x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romanii in lume la zi de sarbatoare

Romanii in lume la zi de sarbatoare

28 Apr 2005   •   00:00

PASTI
Romanii de pretutindeni si-au amintit de Pastile din locurile natale, de ouale rosii si cozonaci. Iar sfintii parinti ai romanilor, chiar si departe de tara, i-au adunat pe credinciosi la biserici si le-au vorbit despre jertfa Mantuitorului.

  • de ANA-MARIA LUCA

  • Poala de icoana. Invierea - coborarea la Iad, aproximativ 1680-1681
    La mii de kilometri de Romania, romanii ortodocsi vor canta "Hristos a inviat", vor lua lumina de la biserica si vor ciocni oua rosii. Cu inima impacata si gandul acasa. Dupa ce, atat cat a tinut Postul Mare, au incercat sa duca mai departe traditiile, sa le arate si altora frumusetea lor sufleteasca.

    FESTIVAL CU OUA INROSITE. Romanii din Italia s-au intalnit la Milano ca sa-si aduca aminte de traditiile din satul romanesc de altadata si sa le povesteasca si invitatilor italieni despre marea sarbatoare a Invierii Mantuitorului in inima ortodoxiei. Invitati au fost Teodora Rosca, de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei din Cluj-Napoca si Claudiu Neagoe, de la Centrul de Creatie Populara din Sibiu. Italienii au aflat despre secretele mestesugului bucovinean al incondeierii oualor cu margele si ale sculpturii in lemn. Organizatorii le-au mai aratat italienilor si le-au amintit romanilor traditiile de Inviere de la Sapanta, relateaza RGN Press. Romanii din Austria s-au intalnit de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, la un festival al Oualor Incondeiate, inspirati de o sarbatoare care se petrece in fiecare an in comuna suceveana Ciocanesti. Primarul comunei a fost si el prezent la sarbatoare ca sa ii ajute pe romani la organizarea manifestarii.

    PENTRU SUFLET. Romanii din Toronto il vor asculta pe IPS Episcop Vicar Irineu, de la Episcopia Ortodoxa Romana din America, cu sediul la Vatra Romaneasca, Michigan, oficiind slujba din Vinerea Mare. IPS Irineu va oficia slujba Prohodului Domnului in parohia "Sfantul Gheorghe" din Toronto pentru toti romanii din metropola.

    Alti inalti ierarhi au plecat mult mai devreme la intalnirea cu credinciosii. Arhiepiscopul ortodox roman de America si Canada, IPS Nicolae Condrea, a plecat in turneu prin America de Nord inca din 10 aprilie ca sa-i intalneasca pe reprezentantii comunitatilor de romani si sa le aduca vestea buna a Invierii Domnului. Turneul a inceput de la New York si l-a purtat pe arhiepiscop prin Chicago, Troy, Michigan, Toronto. In Saptamana Patimilor a slujit deniile la Catedrala Sfintii Imparati din Chicago. Acolo ii asteapta pe romanii ortodocsi in Noaptea de Inviere, ca sa primeasca lumina vietii.

    Nu doar IPS Nicolae Condrea s-a gandit sa-i viziteze pe credinciosi. Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, Inalt Prea Sfintitul Iosif a fost si el in turneu la credinciosii romani din Spania toata saptamana dinainte de Florii. Ierarhul roman s-a intalnit pe 21 aprilie cu clerul din Protoieria Spaniei, conform agentiei Romanian Global News. De Sfantul Gheorghe parintele a slujit la parohia "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe" din oraselul Alcala de Henares, de langa Madrid, unde a sarbatorit si hramul bisericii.

    BUCATELE TRADITIONALE. Tot in Canada, Asociatia Culturala Romana Hamilton va organiza pe 1 mai, in prima zi de Pasti, la Campul Romanesc, o adunare a romanilor din toata zona pentru a ciocni traditionalele oua rosii si a-si ura "Hristos a inviat". Intalnirea va avea loc la ora 14:30 si romanii care vor sa participe va trebui sa contribuie si cu bucate. Elena Duff, o romanca stabilita in Elvetia, a avut o idee. Sa le ofere concetatenilor ei la sarbatori bucatele traditionale. Pentru ca pe mesele romanilor trebuie sa fie de Pasti aperitivele si salata de boeuf, friptura de miel, cozonacul si pasca, ca si drobul, rosiile umplute cu vinete sau rulada diplomat. Unii s-au grabit sa comande, pentru ca doamna Duff trebuie sa stie cu 10 zile inainte ce are de facut, asa cum arata anuntul ei pe pagina de web a asociatiei romanilor din Elvetia.

    BISERICI SI PAROHII
    Bisericile romanesti de pe toate continentele sunt deschise pentru credinciosii romani in Noaptea Invierii. Acestia trebuie sa se hotarasca sa le treaca pragul.

    AMERICA. Parohiile Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Canada, Statele Unite, Argentina si Venezuela cu adrese si numere de telefon ale preotilor parohi le puteti gasi pe pagina de web a Arhiepiscopiei la www.romarch.org/parohi.php. Tot pe pagina de web a Arhiepiscopiei sunt de gasit si pastoralele Inalt Prea Sfintiei Sale Nicolae si calendarul ortodox in varianta electronica.

    EUROPA. Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Germania si Europa Centrala, cu sediul la München, Germania, cuprinde 36 de parohii: 28 Germania, 3 in Austria, una in Luxemburg, 3 in Suedia, una in Danemarca si una in Norvegia. Lista parohiilor unde romanii pot merge sa ia lumina poate fi gasita la www.mitropolia-ro.de/rofr-liste.htm. Arhiepiscopia Ortodoxa Romana pentru Europa Occidentala si Meridionala, cu sediul la Paris, are 47 de parohii: in Anglia doua, in Belgia tot doua, in Elvetia 7, in Franta 15, in Irlanda doar una, in Italia 16, in Olanda, Portugalia si Spania cate una. Lista bisericilor se afla la http://www. mitropolia-paris.ro.

    AUSTRALIA. Pe continentul australian romanii trebuie sa mearga in orasele mari pentru slujba de Inviere. La Melbourne, capitala statului Victoria, traiesc mai multe mii de romani, in marea lor majoritate ortodocsi. Preotul Dumitru Coman va tine slujba la Biserica "Sfintii Petru si Pavel", 61-63 Queensberry St., Carlton, VIC 3053. La Perth, la Biserica Sf. Treime, 676B Karrinyup Road Stirling WA 6021, va oficia preotul Doru Bucur, la Adelaide, la Biserica Sf. Nicolae, 9 Gilbert St., Ovingham, va fi preotul Viorel Stoica. La Brisbane va oficia preotul Ion Constantinescu, la Biserica Sf. Dimitrie, 37 Brisbane Rd., Riverview. La Sydney sunt trei biserici: Biserica Sf. Maria, 64 Linthorn Ave., Enfield South, unde slujeste preot Dr. Doru Costache, la Biserica "Sf. Ioan Botezatorul", 35A Kildare Street, Blacktown, va sluji si de Pasti preotul Ioan Vasile Prundus. Mai multe adrese pot fi gasite la adresa http://www.alcor.com.au/ ro_church/adrese.asp.
    ×
    Subiecte în articol: special romănii biserica