x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles

Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles

de Daniela Ivan    |    07 Dec 2017   •   11:18
Români care au cucerit lumea. Un pompier român a scris istorie la Los Angeles

Căpitanul Cosmin Ilie, comandantul Detaşamentului de Pompieri Caransebeş, este dublu campion mondial, la categoria 40-44 de ani. El a luat medalia de aur în probele de alergare pe distanţele de 400 de metri şi de 800 de metri la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor. Românul a participat la şapte probe de atletism în cadrul acestui campionat şi a câştigat tot atâtea medalii.

Ilie spune că nu i-a fost greu să ajungă la aceste performanţe, de când se ştie aleragă zilnic, de plăcere, între 5-10 kilometri. În plus, pompierul s-a pregătit intens cu patru-cinci luni înainte de concurs pentru a putea străluci în SUA. “Am vrut să-mi demonstrez mie că pot, deşi ştiam că pot, dar era o chestie de a demonstra”.

Cosmin Ilie a participat în acest an pentru prima dată la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor deşi a încercat să ajungă la acest concurs încă de acum cinci ani, însă de fiecare dată a apărut ceva care i-a dat planul peste cap. Ba a fost accidentat, ba nu a avut cine să-i finanţeze deplasarea. Nici în acest an lucrurile nu au mers ca pe roate. “ Când am hotărât să particip la acest concurs, mi-am propus să iau medalie de aur la săritura în lungime şi la triplu salt. Dar s-a întâmplat că prin luna mai, cu patru luni înainte de Campionatul Mondial, să am dureri mari la tendonul lui Ahile şi starea fizică nu mi-a mai permis să fac sărituri. Mă durea chiar piciorul de bătaie, adică piciorul stâng, şi nu am putut să mă antrenez. Îmi părea foarte rău pentru că la ediţia anterioară locul întâi s-a luat cu 6,30 metri, iar eu săream 6,50 metri. Din punctul meu de vedere era limpede că aş fi putut ieşi campion dacă mă puteam antrena”, a declarat Ilie.

Nu s-a dat bătut

Campionul pompier  mai spune că şi în aceste condiţii şi-a continuat totuşi pregătirea făcând, ceea ce putea să facă, alergări cu un grup de copii din Caransebeş cu vârste între 11-13 ani, sportivi de performnaţă. “ Ei aveau norme de control de 500 şi de 600 de metri şi eu dădeam normele cu ei. Aşa am văzut că la 500 de metri am mers 73 de secunde, la 600 de metri, un minut şi 31 de secunde şi atunci, la un moment dat, am stat să mă gândesc că la finalul de normă putem să merg mai tare. Apoi, m-am uitat peste rezultatele obţinută în urmă cu doi ani la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor şi am constatat că la 800 de metri locul unu s-a luat cu 2 minute şi 10 secunde. M-am gândit că dacă am scos 1 minut şi 31 de secunde la 600 de metri, cât ar mai dura ca să alerg încă 200 de metri. Maxim 40 de secunde. Deci, undeva la 2 minute şi 10 secunde eram şi eu. Şi atunci am zis, hai să dau o probă completă, să văd cum stau. Când  am dat o probă completă am scos 2,08 secunde, practic cu 2 secunde mai puţin decât locul întâi. Şi aşa mi-a venit ideea  să mă pregătesc pentru proba de 800 de metri. Tot aşa s-a întâmplat şi la proba de 400 de metri, dintr-o normă de control am înţeles că pot ieşi campion”, explică pompierul.

S-a pus pe fugă

Odată luată hotărârea, timp de trei luni, din mai până în august, Cosmin Ilie s-a antrenat  doar pentru aceste două probe. “ Făceam cam două antrenamente pe zi de câte o oră şi jumătate fiecare antrenament. Erau minim 10 -12 kilometri de alegare, în total”, spune campionul român. Acesta povesteşte că-şi începea fiecare antrenament cu o primă parte de încălzire care consta în  2.000 de metri alergare, pe care o făcea în opt minute, opt minute minute şi zece secunde. Apoi, urma partea de gimnastică unde făcea exerciţii pentru articulaţii, le lua pe rând din cap până în picioare. Apoi urmau 15 minute de exerciţii speciale pas sărit, pas săltat, joc de gleznă, rotiri ale braţelor etc. Abia după asta îşi începea antrenamentul propriu zis. “Erau serii de alergare de câte 400 de metri. Alergam 400 de metri, luam două minute pauză, iar alergam 400 de metri, iar luam două minute pauză şi aşa mai departe. Erau opt alergări de câte 400 de metri”, spune  Cosmin Ilie. Acesta adaugă că aceasta era pregătirea pentru 400 de metri şi mai aveau un alt tip de antrenament şi pentru proba de 800 de metri. Antrenamentul dus la limite a dat rezultate.” Când am ajuns în SUA, prima probă a fost cea de 800 de metri, am scos, două minute şi trei secunde în condiţiile în care recordul mondial este 1,59 de minute la acest campionat mondial”, spune campionul nostru. Acesta adaugă că el nu a fost niciodată legitimat la un club, ca atlet, a făcut numai atletism ca sport de completare pe lângă concursurile profesionale. “ Dacă dădeam proba de 100 de metri cu abstacole, asta însemna şi să alergi 100 de metri. Odată ce ştii să depăşeşti obstacolele respective ca să te perfecţionezi nu-ţi mai rămâne decât să-ţi măreşti viteza. Şi indirect trebuia să fac atletism”, povesteşte căpitanul Cosmin Ilie.

Cosmin Ilie s-a întors acasă de la Los Angeles cu şapte medalii de la Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor care s-au desfăşurat în perioada 7-17 august, la Los Angeles, în Statele Unite. Două dintre medalii sunt de aur, trei de argint şi două de bronz.

 “Am luat două medalii de aur, la 400 şi 800 de metri, probe pentru care de altfel m-am şi pregătit, la probele de săritură în lungime şi triplul salt, am luat medalie de bronz şi argint. La proba de de 100 de metri am obţinut medalie de bronz, iar la ştafetele de 4×100 de metri şi 4×400 de metri, am luat medalie de argint”

Căpitanul Cosmin Ilie

“Alerg zilnic între 5 şi 10 kilometri, există puţine zile în care nu alerg. Cinci kilometri pentru unii pare mult, pentru mine sunt cinci melodii de câte patru minute  Eu îmi pun căştile în urechi şi 25 de minute trec imediat. Nu este un efort care să mă facă să renunţ sau care să-mi creeze disconfort. Iar dacă sunt obosit psihic după 20-30 de minute de alergare, deja e altceva. Mă simt mai bine, îmi revin”

Cine este căpitanul Cosmin Ilie

Are 40 de ani şi a practicat sportul de performanţă de la vîrsta de nouă ani, dar nu în domeniul atletismului, ci a făcut lupte libere până la vârsta de 16 ani. A fost bun, dar nu a excelat în acest domeniu, cum se caracterizează singur.

Primul contact cu atletismul l-a avut după ce a fost incorporat pentru a-şi satisface stagiul ca militar în termen la Grupul de Pompieri Timiş, compania din Lugoj. Aici nu a fost iniţial recrutat în lotul pentru concurs al unităţii, dar după o lună de la incorporare a fost admis deoarece a avut inspiraţia de a merge la comandantul unităţii de atunci căruia i-a  raportat faptul că el poate fi cel mai bun din echipă. Aşa a şi fost, a ajuns primul din lot.

Ulterior, în septembrie 1999 s-a angajat ca pompier şi, aici, pe lângă atribuţiile pe care la avea ca pompier, făcea sport şi pregătea şi lotul de concurs al unităţii. “ Pregătirea până în anul 2005 cu militarii în termen se făcea zilnic, după un program destul de draconic, aproape 6-7 ore pe zi. Dimineaţa la stadion între orele 9-14, cu o oră şi jumătate pauză pentru gustare şi seara între orele 18 – 20:30”, îşi aminteşte Cosmin Ilie

Palmares impresionant

Campionatele de atletism şi cros ale MAI – săritura în lungime 2005 – argint, 2006 - aur, (pauza câţiva ani, neparticipare) 2011 – aur, 2012 – aur, 2013 – aur, 2014 – aur, 2015 – argint, 2016 – aur, 2017 – aur. La aceste campionate nu se poate participa decât la o singură probă

Concursurile profesionale ale Serviciilor pentru situaţii de urgenţă – faza finală

1. Proba pista cu obstacole 100 metri – multiplu campion naţional. Cinci ani consecutivi (2003-2007) a luat medalia de aur.

2. Scară de fereastră - multiplu campion naţional. Trei ani consecutivi 2004-2006 a fost medaliat cu aur.

3.Probele cu echipa. Medalii de aur, argint şi bronz  în proba de Ştafetă 4X100 metri şi Realizarea dispozitivului de luptă la motopompă

Concursurile Balcanice ale pompierilor

1. Proba pistă cu obstacole 100 metri – 2001 (Grecia – aur), 2003 (Bulgaria - aur), 2005 (Turcia - aur), 2007 (Romania - aur)

2. Scară de fereastră - 2005 (Turcia - aur), 2007 (Romania - aur)

3. Cu echipa României  - campion balcanic de doua ori

 

×