x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reporterii noştri, pe urmele lui Kidman

Reporterii noştri, pe urmele lui Kidman

de Ramona Draghici    |    23 Mai 2008   •   00:00
Reporterii noştri, pe urmele lui Kidman

ATENŢIE, MOTOR! Romånia, platou de filmare pentru Cold Mountain
“În curînd, în zona Braşovului, vor începe filmările la «Cold Mountain», producţie americană despre care încă de pe acum se presupune că la finalizare va intra în cursa pentru Oscar”.

 

ATENŢIE, MOTOR! Romånia, platou de filmare pentru Cold Mountain
“În curînd, în zona Braşovului, vor începe filmările la «Cold Mountain», producţie americană despre care încă de pe acum se presupune că la finalizare va intra în cursa pentru Oscar”.


15 iunie 2002. Pregătirile pentru filmările la “Cold Mountain”, peliculă regizată de regretatul Anthony Minghella, erau aşadar în toi. Astfel, timp de aproape o ju­mă­ta­te de an, România a devenit un ade­vărat platou de filmare, o “bu­că­­ţică” de Hollywood. Nicole Kidman, Jude Law, Renee Zellweger, Na­talie Portman sînt doar cîteva nume “grele” care au călcat plaiurile mioritice, “în interes de serviciu”. Pro­tocol de gradul zero, măsuri de se­cu­ritate duse pînă la extrem, ur­mă­riri ca-n filme, peste 1.000 de fi­gu­ranţi şi multă agitaţie... Iată cî­te­va dintre “ingredientele” care au al­că­tuit succesul filmului pe care, aşa cum se anti­cipa, “Domnul Oscar” nu l-a ocolit. De multă agitaţie au avut par­te şi cei doi jurnalişti ai Jurnalului Na­ţional, reporterul Sebastian S. Eduard şi fotoreporterul Dragoş Ro­b­atzchi, care s-au aflat în permanenţă în “miezul” evenimentelor. Cei doi aproape că s-au transformat în adevăraţi paparazzi, reuşind însă să “livreze” informaţii şi fotografii inedite.


JURNAL DE FRONT. “Fil­mă­rile la «Cold Mountain» vor începe în curînd, cu primele scene de bătălie re­gizate a se petrece în zona Poti­grafu. Acolo, pe un teren de mai mul­te hectare, Castel Film, firma în co­la­borare cu care s-a rea­lizat pro­duc­ţia, a ridicat mai multe forturi unde se vor da în zilele viitoare bătălii grele. Au fost să­pa­te tranşee, s-au în­tins corturi şi s-au înălţat puncte de observaţie. Zona este militarizată la propriu şi la figurat, pentru că firma Castel Film a luat măsuri drastice de securitate, ca nu cumva picior de ziarist să se apropie de «obiectiv». Ieri încă se mai lucra la ultimele tranşee, se făceau ultimele retuşuri pentru ca totul să fie pus la punct pentru ziua de 15 iulie, cea mai pro­ba­bilă pentru începerea filmărilor”, se nota în paginile Jurnalului Na­ţio­nal, ediţia din 30 iunie 2002.


SECRETOMANIE. Faptul că la vremea respectivă Nicole Kidman era în plin vizor al presei, şi pentru eve­nimentele din cariera sa, dar şi pentru cele din viaţa personală – di­vor­ţul de Tom Cruise atrăgea atenţia ca un magnet –, “secretomania” crea­tă în jurul vedetei incita şi mai mult cu­rio­zitatea ziariştilor. “Măsurile de ma­ximă securitate şi întreaga secre­to­­manie legată de sosirea la Bu­cu­reşti a lui Nicole Kidman au fost dictate de actriţă şi agentul acesteia, ne-au dezvăluit surse confidenţiale care au ţinut să-şi păs­treze anonima­tul. Astfel, se pare că actriţa ar fi ce­rut pe lîngă măsuri de securitate de gradul zero şi ca nici un reprezentant al presei să nu se apropie de ea, fiind vehiculată chiar o ipoteză de ge­nul «dacă văd picior de ziarist, plec!». Ca măsură suplimentară de pro­tecţie, pe lîngă garda «negociată» în contract, actriţa a preferat să vină îm­preună cu bodyguardul ei perso­nal.” Cu toate acestea, colegii noştri au reuşit atunci să îi “fenteze” pe “paz­nicii” frumoasei australience, sur­prinzînd-o pe Nicole în fotografii, ba chiar au şi pus mîna pe un Call Sheet (programul intern al echipei de filmare).


1 iulie 2002. “Prima care a ajuns în România a fost Nicole Kidman, venită cu un avion particular. În jurul orei 16:15, charterul a rulat pe pista de la Bă­neasa şi a garat în mij­locul platformei, la circa 300 de metri de locul unde se afla presa. Ma­şinile de la Castel Film au pă­truns imediat pe pistă pentru «recu­pe­rarea» pasagerilor. A urmat un sfert de oră în care fotoreporterii au în­cercat să surprindă cele cîteva se­cun­de în care Kidman cobora scările pentru a se urca în maşină. Starul şi-a petrecut aproape 20 de minute în avion, pînă să se hotărască să co­boare, iar atunci cînd a făcut-o, s-a do­vedit iute de picior. Îmbrăcată într-o ţinută sport, cu adidaşi în pi­cioa­re, tricou alb, pantaloni sport gri cu şiret şi un hanorac cu glugă şi ve­dere la buric, actriţa a ajuns din trei paşi direct în maşină. Restul e de la sine înţeles. Maşinile au demarat în trombă, în scîrţîit de pneuri, lă­sîndu-i pe ziarişti cu ochii în soare.


MISIUNE ÎNDEPLINITĂ. La sosirea la Marriott, bodyguarzii au încercat să-şi înşele urmăritorii: sem­­nalizînd la dreapta, ca şi cînd ar urma să-şi debarce pasagera la in­tra­­­rea principală, au plecat în trom­bă de la semafor şi, ocolind ho­te­lul, au oprit la intrarea din spate. An­ti­ci­pînd însă o atare iniţiativă, fotorepor­terul Jurnalului Naţional s-a strecurat prin faţă şi, ocolind bo­dy­guar­zii care nu se aşteptau la o ase­me­­nea mişcare, a fotografiat-o pe Ni­­cole Kidman exact în momentul în care intra în hotel. Misiune îndeplini­tă”.

 

Capricii

“Nicole Kidman este caprici­oasă. Deşi, cîteodată, îşi co­man­dă maşina dimineaţa, pe la 9:00, şoferul rămîne să aştepte în curtea vilei şi şase ore mai tîrziu. Deseori, actriţa decide să nu participe la repetiţiile de interior şi atunci tot ce se vede mişcînd în curtea vilei este persoana care aduce mîncarea. Kidman a vi­zi­tat absolut toate locaţiile şi, du­pă spusele localnicilor, s-a ară­tat încîntată, în speci­al de cea nu­mi­tă «Black Cove Farm», locul unde urmează să filmeze ea. Pro­ducătorii «Cold Mountain» au închiriat nu mai pu­ţin de 1.000 de militari ca figuranţi.”

 

Sosie

“Pentru perioadele «de criză», forţele de pază au pregătit şi o surpriză. Astfel, organizatorii au pus la cale o cacialma. O nervozitate bine simulată şi… o persoană cu părul strîns la spate, pantaloni sport şi adidaşi a făcut cîţiva paşi. Însă, ceva mai tîrziu, ade­vărul a ieşit la iveală: persoana respectivă era mult mai în vîrstă decît Nicole, însă era îmbrăcată şi ma­chiată special pentru a distrage atenţia paparazzilor”



20 august 2006 ● Cum s-a lepădat Emil Constantinescu de Regele Mihai
Monarhistul a devenit republican în trei zile
La 20 august 1996, Jurnalul Naţional a stîrnit un iureş politic preluînd un interviu acordat de Emil Constantinescu revistei Micro Magazin, revistă de limbă română ce apărea în Statele Unite ale Americii. Interviul fusese luat în timpul unei vizite pe care candidatul de atunci al CDR la Preşedinţie o făcuse în comunităţile româneşti Los Angeles, Chicago şi New York.

REGLARE DE CONTURI ● Un scandal imens, care a "afumat" imaginea guvernării CDR-iste
Ţigareta II, contrabandă pe Aeroportul Otopeni
Aprilie 1998, primăvara în care Armata, M.I. şi serviciile secrete au fost implicate într-un scandal imens, care a ricoşat şi în clasa politică: Ţigareta II. Atunci, Jurnalul Naţional a relatat zi de zi amănuntele acestei afaceri extrem de încîlcite. Aflaţi, de multe ori, cu un pas înaintea anchetatorilor, reporterii noştri au dezvăluit informaţii spectaculoase pe care autorităţile le-ar fi dorit ascunse pentru totdeauna.

PRESIUNE ● Ortacii din Valea Jiului conduşi de Miron Cozma voiau să ajungă în Bucureşti
Epopeea "Mineriadei" din ianuarie 1999
Ianuarie 1999, luna în care România s-a aflat în pragul dezastrului. Ieşiţi din bezna galeriilor, minerii din Valea Jiului s-au răzvrătit împotriva Guvernului şi au fost la un pas de a arunca ţara în haos. Au fost zile şi nopţi dramatice, în cursul cărora reporterii Jurnalului Naţional s-au aflat în "linia întîi" a evenimentelor, martori ai dezastrului de la Costeşti, dar şi ai "Păcii de la Cozia".

RĂZBOI ● Jurnalul, martor la bombardarea Serbiei de trupele NATO
Reportaj fără vestă antiglonţ
"De nouă ani, Iugoslavia nu mai are pace. Se strecoară printre războaie, dar nu vrea să recunoască. Nu vrea să se lase doborîtă. Îmbină pacea şi războiul aşa de bine, încît nu mai ştii să faci diferenţa".

MIT SPULBERAT ● Temutul infractor şi-a găsit "sfîrşitul" într-o banală comună din Giurgiu
Bebe Carabină s-a înţepat la Ghimpaţi
"Ghimpaţi, un sătuc liniştit din Giurgiu, a intrat în istorie cu tot cu vajnicii săi paznici comunali, care au reuşit performanţa de a-l prinde pe unul dintre cei mai căutaţi bandiţi din România. Ce n-a putut face Poliţia atîta amar de vreme s-a întîmplat sîmbătă noaptea datorită sănătosului spirit al ţăranului român."

RECOMPENSĂ ● Jurnalul a dat 5 milioane de lei pe capul unui infractor
Prindeţi bestia!
"Jurnalul Naţional oferă recompensă 5 milioane de lei pentru informaţiile ce vor duce la prinderea şoferului criminal" – anunţa ziarul de luni, 17 iulie 2000, anul VIII, nr. 2178. Campania a avut succes. Bestiile care au accidentat un copil pe o stradă din Bucureşti, apoi l-au răpit şi l-au lăsat să moară pe un teren viran în zona Vitan au fost identificate cu ajutorul martorilor.

MApN • Afacerea care a ştirbit imaginea morală a armatei
“Case pentru generali”
O teribilă afacere, pusă la cale la vîrful Armatei, a fost dezvăluită de Jurnalul Naţional în decembrie 1999. Mărimile oştirii au pus mîna pe locuinţe de lux, din cota MApN, chiar în centrul Capitalei, deşi mai aveau şi alte case date de stat şi Armată. Operaţiunea, dovedită de cotidianul nostru, a fost anchetată de Parchetul Militar şi, după o primă spălare pe mîini, dosarul a fost redeschis la cinci ani de la articolele noastre.


DESCOPERIRE ● Jurnalul Naţional a găsit actul care a păcălit toată ţara
Dovada escrocheriei FNI
"Aici sînt banii dumneavoastră! Cu aprobarea lui Decebal Traian Remeş, Petrovici i-a dat 8 miliarde Mariei Vlas", titra Jurnalul Naţional miercuri, 7 iunie 2000. În plin scandal provocat de cel mai mare jaf bancar din istoria României, jurnaliştii noştri au descoperit hîrtia buclucaşă care a făcut posibilă frauda


DRUMARII LUI BĂSESCU ● Consiliul general, dizolvat în urma unei ample anchete a Jurnalului
Afacerile consilierilor-căpuşă cu Primăria
În septembrie 2001, Jurnalul Naţional declanşa o anchetă pionier în demascarea corupţiei din administraţia locală. S-a pus lupa pentru prima dată pe drumarii Capitalei şi pe lucrările obţinute de ei de la Primărie. Dezvăluirile au fost confirmate de un raport al Guvernului. S-a decis dizolvarea Consiliului General. Consilierii au fost siliţi să opteze între funcţie şi afaceri. Un an mai tîrziu apărea şi Legea conflictului de interese.

 

×