x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Turismul de lux la români

Turismul de lux la români

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    15 Iul 2013   •   02:00
Turismul de lux la români
Sursa foto: ERIC DULIERE

Filosofia romanului nu e intotdeauna cea a unui om cumpatat si prevazator. El e in stare sa rabde de foame, o saptamana, numai ca sa-si scoata, duminica, familia la restaurant; tot el se indatoreaza pe viata ca sa-si cumpere cea mai bengoasa masina. Cand e turist si se satura de plaja de la Eforie, sare repede peste cal si sparge 100 de euro pe o noapte la cel mai bun hotel din Poiana Brasov. 

Cunosc romani pentru care ambitia de a respira aerul destinatiillor de lux intrece orice limita; desi au doar venituri medii, acestia decid, impotriva oricarei constrangeri, sa petreaca, trei zile, la Monte-Carlo, epuizandu-si intreg bugetul anual de vacanta. “E banul meu, fac ce vreau cu el”, spun ei, tuturor, dupa care se urca in avionul charter Bucuresti-Nisa, apoi in elicopterul care ii duce, de la Nisa la Monte Carlo, pe terasa unui hotel monegasc de patru stele. Urmeaza ziua intai, cu vizite la Palatul Princiar, la Catedrala, la Cazino si la Cafe de Paris; ziua a doua - vizite la Gradina Japoneza, la Gradina Exotica si la Colectia de automobile a Printului Rainier; ziua a treia - plimbare in port si pe plaja Larvotto, eventual, un spectacol la Opera si o masa la Louis XVI. Dupa care, inapoi in tara. E mult? E putin? Si cat costa toata distractia asta? De la 400 de euro in sus, ne spune dl Guillaume Rose, ministrul turismului din Monaco, prezent, recent, la Bucuresti, pentru a testa gustul romanilor pentru turismul de lux.

In Monaco, al doilea cel mai mic stat din lume, unde produsul brut pe cap de locuitor este de 70.000 de dolari, turismul reprezinta una din sursele principale de venit; e magulitor sa aflam ca si romanii contribuie la acesta, printre ceilalti 7 milioane de vizitatori care intra, anual, in Monaco. Numai in 2012, numarul de nopti de cazare a romanilor in Monaco a fost de 6.636, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Se constata, totodata, ca trendul ascendent s-a p`strat, în ciuda crizei financiare.

“Ne asteptam, declara Guillaume Rose, ca romanii sa vina in numar tot mai mare la Monte-Carlo si sa profite de tot ce reprezinta principatul Monaco. Realizam ca avem in comun latinitatea, ca avem acelasi mod de trai, acelasi fel de a gandi si ca avem sansa de a gasi o “iesire” care este visul; putem visa si visul poate fi realizat, chiar si cand facem referire la preturi. E mult 400 de euro pentru trei zile de vis la Monte Carlo? Noi organizam 700 de evenimente pe an, ceea ce inseamna ca veti avea mereu un concert la Monte Carlo, o expozitie, un eveniment cultural, evenimente sportive; suntem foarte bucurosi sa primim romani care sa aprecieze aceste lucruri si sa ramana in hotelurile noastre.”

Monaco e, cu siguranta,un loc in care poti trai un vis pe timp scurt, o vacanta, dar si locul de unde te poti indrepta catre alte destinatii turistice, in sudul Frantei si in nordul Italiei.





×
Subiecte în articol: turism lux