x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Veșnicia s-a născut într-un sat făgărășean

0
Autor: Tudor Cires 04 Mar 2014 - 16:08
Pe Maria şi Viorel Graură i-am ntâlnit acasă la ei, în casa bătrânească din satul Boholţ.
Doi oameni drepţi, harnici şi frumoşi, ca toţi cei pe care i-am văzut în călătoria noastră prin Ţara Făgăraşului. Ne-a dus acolo Daniela, fata lor, care ţine, în Făgăraş, un restaurant.

"De la maica am învăţat toate bucatele astea pe care le-aţi gustat", ne spusese Daniela, când ne pornisem să-i lăudăm sarmalele de post, la Casa Terra. "Numai să vedeţi ce sarmale bune face mama!"
La Boholţ, mai întâi ne-am aşezat la masă. Ia, aşa, ca să gustăm bucatele şi să vedem că se adeveresc vorbele Danielei. Apoi am început să-i iscodim pe cei ai casei, despre mâncare, despre vremuri apuse, în vreme ce Daniela începuse a scoate de prin lăzi iile, fustele, broboadele cele vechi.

"Eu sunt mai mare decât ea cu cinci ani", îşi aduce aminte nenea Viorel cum a cunoscut-o pe tanti Maria. "Ea a fost mai tânără decât mine. Era o fata înăltuţă, frumuşică şi drăgălaşă şi mie mi-a plăcut de ea. Ne întâlneam de sărbători la horă, afară în câmp, apoi la şezători: se adunau fetele într-o casă şi acolo mergeam noi feciorii, şi fiecare se lega de o fată care-i plăcea". "Dar numai fete şi feciori din sat", intră-n vorbă tanti Maria. "Dar numai din cei cu avere, că fata pleca de acasă. Era important ca băietul să fie harnic, să aibă avere, bătătură şi să fie bun. Aşa s-o nimerit! Eu am învăţat de la mama să fiu gospodină: să fac mâncare, să văd de vaci şi de purcei. Trebuia să fiu harnică. Am învăţat, că trebuia să punem mâna să facem, că părinţii aveau treabă la săpat de fasole, napi, cartofi".

O întreb cum gătea, ce gătea? "Apăi n-aveam oale mari, dar făceam mâncare destulă. Dar mâncarea de bază era, dacă era familia mare, mămăliga. Şi dimineaţa şi seara. Se făcea cu brânză, cu lapte, cu papară. Numai la amiază se mânca pâine cu slănină". "Mâncam 3-4 inşi din aceeaşi farfurie, acolo puneam lapte şi mămăligă, pe urmă aducea fasole, ciorbă şi tot aşa", completează nenea Viorel vorbele consoartei.

Bucate de post
Suntem încă în postul Paştelui, aşa că o îndemn pe tanti Maria Graură din Boholţ să-mi desluşească reţetele bătrâneşti.
"Facem fasole frecată. Aşa: se alege fasolea, se pune la fiert se aruncă prima apă şi se pune lta. Se pune şi ceapă, şi după ce s-a fiert se freacă cu făcăleţul. Mai pune şi usturoi, care vrea. În tocana de cartofi, dacă nu-i post, se pune slănină, ceapă, se pun cartofii spălaţi, apoi smântână. Aducem o varză din butoi, o tăiem mărunt şi merge... de bubuie lupul".

Sarmalele de post? Că doar pentru bunătatea lor am bătut atâta cale...
"Am pus uleiul, am ras morcov, ceapă, păstârnac, ţelină şi am pus la fiert, am adăugat porumb, soia şi orez. Mai înainte puneam doar ceapă, ulei şi orez sau porumb. Acum 70 de ani nu era lumea aşa pretenţioasă. Ce, se ştia atunci de salam sau prăjituri? În post facem porumb. Punem la fiert, dar numai boabele din mijlocul ştiuletelui. Le desfacem de pe cocean, luăm cenuşă, cam doi pumni, şi punem peste porumbul cu apă şi lăsăm la fiert. Aşteptăm să cadă bobiţul ăla din vârf. Spălăm apoi porumbul în douăzeci de ape, apoi lăsăm iar la fiert până când creşte şi se mănâncă cu zahăr. Mai demult mâncam cu sfeclă de zahăr. O curăţam, o dam prin răzătoare, puneam în altă apă, lăsam bine la fiert şi lăsam să scadă şi cu apa aia mâncam porumbul".

Bucate de frupt
Oamenii, aici, la Boholţ, au avut dintotdeauna miei, găini, porci. Cel mai simplu era să taie nişte varză, să pună alături nişte bucăţi de slănină şi mămăligă.
"Când făceam câte o ciorbă de găină, puneam pătrunjel, iar cu tarhon făceam ciorbă de porc din carne afumată, cu orez sau tăiţei de casă. Tăiţeii se făceau din ou şi făină. Mai demult aveam un făcăleţ, întindeam foaia, o rulam, lăsam un pic să se usuce şi apoi tăiam cu cuţitul. Ca să iasă zeama bună, aluatul pentru tăiţei trebuie să fie bine frământat. Se pun când zeama fierbe, şi se pune pe buza oalei, ca să iasă ciorba limpede", îmi dă tanti Maria Graură un sfat, aşa cum le-a dat şi fetelor ei. "Fetele au
fost la şcoală şi le-am învăţat ce şi cum să facă. Au fost şi apropiate de mine", mai spune.

"La Crăciun se taie porcii. Înainte se ţinea carnea într-o cămară unde era rece, că nu erau frigidere. Carnea o afumam în pod. La horn era o gaură, acolo atârnam toată carnea. Înainte se punea în ciubăr, cu sare, două zile, apoi o ridicai şi o afumai. După aceea, o făceam cu fasole, cu varză, puneam carne şi în tocană de cartofi, în ciorbă de fasole.
De Paşte obiceiul e să curăţăm casa, să aerisim, să văruim. Mai demult, văruiam primăvara şi toamna". Iar după ce casa e aşezată, încep a se găti bucatele. "Facem, ouă roşii, tăiem găina, facem zeamă. De Paşte facem supă de găină cu tăiţei. Apoi facem cozonaci... Iar în ziua de Paşte mâncăm supă, sarmale şi friptură de miel. Cam asta e. Ciocnim ouăle roşii şi zicem după datină: "Hristos a înviat!". Adevărat c-a Înviat!

Totul, natural
"La noi aici mâncăm toate din grădină, nu cu chimicale. Folosim cimbru, tarhon, leuştean, pătrunjel. La sarmale pun, la fundul oalei beţe de mărar şi de cimbru să dea gust".
Brânza se face cu cheag de la viţei. "Iau un bulgăre, îl pun într-o sticlă, pun zer de la brânză, îl agit, pun sare şi las acolo. La brânză pun un pahar ca să se prindă. Tai, întorc să-şi lase zerul, apoi pun în pânză anume pentru telemea; am o crintă, în care las la scurs, apoi o tai, iarăşi o tai, dacă mi se pare că-i mai moale, apoi pun o greutate deasupra să se scurgă. Pun în saramură; saramura o fac cât să stea un ou să deasupra, şi o las vreo 3-4 ore, apoi o scurg şi o pun la frigider". 

 

Ştiri din .ro















PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Înalta Curte refuză să spună unei instanțe cum și dacă să anuleze interceptări ilegale efectuate de SRI

Înalta Curte refuză să spună unei instanțe cum și dacă să anuleze interceptări ilegale efectuate de SRI
Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Completul privind Dezlegarea unor Chestiuni de Drept, refuză să stabilească modul și momentul la care, într-un proces penal, se poate pronunța asuptra nulității...

Cum să devii „liderul haitei”

Cum să devii „liderul haitei”
Tudor Tim Ionescu – coach, speaker și consultant – ne propune ceva inedit pentru a avea succes în afaceri, dar şi în viaţa de zi cu zi. A extras şapte strategii învăţate din dresaj şi le-a sintetizat...

Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor

Fracturile sunt mai grave când osul se rupe în apropierea articulaţiilor
Apariţia endoscopiei în articulaţii, acea artroscopie, a salvat meniscul agresat din genunchi, nu se mai scoate tot meniscul, se poate repara, se coase şi continuă să-şi îndeplinească misiunea de amortizor....

“Clasatoarea-șefă” a lui Dan Barna de la DNA Alba, scoasă la pensie de Klaus Iohannis

“Clasatoarea-șefă” a lui Dan Barna de la DNA Alba, scoasă la pensie de Klaus Iohannis
Galerie Foto La nici două săptămâni de la consumarea alegerilor prezidențiale, președintele reales al României, Klaus Iohannis, a scos-o la pensie pe procuroarea care a închis, cu clasare, dosarul în care este implicat lider...

Legislativul este vinovat pentru audierile-maraton din dosarele penale

Legislativul este vinovat pentru audierile-maraton din dosarele penale
Galerie Foto Moartea fulgerătoare a cunoscutului avocat Ernest Andrei Moldoveanu a îndurerat întreaga breaslă juridică și nu numai, după ce o carieră de 47 de ani în instanțele de judecată a fost spulberată într-o fracț...

Dr. Denisa Zaharia: „Anomaliile dentare pot fi tratate la orice vârstă”

Dr. Denisa Zaharia: „Anomaliile dentare pot fi tratate la orice vârstă”
Dinţii strâmbi, înghesuiţi sau, dimpotrivă, foarte distanţaţi se numără printre problemele stomatologice cel mai frecvent întâlnite nu doar în rândul copiilor, ci şi în cel al adulţilor. Jena de a purta...

SIIJ, decapitată oficial. Adina Florea renunță la funcția pe care a câștigat-o prin concurs

SIIJ, decapitată oficial. Adina Florea renunță la funcția pe care a câștigat-o prin concurs
Galerie Foto Adina Florea, procurorul care a fost blocat de Klaus Iohannis să acceadă la conducerea Direcției Naționale Anticorupție și a cărei numire în funcția de procuror-șef al Secției pentru Investigarea...

Orban și soția n-au mâncat, n-au băut și au mai pus bani ca să-și achite datoriile

Orban și soția n-au mâncat, n-au băut și au mai pus bani ca să-și achite datoriile
Galerie Foto În fix a treizecea zi prevăzută de lege, prim-ministrul Ludovic Orban și-a publicat declarația de avere și declarația de interese pe site-ul Guvernului României. Din primul document rezultă că în ultimul an...

Drepturile omului, folosite politic și electoral. “Alba-neagra” cu recursul compensatoriu

Drepturile omului, folosite politic și electoral. “Alba-neagra” cu recursul compensatoriu
Galerie Foto Dacă în 2017 PNL și USR îmbrățișau cu toată convingerea proiectul de lege cu privire la instituirea recursului compensatoriu, astăzi Guvernul Orban era cât pe ce să-și asume răspunderea pentru abrogarea...

După Kovesi, și Liviu Dragnea primește termen la ÎCCJ pentru sfârșitul anului 2021

După Kovesi, și Liviu Dragnea primește termen la ÎCCJ pentru sfârșitul anului 2021
Înalta Curte de Casație și Justiție lovește din nou. Recursul instanței supreme împotriva unei hotărâri de anul trecut, emisă de Curtea de Apel București, într-un dosar plecat de la o sesizare a fostului...

Pastrama, murăturile şi afumăturile favorizează gastritele

Pastrama, murăturile şi afumăturile favorizează gastritele
A fost o vreme în care s-a făcut un exces de diagnostice în suferinţele digestive, lumea vorbea des de dischinezie biliară, de colite, de gastrite. Apariţia examenului endoscopic a adus lumină în acest capitol. P...

Revoluția judecătorilor. Magistrații se opun reinstaurării abuzurilor în justiție

Revoluția judecătorilor. Magistrații se opun reinstaurării abuzurilor în justiție
Galerie Foto Cele mai importante instanţe din România au răspuns inițiativei ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, la întrebarea acestuia dacă Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ar trebui să fie...

Elena Udrea, război în „paradisul termal”

Elena Udrea, război în „paradisul termal”
Galerie Foto Înaintea turului al doilea al alegerilor prezidențiale, Elena Udrea a notificat administratorul judiciar al stațiunii termale Băi Boghiș, aflată în insolvență, să o radieze din tabelul creditorilor pe...

ÎCCJ a menținut închisoarea de 4 ani aplicată Alinei Bica de un complet de 3 nelegal constituit

ÎCCJ a menținut închisoarea de 4 ani aplicată Alinei Bica de un complet de 3 nelegal constituit
Completul de 5 judecători de la ÎCCJ nou învestit, după ce Curtea Constituțională a decis că precedentul complet care a condamnat-o la 4 ani de închisoare cu executare a fost constituit ilegal, a menținut,...

Manipulările care au condus la rezutatul alegerilor din 24 noiembrie și planul lui Iohannis pentru a-și păstra avantajul

Manipulările care au condus la rezutatul alegerilor din 24 noiembrie și planul lui Iohannis pentru a-și păstra avantajul
Galerie Foto Scorul uriaș cu care Klaus Iohannis a câștigat, duminică, al doilea mandat de președinte al României este rezultatul unei campanii agresive îndreptate împotriva PSD, încă din 2015, când a preluat, pentru...
Serviciul de email marketing furnizat de