x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Times Square: Revelion printre blocuri

Times Square: Revelion printre blocuri

de Mihaela Biliovschi    |    04 Ian 2006   •   00:00
Times Square: Revelion printre blocuri

Corespondenta din Washington
Se spune ca e cea mai tare. Petrecerea dintre blocuri care, an de an, fura ochii miliardelor de telespectatori din intreaga lume. Cu o traditie de aproape 100 de ani si un numar al participantilor care deja a trecut pragul milionului: Times Square. Iar cireasa de pe tort o reprezinta globul de cristal Waterford. Glob care, pret de cateva zeci de secunde, primeste ca tribut atentia lumii intregi. Pe el se numara ultimele secunde din an.

Corespondenta din Washington
Se spune ca e cea mai tare. Petrecerea dintre blocuri care, an de an, fura ochii miliardelor de telespectatori din intreaga lume. Cu o traditie de aproape 100 de ani si un numar al participantilor care deja a trecut pragul milionului: Times Square. Iar cireasa de pe tort o reprezinta globul de cristal Waterford. Glob care, pret de cateva zeci de secunde, primeste ca tribut atentia lumii intregi. Pe el se numara ultimele secunde din an.

Revelionul petrecut in Times Square este nu doar visul tuturor americanilor, dar si al turistilor din intreaga lume. Si daca iti respecti munca de peste an si, mai ales, iti este respectata si in ceea ce priveste salariul, atunci iti permiti sa platesti pretul. Sau sa te sacrifici, sa-ti tai din portie pe tot anul viitor numai ca sa-ti atingi visul. Sau dorinta.

DECIZIA. Am hotarat pe ultima suta de metri. Mergem in New York! Facem tot posibilul sa platim atat cat sa nu ramanem faliti. Iar pentru ca timpul este un factor foarte important, deja pierduseram rau de tot prin faptul ca ne-am hotarat prea tarziu. Biletele de avion au fost epuizate cu saptamani inainte. La tren, si mai dificil: una, ca biletul dus-intors e mai scump decat cel de avion; a doua, ca deja nu mai sunt locuri. Ultima solutie (si cea mai ieftina) a ramas autocarul. Pretul: 59 de dolari, taxe incluse, patru ore de calatorit din Washington in New York, fara popas. Cu cel putin o ora de asteptare in fata portii de imbarcare, fara aer conditionat, cu scaune inghesuite de n-ai cum sa intinzi neam de picior. Asta e, ca sa atingi fericirea, trebuie sa suferi mai intai. Ca doar cine o sa stie ce am indurat? Important e ca destinatia a fost atinsa. Ca am fost, am vazut in "cel mai cel".

TIMES SQUARE. Vedere generala

TEVATURA. Rezervarile la hotel le-am facut cu doar cinci zile inainte. Altii nici macar nu s-ar mai obosi sa caute locuri la hotel. Probabilitatea de a gasi e aproape egala cu zero. Norocul ne-a dat binete si, la vreo patru strazi departare de Times Square, Milford Hotel mai are camere libere, din totalul celor 2.200. E drept ca am platit pretul, 259 de dolari pe noapte, dar macar ai un pat si-o toaleta. Chiar daca masoara 1 mp, ca abia reusesti sa gasesti un loc in care sa-ti sprijini picioarele. M-a amuzat un tip, european, care incerca sa negocieze, sa dea bani doar pentru cazarea bagajelor in noaptea dintre ani. "Glumesti, baiete?" "Nu glumesc. De ce sa platesc, daca toata noaptea voi fi in Times Square, iar dimineata plec?!" "Atunci ia-ti bagajele cu tine. Nimeni in New York nu-ti va primi bagajele in noaptea asta decat daca platesti camera", i s-a raspuns, sec. La fata locului, receptionerii ne-au zambit smechereste. Efortul lor este imens, dar rasplata e pe masura. Castigul anului. "S-au anuntat peste un milion de turisti care petrec Revelionul in Times Square. Sunteti norocosi ca aveti camera." Ne-au inmatriculat repejor cu o banderola in jurul incheieturii mainii, ca pe vitele Uniunii Europene. Ca sa ne recunoasca aceia care asigura securitatea. Fara banderola nici nu ai ce cauta la usa hotelului.

SECURITATE. Vrei, nu vrei, in zilele de astazi trebuie sa te gandesti la atacuri teroriste ca la o chestiune foarte serioasa, dar aproape fireasca. Te gandesti la acest aspect mai ales cand esti pe taramul care a inregistrat cel mai dureros atentat terorist. Este simplu: cel mai mare numar de turisti, din toata lumea, adunati pe teritoriul "dusmanului" la un eveniment mediatizat in toata lumea. Poate ca teroristii nu-s asa de puternici si pregatiti pe cat ni-i imaginam. Poate ca sunt puternici doar atunci cand "dusmanul infidel" e luat pe nepregatite. In plus, imi ziceam, un atentat terorist, posibilitatea comiterii lui a fost prezenta in gandurile tuturor. Insa riscul a fost asumat. Drept dovada ca, in noaptea dintre 2005 si 2006, numarul turistilor prezenti la evenimentul din Times Square a fost cu cel putin 200.000 mai mare decat la evenimentul precedent. Si toti au venit sa vada minunea la care au asistat ca telespectatori o viata intreaga.

LUPTA PENTRU UN LOC BUN. Se spune ca e si cea mai bine organizata petrecere dintre blocuri. Nu stiu la ce se refera asta. La securitatea asigurata sau la evenimentele organizate in seara cu pricina. Daca s-au referit la securitate, atunci "jos palaria!". La fiecare 10 metri cate 10 politisti. Trebuie sa fii acolo ca sa crezi. Aveai impresia ca sunt mai multi politisti decat turisti. Nici unul nervos sau furios. Cu zambetul lor larg si alb, ca de vedete, amabili si politicosi. Se pozeaza cu turistii care vor sa-i imortalizeze in memoria digitalului. Cum s-au facut orele diminetii de 31 decembrie 2005, hop si noi, cu ochii mici si picioare rapide, cu cafele de la Starbucks si fast-food in buzunare. Cu umbrele, caciuli si fulare, manusi, palarii si bastoane. Cu copii, prieteni si vecini, cu totii am dat startul concursului pentru cel mai bun loc in Times Square.

ASTA A FOST! Revelion newyorkez 2006

EVENIMENTUL. Strazile din New York sunt foarte inguste - unul dintre farmecele acestui mit. Iar evenimentul in sine s-a rezumat la o prestatie live a starului Mariah Carey si a altor catorva artisti, incepand cu ora 23:00 pana cu cateva minute inainte de Anul Nou. Iar ultimele 10 secunde e momentul in care bila de cristal Waterford, extrem de scumpa, este luminata, afiseaza cifrele in ordine descrescatoare, multimea numara... si incepe focul de artificii asortat cu confeti pret de 15 minute. Si gata! Asta a fost tot spectacolul. Iar multimea aia de oameni, milionul ala de suflete, porneste dis-de-dimineata spre Times Square ca sa prinda un loc pe betonul trotuarelor si al strazilor. O data ce-au pus piciorul acolo se stabileste tabara: un metru patrat de carton care iti serveste drept casa pentru urmatoarea jumatate de zi. Si cum spatiul din jurul bilei este mic, doar cateva zeci de mii au avut parte de spectacolul live. Si nu-i totul. Politia a baricadat toate trotuarele, iar strazile au devenit spatii de privit spectacolul. O data ce-ai intrat in zona, trebuie sa rezisti eroic. Ce faci daca te-apuca nevoile alea mari? Ei bine, te intorci pe unde ai venit. Numai ca, de data aceasta, trebuie sa infrunti multimea care deja si-a ocupat spatiul. Si nu mai ai dreptul sa revii in spatiul tau. O iei de la capat.

Am iesit si noi pe la 8 si jumatate seara. Am preferat caldura unui coniac intr-un bar decat cea a luminilor de pe Broadway. Purtati de val, ajungem pe-o strada, la vreo opt strazi departare de Times Square. Striviti sub ploaia care se transformase in fulgi grei de-ti patrundeau dincolo de fularul, gulerul si puloverul de pe tine, pana-n maduva oaselor. In asteptarea momentului, te uiti la ceas din cinci in cinci minute si ti se pare c-au trecut ore. Dai din picioare si te holbezi la bila de cristal Waterford, care este cu mult mai mica decat iluzia prezentata la televizor.

In al noualea cer…


ATRACTIE. Patinoarul de la Rockefeller Center
De dincolo de geamurile restaurantului chinezesc am putut viziona adevaratul spectacol. Cum multimea, sutele alea de turisti veniti din toata lumea, a petrecut o noapte de cosmar doar pentru o iluzie prezentata astfel de mass-media.

Chipurile alea de amarati care au platit bani grei ca sa fie in noaptea dintre ani in cel mai "hot spot" priveau acum cu jind la scaunele din restaurantele alaturate. Restaurante care au facut business-ul anului. Imaginati-va numai faptul ca am platit 40 de dolari pentru o sampanie care costa 8 dolari. Si a trebuit sa comandam, sa tragem de bautura si mancare in asteptarea momentului trecerii dintre ani. Patronul, un chinez mic si slab, ne-a adus prajituri "cu noroc". A mea spunea ca o sa am de castigat daca imi folosesc farmecul si personalitatea. Le-am folosit, in speranta ca obtin o reducere la factura finala, dar nu mi-a mers...

SE APROPIE ORA. Alerg pe scari, ca sa prind evenimentul. Pe trotuar, politistii incearca sa ne trimita inapoi, in restaurant, ca n-avem voie. Insist. Deh, imi foloseam farmecele si personalitatea. "Seven, six, five..." Multimea striga excitata pana-n maduva spinarii. Strig si eu. Ma uit, caut bila de cristal Waterford... Unde-i, unde-i? A, acolo!!! Am clipit cand n-a trebuit. Cand s-a deschis bila cu artificii si confeti, tocmai atunci ochii au simtit nevoia de umezeala si-au clipit. Multimea in jurul meu era in al noualea cer. Ma intrebam de ce. Eu n-am vazut nimic! Dati reluare, ca am clipit! Am clipit! Cum a fost? Unde-i? M-am multumit sa savurez evenimentul de dupa. In liniste, cu toata noaptea inainte, pe toate strazile. Am ajuns si la locul bilei cu pricina. Stinsa. Extenuata. Confeti de jur-imprejur.

DESTINATIE. Locul mult dorit

RELAXARE. Petrecaretii se indreapta spre culcusuri, beti de fericire. Abia asteapta sa povesteasca prietenilor. Salubritatea isi intra imediat in functiune. Oamenii in rosu (de la salubritate) actioneaza maturile la viteza maxima si deapana. Am gasit si noi o umbrela, o palarie care face reclama la postul "abc" si un fluier al NYPD (Politia newyorkeza) cu cauciuc, ca sa nu inghete buzele pe metal. Daca insistam, gaseam mai multe. Ne-am limitat doar la umbrela si fluier, ca sa se bucure si salubritatea de petrecerea de Revelion. Revelionul cel mai cel, the hot spot, este o iluzie creata cu ajutorul ecranului tv. Merita sa fii acolo daca vrei sa te convingi. Daca vrei sa experimentezi. New York, in sine, trebuie vizitat. Musai sa ajungi in Manhattan. Sa vezi Statuia Libertatii, sa te plimbi in Central Park, pe Broadway, Fifth Avenue. Rockefeller Center, Empire State Building si, mai trist, site-ul World Trade Center. New York nu doarme nici noaptea. New York creeaza energia care iti alimenteaza spiritul cu viata.
×