x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Represiunea din noaptea de 21 spre 22 decembrie

Represiunea din noaptea de 21 spre 22 decembrie

27 Ian 2005   •   00:00

DECEMBRIE 1989 - 15 ANI DE LA REVOLUTIE
BUCURESTI ’89 - Blindatele Armatei, militienii si securistii au invadat Piata Universitatii Fortele Ministerului de Interne au actionat neasteptat de prudent in primele ore de dupa dezorganizarea mitingului.
ALEX MIHAI STOENESCU

DISPOZITIVUL. TAB-urile au intrat in forta in Piata Universitatii
Centrul Capitalei, in primul rand marile bulevarde, nu a fost patrulat sau pazit de Militie, formatiunile acesteia, ca si cele ale Securitatii, fiind dispuse doar pentru blocarea unor cai de acces: " Trupele de securitate (-militie), care intre timp au fost intarite cu alte forte de rezerva, au ramas pe aliniamente de blocare a strazilor adiacente Pietii Palatului. Atat cadrele, cat si militarii in termen, nu au avut asupra lor munitie de razboi, aceasta aflandu-se in lazi sigilate si incuiate sub paza sigura. De la constituirea acestui dispozitiv, generalul-colonel Iulian Vlad a ordonat sa nu se deschida focul, inclusiv cel de avertisment, sa nu se intre in altercatie si sa nu participe la indepartarea demonstrantilor de la hotelul "Intercontinental" aceasta actiune urmand a fi executata ( din ordine superioare) de alte forte". Asa cum vom vedea, nucleul de manifestanti de la Inter va actiona relativ liber, fiind sprijinit si intarit cu diferite autovehicule de mediu si mare tonaj fara ca cineva sa le opreasca undeva, pe vreo strada de acces spre Piata Universitatii.

ORDINELE LUI MILEA. Studierea manevrelor facute de fortele M.Ap.N. in intervalul orar 15:00 - 18:30, asa cum rezulta din Documentarul comandantului Armatei 1, arata o succesiune de ordine ale ministrului Milea pentru: angajarea unui numar sporit de blindate, imprastierea manifestantilor din strada, stabilirea si restabilirea comunicatiilor, reconfirmarea unor ordine care nu s-au executat. Pentru a putea comenta atitudinea ministrului Vasile Milea vom reproduce in continuare notele luate de generalul Voinea:

(Ora) 15:11 - 2 Cp (companii) de la B(atalionul) 98 Pz.Instr. (paza-instructie) la Intercontinental despresureaza - ce prinde la R.Trs (regiment transmisiuni) de la Baneasa (cele doua companii s-au deplasat, dar ordinul de despresurare si de capturare a manifestantilor nu s-a executat datorita amplasamentului dispozitivelor MI - n.a).

(Ora) 15:18 - 1 TABC/ R2Mc sa plece la Intercontinental ptr. a restabili legatura cu Cpt. Marin ( in continuare, blindatele din zona centrala a orasului au probleme de comunicatii - n.a). B.2/R.1Mc cu 6TAB a plecat la CC. (se inmulteste inexplicabil numarul de blindate in jurul CC; nu ataca nimeni cladirea - n.a)

(Ora) 15:25 ( notata gresit 13.25) Cpt.Marin a ajuns la sediul CC - din 15 au ajuns 13 ( TAB-uri, n.a.). Au ajuns - 20 TAB + 1TABC si 13 TAB + 2 TABC, (Total) 33 TAB si 3 TABC ( Un numar de 36 de transportoare blindate pentru apararea cladirii CC nu are nici o explicatie, decat daca ministrul Milea voia sa-l impresioneze pe Ceausescu, dandu-i un sentiment de siguranta - n.a.).

(Ora) 15:42. a iesit pe poarta Cp. De la B.98 Pz.Instr.

(Ora) 15:47. - Gl. Florea raporteaza - 1 Cp. Sec(uritate) i-a lasat sa treaca ( Informatia venea de la Brasov; sensul acestui text este ca subunitatea de Securitate i-a lasat pe manifestanti sa treaca, nu cum eronat a aparut in cotidianul Romania libera, ca i-ar fi lasat pe militari sa treaca - n.a).

2 Cp. V.M/B.20VM ( vanatori de munte) au trecut la aparare pe marginea Brasovului ( pod. Bartolomeu si intrarea cealalta).

(Ora) 16.00 - o coloana de 1500 oameni au trecut prin fata SRTM ( scandeaza lozinci - "Armata e cu noi").
  • R1Mc - 1 Cp.I(infanterie)/masini
  • Dn 333AA - 1 Cp.I/masini ( este vorba de trimiterea unor trupe de infanterie in sprijinul blindatelor; ordinul arata proasta organizare, deruta si poate chiar incompetenta generalului Milea, deoarece nu se pot trimite blindatele intr-o actiune fara sprijin de infanterie, decat daca ai de spart un front; probabil ca versiunea cea mai corecta asupra intentiilor lui Milea a fost aceea de a impresiona cu blindate, pentru ca apoi, angajate in conflicte cu manifestantii, incapabile sa atace sau sa despresureze, au apelat la infanterie - n.a).

    (Ora) 16:02 - Total 5 CpI (companii de infanterie) + 2 Cp.Tc (companii de tancuri) sunt pregatite ( rap. Mr. Carp). T1f Cons.Stat lt.col Oana - 158453 si 148110/433 (numere de telefon la care putea fi contactat Oana in sediul Consiliului de Stat; este clar ca nu-i functionau statiile de pe masini, bruiate - n.a).

    (Ora) 16:14 Gl.mr. Florea raporteaza - este chemat de primul secretar si de tov. Pana la sediul Comit. Jud. de partid Brasov ( se incerca constituirea comandamentului de aparare prevazut de Legea Nr. 14/28 decembrie 1972 privind organizarea apararii nationale a RSR - n.a).

    (Ora) 16:20 - Cpt. Grecu/B98 - 166596 - sed. CC - nu poate intra la Intercontinental deoarece e blocat de Securitate (subunitatile de infanterie evocate mai sus nu pot trece de barajele trupelor de Securitate de pe strazile adiacente, dar este inca o data de subliniat ca trupele MApN nu aveau comunicatii, comandantul fiind nevoit sa intre in cladirea CC pentru a da telefon - n.a).

    (Ora) 16:25 - Tov. ministru la 127 pe guvernamental.( numarul de telefon la care putea fi gasit Milea, n.a.)

    (Ora)16:35. - Gl. Bogdan - a cerut sa-i asiguram paza in caz(arma) R(egimentului)45 Trs.

    (Ora) 16:37 - Tov. ministru
  • in Piata Romana 300 oameni sa fie imprastiati de Oana.
  • Intercontinental - Cpt. Marin sa-i imprastie cu TAB.
  • In Piata Unirii, aprox. 300 sa fie imprastiati ( s-a transmis ord. Mr. Carp) (Acesta este un ordin clar de represiune; el arata insa si dimensiunea reala a manifestatiei, aproximativ 300 de persoane in fiecare loc, precum si centrele de protest formate deja la ora 16:37; ordinul nu a apucat sa fie executat, deoarece exact in intervalul urmator se petrece accidentul cu camionul de la Sala Dalles scapat de sub control care omoara 7 persoane - n.a).

    (Ora) 16:44 - Tov. ministru.
  • 158453 - Cpt.Marin ( numarul de telefon din cladirea CC prin care se comunica cu trupele - n.a)
  • lt.col. Oana cu 1TAB la dispozitia tov. ministru (informat asupra incidentului din Bd. Magheru la care s-a deschis si foc - in plan vertical - , Milea vrea sa iasa cu un TAB pentru a se deplasa la fata locului - n.a)
  • mr. Amariucai - la Intercontinental.

    (Ora) 16:48. S-a transmis ordin lt.maj. Dafinescu de la P.C. ( punctul de comanda) al lt.col. Oana sa duca 2 TAB la intrarea principala de la CC la dispozitia tov. ministru (Milea a vrut sa iasa din cladire - n.a).

    (Ora) 17:00 - Gl.mr. Florea raporteaza ca la Brasov s-au tras focuri de avertizare (putem afirma ca Armata a deschis focul in ziua de 21 decembrie, la Bucuresti si Brasov, in intervalul orar 16.40-17.00 - n.a).

    (Ora) 17:00. Tov. ministru
  • 2 TAB+ 1Cp.I/R.1Mc. pe jos sa se deplaseze pe 6 Martie spre Intercontinental si sa imprastie multimea (sunt doua lucruri importante de observat in acest ordin: 1. Milea da un ordin militar corect, deplasand la misiune blindate insotite de infanterie, nu cum ordonase pana atunci. 2. In zona Primariei Generale a Capitalei se formase un nou nucleu de agitatori, compus, dupa marturiile unor martori oculari, asupra carora vom reveni, din basarabeni asistati de autoturisme Lada si Dacia cu numere de TC; nucleul instiga multimea de curiosi sa formeze o coloana care sa urce spre Piata Universitatii - n.a). La 17:15 au plecat.

    (Ora) 17:30 Lt.col. Oana raporteaza ca a descongestionat 6 martie si pleaca spre Intercontinental sa faca jonctiunea cu cpt. Marin care actioneaza pe Magheru.

    (Ora) 18:00 Tov. ministru
  • mai primim ordine de la col. Lazarescu pe guvernamental 127. (Este un ordin ciudat al ministrului Apararii; nu reusim sa-l identificam pe ofiterul Lazarescu, decat daca e vorba de colonelul de Securitate Lazarescu, dar nu putem intelege de ce ministrul Apararii transmitea ordine printr-un ofiter de Securitate! v).

    (Ora) 18.13. Cpt. Marin raporteaza
  • cei de la Intercontinental au fost impinsi pana la intersectie la universitate ( nu este o informatie corecta; probabil ca este un ordin "sa fie impinsi", nu un act realizat; dispozitivul de "impingere" a fost imperfect, multi revolutionari trecand inapoi in spate pe trotuare; de asemenea, nu intelegem cum au trecut fortele capitanului Marin de baricada, care se presupune ca a fost construita incepand cu ora 17:00! - n.a)

    (Ora) 18:25 (notat gresit 17.25) Cpt.Marin raporteaza
  • Scala - Piata Romana - liniste (acolo col. Suceava intrase in dialog cu manifestantii, asa cum am aratat - n.a).
  • Intercontinental - cordonul si TAB la rest. Dunarea (bifurcatie) (probabil opriti in fata baricadei - n.a).
  • nu se pot dispersa (informatie corecta; nu exista inca ordinul de deschidere a focului si nici cel de atac; acestea vor veni mai tarziu - n.a).

    SCUTIERII. Trupele Ministerului de Interne nu i-au speriat pe demonstranti

    REGIZORUL. Sergiu Nicolaescu a surprins o secventa - si ea foarte interesanta - care contine amanunte destul de credibile, fiind vorba iarasi de o personalitate cu simtul observatiei dezvoltat, prin natura meseriei.

    Sergiu Nicolaescu: Am sa va spun un lucru curios: in toate cele trei puncte de regrupare... asta inseamna la Piata Romana, la Dalles si la Piata Unirii se propunea numirea lui Corneliu Manescu ca prim ministru... apoi ceva si Mazilu, dar asta a fost un truc al Securitatii, era un manipulator, tot ce a facut si asa numita lui dizidenta a fost un aranjament al Securitatii ca sa-l promoveze, sa ni-l bage Securitatea pe gat. Dar la "Dunarea", liste... cu Iliescu, asta a fost mai tarziu, spre seara. Eu seara pe la 17:30 am luat-o pe bulevard in jos si am ajuns la coltul acela unde este un restaurant al sportivilor. Am mancat si eu acolo cand eram sportiv...

    Reporter: Da, pe colt, vizavi de Dalles, il stiu. Era ceva al sindicatelor...

    SN: Ala, da, acolo. Eu treceam fara probleme. In toata aceasta perioada nu m-a oprit nimeni, am trecut prin toate barajele fara sa ma intrebe cineva ceva, de la ofiter la soldat, ma cunosteau si nu aveam probleme. Nimeni nu a facut vreun gest sa ma opreasca. Cand am ajuns acolo, pe coltul celalalt erau Dinca, Milea, Vlad si alti cativa, si m-am oprit. Ii vedeam vorbind, iar pe Dinca cum dadea ordine, sa faca, sa atace. Pentru ca tocmai avusesem un conflict cu el si nu voiam sa ma vada, am ocolit prin bulevard, prin strada, spre baricada cu intentia de a-i vorbi de acolo lui Milea. Sa nu traga, sa... ma intelegeti. Cand am ajuns la baricada, trecand bulevardul, il vad pe cascadorul Dide si langa el pe Dan Iosif. Langa ei insa erau 4-5 indivizi pe care ii stiam foarte bine, erau securisti. Domnule Stoenescu, eu pe astia ii stiam bine de tot, pentru ca veneau, faceau figuratie in filmele mele, asistau, uneori erau consultanti. Veneau la mine la filmari, faceau figuratie. Stiam foarte bine si lumea interlopa, pentru ca aveam nevoie sa-mi explice niste lucruri, cum se sparge o banca...

    R: Filmul "Duelul", daca nu ma insel..

    SN: Vreo patru-cinci filme... Am discutat cu lumea interlopa, fiindca astia cunosteau viata ascunsa a Bucurestiului. Iar astia lucrau toti cu Securitatea. Ei spun ca erau bisnitari, ca faceau schimb de valuta... totul se facea sub controlul Securitatii, nu exista, nu se putea altfel. Si cand i-am vazut... i-am recunoscut pe aia 4-5 langa Dide si Dan Iosif... vedeti ca el recunoaste undeva asta ... Ah, si inca ceva: erau imbracati foarte strident, culori stridente, usor de recunoscut...

    R: Sa nu traga in ei?

    SN: Sa nu traga... Atunci m-am intors pe trotuarul de la restaurantul sportiv si acolo am dat peste cei de la scoala Ministerului de Interne. Domne, astia erau rai, rai de tot, ingrozitor de rai, m-am cutremurat si eu, si sunt un barbat tare. Era mai ales unul inalt, frumos, l-am observat ca era bun de film, bine facut, extrem de violent. I-am vazut cum au tras din multime pe un individ, intr-adevar suspect, era foarte dinamic, agitat, organiza, striga, era ardelean, inalt si el, la vreo 22-23 de ani, actiona in zona "Societ... generale". L-au tras intr-un gang, cred ca unde este acum ziarul Ziua (pe strada Ion Cimpineanu - n.a.) si l-au omorat in bataie. L-au omorat! O femeie aflata pe celalalt trotuar, unde era, este, nu mai stiu, un magazin de incaltaminte, i-a vazut si i-a apostrofat. S-au repezit la ea s-o calce in picioare. Am intervenit atunci, au sarit si altii si au scos-o de acolo ca o faceau praf. Domnule, erau de o rautate extraordinara".

    MARTOR. Scena a fost vazuta si de un alt martor, Constantin Manea, seful de cabinet al lui Nicolae Ceausescu. Accelerarea violentelor fortelor de ordine a fost legata de ceea ce se intampla intre timp in cladirea CC, mai ales la cabinetul lui Nicolae Ceausescu. Aproximativ intre orele 17:00 si 18:00, Ceausescu cere sa fie gasiti poetii Dan Desliu si Adrian Paunescu si romancierul Dumitru Radu Popescu, nu pentru a vorbi la radio, cum s-a acreditat in presa postdecembrista, ci pentru a-i trimite in randul manifestantilor cu scopul de a-i convinge sa renunta la protestul lor. Desliu nu a fost gasit, iar Paunescu a refuzat. Apoi, in jurul orei 20:00, Nicolae si Elena Ceausescu hotarasc sa raspunda apelurilor repetate ale grupului Verdet, Burca, Valcu de a fi primiti - insistau inca din jurul orei 17:00 - si Verdet este primit de Ceausescu, in timp ce Valcu si Burca intra in biroul Elenei Ceausescu. "Am fost de fata - va relata mai tarziu Constantin Manea - cand Verdet i-a propus lui Nicolae Ceausescu, avand in vedere situatia, sa se caute o intelegere cu cei care sunt deja instalati si au facut o baricada in fata la Inter si in fata carora s-au moblizat deja trupe... si nu e bine, ca se incordeaza situatia. Poate ca formeaza manifestantii din piata o delegatie care sa fie primita la cine crede el sau poate chiar de el. In orice caz, sa se gaseasca o cale de mediere, sa nu se apeleze la forta ca nu e bine".

    "JOS TIRANUL!" Ceausescu va cere generalului Neagoe sa-i aduca cativa manifestanti pentru a dialoga cu ei. Neagoe s-a limitat la cei cativa prinsi deja si adusi in cladirea Directiei V sau la parterul cladirii CC, care insa erau crunt batuti, in stare de ebrietate sau drogati (dupa cum arata Raportul SRI). Aceasta scena nu trebuie confundata cu cea de mai tarziu, cand s-a produs o intrare in forta in grupul de manifestanti si au fost capturati mai multi tineri. Sunt doua secvente diferite si vom arata de ce. In jurul orei 21:00, la Ceausescu au venit copiii sai, Valentin si Zoia, aceasta impreuna cu sotul, si familia s-a asezat la masa. In zona Sala Dalles-Hotel Intercontinental se inregistrau 13 morti din randul manifestantilor! In urma unui telefon primit pe firul scurt, Ceausescu afla, in jurul orei 22:00, de deraparea controlata a camionului cu butoaie de motorina si de incendierea baricadei si, accidentala, a TAB-ului. Apoi este informat de Barbulescu, de la Militie, ca in randurile manifestantilor este o duba dotata cu difuzoare din care o femeie "striga lozinci impotriva lui Ceausescu si da indicatii luptatorilor de dincolo de baricada ca sa mareasca aceasta baricada de la "Dunarea" si in alte locuri". Ceausescu va iesi furios din birou si-l va chema din nou pe generalul Neagoe. De data aceasta, el va cere arestarea capilor manifestatiei, ordin de folosire a fortei care, repet, nu trebuie confundat cu cel de aducere a unor reprezentanti ai manifestantilor pentru un dialog. Totodata, Ceausescu ii ordona lui Manea sa se duca si el la Inter. El va declara senatorilor: "Am vazut si eu cele doua forte fata in fata. Am vazut la (str.) 13 decembrie acolo in colt, pe scuar, era colectivul de comanda trimis de Nicolae Ceausescu in cap cu Milea, erau si Andruta, Dinca, Vlad, Postelnicu. Am vazut in fata doua camioane in partea ocupata de manifestanti cu doua pancarte mari; era intuneric. Pe una am distins "Jos tiranul!", pe cealalta nu am distins. Galagie, strigate. Am observat cum s-a aruncat si din balcoane, din camere sticle goale, in zona ocupata de militari. Deci populatia nu agrea situatia la care asista din apartamente. Am auzit tipete. Vreo cativa din gorilele (care) au plecat sa faca liniste si sa-i cucereasca pe cei care vorbeau impotriva lui Nicolae Ceausescu, cred ca asta le-a fost indicatia data de el lui Neagoe. Asta mi-am dat seama dupa aceea, pentru ca am auzit zgomot si vaietele unui om care era tarat de doi dintre astia si omul spunea ca nu e vinovat si intamplator a trecut pe acolo, dar astia si-au vazut de treaba si l-au inhatat, probabil ca sa aiba o performanta. Si l-au dus catre fostul sediu al Dir.V vis-a-vis de poata B, coltul de langa biblioteca".

    Fragment din volumul "Istoria loviturilor de stat in Romania - o tragedie romaneasca" de Alex Mihai Stoenescu, Editura RAO-2004.

    FIGURANTII
    "Cand am ajuns la baricada, trecand bulevardul, il vad pe cascadorul Dide si langa el pe Dan Iosif. Langa ei insa erau patru-cinci indivizi pe care ii stiam foarte bine, erau securisti. Eu pe astia ii stiam bine de tot, pentru ca veneau, faceau figuratie in filmele mele, asistau, uneori erau consultanti. Veneau la mine la filmari, faceau figuratie"
    Sergiu Nicolaescu

    FURIA
    "Ceausescu va iesi furios din birou si-l va chema din nou pe generalul Neagoe. De data aceasta, el va cere arestarea capilor manifestatiei, ordin de folosire a fortei care, repet, nu trebuie confundat cu cel de aducere a unor reprezentanti ai manifestantilor pentru un dialog. Totodata, Ceausescu ii ordona lui Manea sa se duca si el la Inter"
    Alex Mihai Stoenescu

    HUIDUMELE
    "Vreo cativa din gorilele care au plecat sa faca liniste si sa-i cucereasca pe cei care vorbeau impotriva lui Nicolae Ceausescu, cred ca asta le-a fost indicatia data de el lui Neagoe. Asta mi-am dat seama dupa aceea, pentru ca am auzit zgomot si vaietele unui om care era tarat de doi dintre astia si omul spunea ca nu e vinovat"
    Constantin Manea - seful de cabinet al lui Nicolae Ceausescu

    Nu ratati!
    In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre evenimentele din decembrie 1989.
  • ×