x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania, o tara inecata in puhoaie

Romania, o tara inecata in puhoaie

18 Mai 2005   •   00:00

Inundatiile din 1970 au tinut saptamani intregi prima pagina a ziarelor vremii. Calamitatile de atunci au socat intreaga opinie publica prin amploarea de neconceput a acestora.

  • de CATALIN PRUTEANU
  • POTOPUL DIN ""70 / SPECIAL
  • SIGHISOARA. Pitorescul oras transilvanean nu a scapat de revarsarea apelor
    Pe 21 aprilie 1970, Scanteia titra pe prima pagina: "Porumb pe 3.000.000 hectare! Realizarea integrala a acestei sarcini cere o munca intensa din partea tuturor lucratorilor de pe ogoare. Semanaturile de toamna se prezinta bine, dar trebuie fertilizate in continuare si ferite de buruieni. Sunt necesare lucrari urgente de scurgere a apelor de pe terenurile agricole". Peste cateva saptamani, semanaturile nu se prezentau deloc bine, ba chiar disparusera cu desavarsire. Pe 22 aprilie, un alt titlu istet atrage atentia: "Ori nu are balta peste, ori pestele n-are balta...", continuat cu un articol despre dezvoltarea productiei de peste. Pe 25 aprilie, Nicolae Ceausescu viziteaza judetul Harghita pentru a constata ca socialismul a schimbat fata meleagurilor dintre Olt si Tarnave; a doua zi e anuntata finala probei de simplu barbati din cadrul campionatelor internationale de tenis ale Italiei, intre Ilie Nastase si cehoslovacul Jan Kodes.

    VREMEA COSITULUI. Porumbul revine in atentie pe 28 aprilie, in aceeasi zi in care Scanteia anunta: "Ilie Nastase, campion de tenis al Italiei (6-3, 1-6,6-3,8-6)". Pe 29 aflam ca "semanatul porumbului avanseaza rapid", iar pe 30 tovarasul Nicolae Ceausescu face o vizita prin pietele si magazinele Capitalei. Pe 5 mai se anunta ca "ploile din ultimele zile au incetinit ritmul semanatului", dar "meteorologii prevad imbunatatirea vremii in urmatoarele 48 de ore". Pe 8 mai, Scanteia anunta cu litere mari ca: "Vine vremea cositului!". Peste trei zile, romanii ii ureaza "Bun venit!" presedintelui Kaunda al Zambiei.

    SCANTEIA. Zonele hasurate reprezinta regiunile cele mai afectate

    INCEPUTUL. Brusc, fara nici un avertisment, Romania afla pe 14 mai 1970, ca s-au produs "calamitati provocate de intemperii intr-o serie de judete ale tarii". S-au revarsat raurile Mures, Somes, Bistrita, Jijia. "La Targu-Mures, oamenii infrunta cu indrazneala si curaj furia apelor dezlantuite. In cartierul Aleea Carpati din Targu-Mures apa a ajuns la etajul I al blocurilor; la Sangiorgiu de Padure a fost salvat tot septelul; pe acoperisul cooperativei «Lemn-Metal» din Reghin, 30 de oameni asteapta sa fie salvati", scrie Scanteia. Intre timp, presedintele Kaunda isi continua vizita, iar vineri, 15 mai, situatia revine la normal in multe judete. In ziua urmatoare, putem citi un interviu cu tov. Andrei Doneaud, director adjunct stiintific la Institutul de meteorologie si hidrologie. Tovul spune ca s-a creat un contrast termic care a depasit 15 grade, cauzat de ciocnirea dintre un val de aer polar rece si unul cald subtropical. Meteorologul spune ca in continuare vor fi zile calde, frumoase, "fara sa se inregistreze cantitati insemnate de apa". In acelasi timp, Nicolae Ceausescu viziteaza zonele calamitate: "Marea noastra familie socialista isi demonstreaza puternica unitate de vointa, adanca solidaritate tovaraseasca", spune Scanteia pe 17 mai. A doua zi, Ceausescu da un ordin de zi prin care aduce vii multumiri ostasilor si pleaca la Moscova.

    "Suprafetele unde culturile au fost compromise de inundatii trebuie insamantate urgent", spune presa vremii, dedicand spatii generoase exemplelor de solidaritate intre oameni si ravagiilor apei. Pe 22 mai, Scanteia plange dupa culturile distruse: "Abia rasarise porumbul! In judetul Iasi, peste 37.000 ha sub ape".

    VALURILE. Dar cele cateva zile de respiro - se sfarsesc si inundatiile - continua cu o furie mult mai mare. Vineri, 22 mai, Nicolae Ceausescu, Emil Bodnaras, Gheorghe Pana, Gheorghe Radulescu, Florian Danalache si Dumitru Popescu viziteaza zonele calamitate din judetele Galati si Braila. Peste numai doua zile, "un nou val de inundatii loveste numeroase localitati din tara": Blaj, Medias, Sighisoara, Brasov sunt numai cateva din zonele afectate. Pe 26 mai, Ceausescu viziteaza Buzaul, Vrancea, Vasluiul, Iasul. Urmeaza Botosani, Suceava, Neamt, Bacau.

    VIITURA. Un nou pericol se iveste. Se estimeaza o noua unda de viitura pe Dunarea inferioara: "debitul maxim al acestei viituri la Bazias se va produce in jurul datei de 1-2 iunie si va atinge valoarea de circa 15.000 mc/secunda". Pe 31 mai, "mii de copii din zonele sinistrate sunt gazduiti cu dragoste in alte localitati din tara". Dar Dunarea se umfla, viitura vine si incepe "Batalia Dunarii", cum a fost numita lupta cu valul urias ce cobora pe fluviu. Dunarea este tot mai mare, digurile rezista deocamdata, dar valurile spala incet, incet pamantul digurilor. In fiecare zi apar comunicate cu nivelul apelor. Viitura trece pe la Oltenita, pe la Calarasi, Harsova, Cernavoda, digurile rezista cu greu. Nici situatia din tara nu e mai linistitoare: raul Siret s-a umflat iar si o noua viitura se naste pe acest rau. Din Scanteia din 7 iunie 1970 aflam ca viitura a trecut cu bine de Braila. Valul urias trece de Galati, e bine, opinia publica e optimista. Presa vorbeste acum de reconstructie, Dunarea scade, raurile interioare scad, e bine. Dar reconstructia tarii se mai amana putin, pentru ca din cer cade ploaie noua. Pe 12 iunie 1970, romanii au aflat ca noi inundatii s-au produs in Transilvania, Oltenia si Moldova. "Din nou in inclestare cu puhoaiele la Satu Mare" titreaza Scanteia din 13 iunie 1970. Oamenii sprijina digurile cu umerii. Luni, 15 iunie, Nicolae si Elena Ceausescu pleaca in Franta. Ploaia s-a oprit, lasand in urma groaza, vieti distruse si noroi.

    A plouat cat intr-o luna

    "In perioda 12-25 mai, deci, in 13 zile, deasupra teritoriului tarii noastre s-au abatut ploi care au revarsat o cantitate de apa de doua ori si jumatate mai mare decat cade in mod normal in toata luna mai", afirma un articol din Scanteia. Zonele hasurate cu linii oblice din harta de mai jos reprezinta regiunile unde au cazut intre 80 si 200 de litri pe metrul patrat. In celelalte zone hasurate, au cazut intre 35 si 80 de litri pe metrul patrat. "Daca aceasta apa s-ar fi asezat uniform pe intreg teritoriul, stratul ar avea o grosime de peste 8 cm", mai scrie in Scanteia.

    AJUTOR
    Pe data de 29 mai 1970, era publicata Hotararea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, a Consiliului de Ministri al Republicii Socialiste Romania si a Consiliului National al Frontului Unitatii Socialiste, privind unele masuri de ajutorare a populatiei si a cooperativelor agricole de productie care au avut de suferit din cauza calamitatilor naturale din luna mai 1970. "La chemarea Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, a secretarului sau general, tovarasul Nicolae Ceausescu, clasa muncitoare, taranimea, intelectualitatea, armata si garzile patriotice, intregul nostru popor - romani, maghiari, germani si de alte nationalitati - au luptat zi si noapte impotriva fortelor dezlantuite ale naturii, neprecupetind nici un efort, au dat numeroase dovezi de eroism, uneori mergand pana la sacrificiul suprem", spune hotararea. Actul normativ prevede urmatoarele masuri: acordarea de apartamente proprietate personala construite de stat celor care si-au pierdut locuintele ale caror proprietari erau. Celor care nu doresc apartamente, pot primi un ajutor banesc ce va putea ajunge pana la 20.000 lei. Cei care au locuinte avariate pot primi, pentru reparatii, un ajutor de pana la 6.000 de lei. In total, fondurile speciale alocate pentru sprijinirea populatiei au fost, potrivit hotararii, de 400.000.000 de lei.
    ×