x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Revelion de Capitală Culturală Europeană

Revelion de Capitală Culturală Europeană

de Dan Tomozei    |    03 Ian 2008   •   00:00
Revelion de Capitală Culturală Europeană

După 365 de zile in care au fost organizate peste 2.000 de evenimente, sibienii şi-au luat rămas-bun de la statutul de Capitală Culturală Europeană. Partener al Marelui Ducat de Luxemburg, Sibiul a predat ştafeta oraşului norvegian Stavanger, care va deţine statutul in 2008.



După 365 de zile in care au fost organizate peste 2.000 de evenimente, sibienii şi-au luat rămas-bun de la statutul de Capitală Culturală Europeană. Partener al Marelui Ducat de Luxemburg, Sibiul a predat ştafeta oraşului norvegian Stavanger, care va deţine statutul in 2008.


Mai mult decăt cultură, pentru sibieni, anul 2007 a insemnat motivaţia de a schimba, de a vedea cum se transformă zona istorică a oraşului. Zona in care s-au investit timp de mai mulţi ani zeci de milioane de euro. Totul pentru ca micul oraş din Ardeal să merite statutul de capitală europeană.


A CÃ...ZUT CORTINA. Frigul şi ceaţa au provocat emoţii echipei de organizatori care a programat pentru ultimele zile ale anului 2007 concerte cu The Prodigy, Fire of Anatolia, Loredana, Reamon şi Europe. Peste toate, artiştii de la Groupe F au fost anunţaţi cu un nou spectacol de flăcări şi lumini. Temperaturile de - 12 grade Celsius au făcut ca la 30 decembrie pe scena amenajată in Piaţa Mare să urce numai Loredana şi invitaţii săi. Insă, cele căteva mii de spectatori care au sfidat gerul nu au regretat. Spectacolul oferit de Loredana, Conecter şi taraful din spatele vocilor a fost senzaţional, remarcabil, demonstrăndu-se faptul că Romănia are resurse.

Ultima zi a anului a adus pe scena sibiană trei trupe de referinţă in anii ’90, motiv pentru care mulţi dintre spectatorii trecuţi de prima tinereţe s-au declarat rezervaţi in aprecieri. The Prodigy nu mai are nici forţa şi nici spectaculozitatea de altădată, iar trupa Europe cu "The Final Countdown" a avut succes măcar pentru că, la trecerea dintre ani, piaţa oraşului a fost umplută de sibienii veniţi să vadă artificiile.


DEZAMÃ...GIRE. Cea mai mare dezamăgire a trecerii dintre ani, greu de justificat, a fost prestaţia fracezilor de la Groupe F, care a asigurat trecerea in 2008. O trecere ternă, lipsită de senzaţional, de zgomot, de artificii, de ceva care să te facă să inţelegi că, ... "3, 2, 1... La mulţi ani!", ceva care căt de căt să anime zecile de mii de sibieni prezenţi. Şi astfel, după cinci minute de tăcere, lumea a inceput să işi bea şampania.


IMAGINE, AFACERI ŞI SECRETE. Cum arta şi cultura nu pot exista in lipsa banilor, anul 2007 a transformat Sibiul in spaţiul de manevră a marilor operatori culturali din Romănia şi Europa. Insă nimic nu a fost posibil fără filtrul organizatorilor, Asociaţia Sibiu Capitală Culturală Europeană Sibiu 2007, Primăria Sibiu şi Ministerul Culturii şi Cultelor.

Dacă pănă la startul lui 2007 bătălia politică s-a dat pentru şantierele oraşului, firmele oamenilor din PD, PNL, FDGR fiind beneficiarele unor contracte uriaşe, după start, lucrurile s-au aşezat in cadrul cultural. Bugetul alocat pentru multe dintre evenimentele de la Sibiu a fost exorbitant. Deşi vorbim despre banul public, multe dintre evenimentele contractate au avut "clauze de confidenţialitate" aşa incăt cu greu să ajungi să vezi in ce fel a decontat Casa de Cultură a municipiului Sibiu servicii. La categoria secret au fost trecute justificările pentru care au fost plătite (?!) 460.000 de euro pentru concertul lui Eros Ramazzotti, 150.000 de euro pentru concertul lui Goran Bregovici, 450.000 de euro pentru The Prodigy şi aproape 750.000 de euro pentru spectacolele susţinute de francezii de la Group F.


CADOURI POLITICE. Dacă Sibiul a primit ajutor, in mod cert trebuia să intoarcă serviciile. Astfel, Consiliul Local Sibiu a acordat in 2007 titlul de Cetăţean de Onoare unei intregi pleiade de oameni care au călcat pe caldarămul fostei cetăţi medievale. De la preşedintele Traian Băsescu, premierul Călin Popescu Tăriceanu la miniştri romăni şi germani, totul a fost făcut cadou. Iar cadourile s-au intors cănd preşedintele Băsescu a decis să acorde titluri naţionale Consiliului Local, primarului şi prefectului de Sibiu. Totul in cadrul unei ceremonii in care alături de primarul Iohannis, la Cotroceni, au fost şi suficiente persoane contestate şi suspectate de afaceri de corupţie la Sibiu.


BILANŢ. Dincolo de inchiderea Capitalei Culturale, anul 2007 a insemnat un efort de organizare susţinut financiar de la bugetul naţional, bugetul local şi judeţean, la care s-au alăturat milioane de euro din partea partenerilor economici, dar şi a Comisiei Europene. Astfel, peste 13,4 milioane de euro a fost valoarea finanţărilor alocate pentru 337 de proiecte, organizate de 301 operatori culturali romăni şi străini. Au fost insumate 2.062 de evenimente: teatru, pictură, muzică, film, dans, literatură, arhitectură, artă contemporană şi gastronomie.


Stavanger

Oraşul norvegian Stavanger fi in 2008 Capitală Culturală Europeană. Oraş nordic, de dimensiuni medii, dar cu un farmec aparte şi o interesantă istorie. Cu 114.000 de locuitori, vechiul Stavanger era o aşezare şi mai mică, cuprinzănd circa 150 de case din lemn, construite la sfărşitul secolului al XVIII-lea. Este cel mai bine păstrat sit cu locuinţe din lemn din nordul Europei, declarat monument istoric. O parte din casele de aici sunt incă proprietate privată, iar o parte sunt in administrarea Primăriei din Stavanger.


Turismul

Comunicatele emise de Primăria Sibiu la finalul lui 2007 au arătat că seriozitatea cadrează cu un oraş care işi caută identitatea europeană. Astfel, Primăria a corectat cifra turiştilor care au vizitat Capitala Culturală, afirmăndu-se că in luna decembrie a fost atinsă cifra de 800.000. Asta inseamnă o dublare faţă de anul 2006 şi triplu faţă de anul 2005. Dar departe de cifra ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, care s-a avăntat să declare, in urmă cu căteva săptămăni, că numărul celor care au vizitat Sibiul se apropie de 1,5 milioane de turişti.

×