x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje VIDEO. "Ziua dreptăţii" la Sf. Gheorghe: Mii de maghiari în stradă

VIDEO. "Ziua dreptăţii" la Sf. Gheorghe: Mii de maghiari în stradă

de Marina Constantinoiu    |    Istvan Deak    |    02 Sep 2012   •   14:14
VIDEO. "Ziua dreptăţii" la Sf. Gheorghe: Mii de maghiari în stradă




La Sfantu-Gheorghe a avut loc sambata cel mai mare protest maghiar din ultimii 15 ani. Sub tutela UDMR si a Bisericii Reformate din Transilvania, in jurul Colegiului Miko s-au adunat 30.000 de oameni - spun organizatorii, peste 25.000 dupa aprecierea liderului UDMR Kelemen Hunor, peste 15.000 - am spune noi, in timp ce Prefectura Covasna si Jandarmeria vorbesc despre circa 10.000. Protestul a fost unul la adresa justitiei din Romania, care, potrivit organizatorilor mitingului, a luat o decizie care ar putea crea un precedent grav, al ceea ce s-ar putea numi "renationalizare". Este vorba despre sentinta Judecatoriei din Buzau, care a anulat actul de retrocedare a colegiului Szekely Miko din localitate catre Eparhia Reformata din Ardeal si i-a condamnat la pedepse cu inchisoarea pe membrii comisiei de retrocedare.

Santa Imre, eroul Colegiului Miko
Protestul propriu-zis a inceput in primele zile ale lunii iulie, cand preotul reformat Santa Imre din localitatea covasneana Bicfalau a luat decizia de a protesta zilnic in fata colegiulu la adresa renationalizarii acestuia. La inceput a fost singur, insa zi de zi au inceput sa i se alature tot mai multi oameni. Apelul sau la un protest de solidaritate a comunitatii maghiare din Transilvania a devenit realitate sambata. Inca de vineri, autoritatile locale din Sfantu-Gheorghe faceau pregatiri pentru a asigura conditiile de siguranta deplina la miting prin prezenta a numeroase forte de ordine, multe dintre acestea detasate din alte localitati. Orasul a fost minutios pregatit, zonele pentru manifestanti fiind bine delimitate, iar accesul in zona centrala, unde se afla si colegiul, a fost blocat pentru autoturisme. Organizatorii manifestatiei au instalat mai multe puncte in oras pentru strangerea de semnaturi de protest la adresa deciziei instantei, care, este de notat, nu este una definitiva.

Zeci de autocare, mii de pancarte si steaguri
Inca de la primele ore ale diminetii, autobuzele cu protestatari descindeau la Sfantu Gheorghe. Mures, Salaj, Bihor, Cluj - comunitatea maghiara isi trimitea reprezentantii din toate colturile Transilvaniei. Nu au lipsit masinile cu numar de Ungaria, iar cele de Covasna si Harghita au fost nenumarate. Politia a luat decizia de a restrictiona accesul autobuzelor si microbuzelor in oras, astfel ca protestatarii au pornit pe jos spre centru. La cateva sute de metri au facut jonctiunea cu grupul de manifestanti care au ales trenul ca mijloc de transport. Orasul era in sarbatoare. Cu mic cu mare, oamenii se indreptau spre Colegiul Miko. Strazile din jurul Colegiului s-au umplut inca de la ora 11:00, desi startul mitingului era programat pentru ora 12:00. La ora 11:30 au rasunat clopotele bisericilor maghiare din oras. Preotii, alaturi de enoriasi, au pornit spre centru. Sosirea lor era acompaniata de aplauzele multimii. Santa Imre si grupul sau au fost primii la protest si s-au instalat in jurul statuii grofului Miko. Au fost urmati de grupul Consiliului National Secuiesc cu o pancarta imensa pe care scria: "Autonomie pentru Tinutul Secuiesc". "Ma simt ca la Olimpiada. Fiecare localitate si-a trimis cei mai valorosi reprezentati", marturisea cu umor un protestatar.

Doar cateva huiduieli
Soarele dogoritor s-a dovedit singurul inamic al protestului, intoxicarile cu presupusa descindere a membrilor Noua Dreapta, menite sa perturbe evenimentul, s-au dovedit neadevarate. Oamenii au cautat umbra din parc, ascultand in liniste melodii religioase si patriotice ce rasunau din boxele instalate de organizatori. Televiziunile ungare Echo TV, HirTV si Duna TV erau prezente pentru transmisii speciale. Primaria a instalat un ecran in partea opusa scenei pentru a asigura vizibilitate pentru toti cei prezenti. Terasele de pe marginea strazilor si din parc nu au facut fata solicitarilor. Reprezentantii europarlamentarului Tokes Laszlo imparteau printuri cu activitatea acestuia din acest an, se imparteau pliante despre eveniment, oamenii erau chemati sa semneze petitii, iar steguletele Ungariei si ale Tinutului Secuiesc erau la mare cautare, dar contracost. Piata s-a colorat si nu au lipsit nici steagurile SUA sau Uniunii Europene. Tokes Laszlo a solicitat in mod repetat Comisarului european pentru Justitie, Drepturi Fundamentale si Cetatenie, Viviane Reding, sa urmareasca cu atentie "situatia scandaloasa" creata in jurul dosarului Miko si efectuarea unor cercetari in acest caz. Acelasi lucru l-a cerut si deputatul republican de Ohio, Jean Schmidt, care, in discursurile sale de la New York si Washington a atras atentia Ambasadei SUA de la Bucuresti, sa trimita un supervizor la proces.

Discursuri
Liderii PPMT si UDMR, Tokes Laszlo si Kelemen Hunor au luat loc unul langa celalalt pe scena amplasata de organizatori. Un moment unic dupa atacurile lansate de cele doua parti la alegerile locale, un progres solicitat de la Budapesta, dar infirmat de Kelemen Hunor, care a punctat ca UDMR exclude varianta listelor comune cu PPMT la alegerile parlamentare. In jurul orei 12:00 au debutat discursurile fetelor bisericesti. Strazile si parcul s-au animat cu aplauze si urale la discursul episcopului Bisericii Unitariene Maghiare, Balint-Benczedi Ferenc. "Comunitatea maghiara a trebuit sa iasa in strada fiindca relatia dintre statul roman si biserica este inca neclarificata. Nu ne mai cereti sa plecam din tara asta, atunci cand vrem sa ne aparam bunurile si drepturile. Scoala a fost si va fi mereu a doua noastra casa, unde invatamantul si educatia se desfasoara cu respect, dragoste si binecuvantarea lui Dumnezeu". El a fost completat de Episcopul Bisericii Reformate Maghiare, Csüry István: "Le vom spune prietenilor nostri din Ungaria ca ar putea face mai mult pentru noi, macar sa stopeze procesul de ciopartire a natiunii maghiare, fiindca liderii nostri sunt condamnati la moarte".

"Astazi suntem catalani"
Primarul orasului Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, a multumit manifestantilor ca au venit in numar mare la miting si le-a promis ca, in ciuda amenintarilor de la Bucuresti, statul roman nu poate aresta 1,5 milioane de maghiari. "Astazi noi suntem catalani. Existenta noastra este negata, membrii comunitatii noastre sunt amenintati cu inchisoarea si vor sa ne ia drepturile prin metode ilegale. Astazi a venit randul nostru sa iesim in strada si sa strigam ca existam, ca ne aparam membrii si ca nu vom ceda ce e al nostru. In ultimii 100 de ani nu am facut altceva decat sa ramanem in tinutul nostru. Granitele s-au schimbat, insa noi am ramas aici. Suntem mai degraba loiali decat rebeli. Noi preferam sa construim decat sa distrugem, toate acestea cu conditia sa ni se asigure existenta", a spus Antal Arpad, care a marturisit ca Primaria Sfantu-Gheorghe nu doreste sa recapete cladirea Miko fiindca aceasta este proprietatea Eparhiei Reformate din Ardeal. "Spiritul Miko a adus atatia oameni in strada ca sa asiguram generatiei viitoare ca va avea in continuare un loc unde sa invete", a adaugat el.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a subliniat ca pentru el "Cazul Miko" are si o latura emotionala in conditiile in care bunicul sau a invatat si predat in acest colegiu, iar tatal sau (96 de ani), fost membru in consiliul director la Miko, a fost prezent in multimea venita la miting. Liderul PPMT a atras atentia manifestantilor ca la aceeasi ora, la Kosice, in Slovacia, are loc un protest al comunitatii maghiare impotriva legii care ii priveaza de cetatenia slovaca pe cei care au dobandit si cetatenia maghiara. "Prin prezenta noastra aici facem dovada in fata lui Dumnezeu a sacrificiilor noastre pentru dreptate, a luptei pentru cultura, limba materna, credinta, averile si drepturile noastre. Am facut asta in ultimii 22 de ani, de la revolutie incoace, asa cum o facem inca de acum 92 de ani.. Decizia instantei de la Buzau este indreptata impotriva maghiarilor si face parte dintr-o tentativa de intimidare ca urmare a crizei politice interne din Romania. Este o decizie ilegala menita sa ii sperie cu inchisoarea pe cei care au militat legal pentru dreptate si adevar", a spus Tokes, care a adaugat ca in Romania exista aproximativ 4.000 de procese in care etnicii maghiari sunt privati de bunurile nationalizate. "Romania trebuie sa isi indeplineasca promisiunile facute cu ocazia aderarii la UE. Dumnezeu nu bate cu parul. Chiar daca ni se neaga existenta trebuie sa fie clar pentru toata lumea: Tinutul Secuiesc exista si va exista, fiindca exista Dumnezeu si exista dreptate in Tinutul Secuiesc, in Romania, in Bazinul Carpatic si in Europa".

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a amintit ca protestul are legatura si cu membrii comisiei de retrocedare, Marko Attila si Marosan Tamas, condamnati la trei ani cu executare in acest caz. "Azi am venit sa transmitem un mesaj clar: luati mana de pe averile comunitatii maghiare. Nu ne luati ce e al nostru. Dupa atacul marsav la adresa Bisericii Reformate, maine poate veni randul oricui sa fie privat de drepturile si averea sa, fie ea si Biserica Reformata, Evanghelica sau Unitariana. Daca doi oameni sunt trimisi in inchisoare pentru ca au lucrat in folosul comunitatii, atunci maine pot fi incarcerati alti 200. Rolul natiunii maghiare este sa spuna un NU hotarat acestei nedreptati, fiindca viitorul nostru depinde de reinstaurarea dreptului la proprietate. Nu loviti in trecutul nostru si nu ne confiscati viitorul!", a declarat Hunor, care a apreciat ca s-a creat un precedent periculos "care a alimentat intentia primarului din Targu-Mures de a pune mana pe cladirea liceului din localitate cu predare in limba maghiara, dar si pe cea a edilului din Oradea de a intenta un demers asemanator. tara e plina de astfel de visatori".

Incidente la gara?
Dupa scandari repetate, organizatorii au decis sa il invite pe scena pe Santa Imre, desi discursul sau nu era in program. Personaj-cheie al evenimentului, Santa a facut apel la continuarea si extinderea protestului. "Le multumesc celor care au aparat colegiul cu spatele la zid si care dupa 57 de zile de protest stau alaturi de groful Miko Imre cu fata la colegiu. Eu voi fi si maine aici, si poimaine, pana se va face dreptate. Iar proteste similare ar trebui sa existe si la Targu-Mures, Cluj Napoca, Zalau sau Oradea". Multimea a izbucnit in huiduieli si fluieraturi in momentul in care Santa a anuntat ca un grup de tineri a fost arestat la gara din Sfantu Gheorghe, pe motiv ca betele de la steagurile lor puteau reprezenta arme. Santa sustine ca tinerii au fost dusi la sectie, insa politia nu a comentat incidentul.

Mitingul s-a incheiat cu o rugaciune, urmata de intonarea imnurilor Ungariei si al tinutului Secuiesc.

Secretarul de stat din cadrul MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat ieri pentru Hir TV ca "Budapesta asteapta ca justitia romana sa faca pasii necesari pentru revenirea colegiului in proprietatea Bisericii Reformate din Ardeal". Secretarul de stat din Ministerul pentru Politica Nationala, Repas Zsusanna, a declarat ca este cutremurator ca in secolul XXI in UE se poate naste o asemenea sentinta judecatoreasca. Ea a adaugat ca spera ca justitia romana sa gaseasca o solutie, si, daca asta nu se va intampla, Guvernul ungar se va adresa forumurilor internationale.

O demonstratie de sprijin pentru retrocedarea cladirii Colegiului "Székely Mikó" a Bisericii Reformate si pentru autonomia Tinutului Secuiesc a avut loc si la Budapesta in fata Ambasadei Romaniei si a adunat 300 de persoane. (deak.istvan@jurnalul.ro / marina.constantinoiu@jurnalul.ro)

×