x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ultimul „tun” al lui Dan Adamescu la Astra Asigurări

Ultimul „tun” al lui Dan Adamescu la Astra Asigurări

de Ion Alexandru    |    23 Sep 2015   •   08:33
Ultimul „tun” al lui Dan Adamescu la Astra Asigurări

Familia mogulului miliar­dar al lui Traian Băsescu, Dan Grigore Adamescu, urmează să desăvârşească tunurile pe care le-a dat Societăţii de Asigurare-Reasigurare Astra SA, în stil pur românesc. După metoda patentată şi uzitată de alţi miliardari cu probleme pena­le, dar şi ale căror afaceri au cunoscut un declin financiar zguduitor, ca urmare a declanşării anchetelor de către procurori, şi în cazul Astra au loc mişcări dubioase într-un moment în care societatea de asigurări a fost declarată, oficial, falimentară. Meto­da este simplă şi, pare-se, extrem de eficientă, realizabilă în doi paşi: divorţul şi popririle asigurătorii. Operaţiunea prin care familia Adamescu încearcă să pună mâna pe mai bine de 4 milioane de euro din ceea ce a fost, până de curând, afacerea Astra Asigurări, este coordonată, la vedere, de soţia lui Ada-mescu, Carmen, proprietara Hotelului Rex, din Ma-maia. Aceasta a cerut popri­rea conturilor societăţii de asigurări a soţului ei, cu puţin timp înainte ca ASF să declare falimentul ASTRA.

Cu doar o lună şi jumătate înainte ca Autoritatea pentru Supraveghere Financiară să decidă intrarea în faliment a societăţii Asigurare-Reasigurare Astra SA, lucru previzibil pentru oricine, pe rolul Secţiei Civile a Tribunalului Bucureşti a fost depusă o cerere de poprire asigu­rătorie a conturilor societăţii. Solicitarea, înaintată de SC Rex Mamaia SA, proprietarul hote­lului cu acelaşi nume de pe litoral, a fost înregistrată la data de 14 iulie 2015, în condi­ţiile în care, la 27 august, a fost decla-rat falimentul Astra.

Rex Mamaia SA este o societate apar­ţinând firmei Tycoon Imobiliar SRL, parte a grupului de companii Tycoon, patronat de Carmen Adamescu, soţia lui Dan Grigore Adamescu, proprietarul SC Asigurare Reasi­gurare Astra SA. În acest dosar civil, Rex Mamaia SA are calitatea de creditor, în timp ce societatea de asigurări are calitatea de debitor. Tribunalul Bucureşti a decis, în data de 13 august, cu două săptămâni înainte de declararea falimentului, să dispună institu­irea popririi asigurătorii asupra conturilor bancare ale SC Asigurare-Reasigurare Astra SA, „până la concurenţa sumei de 4.227.607,97 euro”, obligând, totodată, debitoarea să achite 100 de lei cheltuieli de judecată. Mai mult, instanţa de fond a fixat, în acest caz, o cauţiune de 634.141.2 euro, care trebuia să fie depusă în contul statului în termen de zece zile de la comunicarea hotărârii judecătoreşti.

Deşi executorie, soluţia Tribu­nalului Bucureşti nu este defini­tivă şi a fost atacată de SC Asigurare-Reasigurare Astra SA cu apel, la Curtea de Apel Bucu­reşti. Interesant este că apelul a fost formulat, la data de 11 septembrie, abia după ce a fost declarat falimentul şi după ce ASF a înlocuit administratorul judiciar al Astra, KPMG Advi­sory SPRL. În 18 septembrie a avut loc un prim termen de judecată în apel.

Plouă cu procese în familia lui Adamescu


În cazul în care instanţa de apel va menţine soluţia Tribuna­lului Bucureşti, atunci suma de 4,23 milioane de euro va rămâne blocată în conturile Astra Asigu­rări, neputând fi „trasă” de alţi creditori ai societăţii. De altfel, această sumă se intenţionează a intra în proprietatea familiei Adamescu, indirect, adică în conturile SC Rex Mamaia SA, care a deschis, încă din data de 30 iunie 2015, la Tribunalul Bucureşti, o altă acţiune civilă prin care solicită Astra Asigurări pretenţii de 4,23 milioane de euro. Până în prezent, dosarul nu a primit vreun termen de judecată. ­

Cum se rostogolesc dosarele


Lucrurile nu se opresc aici în încercarea soţiei lui Dan Grigore Adamescu de a obţine lichidităţi ale Asigurare-Reasigurare Astra SA. În 9 iulie 2015, o altă firmă aparţinând aceleiaşi Carmen Adamescu, SC The Nova Group Investments SA, alături de socie­tatea Epsilon Estate Provider SRL, s-au adresat Tribunalului Bucureşti cu o solicitare de emitere a unei ordonanţe preşe­dinţiale împotriva Astra Asigu­rări. La 16 iulie, instanţa a respins acţiunea ca neîntemeiată, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis, similar, la 19 august.

Toate aceste operaţiuni par, pentru cunoscătorii în domeniu, a fi un scenariu prin care familia lui Dan Grigore Adamescu încearcă să adune firimiturile rămase în urma jafului de la Astra Asigurări. Un indiciu în acest sens sunt două procese deschise de The Nova Group Investments SA, Epsilon Estate Provider SRL şi Asigurare-Reasigurare Astra SA, împotriva Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Primul, deschis la Tribunalul Bucureşti în data de 9 septembrie, vizează suspendarea Deciziei nr. 2034 din 27 august 2015 a ASF, prin care a fost declarat falimentul Astra. Al doilea dosar, înregistrat în 7 septembrie 2015, la Curtea de Apel Bucureşti, vizează anularea aceleiaşi decizii. Niciunul dintre procese nu a primit încă termen de judecată.

10% din „gaură” = suma poliţelor încheiate de stat


În 27 august, Consiliul ASF a analizat situaţia SC Asigura­re-Reasigurare Astra SA, pe baza unui raport întocmit de adminis-tratorul special HPMG Advisory privind stadiul planului de redre­sare financiară. Asta, în condiţiile în care procesul de majorare a capitalului social a eşuat. Conclu­ziile acestui raport au fost edifi­catoare şi au scos la lumină faptul că societatea se află în incapaci­tate vădită de a-şi plăti datoriile exigibile cu disponibilităţile băneşti, a scăzut valoarea marjei de solvabilitate disponibilă sub jumătate din limita minimă prevăzută de lege şi se află în imposibilitatea restabilirii situa­ţiei financiare.

De altfel, la sfârşitul primului semestru al acestui an, Asigurare- Reasigurare Astra SA a înregis­trat o marjă de solvabilitate disponibilă negativă de aproxi­mativ 871 milioane de lei, pentru repunerea societăţii pe linia de plutire fiind necesar un capital de 968 de milioane de lei.
Fosta conducere a ASF, repre­zentată de Dan Radu Ruşanu, a atras atenţia, încă din 2014, că din conturile Astra Asigurări au plecat, în mod nejustificat, sume importante de bani, sub forma unor împrumuturi către alte societăţi patronate de Dan Gri-gore Adamescu. Din această su-mă, 90%, reprezentând peste 23,6 milioane de euro, au mers direct în conturile societăţii care edi-tează ziarul „România liberă”. Jurnalul Naţional a descoperit că această sumă, reprezentând 10 la sută din totalul „găurii” de la Astra, coincide cu valoarea totală a contractelor încheiate de com-pania de asigurări cu instituţiile statului, în perioada 2009-2014. Aceste aspecte, însă, nu suscită interesul procurorilor.

Al doilea pas, divorţul


O altă metodă folosită pentru salvarea unor averi aflate în situaţii „speciale” este transferul acestora pe numele altor persoane, patentată deja în mediul miliar­darilor. Metoda de a „scăpa” de avere, în momente critice, pare să fie uzitată şi de miliardarul Dan Grigore Adamescu.
În data de 20 iulie 2015, Carmen Adamescu a înaintat Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti cererea de divorţ, împotriva mogulului Dan Grigore Adamescu. Divorţul urmăreşte, în fapt, partajul averii miliardarului lui Băsescu. În 4 septembrie, instanţa a repus pe rol cererea lui Carmen Adamescu de acordare a ajutorului public judiciar, pentru suplimentarea probatoriului, şi a cerut petentei să precizeze toate veniturile obţinute şi să indice toate bunurile deţinute atât în ţară, cât şi în străinătate, atât ale ei, cât şi ale familiei. Ieri, a avut loc un nou termen de judecată, fără citarea părţilor.

Din păgubitori, păgubiţi


Ingeniozitatea miliardarilor regimului Băsescu nu pare a avea limite. Elena Udrea, Dorin Cocoş şi familia extinsă a acestora au reuşit să devină principalii creditori ai lui Alexandu Faur, personajul care a preluat creditul de peste 3 mili­oane al protejatei lui Băsescu, acordat de BRD. Banca l-a executat silit pe Faur şi a pus sechestru pe terenul din strada Neajlovului, ipotecat. Printre cei care au de recuperat bani de la Faur, în legă­tură cu aceste terenuri, se numără familia Udrea-Cocoş. Cuplul regimului trecut a divorţat, iar cea mai mare parte a averii lui Cocoş a trecut în proprie­tatea fostei sale soţii.

Generozitate de miliardar


Ioan Niculae, alt mili­ardar al regimului, a trecut pachetul majoritar de acţiuni ale InterAgro pe numele prietenei sale, Nicoleta Toncea, căreia, de asemenea, i-a vândut mai multe proprietăţi chiar înainte ca DIICOT să instituie sechestru asigurător asupra lor. Niculae a divorţat, la rândul lui, de soţie, cu care se află în mai multe litigii privind partajul averii de 1,2 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: dan adamescu astra asigurari