x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Retezatul bantuit de ochiul dracului

Retezatul bantuit de ochiul dracului

de Adrian Mogos    |    Andreea Cascaval    |    05 Iul 2004   •   00:00

4 august 1991. Un grup de turisti si salvamontisti au trait o experienta pe care nu o vor uita niciodata. Lumini ivite de nicaieri, traiectorie ciudata, ceata ridicata brusc dupa disparitia lor au facut din cei sapte, martorii unui fenomen bizar.

Martin Domokos si George Resiga si-au petrecut toata viata pe culmile si vaile Retezatului. Cunosc zona ca pe propriul buzunar. Au vazut si au trecut prin multe impreuna, dar nu vor uita niciodata ce s-a intamplat in august 1991. In dimineata aceea, Domokos si Resiga au plecat impreuna cu cinci turisti de la Cabana Pietrele aflata pe Valea Stanisoarei spre Lacul Bucura. Traseul pe care urmau sa-l strabata era destul de dificil. Cei cinci turisti nu erau destul de experimentati, asa ca pe parcursul calatoriei una dintre fete si-a luxat un picior. Mai aveau ceva de mers pana la refugiul Gentiana, unde puteau sa-i acorde ingrijiri mai bune femeii. Cei doi salvamontisti au ramas incet, incet in urma grupului. Nu puteau tine pasul cu ceilalti din cauza femeii pe care o transportau, pe rand, pe brate. Ceilalti patru o luasera inainte. Mergeau incet. La un moment dat s-au oprit. Cateva lumini ciudate au aparut in spatele lor. I-au asteptat pe salvamontisti si s-au regrupat. Cand s-au intalnit, au realizat cu totii ca lumina venea de undeva din spate si parea ca fiind un om cu un felinar care mergea printre tufisuri.

 

LOGIC, IMPOSIBIL. "Nu aveam nici o lanterna. Noi eram pe un urcus de deal. Lumina venea din spate, mai jos de nivelul nostru, printre jnepeni, era liniara si mergea cu o viteza foarte mare. Om nu putea sa fie. Atunci cand ne-am uitat spre lumina, aceasta si-a marit viteza si traiectoria. Logic era imposibil. Ne gandeam: oare cand s-a prabusit muntele de se vede orasul?", povesteste salvamontistul George Resiga. Erau speriati, dar si-au continuat drumul cu privirile atintite spre sursa de lumina. Se intrebau cum poate lumina aceea sa se deplaseze asa repede pe orizontala, din moment ce acolo era o vale. Ca sa mai spulbere din frica ce pusese stapanire pe ei, celalalt salvamontist, Martin Domokos, a spus in gluma: "Ala-i ochiul lui Satana!". Gluma nu a avut efectul scontat, femeile au inceput sa tipe, sa planga. S-a creat panica. Atunci cand una dintre ele a zbierat ceva mai tare, lumina s-a oprit, s-a retras in partea dreapta a vaii si a inceput sa descrie diferite forme. "Vedeam luminite rosiatice si albastrui. Lumina principala era la 100 de metri de noi, a inceput sa mearga in zig-zag si sa-si schimbe forma. A predominat una umanoida. Cand a tipat una dintre femei, s-a retras in Seaua Vaii Rele", isi aminteste Resiga. In Seaua Vaii Rele i-au anuntat cei doi salvamontisti pe baietii de la refugiu sa vina si ei sa asiste la spectacolul luminos, dar cerculetele de lumina au disparut rand pe rand. O pacla ciudata s-a ridicat pe toata valea, cu toate ca noaptea era senina.

 

DOUA SPATII. Martin Domokos povesteste intrigat intamplarea din acea seara. "Mergeam spre refugiul de la Gentiana. Ramasesem in urma, eu cu George, sa o ducem in brate pe una dintre fete care se lovise la picior. Ceilalti o luasera inainte si ne-au intrebat daca le facem semn cu lanterna. Le-am strigat ca nu. Atunci ne-am uitat si noi spre vale. Prima data am crezut ca nu vedem bine. O lumina ne urmarea. Parea un om, dar mi-am dat seama rapid ca nu avea cum sa alerge asa printre arbusti. Din ceva ce aducea a trunchi de cilindru s-a format un paralelipiped, apoi o inima uriasa. Partea stanga avea o culoare, partea dreapta o alta culoare. Am scos repede binoclul, ne-am uitat, dar spre surprinderea noastra, in loc sa vedem detalii, am vazut cercul acela de lumina, doar ca era putin mai mare. Era cu totul deosebit. Erau ca doua spatii intr-un spatiu. Pana la culme mai aveam 10 metri si am urlat la colegii de la salvamont sa vina repede. In clipa aia s-a vazut cum marginile se concentrau catre un nucleu, pana a disparut de tot. In cateva minute s-a vazut o ceata groasa de nepatruns", povesteste salvamontistul.

 

ET

Musafirii stramosilor nostri
Multi cercetatori ai fenomenului OZN au lansat ipoteza ca stramosii nostri indepartati au fost martorii aparitiei unor obiecte zburatoare neidentificate. De altfel, exista o multime de evidente care pot sugera faptul ca planeta noastra a fost vizitata de extraterestri inca de acum cateva mii de ani. Cercetatorii amintesc de desenele care reprezinta oameni din spatiu si OZN-uri si care sunt zugravite in pesteri locuite de stramosii indepartati ai omului sau pe unele vase ceramice. In plus, ei afirma ca multe mituri si legende din intreaga lume contin astfel de evidente. Erich Von Daniken, cunoscutul autor al unor lucrari referitoare la vizitele extraterestrilor, ne-a adus la cunostinta informatii deosebit de interesante referitoare la tribul Dogon, din vestul Africii. Aparent in van, de mii de ani, membrii acestui trib vorbesc despre acelasi mit al creatiei, afirmand ca ei provin de pe o indepartata planeta si chiar mai mult decat atat, in povestea lor intalnim elemente surprinzator de avansate referitoare la o stea numita Sirius B care, invizibila cu ochiul liber, a fost descoperita de astronomi abia in 1950. Cercetatorii spun ca vechile texte sanscrite pledeaza in favoarea teoriei conform careia vechi civilizatii extraterestre ne-au vizitat odinioara. Multe texte vedice si hinduse mentioneaza aparitia unor masini zburatoare metalice numite vitmanas. Desenele si ceramica descoperite in pesterile locuite de stramosii omului sunt o alta dovada a prezentei extraterestrilor pe planeta noastra inca din timpuri imemoriale. In Franta, la Lussac, exista desenate pe stanca figurile unor hominizi imbracati in ceea ce specialistii in OZN-uri afirmau ca ar fi haine moderne. In sudul Africii exista o astfel de pictura cunoscuta ca Femeia alba din Brandenberg. Neobisnuit este faptul ca in pictura, acea femeie este imbracata intr-un pulover scurt, are manusi si sandale. In spatele ei se afla un barbat care are intr-o mana ceva ce pare a fi o arma si poarta un fel de casca pe cap. De unde s-au inspirat ei atunci cand au realizat extraordinarele picturi? Tot Von Daniken arata ca pe un vechi vas mayas este o pictura care pare a reprezenta o femeie astronaut. Personajul pare sa poarte costumatia unui profesionist: o curea lata la mijloc, din care ies tot felul de fire si aparatura fixata la spate.

 

TRAGEDIE: IMPACT AVIATIC

La numai cateva zile dupa experienta traita de cei sapte in munte, in noaptea de 13 spre 14 august 1991, in Muntii Retezat s-a prabusit un avion IL 18 care venea de la Bucuresti si se indrepta spre Timisoara. Vremea era prielnica zborului, nu plouase, iar vantul era in parametri normali.

Aparent fara nici un motiv, pilotul s-a pregatit sa aterizeze. Se pare ca imediat dupa ce a realizat ca avea in fata un masiv muntos si ca impactul nu putea fi evitat, a incercat sa redreseze avionul, dar fara succes. Nu au fost supravietuitori. Initial, comisia de ancheta a stabilit ca accidentul s-a produs ca urmare a unei defectiuni tehnice, dar ulterior s-a constatat ca pilotul se abatuse de la cursul normal aproape 60 km, abatere cauzata de calcularea gresita a timpilor partiali de parcurs.

Salvamontistii au ajuns primii la locul tragediei. Printre ei si George Resiga: "Ceea ce m-a intrigat este ca directia pe care s-a prabusit avionul corespunde cu linia dintre picioarele formei umanoide pe care noi am observat-o cu cateva nopti inainte. Este posibil ca pilotul, daca a vazut si el acele lumini, sa le fi confundat cu balizajul unui aeroport. Chiar si acum ma intriga tot ceea ce s-a intamplat in acele zile. Nu cred ca voi putea uita vreodata".



Citiţi şi:

Biblioteca OZN in casa lui Iorga
Calin Turcu are 62 de ani si este pasionat de ufologie de o viata. A fost profesor de sport. Ii place sa sculpteze si sa picteze. Se mandreste cu faptul ca locuieste intr-o fosta casa de-a lui Iorga. Detine ocaua lui Cuza si o impresionanta colectie de dolari din anii 1870-1890. Vrea sa deschida prima biblioteca de stat de ufologie din lume. Si poate si un muzeu.

Plutonieru' Mancu si "smecheritii
In iulie 1996, presa prezenta ceea ce specialistii au numit o intalnire de gradul III. Plutonierul si paznicul din satul galatean Certesti s-au intalnit cu trei fiinte extraterestre, care au coborat dintr-o farfurie zburatoare in fata postului de politie.

Lumini stranii pe cerul Clujului
In ultimele decenii, observatori intamplatori, dar si oameni pasionati de fenomenul OZN au descris mai multe aparitii ale unor lumini stranii, care au survolat cerul Ardealului. Mai mult decat atat, cativa martori au reusit sa filmeze aceste aparitii. Marturiile lor, directe sau indirecte, seamana izbitor cu cele similare, inregistrate pe alte meridiane.

"Un spectacol feeric" la Flamanzi
In urma cu 13 ani, o mana de oameni au vazut pe cerul Flamanzilor un fascicul de lumina. Li s-a spus ca a fost arc electric, dar ei sunt convinsi ca au fost vizitati de fiinte inteligente.

Aparitia de la Nanesti
Specialistii spun ca la Nanesti - Vrancea, in iunie 2001, a avut loc o intalnire de gradul II. Mai multi sateni au vazut atunci un obiect luminos, de forma unui inel segmentat, care se rotea foarte repede.


OZN de 1.500 de metri
Nu crede ca a fost un obiect zburator neidentificat (OZN), dar nici nu neaga. Nu exclude nici varianta ca a vazut pe cer un dispozitiv militar, probabil de ultima generatie.

"Ne-a furat curentul!"
Noaptea de luni, 7 iulie 2003, a fost, la Suhaia, pana la un moment dat, una normala pentru acea vara arsa de seceta. Evenimentul s-a produs imediat dupa miezul noptii.

Muntele vrajit Coza: taramul misterelor
Localitatea vranceana Coza e un loc unde se intampla lucruri ciudate. Peste tot unde am fost in Vrancea intreband despre OZN-uri, oamenii ne-au indrumat spre Coza.

×
Subiecte în articol: special lumina