x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romania, revoltata de sentinta data ucigasului lui Teo Peter

Romania, revoltata de sentinta data ucigasului lui Teo Peter

de Alex Cristea    |    02 Feb 2006   •   00:00
Romania, revoltata de sentinta data ucigasului lui Teo Peter

Justitia americana l-a ab-solvit practic de vina pe puscasul marin care l-a u-cis pe Teo Peter. Verdic-tul juriului a starnit un val de revolta in Romania. De la seful statului pana la fa-milia muzicianului se cauta cai de atac.

Quantico, Virginia
Justitia americana l-a scos basma curata pe Christopher VanGoethem, puscasul marin care l-a ucis acum doi ani pe Teo Peter. La acest verdict au contribuit lacrimile familiei inculpatului si prestatia lamentabila a procurorilor.

Marti dimineata, in micuta baraca care a servit drept tribunal al Curtii Martiale de la baza militara Quantico, Virginia, justitia militara americana a decis ca Teo Peter nu a murit in accidentul de la 4 decembrie 2004. Curtea martiala nu a parut interesata nici o clipa de stabilirea adevarului si de sanctionarea vinovatului, ci mai degraba de chichitele procedurale prin care acesta poate scapa nepedepsit.

Acuzat de omor prin neglijenta, adulter, obstructionarea justitiei si fals in declaratii oficiale, Christopher VanGoethem a primit ca pedeapsa o mustrare scrisa. El a fost gasit nevinovat de primele doua infractiuni si a primit cea mai mica pedeapsa posibila pentru celelalte doua. Puscasul marin nu va fi retrogradat, nu va fi exclus din armata, nu i se va taia din salariu si nici nu va face vreo zi de inchisoare.

PRESTATIE LAMENTABILA. Nu numai apararea, ci si acuzarea au contribuit decisiv la aceasta decizie finala socanta. Procurorii care au instrumentat acest caz nu au reusit sa demonstreze nici macar ca Teo Peter se afla in taxi in momentul accidentului si nici ca ar fi murit in urma coliziunii. Pe intreg parcursul procesului, care a durat mai bine de o saptamana, acuzarea a avut o prestatie jalnica.

Procurorii nu i-au adus ca martori la proces tocmai pe cei care erau direct implicati: soferul taxiului, soferul ambulantei care a transportat cadavrul lui Teo Peter, pompierul care l-a scos pe muzician dintre fiarele masinii si politistul care a sosit imediat la fata locului. In acest fel, toti martorii acuzarii au putut fi usor contestati. Apararea a reusit chiar sa impiedice acceptarea la dosar a unor probe esentiale, cum ar fi certificatul de deces eliberat de IML. Acesta a fost acceptat doar partial, fara referirile obisnuite la locul si imprejurarile decesului.

NU E VINOVAT DE ADULTER. In acelasi fel s-a procedat in cazul capului de acuzare referitor la adulter. Desi amanta lui Van Goethem, Ilse Wentworth, a declarat ca a intretinut relatii sexuale cu acuzatul, apararea a reusit sa demonstreze ca tanara nu este un martor credibil, pentru ca si-a schimbat depozitia de patru ori de la data accidentului.

In plus, avocatii au demonstrat ca, intrucat relatia celor doi era secreta si nu a degenerat intr-un scandal public, ea nu a adus prejudicii de imagine armatei. In concluzie, acuzatia este nula. In final, in timp ce avocatul principal al lui Van Goethem a recomandat juriului pedeapsa minima, nici procurorii nu au cerut sentinta maxima, care era de zece ani de inchisoare pentru capetele de acuzare la care puscasul marin a fost gasit vinovat, ci doar excluderea din armata.

"FAMILIE". Van Goethem si sotia s-au pozat la cateva minute dupa pronuntarea verdictului Curtii Martiale

EMOTII IN FAMILIE. In balanta justitiei au cantarit probabil greu si lacrimile familiei Van Goethem. Inainte de pronuntarea sentintei, in boxa martorilor au fost chemate pentru a depune marturie mama, sora si sotia inculpatului. Toate cele trei femei s-au adresat plangand juriului, vorbind despre Christopher Van Goethem ca despre un tata exemplar a doi copii, un frate minunat si un sot iubitor. Ele au spus ca nu s-ar putea descurca fara acesta, in cazul in care ar fi bagat dupa gratii.

Desi curtea martiala a decis ca Teo Peter nu a murit in accidentul provocat de Van Goethem, acesta a citit in fata juratilor o declaratie scrisa, in care cerea scuze familiei basistului trupei Compact. El a afirmat ca regreta cele intamplate si ca si-ar dori ca nimic dintre toate acestea sa nu fi avut loc.

Pe parcursul procesului, ca si atunci cand a aflat ca este nevinovat de omor si adulter, Van Goethem nu a schitat nici un gest si si-a controlat in permanenta emotiile. In momentul in care, insa, a aflat ca scapa doar cu o mustrare, acesta si-a imbratisat familia, care a rasuflat usurata. Pline de emotie, cele trei doamne Van Goethem au dat frau lacrimilor, de data aceasta de bucurie. Vestea a starnit consternare in randul celor cativa ziaristi romani prezenti in sala.

PROCES "CORECT". Dintr-o singura lovitura, cei sapte membri ai juriului au spulberat increderea romanilor in justitia americana. "Stiu ca nu aceasta este sentinta asteptata de poporul roman, insa corpul de puscasi marini a facut toate eforturile pentru a asigura un proces corect si impartial. Am trimis cazul la cea mai inalta instanta, desi natura infractiunilor ar fi justificat si judecarea de o curte martiala inferioara", a declarat pentru Jurnalul National sergentul Sean Wright, purtatorul de cuvant al bazei militare Quantico.

Acesta a mai specificat ca nu mai exista nici o cale de apel la sentinta, decat eventual in fata unor instante internationale. Sergentul Van Goethem a plecat astfel acasa alaturi de sotie, urmand a avea doar o pata neagra la dosar, fara alte implicatii concrete decat eventuale dificultati in a-si prelungi contractul cu marina militara americana, contract care expira anul viitor.

COMISIA PARALELA. Procesul a fost supervizat, potrivit legislatiei americane, de o comisie paralela, condusa de comandantul batalionului 4 antiterorist de la Quantico, din care facea parte acuzatul. "O astfel de comisie are drept sarcina sa se asigure ca procesul se desfasoara corect si daca nu constata vicii de procedura, care sa justifice eventuale obiectii, aceasta face sentinta definitiva si inatacabila", a explicat pentru Jurnalul National un reprezentant al casei de avocatura McCormack and Associates, din Virginia, specializata in legislatie militara. Potrivit Sgt. Sean Wright, concluziile acestei verificari au fost ca procesul a decurs ireprosabil.

Verdictul socant pare sa confirme cele mai sumbre temeri ale celor care l-au cunoscut si iubit pe Teo Peter, pentru care evacuarea pripita din tara a puscasului marin echivala cu o incercare a americanilor de a-l sustrage justitiei romane. Din pacate, acest lucru le-a si reusit.

AMBASADORUL, IN AUDIENTA
Ieri dupa-amiaza, ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, a fost chemat in audienta de catre ministrul de Externe, Mihai Ungureanu. Ministrul roman i-a transmis ambasadorului preocuparea partii romane fata de verdictul dat de Tribunalul Militar din Quantico.

Taubman a fost informat si de faptul ca partea romana incearca sa identifice o cale de a solicita partii americane sa reanalizeze contextul care a condus la adoptarea deciziei Tribunalului Militar din Quantico. Daca se va dovedi ca este posibila vreo formula de actiune juridica a familiei Peter, MAE ii va acorda acesteia intreaga asistenta posibila.

Ambasadorul si-a exprimat ieri regretul profund in legatura cu accidentul in care si-a pierdut viata Teo Peter, precizand ca nu poate face speculatii cu privire la decizia Juriului Curtii Martiale, dar ca procesul s-a derulat conform legii militare americane.

"Nu pot specula pe marginea deciziei curtii judecatoresti", a precizat ambasadorul. Oficialul american a mai spus ca, in acest caz, au fost facute anchete "minutioase", anchetatorii "petrecand sute de ore in Bucuresti pentru a interoga martorii si pentru a analiza dovezile fizice". "Probele au fost analizate in cadrul unui proces cu usile deschise, la care a asistat presa din ambele tari", se arata in comunicatul Ambasadei SUA. "Gandurile noastre se indreapta catre familia lui Teo Peter, catre numerosii sai fani si catre poporul roman. Accidentul a fost o tragedie. In numele Guvernului Statelor Unite, nu pot sublinia indeajuns cat de intristati suntem de producerea acestui accident", continua comunicatul. (Ana Ilie)

INDIGNARE DUPA IMITATIA DE PROCES AL LUI VAN GOETHEM
FAMILIA PETER NU VREA SA RENUNTE. Familia lui Teo Peter va face toate demersurile posibile in Justitie pentru ca moartea violenta a bateristului sa nu ramana nepedepsita in vreun fel. "Daca puscasul marin a scapat, a fost si ca urmare a acordurilor statutului roman semnate cu Statele Unite ale Americii. Avem acum nevoie de interventia Guvernului si a statului roman, pentru ca vorbim despre o rusine nationala in cazul acestei sentinte. Demnitatea poporului roman a fost calcata in picioare. Se vede ca noi, ca popor, nu contam. Am fost dati peste cap de aflarea acestei vesti, chiar daca am banuit de la inceput ca se incearca o musamalizare", a afirmat Teo Peter Jr dupa ce a aflat ca puscasul marin Christopher Van Goethem a fost achitat pentru acuzatia de ucidere din culpa. Premierul Calin Popescu Tariceanu a oferit familiei Peter sprijin din partea statului roman si a calificat ca surprinzatoare si "cel putin bizara"decizia autoritatilor americane in cazul puscasului implicat in accidentul soldat cu moartea bateristului trupei Compact. Potrivit lui Tariceanu, rudele lui Teo Peter vor fi ajutate sa inceapa si sa duca pana la capat un eventual proces impotriva militarului in instantele civile americane. "In aceste conditii, propunem familiei celui ucis asistenta financiara din partea statului roman, astfel incat, daca aceasta doreste, sa poata deschide o actiune intr-o Curte civila din Statele Unite", a declarat prim-ministrul, aflat la Ankara. Familia lui Teo Peter a acceptat propunerea premierului. (Larisa Neagoe)

EXECUTIV. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a calificat, ieri la Ankara, drept surprinzatoare si "cel putin bizara"decizia autoritatilor americane in cazul puscasului implicat in accidentul soldat cu moartea lui Teo Peter, precizand ca statul roman va asigura sprijin rudelor lui Peter, in cazul unui proces impotriva militarului. "In aceste conditii, propunem familiei celui ucis asistenta financiara din partea statului roman, astfel incat, daca aceasta doreste, sa poata deschide o actiune intr-o curte civila din Statele Unite", a declarat primul-ministru.

NICU ALIFANTIS. Daca stau bine si ma gandesc, nici nu ma mira verdictul dat de justitia americana. Sigur ca este dureros si nedrept pentru Teo, pentru familia lui si pentru toti cei care l-au iubit, dar Teo Peter este ceea ce se cheama, in clipa de fata, un atribut adus transformarilor pe care Romania a ales sa le faca. Oamenii gresesc uneori, sunt rai alteori si buni cateodata!… De aceea, cred ca Dumnezeu este singurul care poate sa-i judece drept. Nimeni altcinea. Sunt convins ca puscasul marin nu va avea un somn linistit cat timp va trai, cum sunt convins ca Teo, incepand de astazi, va fi trist. Nu stiu daca este cazul sa ma revolt sau sa ma resemnez, insa, personal, vreau sa-i multumesc lui Teo pentru tot ce-a fost si a facut, si mai cred ca acum, mai mult ca oricand, merita un gand bun din partea noastra. Ar fi un gest deosebit de frumos din partea presedintelui tarii daca l-ar declara pe Teo Peter erou national, pentru ca avem nevoie de eroi si mai ales avem nevoie de impacare cu noi insine si cu semenii nostri. (Nicu Alifantis)

ILIE BOTOS: "CA OM SI CA JURIST SUNT INDIGNAT!". Procurorul general al Parchetului Instantei Supreme, Ilie Botos, ne-a declarat inainte de a intra la sedinta CSM: "Va pot spune un singur lucru: ca om si ca jurist sunt indignat. A fost un transfer de proceduri, existau persoane de la organele de politie, de la unitatea de descarcerare care puteau fi audiati. Toate probele din Romania au fost trimise in America!".

BASESCU: "ESTE INADMISIBIL!". Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a calificat drept inadmisibil verdictul care a fost dat de instanta americana in cazul sergentului Christopher R. Van Goethem, implicat in accidentul soldat cu moartea basistului trupei Compact, Teo Peter. Seful statului a spus ca 22 de milioane de romani au vazut ca Teo Peter a fost ucis in accidentul auto si a adaugat ca ei nu au fost considerati "proba veridica"pentru instanta americana. Intrebat daca va transmite un mesaj Statelor Unite cu privire la aceasta solutionare, Basescu a raspuns ca va trimite un mesaj, dar ca nu stie exact ce va contine acesta. "Voi exprima ceea ce a simtit fiecare roman, pentru ca este inadmisibil ceea ce s-a intamplat", a conchis presedintele. (Radu Crivat)

MINISTERUL JUSTITIEI NU COMENTEAZA. Ministerul Justitiei a precizat ieri ca familiei lui Teo Peter i-a mai ramas o cale: actiunea civila. Razvan Radu, seful Directiei de drept international, cooperare judiciara si afaceri juridice externe din Ministerul Justitiei a declarat ca rudele basistului trupei "Compact"ar putea cere despagubiri sergentului Christopher R. Van Goethem pe latura civila, in Romania, dar si in SUA, intrucat puscasul marin nu beneficiaza de imunitate de jurisdictie civila. Oficialul a explicat ca, potrivit Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice, atat personalul diplomatic, cat si personalul administrativ din cadrul misiunilor diplomatice beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala. Conventia a fost incheiata in 1961 si ratificata de Romania prin Decretul 566/1968, in care la articolul 37 se precizeaza care sunt persoanele care beneficiaza de imunitate penala. Spre deosebire de corpul diplomatic, angajatii din aparatul administrativ nu au insa imunitate pe parte civila, ne-a spus Razvan Radu. "Documentele au fost transmise prin noi, Ministerul Justitiei, si prin Ministerul Afacerilor Externe. Am transmis toate documentele. Practic s-a transmis tot dosarul. Intr-o prima etapa s-a transmis dosarul facut de autoritatile romane, intrucat procurorii romani nu aveau competenta sa-l urmareasca penal pe sergentul american, potrivit articolului 8 din Codul Penal. In a doua faza au venit aici in Romania, chiar la inceputul lui ianuarie, procurorii americani pentru a audia persoane aici", ceea ce reprezinta administrare de probe in dosar, ne-a spus Razvan Radu. (Violeta Fotache)

PSD. "E o decizie care in mod cert va provoca un val de emotie in Romania si cred ca nu serveste interesului mai larg al SUA", a apreciat liderul PSD, Mircea Geoana (foto), sentinta justitiei americane in cazul lui Teo Peter. Fost ambasador al Romaniei in Statele Unite, Mircea Geoana a tinut sa adauge ca "subrezirea" increderii opiniei publice romanesti in modelul si in valorile americane este, in opinia sa, un lucru mai important decat protejarea independentei puscasilor marini americani in fata justitiilor nationale. Totodata, lui Geoana i s-a parut firesc ca opinia publica romaneasca sa fie "suparata si nervoasa"pe acesta decizie.
×