x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii au păstrat trendul din 2007: absenteism masiv la vot

Românii au păstrat trendul din 2007: absenteism masiv la vot

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    Lacrima Andreica    |    08 Iun 2009   •   00:00
Românii au păstrat trendul din 2007: absenteism masiv la vot
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/JURNALUL NAŢIONAL

Până la ora 16:00, doar 14,95% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat ieri la urne la alegerile europarlamentare, conform Biroului Electoral Central. Faţă de euroalegerile din 2007, românii s-au arătat ieri mai puţin interesaţi în a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul European, în urmă cu doi ani venind la vot, până la ora 16:00, 19,61% dintre alegători.



Ieri, aşa cum se întâmplă de obicei, o participare mai mare la urne s-a înregistrat până la 16:00 în mediul rural - 19,26%, în timp ce în mediul urban, aceasta s-a ridicat la 11,82%. Conform BEC, în 20 de judeţe, prezenţa la vot a fost superioară mediei calculate la nivel naţional, cele mai mari procente înregistrându-se în Teleorman - 25,40%, Ilfov - 23,9%, Harghita - 23,64%, Mehedinţi - 23,57% şi Dâmboviţa - 22,14%. La polul opus, al judeţelor codaşe, s-au numărat Sibiu - 11,32%, Ialomiţa - 11,43%, Timiş - 11,67%, Constanţa - 11,81% şi Maramureş - 11,44%. În Bucureşti, până la ora 16:00, au votat 9,98% din alegătorii cu drept de vot. În Sectorul 1 prezenţa a fost de 12,45%, Sectorul 2 - 10,21%, Sectorul 3 - 8,21%, Sectorul 4 - 9,8%, Sectorul 5 - 10,71%, iar Sectorul 6 - 9,85%. La euroalegerile din 2007, 13,85% dintre bucureşteni au venit la vot până la ora 16:00. Absenteismul a fost anticipat de liderii politici care i-au chemat ieri pe români la vot, oferindu-le exemplul personal.

EBA, SURPRINZĂTOARE: "AM VOTAT PENTRU MINE"
Familia Băsescu s-a prezentat la vot la ora 9:00 dimineaţa, la secţia de votare de la Liceul A.D. Xenopol, în formula consacrată: Traian, Maria şi Elena. Suita oficială a şefului statului a inclus două limuzine, una pentru cuplul prezidenţial, şi una pentru fata cea mică, azi aflată şi în postura de candidat independent. "Ce munciţi azi?", i-a salutat, cu un zâmbet lăbărţat, Traian Băsescu pe ziariştii strânşi în faţa secţiei de vot. Cei trei au intrat împreună în secţia de vot, iar după ce a băgat buletinul în urnă, şeful statului şi-a reluat îndemnul către electorat. "Azi suntem într-o competiţie. În toate statele UE se votează. Or,  ataşamentul faţă de uniune se vede şi prin prezenţa fiecărei naţiuni la vot. Eu cred că primul motiv pentru care ar trebui să votăm cu toţii este acela de a fi mai buni decât alţii din Uniune, adică în procentaj mai mare decât în alte ţări", a declarat şeful statului. După vot, Traian Băsescu şi soţia au ieşit pe holul liceului. "S-o aşteptăm şi pe asta mică", s-a oprit şeful statului, în timp ce "asta mică" dădea şi ea o declaraţie presei.  Şi pentru că declaraţia se lungea, tatăl-preşedinte a remarcat cu mândrie: "Vorbeşte mai mult ca mine!". Şi EBa a vorbit: "Am votat pentru mine", a mărturisit ea. Apoi, întrebată ce are de transmis electoratului, Elena Băsescu a fost concisă: "În afară de ce a transmis tatăl meu, să meargă la vot pentru că este cel mai important, pentru că se ştie că votul pentru Parlamentul European nu este atât de interesant pentru români, dar ar trebui să ţină cont de faptul că ceea ce se întâmplă la Bruxelles îi afectează şi pe ei. Vă mulţumesc mult" (sic!).

LA CUMPĂRĂTURI DUPĂ VOT
După ce a votat, şeful statului a ieşit după-amiază la cumpărături într-un hypermarket bucureştean. De data aceasta singur, deoarece potrivit spuselor sale, soţia lui  s-a dus "la călărie". I-a dat o listă de cumpărături, iar el a venit să cumpere produsele. Preşedintele a cumpărat fructe şi alte alimente.  Băsescu a dat mâna cu câteva persoane aflate în hypermarket şi chiar s-a fotografiat alături de unii dintre cei prezenţi. Nu este pentru prima dată când preşedintele face cumpărături la hypermarket în zi de alegeri, el venind de obicei împreună cu soţia sa.

PD-L, AXA CLUJ-BUCUREŞTI-PARIS
Deşi putea vota în Bucureşti, premierul Emil Boc a ales să meargă şi să îşi exprime votul acasă, la Cluj. La braţul soţiei sale, Boc a votat exact la şcoala şi în sala de clasă unde învaţă fiica sa cea mică, după cum a mărturisit chiar el. "Sper să fie cu noroc pentru România", a interpretat Boc această coincidenţă. Cât despre semnificaţia votului său, premierul a stabilit o ierarhizare: pentru partid în primul rând - căci are cel mai bun program politic, apoi pentru România - ca interesele ei să fie reprezentate la Bruxelles şi în al treilea rând pentru Europa - în semn de respect că suntem parte a familiei europene. Capul de listă al PD-L, Theodor Stolojan, şi-a exprimat dreptul de vot la Bucureşti. Îmbrăcat sport, cu un tricou în dungi crem-portocaliu, Stolojan a votat la prima oră "pentru cei mai buni". Ministrul Elena Udrea a pus ştampila pe buletinul de vot tocmai la Paris. Aflată de câteva zile în oraşul luminilor pentru a lansa campania de promovare a turismului românesc, Udrea a trebuit să meargă la ambasadă pentru a putea vota.

MARKO-EUROPA ŞI MINORITĂŢILE
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a votat ieri în comuna Sâncraiu de Mureş pentru 33 de europarlamentari care să reprezinte interesele tuturor românilor, dar şi pentru o Europă care să respecte drepturile minorităţilor. "Am votat pentru o Europă unită, pentru o Europă a tuturor valorilor importante pentru noi, am votat pentru o solidaritatea europeană, solidaritatea tuturor cetăţenilor din România şi pentru o solidaritate a maghiarilor din România şi, în acelaşi timp, pentru o Europă care să înţeleagă, să respecte şi să impună drepturile minorităţilor", a spus Marko. La Oradea, episcopul Lazslo Tokes, ocupantul primului loc pe lista solidarităţii maghiarilor, a spus că a dat un vot pentru "reîntoarcerea în Europa". "După revolta de la Timişoara a început procesul de reîntoarcere a Transilvaniei în Europa, împreună cu România, bineînţeles. Eu aş numi această reîntoarcere "eurotransilvanism". Prin reprezentarea intereselor Transilvaniei, a României, a ţărilor din estul şi centrul Europei, vom putea contribui la reintegrarea Europei", a declarat Tokes.

VADIM, VOT CU SCANDAL ŞI CĂRŢI
Împreună cu soţia şi cu una dintre fiice, liderul PRM şi ocupantul primului loc pe eurolista partidului, C.V. Tudor, a votat ieri la o şcoală din Bucureşti. Întrebat cu ce gânduri a ştampilat buletinul de vot, Vadim a precizat: "Gândurile mele sunt că eu rezist. Am votat pentru ţara mea, pentru copiii mei, pentru copiii voştri şi pentru a ieşi cu fruntea sus în Europa". Ignorat de televiziunile de ştiri în momentul declaraţiilor de după vot, Vadim a mai şi fost apostrofat de o femeie, pe motiv că blocase intrarea în secţia de votare. "Nu e sediul de campanie. Vă rog, faceţi loc!", i s-a adresat femeia preşedintelui PRM. "Ia mai tacă-ţi fleanca! Ne învaţă ea că nu e sediul de campanie", a sunat replica iritată a lui Vadim. Înainte de a pleca de la secţia de vot, Vadim le-a lăsat o amintire membrilor unuia dintre birourile de la secţie: câteva dintre cărţile sale.

ANTONESCU, ÎNTĂRZIAT DE NUNTA LUI ROMAN

Deşi iniţial anunţase că va vota la ora 8:00 dimineaţa, preşedintele PNL, Crin Antonescu, şi-a amânat prezenţa la urne până la ora 10 şi jumătate. Amânarea fost justificată însă, având în vedere că liderul liberal a participat sâmbătă la nunta consilierului său politic, Petre Roman, nuntă care a vut loc la reşedinţa de la Snagov a naşului Dinu Patriciu. "Am votat pentru o bună reprezentare în PE pentru oameni care au confirmat şi mai ales pentru un început de speranţă în România, pentru începutul unei noi epoci a politicii româneşti", a declarat Crin Antonescu la ieşirea din secţia de votare, cu o figură care trăda lipsa somnului în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Geoană şi Iliescu au votat pentru cei mai buni profesionişti

Preşedintele PSD,  Mircea Geoană, şi-a exprimat speranţa, după vot, ca aceste alegeri "să trimită în Parlamentul European cei mai buni profesionişti", care să fie capabili "să spună ferm şi răspicat că nici un fel de atac împotriva României nu este de acceptat". El a mai spus că înţelege dezamăgirea românilor faţă de clasa plitică, aceasta angajându-se într-o luptă politică sterilă în anii dinainte şi după aderarea ţării noastre la UE. "Lucrurile cele mai delicate sunt legate de dezamăgirea românilor faţă de viaţa pe care o duc, faţă de faptul că sunt trataţi ca cetăţeni de categoria a doua în Europa, faţă de faptul că la actuala criză soluţiile întârzie să apară şi că de 20 de ani marea promisiune de prosperitate şi de o viaţă demnă încă nu s-a împlinit", a declarat liderul PSD. El a adăugat că nu crede că rezultatul votului va influenţa coaliţia guvernamentală, întrucât "nevoia de stabilitate politică rămâne". Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că a votat pentru cei care au arătat profesionalism şi capacitatea de a reprezenta activ ţara, dar şi pentru a întări grupul politic din Parlamentul European care "a arătat consecvenţă şi solidaritate în sprijinirea României". El a mai spus că partenerii de coaliţie guvernamentală ai social-democraţilor, cei din PD-L, fac parte din acel grup de dreapta din Parlamentul European care a fost întotdeauna ostil României. Potrivit lui Iliescu, absenteismul la vot este urmarea nemulţumirilor acumulate de români în cei douăzeci de ani de la Revoluţie. După ce a votat, Iliescu a explicat că a venit singur la vot, fără soţia sa, Nina, care "a avut ceva treabă de dimineaţă". (Dana Piciu)

×
Subiecte în articol: special votat