x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România + Chevron = Strict Secret Viteză, confidenţialitate, ordine şi disciplină

România + Chevron = Strict Secret Viteză, confidenţialitate, ordine şi disciplină

de Vlad Ursulean    |    Ştefan Mako    |    09 Apr 2012   •   18:45
România + Chevron = Strict Secret Viteză, confidenţialitate, ordine şi disciplină

Nimeni nu le-a spus taranilor din Vaslui ce inseamna exploatarea gazelor de sist pe ogoarele lor. In schimb, la Bucuresti, reprezentantii Chevron i-au vizitat pe presedintele, primul ministru si membri ai Guvernului, au organizat conferinte secrete cu demnitari si au semnat contracte ascunse. Totul in spatele usilor inchise. Contractele sunt secretizate. Toate cererile noastre de informatii au fost respinse. Afacerea e strict secreta, desi afecteaza sute de mii de oameni. Avem doar asigurarile companiei ca totul se va desfasura "la cele mai inalte standarde de securitate si protectie a mediului".

Pe 6 martie, 20 de oameni protestau in fata Ministerului Economiei impotriva exploatarii gazelor de sist. In scurt timp, la fata locului a aparut un camion albastru din care au coborat mai multi jandarmi decat protestatari. I-au insfacat pe toti si i-au aruncat in duba. Motivul urlat de unul dintre jandarmi a fost ca cei din minister s-au plans ca le e tulburata linistea.

In timpul asta, reprezentantii Chevron bateau palma cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, in prezenta ambasadorului SUA. Doua saptamani mai tarziu, chiar in timpul protestelor de la Barlad, se anunta oficial ca a fost semnat acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in perimetrele Vama Veche, Costinesti si Adamclisi.

Pe 13 martie, la hotelul Intercontinental din Bucuresti a avut loc un "Seminar privind gazele naturale din sisturi: O abordare detaliata a stiintei, tehnologiei si celor mai bune practici in explorare, dezvoltare si siguranta". Seminarul era tinut de David L. Goldwyn, fost agent diplomatic special al Statelor Unite pentru afaceri energetice internationale si actualul presedinte al Goldwyn Global Strategies, LLC. Organizatorul, insa, era aceeasi firma de PR care se ocupa si de Chevron: AMI Communications Romania.

I-am sunat sa le spunem ca vrem sa participam. Ne-a raspuns o femeie cu o voce speriata, care intreba insistent de unde stim de seminar. A refuzat, spunand ca "tocmai s-au terminat locurile".

Am mers, totusi, la seminar, sperand ca unii participanti nu o sa se prezinte si o sa ne putem strecura in sala arhiplina. Am nimerit in pauza de cafea, cand participantii serveau prajituri si fursecuri. In sala erau doar cateva scaune asezate in semicerc si un ecran pe care rula o prezentare. Am fost imediat flancati de organizatori romani si americani, care ne repetau bilingv ca ce se intampla acolo nu e de interes public. Ne-a dat afara chiar David Goldwyn, fostul agent diplomatic, spunandu-ne: "Scuze, baieti, conferinta asta e numai pentru demnitari. O sa va trimitem pe mail ce s-a discutat". Nu ne-au trimis nimic.

A doua zi, la hotelul Ramada se desfasura o conferinta despre "sa­na­ta­te, siguranta si mediu", dedi­ca­ta di­rectorilor din industria petro­lie­ra. Or­ganizatorii erau cei de la Pros­pec­tiu­ni SA, firma romaneasca ce a fost contractata de Chevron sa fa­ca cer­ce­tari in zona Barlad. Intre mo­de­ra­tori era si Karen Somerville, Se­nior Advisor la Chevron Romania Ex­ploration & Production SRL, care a vor­bit foarte frumos despre siguran­ta muncitorilor de pe sonde. La fi­na­lul conferintei, am intrebat-o care este stadiul lucrarilor in perimetrul Barlad.
"– Poftim? Ce perimetru?!
– Barlad. E concesionat de voi.
– aa... nu pot sa-ti spun, nu stiu nimic, nu stiu despre ce vorbesti."
A promis, insa, ca o sa se intereseze si o sa-mi trimita prin e-mail informatiile. Nu mi-a trimis nimic.

Am incercat apoi sa obtinem informatii de la institutiile romanesti, insa contractele cu Chevron sunt secrete. "Informatiile solicitate nu se incadreaza in categoria informatiilor de interes public, fiind exceptate de la accesul liber al cetatenilor", ne-a transmis Alexandru Patruti, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.

Avem un singur indiciu despre continutul acelor contracte. In noiembrie, acelasi Alexandru Patruti declara ca redeventele pentru gazele de sist ar trebui sa fie mai mici decat pentru cele conventionale.

×
Subiecte în articol: chevron gaze de sist