x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ROMÂNIA, TE IUBIM!/Buteliile de aragaz, la mare căutare

ROMÂNIA, TE IUBIM!/Buteliile de aragaz, la mare căutare

de Mircea Opris    |    08 Ian 2009   •   00:00
ROMÂNIA, TE IUBIM!/Buteliile de aragaz, la mare căutare

Situaţia din ţară nu este alarmantă, oraşele mai afectate fiind cele aflate spre capătul conductei magistrale de gaz. După ce ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat ieri situaţia de urgenţă, încă două grupuri energetice au fost puse imediat în funcţiune la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari.

Dacă până acum la Rovinari se lucra cu două grupuri energetice, de ieri încă unul a fost pus în funcţiune. La fel se întâmplă la Turceni, unde cererea de energie era asigurată prin funcţionarea a trei grupuri, iar economisirea gazelor a dus şi la pornirea celui de-al patrulea grup. Gazele erau necesare pentru producţia de energie, însă de ieri la cele două complexuri din Gorj acestea au fost înlocuite cu păcura. “Am un depozit de 5.000 de tone de păcură. Economisirea gazelor nu mă afectează atât timp când există păcura.

Din contră, a crescut cererea de energie”, a declarat directorul general de la Rovinari, Laurenţiu Ciurel. Tot de ieri, achiziţiile de cărbune se pot face prin negocieri directe, şi nu prin licitaţie, aşa cum prevede legea. Oprirea gazelor din import nu este încă simţită la consumatorul casnic. În municipiul Motru însă încălzirea se face în sistem centralizat pe gaze. Decizia luată de a se face economie la consumul de gaze îi va pune pe oameni într-o situaţie alarmantă. Centrala poate merge pe păcură şi cărbune, dar rezerva ajunge doar pentru 10 zile.

BLESTEMUL CAPĂTULUI DE MAGISTRALĂ
Timişoara se află la capătul conductei magistrale de gaz, motiv pentru care aprovizionarea oraşului depinde foarte mult de consumul de gaz al celorlalte localităţi de pe traseu. Faţă de o cantitate normală de 22.000 metri cubi de gaze naturale pe oră, Timişoarei i se livrează doar 15.000 metri cubi pe oră, iar acest lucru afectează în primul rând societatea de termoficare Colterm, care a fost nevoită să treacă la utilizarea masivă a cărbunelui pentru a produce energia termică şi apa caldă. Primarul Gheorghe Ciuhandu a declarat că nu poate estima cât timp va dura această situaţie. Cert este doar că timişorenii vor plăti mai mult pentru confortul termic din motive care nu ţin nici măcar de societatea locală de termoficare.

Această măsură restrictivă afectează livrarea energiei termice furnizate în oraş. Efectul imediat asupra Colterm va fi scăderea temperaturii agentului termic primar în caloriferele timişorenilor. Societatea Colterm, cea care se ocupă de căldura şi apa caldă, a luat deja o serie de măsuri care să susţină criza gazelor naturale. Astfel, la CET Sud, arderea de gaze naturale a fost redusă cu 40% şi a fost suplimentat consumul de cărbune pentru a compensa lipsa combustibilului primar. Aceasta se va resimţi în preţul de producţie, prin mărirea costurilor de exploatare. La CET Centru a fost, de asemenea, redus consumul de gaz natural cu 25% şi a fost decisă completarea necesarului de consum cu păcură, în acest scop fiind decisă utilizarea unei cantităţi de 130 tone de combustibil lichid. În plus a fost decisă şi oprirea turbinei cu aburi, ceea ce va conduce la sistarea procesului de cogenerare a energiei termice şi cea de energie electrică.

ÎNTREBĂRI LA CARE NU AŞTEPTĂM RĂSPUNS!
1) De ce am aflat despre convorbirea telefonică Putin-Băsescu de la agenţia de ştiri ITAR-TASS?
2) De ce a instituit ministrul Adriean Videanu starea de urgenţă, depăşindu-şi atribuţiile?
3) Pe unde se ascunde de frig Traian Băsescu, dispărut de pe ecrane de câteva zile?
4) De ce se pune la cale schimbarea directorilor din punctele-cheie ale sistemului energetic naţional, exact pe un moment de criză?
5) Cine regizează jocul uite criza – nu e criza, acţiune ce vrea să arate pe ecrane muşchii unui Executiv care nu prea ştie de unde să o apuce?
6) Cu ce bani vor cumpăra păcură centralele de termoficare, multe aflate în stare de blocaj financiar?

 

Criza gazelor nu a găsit Brăila

Deşi în oraşele învecinate, cum ar fi Galaţi, CET-urile au trecut pe combustibili alternativi sau li s-a redus raţia de gaz, brăilenii care se încălzesc în sistem centralizat nu au deocamdată probleme din cauza crizei gazului metan. Furnizorul local de energie termică, SC CET SA, a anunţat ieri că alimentarea cu gaz se face în parametri normali şi că nu există probleme cu producerea agentului termic. “Deocamdată primim gaz metan fără nici o restricţie, iar procesul de producţie a energiei termice se derulează normal, fără probleme. În acest moment funcţionăm cu un cazan de mare capacitate şi, în completare, cu sursa de vară dată în folosinţă anul trecut, astfel încât necesarul de consum al clienţilor noştri este asigurat”, a precizat Ionel Pătraşcu, directorul general al CET Brăila.

În ceea ce priveşte furnizorul de gaz metan la care sunt arondaţi consumatorii casnici brăileni, Distrigaz Sud, acesta a dat asigurări că nu sunt probleme în alimentarea cu combustibili gazoşi. Conducerea Distrigaz Sud a precizat însă că eventualele sincope ar putea să apară din cauza gerului, fiindcă anumite componente ale instalaţiei de distribuţie pot îngheţa, afectând presiunea de pe reţea.

  • Florentin Coman

 

Capăt de linie şi la Botoşani

Deşi aparent situaţia pare a fi ţinută sub control, la Botoşani fiecare zi în care se înregistrează –10 grade Celsius contează enorm în ceea ce priveşte funcţionarea Termica Botoşani.

“Am vorbit chiar azi cu reprezentanţii E-ON Gaz. Şi mi-au dat asigurări că atât timp cât temperatura nu scade sub –10 grade Celsius nu vor fi probleme. Dar, aşa cum ştiţi, situaţia se poate schimba de la o oră la alta”, a declarat prefectul Gheorghe Sorescu. Producătorul local de energie termică a primit o înştiinţare prin care i s-a solicitat să limiteze consumul de la 7.800 de metri cubi de gaz metan pe oră la 6.000. “Am trecut parţial pe păcură, pentru a suplini lipsa gazului metan. Nu cred că vor fi probleme cu asigurarea căldurii în apartamente, pentru că avem un stoc suficient de păcură”, a precizat Ion Diaconu, managerul general al Termica Botoşani. Pe de altă parte, cu siguranţă, orice scădere a presiunii gazului metan îi va afecta pe botoşănenii care au centrale termice de apartament. Asta pentru că Botoşaniul este capăt de conductă, iar dacă presiunea este scăzută, centralele de apartament vor deveni obiecte de decor. Anul trecut, în lipsa unei crize a gazului metan, sute de botoşăneni nu şi-au folosit centralele la randament maxim.

  • Răzvan Constantin

 

Încălzire de avarie la Braşov

Prefectul Braşovului, Emil Niţă, a cerut ieri asigurarea alimentării CET-ului cu gaz metan şi energie electrică, chiar cu preţul înlocuirii furnizorilor.

Deşi Distrigaz SUD SA trimisese o adresă prin care cerea limitarea şi chiar oprirea furnizării gazelor către CET-uri, prefectul nu a acceptat această soluţie, dar a ordonat trecerea majorităţii alimentării cu combustibil a centralei braşovene pe păcură şi cărbune. Directorul Transgaz Braşov, Gheorghe Cristolovean, a declarat că sistemul de alimentare pe transport gaz este echilibrat şi că nu s-au înregistrat scăderi semnificative de presiune ca urmare a utilizării depozitelor de gaze naturale din cauza crizei ruseşti. Prefectul Emil Niţă a declarat că “nu vor fi probleme la CET, CAF-uri, deci nici cu încălzirea populaţiei în această lună”. CET-ul braşovean asigură aproape jumătate din încălzirea populaţiei Braşovului, iar presiunea gazelor din gospodăriile individuale continua ieri să fie scăzută.

 

Constanţa are resurse

Criza gazelor nu se resimte momentan în locuinţele constănţenilor, care depind în mare măsură de sistemul de încălzire centralizat. Temperaturile se menţin scăzute în ultimele zile în zona litoralului, dar caloriferele sunt deocamdată fierbinţi. Grija pentru ca oamenii să nu sufere de frig trebuie să o poarte reprezentanţii CET Palas care asigură agentul termic prin distribuitorul RADET Constanţa. Reprezentanţii centralei nu se arată îngrijoraţi de oprirea gazelor, dar iau măsuri pentru ca păcura necesară funcţionării sistemului să fie suficientă. Potrivit conducerii CET Palas, combustibilul lichid de care dispune în prezent este de peste 11.000 tone, în rezerva proprie, dar şi cea naţională la care se speră să nu se apeleze. Stocul disponibil va ajunge pentru următoarele aproximativ 20 de zile, dar complicaţiile pot apărea în cazul în care temperaturile vor începe să scadă sau criza gazelor se va prelungi. Sistemul de alimentare cu gaze s-a dezvoltat abia în ultimii ani în Constanţa pentru persoanele fizice şi numărul celor care dispun de centrale termice este redus. Şi aparatele de gătit funcţionează la Constanţa pe bază de butelie, iar până acum nu au apărut
probleme de aprovizionare.

  • Emilia Sava

 

Galaţiul, pe linia de plutire

La nivelul judeţului Galaţi, cel mai mare consumator de gaze este Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal. Conducerea colosului industrial a decis începerea operaţiunilor de efectuare a probelor de exploatare la Laminorul de Tabla Groasă (LTG), închis din cauza lipsei gazului. Reprezentanţii Arcelor Mittal susţin că în cursul zilei de ieri au început să primească gaze într-o proporţie mai mare decât în ziua de marţi, şi acest lucru a determinat pornirea probelor la LTG. În ceea ce priveşte presiunea gazului natural în reţeaua casnică, aceasta se află în parametri normali. SC Electrocentrale SA Galaţi poate furniza agent termic în următoarele şapte zile numai din stocurile proprii, la consumul actual de 40.000 de metri cubi de gaz şi 22 de tone de păcură pe oră. De altfel, societatea care asigură agentul termic pentru întreg municipiul Galaţi aşteaptă să primească încă 7.000 de tone de păcură de la o firmă din Bucureşti cu care are deja încheiat un contract de furnizare de combustibil. Vestea bună vine, în schimb, de la meteorologi, care anunţă o prognoză îmbucurătoare, în sensul în care temperaturile vor varia între –5 şi 0 grade, urmând ca mai apoi să varieze între –2 şi 2 grade Celsius. (Daniel Mihalaşcu)

 

Ger năprasnic în Harghita

Cu toate că în ultima săptămână gerul a făcut ravagii în judeţele Harghita şi Covasna, specialiştii de la societăţile E-ON Gaz şi Distrigaz Sud consideră că nu sunt probleme cu alimentarea judeţelor cu gaz, comunicând Instituţiilor Prefectului din cele două judeţe că presiunea gazului este constantă. Astfel, directorul E-ON Gaz Harghita, Brustur Remus, a declarat că “nu sunt motive pentru a intra în panică, presiunea gazului este constantă. E.ON Gaz Distribuţie SA Târgu Mureş ne-a asigurat despre alimentarea continuă”. Totuşi, gerul din ultima perioadă din Harghita şi Covasna a făcut două victime. Astfel un bătrân din comuna Mi-hăileni (Harghita) şi-a pierdut viaţa din cauza unui şoc hipotermic, iar un tânăr din localitatea covăsneană Zagon riscă să-şi piardă ambele picioare de la genunchi în jos. Trebuie spus că în judeţele Harghita şi Covasna s-au înregistrat în ultimele zile temperaturi extrem de scăzute, recordul fiind atins la Întorsura Buzăului (Covasna) unde mercurul termometrelor a coborât luni dimineaţă până la –31 de grade Celsius.

  • Claudiu Sere
×