x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Romanul ii face praf pe toti strainii

Romanul ii face praf pe toti strainii

12 Iul 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Romanul s-a nascut poet. Si smecher, ar zice unii. Dar romanul este si personaj de bancuri. "Un american, un francez si un roman..." Acestea sunt genurile de bancuri in care, bineinteles, romanul ofera poanta. El e cel mai tare dintre toti.
STELUTA INDREI

Si daca tot vrem sa fim superiori, de ce sa nu ne comparam cu superpopoare precum americanii, francezii, nemtii, englezii sau japonezii. Mai sunt si ungurii, dar pe ei nu prea ii avem la suflet si le facem de petrecanie. Iata un banc de genul asta, dar va sfatuim sa nu faceti ca romanul din tren. Si daca aveti simtul umorului, nici nu ne veti acuza de rasism. "Un american, un roman si un ungur calatoresc in acelasi compartiment. Americanul scoate o sticla de whisky, ia o gura si o arunca. "Ce faci?", intreaba romanul si ungurul. "Da-o dracu’, la mine in tara sunt destule." Ungurul scoate o sticla de Tokay si repeta episodul. "Ce faci?", intreaba americanul si romanul. "Da-o dracu’, la mine in tara avem destule." Romanul il ia pe ungur si il arunca din tren. "Ce faci?", intreaba americanul. "Da-l dracu’, la mine in tara sunt destui."" Uneori, in locul ungurului este tiganul. Sau nu merg cu trenul, ci cu avionul. Orice varianta ati alege, poanta e aceeasi.

SUPERIORITATE. Bancurile cu teme de genul "un american, un francez si un roman..." abunda in zona urbana. In astfel de bancuri, bineinteles ca romanul este cel mai smecher, cel mai curajos. El da solutiile cele mai ingenioase, care dovedesc superioritatea romanilor fata de alte popoare. Credeati ca romanului ii este frica de fantome? Nicidecum. Bancul urmator va va convinge. "Intr-o noapte, un american, un francez si un roman cautau un hotel. Toate hotelurile erau ocupate. Ajung la un hotel si receptionerul le spune ca mai exista o camera, dar e cu o fantoma... Englezul curajos intra in camera si se culca; la miezul noptii iese fantoma si incepe sa vorbeasca: "Eu sunt fantoma cu un ochi verde si unu’ alb". Englezul, speriat, sare pe fereastra. A doua noapte, figura se repeta si cu francezul. Cand vine si randul romanului, acesta se culca linistit si la miezul noptii iese fantoma: "Eu sunt fantoma cu un ochi verde si unu’ alb". Romanul se scoala, se uita putin la ea si-i spune: "Poate vrei sa ti-l inverzesc si pe celalalt""…

CURAJ! Intalnirile dintre un roman si alti reprezentanti ai unor popoare sunt intotdeauna improbabile si amuzante. Prostia, hotia sunt temele favorite ale acestor bancuri. Daca vreti sa starniti rasul prietenilor trebuie sa aveti talent la spus bancuri. Daca nu va pricepeti riscati sa vi se spuna: "Hai, mai lasa-ma cu bancurile tale!". Incercati cu bancul ce urmeaza! Numai sa nu va fie frica de "doamna cu coasa"! "In Egipt, mare disperare. Murise un faraon mare. Auzind asta vin un american, un francez si un roman. Intra americanul in piramida, fura ce vede, cand iese il bate Moartea pe umar. Americanul intreaba: "Cine e?". "Moartea!" Moare si intra si francezul. Si el fura tot ce vede si cand sa iasa, e batut si el pe umar: "Cine e?". "Moartea!" Moare francezul si intra romanul, fura tot si cand sa iasa, moartea il bate pe umar: "Cine e?". "Moartea!" "Pftiu... Fir-ar al naibii! Tu sa fii!? Credeam ca e Politia."

MINCIUNI. Romanul incearca sa-i depaseasca pe ceilalti printr-un lucru total inedit. Chiar daca uneori scorneste niste minciuni nastrusnice. Va amintiti bancul cu englezul care ii spune romanului ca la el, in Anglia, castravetii sunt de 10 ori mai mari, iar romanul, ca sa-i dea cu flit, scoate un pepene si-i spune ca in Romania asta e un bob de mazare. Nici nu se putea altfel, romanul trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant.

AUTOIRONIE. Romanul tot roman ramane si face haz de necaz. El isi transfera neputintele, frustrarile si defectele in bancuri, acele anecdote pline de ascutime povestite si gustate in mediul urban. Bineinteles ca romanul este cel mai istet, intotdeauna iese invingator din competitia cu strainii, dar uneori, prin aceste bancuri, el are capacitatea de a-si recunoaste si neajunsurile si defectele. Romanii stiu sa fie si autoironici. Sau poate ca, in mod involuntar, societatea descarca anumite tensiuni prin intermediul acestor bancuri. Iata un exemplu: "Rezultatele privatizarii: muncitorul american se trezeste dimineata la ora 8:00, isi bea cafeaua, isi saruta nevasta si copiii, se suie la volanul Ford-ului propriu si se duce la Uzinele Chrysler, unde este muncitor calificat. Muncitorul francez se trezeste dimineata la ora 7:00, isi bea cafeaua, isi saruta nevasta si copiii, se suie la volanul Renault-ului propriu si se duce la Uzinele Peugeot, unde este muncitor calificat. Muncitorul roman se trezeste dimineata la ora 5:00, nu isi bea cafeaua - e prea scumpa..., nu isi saruta nevasta - e plecata de la 4:00 sa duca plozii la cresa..., se suie in tramvaiul 7 (daca mai are loc pe scara...) si se duce la Uzinele Faur, unde statul roman l-a facut actionar."

ACTUAL. Daca doriti un banc mai actual despre istetimea romanului in afaceri, urmatorul este destul de reprezentativ. "La o licitatie se prezinta un american, un neamt si un roman. Americanul face prima propunere: "Eu va fac lucrarea pe suma de 3.000.000 $". Neamtul: "Eu va fac lucrarea pe 2.000.000 $". Acum vine si randul romanului, care zice: "Eu va fac lucrarea pe 4.000.000 $". La care, conducatorul de proiect, enervat la maximum izbucneste: "Ma! Cum ceri tu 4.000.000 $? Nu esti sanatos la cap?". "Pai, ma frate, zice romanul, tragandu-l pe director mai aproape, uite cum facem... un milion il iau eu, un milion il iei tu si doua dam la neamtu’ asta...""

BANCURI VERSUS SNOAVE
Orasenii sunt cei care fac sa circule bancurile, acestea fiind specifice umorului citadin. "Exista un numar de diferente clare intre umorul citadin si umorul traditional. In primul rand, bancul sau anecdota citadina sunt mult mai scurte, actiunea se desfasoara foarte rapid, structura este mai putin stufoasa, schimburile de replici sunt foarte vii. Snoavele se caracterizeaza prin bucuria lentorii care amana sfarsitul neasteptat si comic al povestirii. Umorul taranesc are un deznodamant lin, pe cand bancul este mult mai acut", explica folcloristul Serban Angelescu de la Muzeul Taranului Roman. Nici temele nu sunt aceleasi. De exemplu, este imposibil de gasit snoave cu subiecte referitoare la diferentele dintre natii. "Sunt si snoave foarte asemanatoare cu bancurile. Iata o snoava care poate fi chiar inclusa in categoria bancurilor: "Un taran se intoarce acasa de dimineata si nevasta-sa ii spune: "Vai, barbate, am fost atat de ingrijorata de nu am inchis un ochi toata noaptea!". "Nici eu", ii raspunde barbatul", povesteste Serban Angelescu.

ACADEMICIENI CU UMOR
Bancul este o specie literara care circula numai pe cale orala. Profesorul Alexandru Dobre de la Universitatea "Spiru Haret" a stat cu noi la taifas despre bancuri. "Fiecare banc bun are o poanta, spune profesorul. Fara aceasta bancul nu este banc. Ca sa fie gustate, bancurile se spun in functie de ascultatori, de contextul in care te afli. Daca ai ghinionul ca seful sa spuna bancuri, dar e un slab povestitor, iar tu esti nevoit sa mai si razi, atunci bancurile nu mai au nici un haz. Eu am cunoscut doi mari oameni de stiinta care aveau mare talent la spus bancuri. Primul este academicianul Nicolae Cajal, mare medic si presedintele comunitatii evreilor, care avea un talent deosebit la spus bancuri chiar despre evrei. Era inepuizabil in astfel de bancuri. Iar al doilea este academicianul Radu Voinea, care avea un carnetel unde isi nota fiecare banc nou auzit. Aproape ca era pasionat de acest domeniu."

DESCURCARET
Un american, un japonez si un roman participa la un concurs de inventii. Fiecare primeste cate doua bile de otel. Vine comisia sa vada ce-a facut fiecare. Americanul construise o baza de lansare si doua navete spatiale. Japonezul facuse o retea de supercalculatoare si o armata de roboti. Intra comisia si la roman si nu vede nimic. Il intreaba:
  • - Tu ce-ai facut?
  • - Pai n-am putut sa fac nimic, ca o bila am pierdut-o si una s-a stricat.

    INVENTIVITATE
    S-a organizat un congres pentru cea mai avansata tehnologie din lume. Americanii iau un fir de par si il despica in patru parti absolut egale. Japonezii iau o parte si ii dau filet interior si exterior. Romanii il iau si scriu pe el Made in Romania! ca-n filme
  • - Ce film ruleaza in America?
  • - Om sarac, om bogat.
  • - Ce film ruleaza in Rusia?
  • - Om sarac, om sarac.
  • - Ce film ruleaza in Romania?
  • - ’Om trai si ’om vedea.

    Caricatura - vizualizare

    SUMAR: BANCURILE ROMANILOR

    Bula e in toate

    Itic si Strul erau odata...

    Rezistenta cu umor si poanta la final

    Varujan Pambuccian: "Acum se spun bancuri ca la gradinita"

    Romanul ii face praf pe toti strainii

    Glume cu politisti, militieni si... alte organe

    Olteni, moldoveni, ardeleni... rade cine poate

    Alinuta, nervul sadic

    Blondele au un singur neuron

    O fo’ fata mare? Exagerat de mare!"

    Aurora Liiceanu - Trece moda bancurilor
  • ×
    Subiecte în articol: special roman romanul bancuri bancurile bancul