x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Românul Dimitrie Vicoveanu, cel mai bun ceasornicar al Americii

Românul Dimitrie Vicoveanu, cel mai bun ceasornicar al Americii

17 Ian 2012   •   10:39
Românul Dimitrie Vicoveanu, cel mai bun ceasornicar al Americii

Cand la renumita casa de licitatii de obiecte rare de colectie Shoteby's din New York ajunge o piesa de orologerie rara, precum un Patek Philippe de aur din 1930, care trebuie restaurata, dupa ce n-a functionat zeci de ani, se apeleaza la Dimitrie Vicoveanu. Cand au probleme aparent insurmontabile cu un mecanism atipic, ceasornicari din toate colturile Americii se consulta cu romanul de 73 de ani, care isi are magazinul in Manhattan, pe strada 47.

Faima lui Dimitrie Vicoveanu le-a atras atentia si jurnalistilor de la The New York Times, care i-au dedicat un amplu reportaj.

Printre clientii romanului s-au numarat personalitati precum actorul Bill Cosby sau violonistul Ithac Perlman. Vicoveanu a reusit sa repare inclusiv un ceas Omega de 50 de ani, plin de apa in urma unui accident aviatic care a provocat moartea proprietarului.

In afara cunostintelor avansate de orologerie si a indemanarii specifice, care nu l-a parasit nici la aceasta varsta inaintata, doua sunt secretele succesului lui Vicoveanu: un ochi excelent, care reuseste sa distinga delicatele detalii ale mecanismului unui ceas si o colectie de 14.000 de mecanisme, achizitionate de la un bijutier, in urma cu 10 ani.

Shoteby's vinde, in medie, 600 de ceasuri anual, unele dintre acestea pentru milioane de dolari. 'Unii ceasornicari sunt ca niste macelari, iar interventiile lor diminueaza valoarea ceasului respectiv. Dar nu Vicoveanu. Daca avem o piesa care pune probleme, la el apelam', spune John Reardon, seful diviziei ceasuri de la Shoteby's.

Vicoveanu a fost atras din coplilarie de ceasuri. A reusit sa reasambleze ceasul de masa al bunicului sau, iar mai apoi, in scoala si facultate, a facut bani de buzunar reparand ceasurile colegilor si profesorilor. A lucrat ca restaurator la Muzeul din Iasi. In anii 70, i s-a permis sa mearga la o specializare in restaurarea ceasurilor vechi in Elvetia. Nu s-a intors in tara, ci a emigrat, impreuna cu familia, in Statele Unite.

Tarifele lui Vicoveanu sunt pe masura priceperii sale: minimul este 175 de dolari (550 lei), pentru o simpla intretinere (curatare, ungere a mecanismului), in timp ce la un ceasornicar de cartier din Romania aceeasi operatiune costa de douazeci de ori mai putin.

Care este ceasul ceasornicarului? La mana poarta un Bulova Accutron din 1969, a carui precizie nu este influentata de gravitatie. In colectie are si un Patek Philippe din platina, model 1966, achizitionat cu doar 19.000 de dolari. (R.V.)

×