x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special România, la vot cu suratele europene

România, la vot cu suratele europene

de Dana Piciu    |    06 Iun 2009   •   00:00
România, la vot cu suratele europene

Mâine, românii sunt chemaţi la urne pentru a-şi alege cei 33 de eurodeputaţi care îi vor reprezenta în Parlamentul European. Este prima dată când românii votează pentru un mandat întreg, de cinci ani, şi împreună cu ceilalţi cetăţeni ai UE.



Duminică este ultima zi dedicată scrutinului europarlamentar când alături de români vor mai vota austriecii, belgienii, bulgarii, danezii, estonienii, finlandezii, francezii, germanii, grecii, ungurii, italienii, lituanienii, luxemburghezii, polonezii, portughezii, spaniolii, slovenii şi suedezii. Rezultatele oficiale ale acestui scrutin vor fi date duminică la ora 23:00, ora României (20 GMT).

În România, în competiţia pentru europarlamentare care se desfăşoară mâine, într-un singur tur de scrutin, participă 287 de candidaţi din şapte partide parlamentare şi neparlamentare (Alianţa PSD+PC, PD-L, PNL, UDMR, PNŢCD, PRM, Forţa Civică) şi doi candidaţi independenţi, Elena Băsescu şi Pavel Abraham, toţi luptându-se pentru 33 de locuri de europarlamentari.

Mâine sunt aşteptaţi la urne 18.237.627 de români cu drept de vot pentru a-i alege pentru un mandat de cinci ani pe cei 33 de europarlamentari care vor reprezenta România în Parlamentul European. Au fost organizate 18.317 secţii de votare, dintre care 190 se află în străinătate. Pentru a vota, cetăţenii au nevoie doar de buletinul de identitate.

Alegătorii care în ziua votului se află în altă localitate decât cea de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, fiind înscrişi de preşedintele secţiei de votare în listele electorale suplimentare. Tot în listele electorale suplimentare vor fi înscrişi şi membrii biroului electoral al secţiei de votare şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, care votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea.

Pentru aceste alegeri, Guvernul a alocat 98,7 milioane de lei. Campania electorală pentru alegerile europarlamentare ia sfârşit în această dimineaţă la ora 7:00. Urnele se deschid mâine la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.

VOTUL CU ÎNSOŢITOR ŞI URNA MOBILĂ
Votul este considerat valabil în cazul în care, deşi ştampila aplicată a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului este evidentă. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta.

Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al secţiei de votare. Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială.

Potrivit prevederilor legale, urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare şi numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare, iar alegătorii care votează cu această urnă sunt trecuţi în listele speciale. Aceeaşi urnă specială va fi folosită şi în cazul persoanelor reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau a persoanelor care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Pentru a accede în Parlamentul European, partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale trebuie să obţină minimum 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional. Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut fiecare în parte un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional, reprezentat de raportul dintre numărul total de voturi valabil exprimate la nivel naţional şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revine României.

La ultimele alegeri europarlamentare ce s-au desfăşurat în România, în 2007, prezenţa la vot a fost de 29,12%.

300 DE FILTRE ALE POLIŢIEI
Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat ieri că au fost dispuse măsuri speciale pentru descurajarea "turismului electoral" între judeţe şi în interiorul acestora, fiind instituite peste 300 de filtre ale Poliţiei, Jandarmeriei şi Poliţei de Frontieră. Acţiunea a fost iniţiată având în vedere particularităţile procesului electoral, experienţa din anii precedenţi, precum şi sesizările din mass-media privind posibile încălcări ale legii de grupuri de cetăţeni care şi-ar putea exercita dreptul de vot de mai multe ori.




"Poliţiştii vor monitoriza şi, după caz, verifica mijloacele de transport cu care se vor deplasa eventuale grupuri de cetăţeni care intenţionează să voteze de mai multe ori, în secţii de votare diferite", arată MAI. Totodată, vor fi constituite echipaje mobile din cadrul rezervelor de intervenţie, care vor executa misiuni de patrulare, pe itinerarii prestabilite, cu scopul de a monitoriza prezenţa sau deplasarea în zonă a autobuzelor sau microbuzelor care transportă persoane în scop de "turism electoral".

Vicepremierul Dan Nica a avertizat că vor fi drastic sancţionate tentativele de vot multiplu. Votul dublu este infracţiune pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.

ÎN STRĂINĂTATE
Românii care se află în afara graniţelor ţării, inclusiv turiştii, pot vota în una dintre secţiile de votare de pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare. MAE a atenţionat că, potrivit legislaţiei în vigoare, cetăţenii români care se înscriu pe listele de vot dintr-un alt stat membru UE nu vor mai avea dreptul să voteze la alegerile europarlamentare din România, ei trebuind să-şi exercite votul la scrutinul organizat de statul pe ale cărui liste s-au înregistrat.

Cetăţenii români pot vota în străinătate pe baza următoarelor documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu.


Mâine va fi deosebit de cald
Alegătorii, în special vârstnicii şi cardiacii, vor avea serioase probleme atunci când se vor deplasa către secţiile de votare. Vremea va fi deosebit de călduroasă în toată ţara. Temperaturile maxime vor ajunge la 34°C, aceste valori fiind valabile pentru locurile aflate la umbră. În Maramureş, Crişana, Transilvania şi Banat, cerul va prezenta înnorări temporare şi se vor semnala averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

În unele locuri vor fi condiţii de grindină, aşa că atenţie mare cu cine votaţi! Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra în sudul extrem, în localităţile situate în Lunca Dunării. Locuitorii din Moldova nu vor avea parte de ploaie. Meteorologii susţin că mâine, în această regiune, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla moderat, cu intensificări uşoare.

Cei care vor alege Litoralul vor fi foarte inspiraţi. Plajele sunt locul unde vă puteţi bronza fără a avea grija că vă prinde ploaia. În Dobrogea nu va pica un strop.


25 noiembrie 2007, primul euroscrutin
Românii şi-au ales prima dată reprezentanţii în Parlamentul European la 25 noiembrie 2007 pentru un mandat de un an şi şase luni. Prin semnarea tratatului de aderare la UE, România, care devenise membră a Uniunii la 1 ianuarie 2007, se angajase să organizeze alegeri europarlamentare până la sfârşitul anului, la nivelul UE acestea având deja loc în 2004.

Atunci s-au înscris 551 de candidaţi care îşi disputau cele 35 de locuri pe care România avea dreptul să le ocupe în PE. În cursă s-au înscris reprezentanţii a 13 partide şi un singur candidat independent - episcopul reformat -, Laszlo Tökes.

A fost pentru prima dată în istoria postdecembristă când românii au fost chemaţi să-şi exercite dreptul de vot de două ori în aceeaşi zi: pentru a-i alege pe cei 35 de europarlamentari şi pentru a se pronunţa, în urma referendumului organizat de preşedintele Traian Băsescu, asupra introducerii votului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului. În urma votului de la 25 noiembrie, PD a obţinut 13 mandate de europarlamentari, PSD - 10, PNL - 6, PLD - 3, UDMR - 2, la care s-a adăugat eurodeputatul independent Laszlo Tökes.

Festivitatea de validare şi primire a celor 35 de europarlamentari români în Parlamentul european a avut loc la 10 decembrie 2007. În schimb, referendumul privind introducerea votului uninominal a fost invalidat din cauza prezenţei reduse la vot.

×
Subiecte în articol: special romania electoral votare