x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje "Utecistul" Franklin

"Utecistul" Franklin

de Serban Cionoff    |    22 Oct 2006   •   00:00
"Utecistul" Franklin

Prin primavara lui 1974, m-am trezit "cooptat" intr-o "Brigada complexa de indrumare si control a CC al UTC".

Prin primavara lui 1974, m-am trezit "cooptat" intr-o "Brigada complexa de indrumare si control a CC al UTC". Brigada condusa de un secretar al CC al UTC, un om de toata isprava, pe care il cunosteam din vremea studentiei si pe care, spre cinstea sa, "functia politica" nu il alterase.

Ajunsi la fata locului, am putut sa constatam pe viu ca si aici "materia umana" - cadrele, care va sa zica - se imparteau in doua categorii distincte: pe de o parte erau tineri si isteti, ei insisi cautand sa nu faca excese de zel si de stupiditate, pe de alta erau "activistii de profesie" obtuzi, prematur obtuzi!, dand din coate si asudand greu spre a se face remarcati si, in consecinta, promovati.

IN VIZORUL LUI PISTA. Unul dintre acestia - ocupand, in "aparatul Comitetului judetean UTC" ditamai functia de "sef-sector cultura" - a avut ghinionul sa intre in vizorul colegului si prietenului Istvan (Pista) Gocela, din pacate prea devreme disparut dintre noi, fie-i binecuvantata amintirea! Insistand acest "tov Veniamin" sa-i intre, cu orice pret, sub piele lui Pisti, nu mica ne-a fost mirarea sa auzim cum il apeleaza cu numele de "tov instructor Godzila". (Chestia datorandu-se unei stupide confuzii intre numele lui Pista - baci si monstrul aducator de cataclisme dintr-un film in voga.)

Azi, asa, maine, tot asa, pana cand lui Pista i-a sarit tandara. "Auzi, mai tovule - l-a luat el din scurt, tocmai atunci cand tov. Veniamin incerca sa ne creeze buna dispozitie la o votca pe terasa restaurantului "Racova" - de ce esti tu nesincer fata de organizatia noastra revolutionara?" si, vazand ca Veniamin a ramas fara grai, a continuat, fara mila si indurare: "ia spune deschis, ca un tanar revolutionar, la ce te-ai gandit atunci cand ti-ai schimbat numele de familie, in cel de Veniamin?" Cel apostrofat abia daca a reusit sa spuna cu glas pierit: "Valeleu, mamuca, cu respect va informez ca si tovarasa sotie si tovarasii copii, tot tovarasii Veniamin se numesc!". "Nu conteaza - a tunat Pista - , asta tot nesinceritate fata de organizatie se numeste!". Punand capacul: "Iti mai acordam o sansa de reabilitare; pana azi dupa-amiaza, la ora 4, sa declari cinstit, cu mana pe constiinta, ce legatura de rudenie exista intre tine si tovarasul Benjamin Franklin, din SUA?".

Revenit la "sediu", Veniamin se invartea ca un leu in cusca. Chestia era ca nu prea avea de la cine sa capete lamuriri, drept pentru care si-a luat inima-n dinti si m-a atacat frontal: "Valeleu, mamuca draga, tov. * instructor-ziarist, nu ati binevoi sa tresem o lecutaca strada?".

ATAC FRONTAL. Dupa ce ne-am pus pe treaba la masa de lucru, Veniamin a socotit ca primele doua randuri de votca m-au facut disponibil si a trecut la atacul frontal: "Valeleu, mamuca draga, oare la sini s-o fi referit tov. instructor Godzila?". Cum o asemenea ocazie nu se scapa cu una, cu doua, am plusat: "Cum, mai tovarase, dumneata chiar nu stii cine este tovarasul Benjamin Franklin? Pai ce, ne-a atras, recent, atentia tovarasul Nicolae Ceausescu in legatura cu sarcina de a dinamiza educatia internationalist-revolutionara a tineretului?", (Uitasem sa va spun, cu ceva vreme in urma, la o faimoasa "sedinta de lucru cu conducerea UTC", "Tovarasul" criticase foarte aspru "lipsurile serioase care se manifesta inca in domeniul educatiei internationalist-revolutionare a tineretului".) Suflet milos, pe la a treia suta de votca, m-am… lasat corupt si i-am dezvaluit teribilul secret: "Tovarasul Benjamin Franklin este Primul Secretar a CC al UTC din SUA!" si, spre a fi si mai convingator, i-a scris numele si functia lui «tov. Benjamin Fraklin» pe un servetel.

Poate ca isprava s-ar fi oprit aici, daca, ceva mai tarziu, seful colectivului nu m-ar fi luat de o parte si nu mi-ar fi marturisit cu obida: "Domnule, insul asta, Veniamin, mi se pare mare hahalera. Pe deasupra mai e si lingau". Nu l-am contrazis, ba chiar i-am propus secretarului Comitetului Central sa mergem si sa-l vedem pe omul nostru la lucru, in teren. Zis si facut! Ne-am aburcat in Dacia 1300 a judetenei UTC si am mers in organizatia comunala pe care o indruma si controla tov. Veniamin, in comuna Tanacu.

FAZA FINALA. Trec peste alte nazdravanii cu care ne-a "delectat" Veniamin si ajung la "faza finala" - sedinta cu activul comitetului comunal al UTC. Resemnat, secretarul CC-ului s-a multumit cu cateva aprecieri pozitive, a criticat niste lipsuri, iar pe final le-a urat deplin succes in activitatea de viitor. Dupa tipic, urma inevitabila intrebare: "Mai aveti si alte probleme deosebite?". Atunci s-a dezlantuit, in toata splendoarea lui, Veniamin: TEST. "Valeleu, mamuca - a tunat el, impingandu-si pentru un plus de prestanta burdihanul cat mai in fata - , daca v-as intreba, bunaoara si de-un paregzamplu, cine-i tovarasul Benjamin Franklin, stiti sa-mi raspundeti?". Cateva maini s-au ridicat, dar Veniamin le-a retezat-o: "Notati: tov. Benjamin Franklin este Primul Secretar al CC al UTC din SUA!". "Asta ce mai e? - m-a intrebat ingrozit secretarul CC, UTC. Mi-am compus o mina grava, intransigenta si am cuvantat: "Testul la care v-a supus tovarasul Veniamin dovedeste fie ca aveti mari goluri in cultura generala, de vreme ce nu stiti cine este Benjamin Franklin, fie ca, desi aveti aceste cunostinte, va lipseste curajul de a va sustine opiniile si preluati, in mod necritic, orice prostie, numai pentru ca «vine de sus». La scurta vreme, tarasenia a ajuns la urechile primului secretar al judetenei de partid, temutul «tov. Tanase», iar nefericitul a fost scos din munca si trimis in productie, la oficiul judetean PTTR. Nu stiu cum a evoluat traiectoria politico-profesionala a personajului, dar, date fiind cele mai sus povestite, nu este prea greu sa ne imaginam cum si-a instruit el oamenii din subordine sa actioneze in relatiile de serviciu cu abonatii posta, radio, telefon si tv. Mai ales cu "tovarasii" Charles de Gaulle, Wiston Churchil, Maria Tereza sau, de ce nu?… Dromihete?

×