x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Turniruri, spectacole cu foc şi acrobaţii cu cai în Cetatea de Scaun din Suceava

Turniruri, spectacole cu foc şi acrobaţii cu cai în Cetatea de Scaun din Suceava

de Luminita Ciobanu    |    01 Sep 2012   •   21:00
Turniruri, spectacole cu foc şi acrobaţii cu cai în Cetatea de Scaun din Suceava

Cea de-a VI-a editie a Festivalului de arta medievala "Stefan cel Mare' a animat, la jumatatea lui Gustar, Cetatea de Scaun din Suceava, prin felurite manifestari menite sa poarte publicul numeros intr-o lume fascinanta, reinviata prin staruinta unor oameni inimosi de la Muzeul Bucovinei. Manifestarea a debutat cu un recital extraordinar de poezie si muzica sustinut de actorul Ion Caramitru si de clarinetistul Aurelian Octav Popa, de la Filarmonica "George Enescu' , care au dialogat inedit, intr-un mixaj de proza, poezie si filozofie, apartinand marelui poet Mihai Eminescu, moment urmat de un concert al trupei sucevene Odyssey. Atat sucevenii, cat si ceilalti spectatori veniti din alte orase ale tarii, care asista an de an la acest eveniment special, au fost impresionati in seara deschiderii de parada cavalerilor si a domnitelor cu faclii, ce a inceput, la caderea serii, la ora 20:30 din cartierul Obcine, trecand apoi prin centrul Sucevei, pentru a-si face intrarea, triumfal, pe portile batranei Cetatii. Nu au lipsit spectacolele cu tenta medievala, momentele aparte, piesele de teatru. Nu trebuie sa uitam de cavaleri, domnite, papusari si cascadori, care au oferit publicului, turniruri, spectacole cu foc, dansuri, cantece medievale si scoli de lupte, comedia dell’arte, teatru pentru copii, muzica medievala, tir cu arcul si acrobatii cu cai.

Festivalul de arta medievala "Stefan cel Mare' a debutat la Suceava, in 2006 si, pentru prima data in tara noastra, s-a pus in scena ceremonialul fastuos, si mai putin cunoscut de public, de la Curtea Moldovei, prin reconstituirea unor ritualuri si cutume medievale. Prin acest eveniment, Cetatea de Scaun s-a transformat dintr-un muzeu sanctuar, intr-o "entitate' vie, animata. Cea de-a sasea editie a debutat cu cea mai lunga parada a cavalerilor cu faclii (8 Km) si singura pe timp de noapte. Programul festivalului a fost diversificat, presarat cu numeroase surprize pentru vizitatori.

La editia din acest an au participat: Cavalerii Cetatii Barsei, Formatia No’Mads Bucuresti, Artgotica, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Garda de Bistrita, Strajerii Coroanei din Brasov, Paladinii de Terra Medies din Sibiu, Garda Sighisoara, Grupul Lupus Dacus Arad, Trupa Arleking Giurgiu, Soimii de argint Oradea, Grupul Truverii Bucuresti, Vali Vasilescu Production, Teatrul Vasilache Botosani, Ansamblul Ciprian Porumbescu Suceava, Castel Film Bucuresti si nu in ultimul rand Coco Fachirul.

×