x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românii din Italia au nevoie de consulul Tiberiu Dinu

Românii din Italia au nevoie de consulul Tiberiu Dinu

30 Mar 2009   •   00:00
Românii din Italia au nevoie de consulul Tiberiu Dinu
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

În această perioadă de analize, interpretări şi tot felul de supoziţii a trecut sub umbră – aşa cum se întâmplă de obicei – profilul profesional şi uman al lui Tiberiu Dinu.



O primă reacţie la tot tărăboiul care s-a iscat în jurul consulului de la Milano este dacă în plan diplomatic i se poate reproşa ceva? În numeroase ocazii a dovedit o autentică etică a responsabilităţii.

Puţini ştiu că a fost decorat pentru recuperarea unor importante bunuri de artă aparţinând patrimoniului naţional sau că recent a obţinut un loc pentru înălţarea unei bi­serici ortodoxe române în oraşul Verona, unde primarul este tocmai dintr-un partid mai puţin favorabil comunităţii româneşti din Italia, şi anume din Liga Nordului.

Tiberiu Dinu a reuşit prin abilitatea de bun comunicator să obţină nu doar locul pentru biserică, dar şi pentru un centru cultural românesc într-o zonă centrală a Veronei. Probabil acum presa "tace", însă sunt multe vocile celor pe care Tiberiu Dinu i-a ajutat, fie că este vorba despre oameni simpli, puşcăriaşi sau familii care şi-au regăsit copiii da­to­rită sufletistului consul.

Au fost cazuri în care mamele românce erau disperate că îşi vor pierde dreptul asupra copilului din cauza posibilelor decizii ale unor tribunale, însă intervenţia punctuală a lui Tiberiu Dinu a reuşit să aducă în viaţa lor din nou lumina şi seninătatea.

O simplă întrebare: "Oare câţi dintre noi îşi asumă sarcinile de muncă cu atâta responsabilitate şi omenie?". Dacă sunt mulţi care ştiu cum să facă cuiva rău, Tiberiu Dinu a ştiut pentru mulţi români să facă bine. Cu el, comunitatea românească din nordul Italiei a avut doar de câştigat.

Cine a fost în urmă cu cinci sau mai mulţi ani la porţile Consulatului General din Milano poate să vadă azi diferenţa cel puţin estetică a clădirii şi a faptului că cetăţenii români nu mai stau în ploaie şi frig. Este doar un simplu şi banal exemplu. Ar fi util să facem o prezentare deta­liată cât de utilă a fost prezenţa consulului general în momentele  de "criză" apă­rute pe fondul unor infracţiuni grave co­mise în Italia de cetăţeni români.

Munca asiduă, contactele la nivel perso­nal şi in­­sti­tuţional au făcut ca "problema ro­­mâ­­nească" în zona de nord a Italiei să se men­ţină în limitele civice şi să nu de­ge­nereze. Cu tact şi cu spirit a gestionat o si­tua­ţie dificilă pentru orice diplomat. Ori­cine trece pe la instituţiile publice importante din Lombardia şi întreabă de consulul general Tiberiu Dinu sau îl po­me­neşte are plăcuta surpriză să fie conside­rat un om de-al casei şi să i se zâmbească amabil.

Principalul rol al diplomaţiei este de a dezvolta relaţiile bilaterale dintre State. În cazul lui Tiberiu Dinu nu se pune pro­blema ineficienţei, o dovedesc nume­roa­sele legături teritoriale dintre partea de nord a Italiei şi România, care sunt multe şi de calitate, fără a aminti zona de business, care este foarte dezvoltată. Mai mult, chiar personalitatea socială şi simpatică a diplomatului poate fi mult mai eficientă decât o serie de vizite politice care nu în­tot­deauna au rezultate în pla­nul concret.

Sunt îndeajuns de ilustrative calităţile lui... pentru a şti să dăm valoarea cuve­nită oamenilor şi lucrurilor. Abilităţile sale diplomatice înclină balanţa de partea calităţilor indiscutabile, care fac din el un om apreciat. Nu este suficient să avem diplomaţi, trebuie să ştim să-i şi valorificăm pe cei care dovedesc că pot să-şi reprezinte demn ţara. Tiberiu Dinu este o resursă umană importantă pentru aparatul diplomatic al României.

MAE are nevoie de oameni a căror criteriu de activitate este convingerea că reuşita acţiunilor politico-diplomatice promovate este în beneficiul relaţiilor bilaterale. Cu o astfel de resursă umană imaginea României şi a comunităţii româneşti din Italia nu are decât de câştigat.
Jurnalul Naţional


Susţinut de asociaţii
Asociaţia Românilor din Italia (ARI) împreună cu celelalte asociaţii importante ale conaţionalilor noştri care trăiesc în zona de nord - Lombardia - şi-au anunţat ieri susţinerea şi aprecierea pentru consulul României la Milano, Tiberiu Dinu.
"Eu sunt aici de 20 de ani, am şi cetăţenie italiană, şi am prins mulţi consuli la Milano. Dar când a venit consulul Tiberiu Dinu s-a văzut într-adevăr o schimbare. S-au îmbunătăţit serviciile consulare, oamenii nu au mai stat la acele cozi imense, iar imaginea consulatului a fost alta pentru italieni", a spus Romulus Popescu, preşedintele ARI, filiala Milano.

Un alt motiv pentru care Tiberiu Dinu se bucură de sprijinul asociaţiilor de români este relaţia pe care o are cu autorităţile locale. "Atitudinea consulului în raporturile cu autorităţile a făcut ca românii să
se bucure de sprijinul administraţiei locale, iar tocmai datorită acestei atitudini la Milano nu am avut parte de exagerări de presă, ca la Roma, de campanii antiromâni sau de atacuri xenofobe", a mai spus preşedintele ARI.

Acesta a mai arătat că la Milano nu au fost probleme, ca în alte comunităţi de români, atunci când au intervenit evenimente nefericite. "Când se punea problema repatrierii unui român decedat şi nu existau bani, consulul s-a ocupat întotdeauna şi să obţină tarife mai mici de la companiile de pompe funebre, dar şi să strângă bani de la sponsori privaţi pentru repatriere, pentru că statul român nu are un fond care să acopere acest gen de cheltuieli. Acest lucru face ca dumnealui să fie nu numai un bun consul, ci şi un om de mare valoare morală", a declarat Romulus Popescu.


Cristian Diaconescu: Nu se pune problema rechemării în ţară
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ieri că, deocam­-dată, nu se pune problema rechemării din punct de vedere diplomatic a consu­lului României la Milano, Tiberiu Dinu, informează Mediafax.

Ministrul a precizat că tot ceea ce s-a întâmplat a fost că a avut loc o discuţie cu premierul Emil Boc pe tema oportunităţii convocării consulului, pentru clarificarea informaţiilor apărute în ultima vreme.
"Nu a fost rechemat consulul. A fost o discuţie între domnul prim-ministru şi mine în legătură cu necesitatea de a avea o discuţie la nivelul primului-ministru privind consulul nostru şi tot ceea ce s-a spus în ultima perioadă... Acest lucru se va întâmpla luni. Nu se pune în acest moment problema rechemării în sens diplomatic", a spus Diaconescu.
"Sub aspectul funcţionării şi organizării Ministerului de Externe nu avem în acest moment semnale care să ne pună în situaţia aplicării statutului diplomatic faţă de consulul general de la Milano", a precizat ministrul.

×