamenii nu puteau sa minta ca nu au ce ofrande sa le aduca zeilor. Langa nilometru era si o baie care se numeste Baia Cleopatrei. Legenda spune ca femeile trebuiau sa se spele cand era luna plina pentru a ramane insarcinate... Pe peretii templului se poate vedea un index al instrumentelor medicale: de la penseta, cleste pana la forceps folosit la avorturi. Atentie, in 300-200 i.Hr., egiptenii provocau avorturi si la animale, daca se dovedea a fi un an secetos!
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii templul