x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romanii, ucisi de Al-Qaeda

Romanii, ucisi de Al-Qaeda

15 Mar 2004   •   00:00

In ancheta privind atentatul in care au murit numerosi romani au fost operate primele arestari. Pistele anchetei conduc spre Al-Qaeda.

Zile cumplite pentru Romania. Pe masura ce trece timpul, vestile de la Madrid sunt tot mai triste. Zece romani sunt morti, alti opt disparuti. Romania este a doua tara, dupa Spania, care a suferit pierderi mari in atentatele sangeroase de joi, de la Madrid. Zece morti, noua disparuti si aproape 80 de raniti. Un bilantcutremurator. In spitalele din Madrid mai sunt internati 24 de confrati. Dintre acestia, in stare grava sunt jumatate. Opt familii sunt sfasiate de pierderea celor dragi: Stefan Modol din Teius, Livia Bogdan din Ramnicu-Sarat, Paula-Mihaela Seatcu din Alexandria, Mariana Negru din Cluj-Napoca, Csaba Olimpiu Zsigovzki din Ludus, Alois Martinas din Neamt, Nicoleta Diac, tot din Neamt, si Georgeta Gabriela Dima din Ramnicu-Valcea. O stire publicata ieri la pranz in cotidianul "El Mundo" anunta ca au mai fost identificate doua cadavre apartinand unor cetateni romani. Ziarul spaniol l-a citat pe ministrul spaniol al Justitiei. Consulul Romaniei la Madrid, Nicu Stan, ne-a declarat ca unul dintre cadavre este, intr-adevar, al unui roman, si ca, in privinta celuilalt, "continua expertiza pe baza probelor ADN".

Alte opt familii asteapta cu sufletul la gura sa afle ceva despre rudele lor date disparute. Speranta ca sunt in viata e mare, dar sansele, extrem de mici. "Am transmis autoritatilor spaniole probe de ADN ale celor opt disparuti, pentru a le compara cu probele prelevate de la persoanele ramase neidentificate, victime ale atacurilor de joi", a precizat pentru "Jurnalul National" ambasadorul Romaniei la Madrid, Stelian Oancea. Pentru romanii ucisi in explozii, Mitropolitul Iosif a oficiat la Madrid o slujba de pomenire.

"Ne-am strans sa ne plangem mortii"

Delegatia romaneasca l-a avut in frunte pe Marian Sarbu, ministrul delegat pentru Relatiile cu Partenerii Sociali, si a participat ieri la slujba religioasa oficiata in Biserica Ortodoxa din Madrid, pentru pomenirea celor decedati in atentatele de joi. "Au fost multi membri ai comunitatii romanesti de aici, din Spania. Ne-am strans sa ne plangem mortii", ne-a declarat ieri, Razvan Ionut Cirica, secretar de stat in Ministerul Muncii, membru al delegatiei. Din delegatia romana condusa de ministrul Marian Sarbu, face parte si Iulian Popescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Ieri, imediat dupa slujba, Iulian Popescu ne-a declarat ca "in spitalele madrilene mai sunt internati 24 de romani raniti, din care unul se afla intr-o situatie mai grava. Aceasta victima este internata cu un traumatism cranian in Spitalul "12 Octombrie" din Madrid. In legatura cu restul ranitilor spitalizati, secretarul Iulian Popescu ne-a asigurat ca acestia "sunt in afara oricarui pericol". Deocamdata nici unul dintre raniti nu si-a manifestat dorinta de a reveni in tara, fiind multumiti de modul in care sunt ingrijiti. Ministrul Marian Sarbu s-a intalnit ieri cu ministrul Sanatatii spaniol. Oficialii romani raman in Spania si saptamana viitoare. (Cristian Petru, Magda Marincovici)


Romania tace 3 minute

Ziua de 14 martie a fost decretata zi de doliu national, in memoria cetatenilor romani victime ale atentatelor teroriste din 11 martie de la Madrid si ca semn de solidaritate cu poporul spaniol. Astazi, la ora 14:00, se va tine un moment de reculegere la nivel national, cu durata de trei minute, atat in Romania, cat si in statele membre ale Uniunii Europene. Prin aceeasi hotarare guvernamentala, institutiile si autoritatile publice centrale si locale, agentii economici si societatile comerciale din Romania au arborat ieri drapelul national in berna. Drapelul national s-a ridicat in berna si la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, institutiilor de invatamant si cultura, la punctele de trecere a frontierei, in aeroporturi, porturi, gari si autogari, precum si pe navele sau alte ambarcatiuni aflate sub pavilion romanesc. Posturilor nationale de radio si televiziune, precum si institutiilor de cultura li s-a recomandat, prin Hotararea de Guvern si o decizie a CNA, adaptarea programelor in mod corespunzator. De asemenea, duminica au fost anulate manifestarile sportive.

RUGACIUNE. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Parinte Teoctist, a anuntat ca in toate bisericile si manastirile din tara vor fi rostite rugaciuni pentru victimele atentatelor. Ieri, in Bucuresti, aproximativ o mie de oameni au participat la un mars al tacerii, in memoria celor morti in atentate. In semn de respect si compasiune, partidele politice si-au amanat sau au anulat toate activitatile pe care la programasera pentru ziua de 14 martie. PD, PNL si PSD si-au anulat conferintele de presa si intalnirile pe care le aveau programate, democratii trimitand la o data viitoare o intalnire ampla a conducerii partidului cu cei 3.000 de candidati ai partidului la alegerile locale. In fata Cercului Militar National, in prezenta conducerii Ministerului Apararii Nationale si a ambasadorului Spaniei la Bucuresti, Jesus Atienza, s-a arborat, tot ieri, in berna drapelul national al Romaniei, in semn de doliu pentru victimele de la Madrid. (Camelia Ionescu)


Georgeta Dima s-a aflat chiar in vagonul distrus de bomba

La usa casei unde locuia Gabriela Georgeta Dima, fratele ei a pus doliu. "Am aflat vineri seara, la ora 10:00. M-au sunat prietenii ei din Spania, Angela si Sorin. Mi-au spus ca a fost chiar in vagonul in care a explodat bomba. Plec maine (azi - n.r.) cu avionul sa o iau", spune fratele Georgetei, Cristian Ilea, de 37 ani. Mama Georgetei a aflat vestea abia sambata seara, imediat ce sosise din Tarnaveni. Georgeta trimitea frecvent bani acasa. Cate 100 - 150 euro, cat putea sa agoniseasca. Uneori, chiar 500, pentru niste imbunatatiri la apartamentul in care locuiesc mama si fiul ei. Joi trebuia sa-i tirmita fiului o imprimanta. "Mereu ma intreba de copil, cat a crescut, cat e de mare. Ma intreba: ce mai face aurul meu?", povesteste mama tinerei. Georgeta Dima divortase in urma cu patru ani. A lucrat mult timp la Uzina Mecanica din Babeni, ca pirotehnist, la sectia speciala. Cand s-au facut restructurari, s-a angajat la o pizzerie din Ramnicu-Valcea. A ramas apoi somera si, la sfatul prietenilor ei, Angela si Sorin, a plecat in Spania. Locuia cu chirie in Madrid, in cartierul Coslada, recunoscut pentru numarul mare de romani care stau aici. (Octavian Herta)


Inmormantata in rochie de mireasa

Mihaela Paula Sfetcu, romanca din Alexandria ucisa in atentatele de joi din Madrid, a fost identificata cu ajutorul testelor ADN, sustine ambasadorul Romaniei in Spania, Stelian Oancea. Trupul acesteia nu a mai putut fi altfel recunoscut. Mihaela, in varsta de 27 de ani plecase in Spania anul trecut, impreuna cu prietenul ei. Voia sa isi stranga bani pentru a-si cumpara casa. "Terminase o scoala postliceala de asistente medicale. Dar nu am avut bani sa dam spaga pentru a se angaja. Asa ca a fost nevoita sa plece", povesteste Cerasela, sora Mihaelei. Tanara avea trei joburi in Spania, pentru a strange cat mai multi bani. In fiecare luna trimitea acasa 100 - 150 de euro. Mama fetei este casnica, iar tatal somer. Familia Sfetcu mai are un baiat la facultate si o fata, Dana, eleva la un liceu din Alexandria. Mihaela era sprijinul lor, al intregii familii. Parintii i-au pregatit Mihaelei o rochie de mireasa, cu care o vor imbraca pentru ultimul drum. (Cristian Petru)


A aflat la biserica de moartea copilului

Alois era primul copil din cei opt ai familiei Martinas, in varsta de 27 de ani. Acum trei ani a imprumutat de la rude 1.400 de dolari si a plecat in Spania, sa munceasca in constructii. De-abia anul trecut a reusit sa-si achite datoria. Nu avea contract de munca, dar "se angaja cu ziua pe la diversi particulari", povesteste matusa sa, Martinas Maria. Locuia intr-un apartament in Madrid, impreuna cu sora sa, Claudia, in varsta de 19 ani, care lucra ca menajera. In vara acestui an urma sa se casatoreasca cu Rodica, sau "Blonda", cum este cunoscuta in sat. Desi cei doi sunt din acelasi sat, ei s-au cunoscut la Madrid, anul trecut. "In ziua atentatului, erau amandoi in tren. Rodica a coborat cu o statie inainte si apoi a auzit o bubuitura. Ea traieste", spune matusa si multumeste lui Dumnezeu ca cei doi baieti ai sai, plecati si ei la Madrid, sunt in viata. Alois a lasat in tara trei surori, de 17, 11 si 9 ani. "Cand or aflat ca s-o dus fratiorul, or inceput sa boceasca, sa racneasca prin curte "fratele nostru, fratele nostru". Jale mare", spune matusa cu vocea tremuranda. Ieri, la ora pranzului, mama lui Alois era la biserica. Ea a aflat tragica veste a doua zi dupa atentat, de la Claudia, cealalta fata plecata in Spania. Rudele au evitat sa-i spuna adevarul in ziua cu pricina. "Era noapte si ne-am temut sa nu faca vreun soc. Apoi i-am spus ca e accidentat baiatul, ca-i disparut. N-am avut curaj sa-i zicem ca-i mort. Pana i-a zis fata, a mai luat niste pastile, s-o mai calmat ", marturiseste matusa. Acum, toata familia asteapta sa se intoarca copiii din Spania, impreuna cu Alois, ca sa fie inmormantat crestineste, in Sabaoani, satul sau natal, din judetul Neamt. (Ioana Moldoveanu)


Tragedie intr-un satuc din Ardeal

Mariana Negru, din localitatea Morlaca, apartinand comunei clujene Poieni, este una dintre cele opt victime din Romania ale atentatelor de la Madrid. Doua destine tragice Linistita localitate Morlaca, situata la aproximativ 70 km de Cluj, este pentru a doua oara scena trista a unei pierderi tragice. Dupa ce, in vara anului 2002, Ioana Niculina Calatan, in virsta de 26 de ani, a fost gasita moarta intr-un apartament la marginea Florentei, iata ca acum o alta fiica a satului, Mariana Negru, de 43 de ani, a murit tot departe de casa, de data aceasta victima a atentatelor din 11 martie din Spania. Mariana Negru (Andro, inainte de casatorie) mai avea un frate si o sora, plecati si ei in Spania. Sora ei, Livia, era la Barcelona. Fratele ei statea chiar cu Mariana si sotul acesteia, intr-o suburbie a Madridului. Plecati in urma cu 3 ani in Spania, cei doi soti nu mai aveau de gand sa se intoarca in tara. Isi creasera propria firma si castigau bine, spun vecinii mamei Marianei. De altfel, nici acum, dupa ce a inmormantat-o sambata pe Mariana, in Spania, sotul ei nu vrea sa revina in Romania. Ramasa singura, mama celor trei, Maria Andro, a aflat de atentatele din Spania inca de joi si a incercat sa-si sune fiica, dar nu a dat decat de fiul ei si de sotul Marianei, ambii spunandu-i sa nu-si faca griji, pentru ca totul este in regula. In cele din urma, cei doi au recunoscut ca Mariana Negru nu mai este. Imediat, vestea s-a raspandit in intreg satul, si casa Mariei Andro s-a umplut de rude si cunostinte venite sa o incurajeze. Sambata, s-a strins si un grup de bocitoare, care au jelit-o pe defuncta. Mama Marianei este disperata ca nu-si va mai vedea niciodata fiica si ca nici nu va putea merge la mormintul ei, sa-i puna macar o floare. (Oriana Tzelman, Cluj-Napoca)


IMPORTANT

Ajutor financiar pentru familii

Familiile romanilor raniti in atentatele de joi din Spania vor primi un ajutor din partea Guvernului Nastase de 100 de milioane de lei. "Familiile celor decedati vor primi un ajutor mai consistent, dar inca nu se stie suma exacta", ne-a declarat ieri Razvan IonutCirica, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, aflat in Spania. (Cristian Petru)

Repatrierea cadavrelor, de miercuri

"Avem doua aeronave pregatite, cu 60 de targi, doi medici si tot ceea ce mai este necesar pentru repatrierea cadavrelor victimelor ucise in atentatele de la Madrid", nea declarat Mezir Gelaledin, purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii Nationale. Potrivit MapN, problema repatrierii intra in atributiile Ministerului Afacerilor Externe. Repatrierea se va face cel mai devreme in cursul zilei de miercuri. (Ion Alexandru)

Bilete gratuite pentru Spania

La nivelul Secretariatului General al Guvernului functioneaza un grup operativ, in scopul gestionarii unitare a informatiilor legate de situatia cetatenilor romani, victime ale atentatelor produse in Spania. Grupul functioneaza in regim permanent si poate fi contactat la numerele de telefon 021-222.22.02, 021- 222.62.22, fax 021- 222.73.73 sau la adresa de e-mail info@gov.ro. Ministerul Transporturilor ofera, la cerere, bilete gratuite dus-intors pentru membrii familiilor care au rude ranite sau decedate in atentatul din Madrid. (Camelia Ionescu)

Lista romanilor internati in Spania

Conform Ministerului Afacerilor Externe, 26 de romani erau inca internati ieri la pranz, in diverse spitale din Madrid. Va prezentam in continuare informatii despre starea lor de sanatate. 1. STUPARU ALIN, Grav - La reanimare 2. BADEA DANIELA, Se reface (arsuri) 3. BERBERCANU MARIN, Bine 4. DRAGOS STOICA, Bine - Reanimare 5. LORIN CIUHAT, Bine (vanatai) 6. MILOS RADU CIPRIAN, Bine 7. POPOVICI VIRGIL, Bine 8. VADUVA FLORIAN, Arsuri, fracturi multiple 9. SULDAC ILIE, Stare buna 10. PADUREANU SORIN, Foarte grav 11. SOCEANU IRINEL DAVID, Grav, mutat la sectia Traumatologie 12. CATANEANU COSTIN-RAZVAN, Ranit usor 13. POPA MIHAELA, Grav, stabilizata 14. TODEA VALENTIN 15. BIZAU GHEORGHE, In functie de starea lui se va decide daca necesita operatie 16. DOMNICA IONESCU 17. LIDIA IONEL 18. SOFRONICIN VASILE 19. CURCAN MARCEL, Urgenta 20. URSU LUCICA, Arsuri - operatie 21. ILIE ZORORDEINM EUGEN, Urgenta 22. MIHAIL SUHARIANU, Arsuri grave - stabilizat 23. ENEDUMBA SIBITA CHISTIAN 24. LUCA DOINITA VIOLETA, Urgenta 25. AMARIEI DUMITRU, Foarte grav 26. CIUHOTARU MARIANA VIOLETA, Bine.

CONTINUARE: Ancheta avanseaza pe pista Al-Qaeda

×