x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Turnul simbol, răpus de flăcări

Turnul simbol, răpus de flăcări

de Gabriela Boeriu    |    31 Aug 2008   •   00:00
Turnul simbol, răpus de flăcări

BISTRIŢA  ●  Biserica Evanghelică, fără "diademă"
Pînă nu demult, oricare bistriţean căruia îi călcai pragul îţi recomanda cu mîndrie să vizitezi Biserica Evanghelică. În urma unui stupid incediu, turnul bisericii s-a prăbuşit…



BISTRIŢA  ●  Biserica Evanghelică, fără "diademă"
Pînă nu demult, oricare bistriţean căruia îi călcai pragul îţi recomanda cu mîndrie să vizitezi Biserica Evanghelică. În urma unui stupid incediu, turnul bisericii s-a prăbuşit…

Bistriţa Năsăud are străduţe care mai de care mai curate, mai înflorite şi mai conturate. De curînd însă centrul oraşului "s-a luminat". Şi în acest caz nu este un motiv de fericire. Ba, din contră. Lumina aduce o lipsă. A turnului din cea mai înaltă catedrală medievală din Transilvania.

Cine, unde, cum? sunt întrebări pe care toată lumea le pune şi care necesită răspunsuri. Trei copii ai străzii din Bistriţa, o încercare de furt, o joacă şi, în final, un incendiu. În urma acestei fapte rămîn doar păreri de rău.

"Trei copii au venit la biserică cu scopul de a sustrage contactor de cupru, aceasta fiind şi în momentul incendiului în stadiu de restaurare. N-au găsit cupru, dar au găsit un adăpost improvizat acoperit cu folie de plastic. S-au jucat cu bricheta. Iniţial au aprins o parte din folia de plastic. Au încercat ulterior să o stingă, dar n-au reuşit. În acest fel, schela de lemn a luat foc. Flăcările au ajuns la un anumit nivel, au pătruns prin geam, iar turnul a fost cuprins de văpaie. Un martor ocular care lucra la un magazin din apropiere ne-a declarat că în momentul cînd a zărit focul, ce avea vreun metru şi jumătate, a anunţat pompierii. Căldura degajată a fost atît de puternică încît a topit reclamele de la magazinele din jur. Extinctoare au existat, dar cînd s-au dezmeticit oamenii acestea nu mai puteau face faţă. Nici pompierii nu au dispus de mijloace tehnice pentru înălţimea focului, turnul fiind foarte înalt. Unul dintre cei trei băieţi care au participat la incendiu este deja în evidenţele noastre. Problema este că, minori fiind, nu îi putem reţine. Îniţial am crezut că e vorba de un panou electric datorită căruia ar fi izbucnit incendiul, dar copiii fiind naivi s-au lăudat. Aşa i-am putut descoperi", a declarat domnul comisar-şef al Poliţei din Bistriţa, Ioan-Viorel Inţa.

Încercînd să mai aflăm lucruri din spatele cortinei, am vorbit cu mai multe persoane din Bistriţa. Zvonuri sînt multe. Unii spun că ar fi fost vorba de un război între primari, de sabotaje pentru denigrarea imaginii… "Desigur, există şi acest gen de ipoteze despre anumite conflicte de interese, însă noi mergem pe probe. Putem spune doar ce reiese din anchetă. Nu vrem să incriminăm pe unul sau pe altul. Probabil că totuşi fostul primar a pierdut cîteva voturi din cauza incendiului", ne-a declarat acelaşi domn Inţa.

CONVINGERE. Parohul Bisericii Evanghelice, domnul Johann Dieter Krauss, este şi dumnealui foarte ferm pe poziţie în ceea ce priveşte vinovaţii. "Despre cei care au comis fapta toată lumea spune că sînt copii. Ei bine, aceşti copii sînt de fapt adolescenţi, au antecedente (au mai spart biserica de cîteva ori). În acest sens ar trebui să se facă ceva concret, pentru că, fiind minori, ei nu pot fi împiedicaţi să recidiveze şi nu ne putem juca mereu de-a piromanii. Constructorul care nu a asigurat şantierul împotriva incendiului are şi el o parte bună din vină. Nu sîntem absurzi, nici inumani, ci doar speriaţi de faptul că aceste lucruri s-ar putea repeta. În ceea ce priveşte strîngerea de fonduri pentru refacerea turnului există mai multe conturi. Lucrările de restaurare au început deja şi estimăm că se vor finaliza în toamna anului viitor.


O lespede din anul 1327

Importanţa Bisericii Evanghelice este dată nu doar de arhitectura construcţiei, dar şi de bogatul inventar plastic al edificiului – un adevărat muzeu al comunităţii germane din oraş. Cel mai vechi obiect, o lespede funerară, este sculptat şi amplasat pe latura sudică a fostului turn de sud-vest, datînd, conform inscripţiei, din anul 1327.

Lespedea reprezintă un cavaler cu spadă şi scut într-o vestimentaţie specifică secolului al XIV. Imaginea a alimentat crearea unei legende în centrul căreia se afla Ursula – personaj feminin, care ar fi avut un rol important în cadrul comunităţii medievale năsăudene.

În borangicul istoriei

Istoria turnului de la Biserica Evanghelică începe undeva în vechimea timpului prin secolul al XV-lea, moment cînd vechea biserică parohială din Piaţa Centrală începe să fie amplificată. La început, construcţia a avut două turnuri în faţada de vest, între care funcţiona o capelă menţionată în anul 1432. Din cauza unor probleme de structură, turnul nordic al bisericii este demolat şi între anii 1470-1520, pe latura de nord a bisericii, spre Şugălete, se construieşte un turn care va deveni construcţia de referinţă a oraşului Bistriţa. În prezent, autorităţile fac eforturi pentru a putea reconstitui ce a fost cîndva.

×
Subiecte în articol: martorii