x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Trafic de coşmar - Cu Poliţia la bulevard…

Trafic de coşmar - Cu Poliţia la bulevard…

de Mara Raducanu    |    20 Oct 2007   •   00:00
Trafic de coşmar - Cu Poliţia la bulevard…

Să nu vă inchipuiţi că a face o plimbare prin Capitală chiar cu maşina Poliţiei este un lucru la indemăna oricui. Insă nici să nu credeţi că, odată ajunşi in "sperietoarea" şoferilor şi a pietonilor, lucrurile se schimbă radical.



Să nu vă inchipuiţi că a face o plimbare prin Capitală chiar cu maşina poliţiei este un lucru la indemăna oricui. Insă nici să nu credeţi că, odată ajunşi in "sperietoarea" şoferilor şi a pietonilor, lucrurile se schimbă radical. Ne "delectăm" cu aceeaşi binecunoscută privelişte: borduri, lucrări in trafic, injurături, aglomeraţie, claxonări ca la balamuc…

Udrişte. Ora 10:00 dimineaţa. O maşină a Poliţiei ne aştepta gata de aventură pe şoselele Bucureştiului. Şosele despre care veţi spune, pe bună dreptate, că circulăm cu viteza melcului. Nu, nu mergem in misiune. Doar in recunoaştere. Nu folosim sirenele şi nu dăm amenzi. Suntem paşnici.

"Pilot": comisarul-şef Cristian Crai. "Vedem ce zi o să prindem. De obicei, la final de săptămănă e o aglomeraţie de nedescris. Ziua de vineri… catastrofă."


ATENŢIE, POLIŢIA! Pe la ora 10:20 luăm startul. Nici nu plecăm bine de la sediul Poliţiei Rutiere, că deja apar niscaiva probleme. Prima oprire, prima intersecţie nesemaforizată. Ne consolăm cu găndul că suntem in Romănia. Trece! Intrăm pe Bulevardul Carol I. Surprinzător, dar se circulă binişor. Prezenţa maşinii de poliţie stărneşte oarece reacţii din partea şoferilor. Unii devin mai precauţi, alţii nici că se sinchisesc să respecte legile. Dar am hotărăt: astăzi nu dăm amenzi. "Tragedia e că in Bucureşti nu mai există ore de vărf. Dimineaţa se circulă ingrozitor, la fel şi in jurul prănzului. Abia seara, pe la ora 22:00, se mai eliberează "ringul". Eu aş propune să se facă totuşi un sondaj de opinie ca să ştim şi noi unde se duc toţi oamenii ăştia. Găndiţi-vă că 25% din maşinile din Parcul Auto Romăn se află in Bucureşti", mărturiseşte oarecum resemnat comisarul Crai. Se făcuse deja ora 10:45 cănd am intrat din Piaţa Universităţii spre Romană. O mare de maşini. Feri-te-ar Dumnezeu să te lase cineva să treci inaintea lui! In intersecţii, oamenii legii, verzui-fosforescenţi, incearcă puţin neputincioşi să fluidizeze puhoiul de vehicule. Doamna agent - o blondă, pe care "caşcheta" de poliţist o prinde de minune - ne face semn să trecem. După, ne oprim special să o intrebăm cum decurge o zi in sufocantele intersecţii ale Capitalei pentru femeia-agent. "Vă daţi seama că viaţa in trafic nu este uşoară. Imi place ceea ce fac şi atunci nu am de ce să mă plăng. Am avut parte de multe injurături şi de fluierături. Mai scot unii căte 500.000, crezănd că ţine. Oricum, şoferii spun de noi că suntem rele. In definitiv, fie că le convine sau nu, ne facem doar datoria", mărturiseşte aceasta. Chiar sub nasul agenţilor, căţiva pietoni traversează neregulamentar. "Uitaţi, lor ce să le facem? Şi ne mai miră că avem atătea accidente! Nu cred că trebuie să respecţi regulile de frica Poliţiei, ci pentru că aşa putem evita multe tragedii in trafic."


Nici nu terminăm bine discuţia că nea Romică Ţociu, cunoscut personaj al vieţii mondene, apărut nu ştiu de pe unde, se apropie de noi. "Aş vrea să-mi las şi eu maşina aici pentru căteva minute." Parcată, bineinţeles, ilegal. Vizibil deranjat de refuzul comisarului şi de faptul că nu a sărit nimeni să-i facă vreo poză, după un schimb de replici, a hotărăt că cel mai inţelept ar fi să-şi găsească un alt loc de parcare. Lăsăm Piaţa Romană in urmă. De aici pănă la Victoriei calculăm alte 20 de minute.


CAPITALA, UN ŞANTIER! Privind din aproape in aproape Bucureştiul, măreaţa capitală europeană pare un şantier. Nu mai distingi cartiere, locuri sau bulevarde. Toate par la fel. Construim, construim şi iar construim… După care, odată ajunşi pe Ştefan cel Mare, fie că te plimbi cu maşina poliţiei sau cu maşina personală, ajungi la acelaşi numitor: să-ţi blestemi zilele. Se lucrează cu drag şi spor, pănă mai ieri s-au pus borduri, parcări ioc, maşini bară la bară… Nu are rost să ambalezi maşina, căci nu vei face decăt să-ţi consumi benzina. Te enervezi, şi ce dacă? Creşte tensiunea, căci traficul rămăne la fel. "Toată lumea reproşează că nu avem agenţi in intersecţii. Găndiţi-vă, sunt 700 de agenţi pentru tot Bucureştiul. Şi bineinţeles că nu-i folosim pe toţi la rutieră. Ii rulăm şi noi acolo unde este nevoie. Poate, dacă oamenii n-ar mai suna la 112 pentru orice fleac, am putea să ne ocupăm şi noi aşa cum trebuie de problemele cu adevărat importante." Mai mult de 30 de minute din Ştefan cel Mare pănă in zona Dristor. Oftăm şi noi, oftează şi comisarul Crai. Mai prindem din zbor căte-o injurătură, se mai intră pe contrasens, se mai trece pe roşu… Dar astăzi am stabilit că nu dăm amenzi. Poate măine.


Lucrări in trafic

Peste 2.546 de străzi, dintr-un total de 5.340, sunt incluse in Programul Coordonator Anual 2007 pentru municipiul Bucureşti (de execuţie a lucrărilor de infrastructură tehnico-edilitare şi stradale). Calea Moşilor, Bd. 1 Decembrie, Bd. Gh. Ionescu Siseşti, Calea Floreasca, Şos. Pantelimon, Bdul Regina Maria nr. 80, Calea Victoriei nr. 128 A, Calea Victoriei nr. 133-135, Str. Nicolae Titulescu nr. 56, Calea Moşilor, intre Mihai Bravu şi Str. Baraţiei, Şos. Ştefan cel Mare, Str. Vasile Lascăr nr.31, Sos. Iancului nr. 31, Zona Centrul Istoric, Bdul Carol nr. 26 şi multe alte artere importante sunt in lucru, fapt ce pune la grea incercare nervii bucureştenilor, care trăiesc un adevărat coşmar - "marea asfaltare".
Nici pe Şos. Colentina situaţia nu este mai roz. Oficial, pănă in aprilie 2008 se desfăşoară lucrări pe principala arteră din estul oraşului, traficul in această zonă fiind inchis. Restricţiile sunt cauzate de lucrările la calea de rulare a tramvaiului şi de cele de modernizare a carosabilului.

×
Subiecte în articol: reportaj