x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România, la “Veneţia mult duioasă"

România, la “Veneţia mult duioasă"

de Tudor Cires    |    05 Feb 2012   •   23:01

In februarie, anul trecut, celebrul teatru 'La Fenice' din Venetia - care are 1000 de locuri - a gazduit prezentarea, in prima auditie, a marelui opus enescian 'Sonata a 3-a pentru vioara si pian in caracter popular romanesc' si executia artistica magistrala a lui Gabriel Croitoru pe vioara Guarnieri facuta la Cremona (1731) si supranumita 'Catedrala', care a apartinut lui George Enescu...

Enescu si Cantemir


Se implineau 130 de ani de la nasterea celui mai mare compozitor roman si prezenta muzicii sale la Venetia ('La Venetia mult duioasa', cum scria Vasile Alecsandi, intr-un poem), in momentul de varf al celui mai soft carnaval din lume, a reprezentat o provocare si, pana la urma, un succes. O provocare pentru spiritul nobiliar al venetienior, obisnuiti sa consume capodopere la micul dejun, dar si pentru zecile de mii de turisti internationali, care au putut descoperi orizonturi muzicale noi. Sunetele acesti muzici au adus impreuna cele doua aripi ale spiritualitatii europene, cea din estul si cea din vestul batranului continent.

La 82 de ani de la infiintarea sa, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in parteneriat cu Teatrul 'La Fenice' si Venezia Marketing & Eventi, organizeaza, in cadrul editiei din acest an a Carnavalului de la Venetia, Festivalul de muzica balcanica “Dimitrie Cantemir', la care vor participa patru formatii muzicale de prestigiu: Jordi Savall & Hespèrion XXI (Spania), formatia Maraghi (Italia), formatia Bezmara (Turcia) si grupul Anton Pann (Romania). In repertoriu, muzica scrisa de Dimitrie cantemir acum 300 de ani.

Directorul artistic al Carnavalului venetian saluta Romania

Cu aceasta ocazie, prof. Davide Rampello, directorul artistic al Carnavalului de la Venetia 2012, a transmis urmatorul mesaj de salut organizatorilor evenimentului: “Ar fi greu de imaginat o perioada a anului mai propice pentru a prezenta publicului Festivalul de muzica balcanica «Dimitrie Cantemir». Organizatorii Carnavalului Venetiei apreciaza orice initiativa care aduce in laguna spiritul intercultural pe care Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia il demonstreaza prin acest eveniment muzical de exceptie. Venetia - capitala a spatiului mediteranean, rascruce intre Orient si Occident, leagan al unor culturi dintre cele mai variate - a fost dintotdeauna scena unde se poate desfasura, mai mult decat oriunde in alta parte, intalnirea intre trecut si viitor. Ce altceva este Carnavalul de la Venetia daca nu o ocazie unica pentru noi toti, timp de doua saptamani pe an, de a ne reinterpreta pe noi insine, fie si numai pentru o zi sau pentru o ora, punandu-ne masca care ni se potriveste cel mai bine, explorand pasiunile noastre cele mai adanci? Ne simtim foarte apropiati de proiectul artistic reprezentat de festivalul de muzica balcanica «Dimitrie Cantemir» si de initiativa muzicala pluriconfesionala si multietnica, pe care acesta o propune: uitam adeseori de prezenta comunitatilor armene, arabe, grecesti, turce la Venetia, inca de la inceputul istoriei Serenissimei. Acestea au imbogatit peisajul cultural venetian nu numai prin prezenta lor economica dar si prin traditiile, obiceiurile, amprenta lor culturala unica si autentica. Este posibil sa ne imaginam ca dainuirea prin veacuri a Serenissimei Republici poate fi si rezultatul unei impletiri unice de convietuiri rodnice, premergatoare multiculturalismului din zilele noastre? Noi credem ca raspunsul este afirmativ. Concertele sustinute de formatii care se inspira din muzica otomana, bizantina si balcanica ni se par cel mai frumos cadou pe care Institutul Roman il face in acest an Carnavalului de la Venetia. Dat fiind ca intentia noastra din acest an este aceea de a recrea prin spectacolele publice un Grevenbroch modern cu specificul altor popoare, atunci, prin concertele pe care ni le ofera festivalul «Dimitrie Cantemir», publicul se va putea bucura pe deplin de posibilitatea de a asculta la Fenice sonoritatile si atmosfera Orientului'.

Carnavalul Copiilor, la Venetia

In cadrul Carnavalului mare de anul acesta de la Venetia, un loc aparte il va avea si Carnavalul Copiilor, care se va bucura de o prezenta romaneasca, in premiera. Evenimentul este organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in Pavilionul central al Bienalei, in perioada 11-21 februarie 2012.

Pornind de la tema generala 'Povesti si ganduri' propusa de organizatori, proiectul Romaniei se intituleaza “Povestea animalelor' si se adreseaza publicului tanar. Pentru realizarea acestuia, Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia colaboreaza cu: Anaid Art Gallery si Global Mindscape (Bucuresti), precum si cu Australians Studying Abroad (Melbourne). Proiectul este coordonat de Alexandru Damian - vicecomisar al Romaniei la Bienala, coordonator de proiecte in domeniul artelor vizuale la IRCCU Venetia si de Angelica Iacob - specialist in educatie culturala.

×
Subiecte în articol: venetia carnaval