x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Toamna roşie de la Montreal

Toamna roşie de la Montreal

de Ramona Draghici    |    28 Oct 2007   •   00:00
Toamna roşie de la Montreal

Toamna la Montreal aproape că s-a transformat intr-un fenomen. La tot pasul poţi lesne zări copacii "invadaţi" de culoarea roşie. Frunzele de arţar par că s-au copt.

Metropolă - din frumuseţile Canadei

• Fotografii de Alex Botuşan
Toamna la Montreal aproape că s-a transformat intr-un fenomen. La tot pasul poţi lesne zări copacii "invadaţi" de culoarea roşie. Frunzele de arţar par că s-au copt.

Ca şi cum s-ar găndi la iarna grea care se apropie, natura incă işi răsfaţă "spectatorii", oferind imagini rupte parcă dintr-o pictură. La Montreal, in fiecare dimineaţă, in parcuri, departe de agitaţia oraşului, oamenii ies pentru a lua o "gură" de aer proaspăt.

Metropola. Montreal este al doilea oraş ca importanţă din Canada şi cel mai mare din provincia Quebec. Metropola este construită pe o insulă cu lungimea de 50 de kilometri, care se află la confluenţa fluviilor Ottawa şi Sf. Laurenţiu. Oraşul este dominat in mijlocul său de colina numită Mont Royal (Muntele Regal), care a şi dat numele localităţii. In "oraşul- insulă", după cum este numit Montrealul, cartierele au specific propriu: "Cartierul latin", asemănător celui din Franţa; cartierul "Mont-Royal", "dedicat" artiştilor; cartierul chinezesc; cartierul dedicat minorităţilor sexuale.

Cetatea SfinŢilor. Supranumit şi "Cetatea sfinţilor", Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici: patru romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick şi Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph).

ramona.draghici@jurnalul.ro

Oraşul "colecţionar" de muzee

Montreal este un mare centru cultural al Canadei şi al Regiunii Quebec. Oraşul dispune de un Muzeu al Artelor Frumoase, un Muzeu de Artă Contemporană, diferite muzee de istorie (cum este McCord şi Pointe-à -Callière), de artizanat sau muzee specializate. Complexul din Place des Artes adăposteşte Muzeul de Artă Contemporană, căteva teatre, Opera din Montreal şi sediul Orchestrei Simfonice. Complexul Olimpic din estul oraşului include un modern muzeu ecologic (Biodome), un insectar şi a doua cea mai mare grădină botanică din lume. Potrivit Wikipedia, la Montreal invaţă mulţi studenţi nord-americani, datorită celor patru universităţi urbane: Universitatea din Montreal şi Universitatea Québec din Montreal (francofone), Universitatea Concordia şi Universitatea McGill (anglofone). In 1976, oraşul a găzduit Jocurile Olimpice. Stadionul Olimpic are cel mai inalt turn inclinat din lume şi a fost sediul echipei de baseball Expos din Montreal.

×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii montreal