x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Roman ucis in bataie de politia israeliana

Roman ucis in bataie de politia israeliana

21 Iul 2004   •   00:00

ANCHETA

Aurel Unchiesu avea 56 de ani. Si-a pierdut viata in urma torturilor la care a fost supus in beciurile Politiei din Tel Aviv.
Pentru ca nu avea actele in regula, muncitorul Aurel Unchiesu a fost arestat si anchetat de politistii israelieni. Dus la spital cu oasele rupte, romanul a murit. Politistii israelieni sustin ca Unchiesu a cazut de pe scaun. Fiica sa, care l-a adus acasa intre patru scanduri, cere sa fie pedepsiti ucigasii. Muncitorul roman Aurel Unchiesu (56 de ani) a murit in conditii suspecte dupa ce a fost retinut 16 ore de Politia pentru Emigrare din Holon langa Tel-Aviv. El fusese arestat pe 22 mai a.c. Monica Unchiesu, fiica sa, a facut o ancheta pe cont propriu timp de o luna si jumatate, la capatul careia este categorica: "a fost ucis in bataie".
CLAUDIU TARZIU

Dupa cinci ani de sedere in Israel, Aurel Unchiesu, din Iacobeni - Suceava, s-a intors ieri-dimineata intre patru scanduri. Trupul lui neinsufletit a fost repatriat prin stradania Monicai Unchiesu, fiica muncitorului, si cu ajutorul financiar al mai multor romani din Israel.

Acum, familia Unchiesu este decisa sa mearga pana in panzele albe pentru a afla cum a murit Aurel.

In 1999, Aurel Unchiesu a plecat legal sa munceasca in constructii in Israel. Saracia l-a impins sa-si incerce norocul peste granita, desi nu mai era la prima tinerete. O vreme i-a mers bine. In 2001 si-a luat o scurta vacanta si a revenit in Romania. Era multumit de cei 1.300-1.400 de dolari pe care ii castiga lunar. De atunci a tinut legatura cu cei de acasa doar telefonic.

Pe 3 iunie, familia sa a fost anuntata de catre functionarii Ambasadei Romaniei la Tel-Aviv ca Aurel Unchiesu a decedat. Monica Unchiesu a plecat in Israel cu gandul sa-si aduca tatal in tara, sa-l inmormanteze crestineste. Ajunsa la Tel Aviv, i-au aparut primele semne de intrebare asupra felului in care a murit tatal sau. Intai a aflat ca Unchiesu a fost arestat pe 22 mai a.c. de catre Politia pentru Emigrare din Holon, intr-una din cele mai mari razii facute pentru descoperirea muncitorilor care lucreaza la negru. Se pare ca, in ultimele luni, zidarul lucra fara forme legale, la o alta firma decat cea la care fusese angajat initial.

"Am inceput sa banuiesc ceva cand mai multi colegi ai tatei mi-au spus nu avea nici un semn de lovire in momentul in care a fost ridicat de politie. Insa, cand l-am vazut la morga, purta urmele unei batai crunte. Atunci, am inceput sa cercetez pe cont propriu cum s-a prapadit", ne-a declarat Monica Unchiesu.

VARIANTA POLITIEI EVREIESTI. In demersul sau, Monica Unchiesu a fost sprijinita la inceput de Sorin Balan, presedintele asociatiei Lumina - pentru ajutorarea muncitorilor romani. In prima saptamana a pus cap la cap afirmatiile si documentele obtinute de la autoritati si a constatat multe nepotriviri.

"Dupa 16 ore de ancheta la Politia Holon, in dimineata zilei de 23 mai, la ora 4:00 dimineata, tata a fost transportat de urgenta cu ambulanta la Spitalul Wolfson din Tel-Aviv. Dupa trei ore a fost transferat de la Urgente la sectia Interne, unde a ramas internat pana pe 25 mai la ora 15:30, cand a murit din motive inca neclare", ne-a spus Monica Unchiesu.

Cadavrul a fost dus la morga Abu Kabir, unde pe 1 iunie a fost autopsiat la cererea Politiei generale din Bat Yam. Politia generala a deschis o ancheta care a fost finalizata foarte rapid. Oficiali ai Politiei Holon i-au spus Monicai Unchiesu ca parintele sau avea o boala rara care ii macina oasele si ca, in urma unei crize de epilepsie pe care ar fi facut-o in ziua arestarii, i s-au frant mai multe oase. Varianta politiei nu poate fi adevarata, deoarece, potrivit evidentei medicale din Romania, Unchiesu nu suferea nici de epilepsie, nici de vreo boala de oase, ba chiar era apt de munca. Faptul ca a lucrat ca muncitor cinci ani in constructii arata, de asemenea, ca era sanatos.

SUSPICIUNI. Monica Unchiesu este convinsa ca tatal ei a fost omorat in bataie de catre politistii israelieni. "Nu-mi pot explica altfel cum de, intrat teafar in Centrul Politiei pentru Emigrare din Holon, a ajuns dupa cateva ore la spital in stare critica, plin de lovituri. Mai mult, pe drumul dintre politie si spital, i-au disparut hainele cu care era imbracat si actele, semn ca cineva a incercat sa stearga urmele faradelegii", spune ea.

Alte motive de suspiciune: Unchiesu a fost declarat persoana necunoscuta la preluarea de catre ambulanta, desi la politie fusese inregistrat cu numele sau si cu numar de pasaport. La spital a fost de asemenea internat cu numele sau, desi Salvarea credea ca are de-a face cu un om al strazii. "Conducerea spitalului Wolfson mi-a spus ca tata vrut sa fuga de trei ori, dar a fost cules din parcare si ca este posibil ca atunci sa fi cazut si sa se fi lovit. Numai ca dr. Asherov de la Sectia Urgente si dr. Marshavi de la Sectia Interne, care s-au ocupat de tata, mi-au confirmat ca a fost adus cu multiple leziuni." In plus, degetele de la maini ii erau strivite, ca si cum i-ar fi fost prinse in usa. Monica Unchiesu nu presupune de ce ar fi fost tatal sau torturat.

ANCHETA CONTINUA. Monica Unchiesu a facut plangere la Politia generala din Tel-Aviv si, prin intermediul unor prieteni, si-a angajat un avocat care sa continue cercetarile. Ea va cere si sprijinul autoritatilor romane pentru elucidarea conditiilor in care a murit tatal sau.

"Cand am ajuns in Tel-Aviv nu aveam nici un ban pentru a-l aduce in tara pe tata. Datorita unor oameni cu suflet mare, familia Nathan Green, care m-au gazduit si au mers cu mine peste tot, am reusit sa strang banii necesari - in special de la muncitorii romani. Pana acum am cheltuit 2.800 de dolari numai pentru transportul sicriului in Romania.

Tot Nathan Green mi-a recomandat un avocat. Pe el l-am imputernicit sa urmareasca derularea anchetei. Prin avocat voi primi copie dupa raportul medico-legal de la autopsie si alte documente care nu mi-au fost pana acum inmanate pentru ca procedura la ei este mai complicata", ne-a declarat Monica Unchiesu. Familia Unchiesu vrea in primul rand sa se faca dreptate, iar vinovatii sa fie pedepsiti. Deocamdata, sotia si fiicele lui Aurel Unchiesu nu se gandesc sa ceara despagubiri. "Important este sa nu li se mai intample si altor muncitori romani ce i s-a intamplat tatei", spune Monica Unchiesu.

"LUMINA" - O ASOCIATIE DUBIOASA

Monica Unchiesu a fost indreptata catre Asociatia "Lumina" inca de la sosirea in Israel de catre doi romani pe care i-a cunoscut la biserica ortodoxa. A stat de vorba cu Sorin Balan, presedintele organizatiei, care i-a oferit cazare, masa si s-a aratat dispus s-o ajute. "Dupa prima saptamana, asociatia a facut sa apara un articol in ziarul Actualitatea Romaneasca din Tel-Aviv, care se sfarsea cu un apel pentru strangerea banilor necesari repatrierii tatalui meu. Eu nu aveam nici un ban, iar autoritatile evreiesti amenintau ca il ingroapa acolo. Mai tarziu mi-am dat seama ca pentru strangerea banilor a fost indicat contul asociatiei si nu un cont special", ne-a spus Monica Unchiesu. Ea a precizat ca din banii adunati de "Lumina" nu a primit nici un sechel. Numai la biserica ortodoxa au fost colectati 460 de dolari. "Balan mi-a spus intai ca imi tine el banii, ca sa nu imi fie furati. Apoi, cand am insistat sa-mi dea banii, m-a refuzat pe motiv ca suma i se cuvine pentru stresul la care a fost supus in cele trei saptamani cat am stat la asociatie", afirma Monica Unchiesu.

ASTEPTARE

Ambasada Romaniei din Israel a aflat despre decesul lui Aurel Unchiesu de la autoritatile israeliene, a declarat pentru Jurnalul National ambasadoarea Mariana Stoica. Reprezentanta Romaniei din Tel-Aviv a fost aceea care a avut greaua misiune de a anunta familia in legatura cu decesul muncitorului. Initial, familia se pronuntase in favoarea inmormantarii acestuia in Israel, din lipsa banilor necesari repatrierii, ambasada noastra de la Tel-Aviv fiind in imposibilitate de a ajuta cu bani familia decedatului. Ulterior, fiica lui Aurel Unchiesu a anuntat ambasada ca intentioneaza sa repatrieze cadavrul tatalui, iar reprezentantii Romaniei din Israel au sprijinit familia in demersurile necesare obtinerii vizei de intrare in Israel. La aceasta ora, ambasada nu poate face nici un fel de comentariu referitor la cazul Unchiesu, aflandu-se in asteptarea unei instiintari oficiale din partea israelienilor, in legatura cu circumstantele in care a decedat muncitorul roman. (Marina Constantinoiu)
×