x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a ales "praful" de Adrian Mutu

S-a ales "praful" de Adrian Mutu

19 Oct 2004   •   00:00

EVENIMENT

Liderul noii generatii a echipei nationale de fotbal a Romaniei, Adrian Mutu, traverseaza cea mai neagra perioada a carierei si vietii sale.

Dupa scandalul cu antrenorul sau de la Chelsea, portughezul Mourinho, presa engleza anunta ca "Briliantul" s-ar fi drogat cu cocaina. Impresarii Gica Popescu si Victor Becali au ajuns ieri la Londra, de unde au fost interceptati de Adelin Petrisor. Presa britanica sustine la unison ca atacantul roman a fost gasit drogat cu cocaina. Daca acest lucru va fi confirmat, "Briliantul" va primi probabil doi ani de suspendare. Suficient pentru ca Chelsea sa-i rezilieze contractul si ca nici o echipa cu pretentii sa-l mai doreasca in lot.
DELIA GOMOESCU

SUBIECTUL PREFERAT. Fara nici o exceptie, publicatiile britanice au alocat spatii importante scandalului "Mutu si Cocaina"
In vara lui 2003, Roman Abramovici platea 22,5 milioane de euro pentru Adrian Mutu. Era unul dintre cele mai importante transferuri ale anului. Atacantul roman venea la Chelsea dupa un sezon de exceptie in Serie A, la Parma, si promitea sa fie una dintre stelele galaxiei miliardarului rus. De atunci a trecut putin mai mult de un an. Suficient pentru ca "Briliantul" sa ajunga din varf pe marginea prapastiei. Ultimul scandal? Potrivit presei britanice, Mutu a fost depistat pozitiv la un control antidoping. Nu a folosit o substanta care sa-i mareasca performantele sportive, ci cocaina. Daca acest lucru se va confirma, el va fi suspendat probabil pe o perioada de doi ani. Poate fi inceputul sfarsitului pentru cariera celui care nu de mult era considerat urmasul lui Hagi.

DECLIN. Sosirea sa pe "Stamford Bridge" in 2003 a coincis cu debutul unei perioade tensionate pe plan personal. Dupa divortul de Alexandra Dinu, a avut relatii cu fotomodelul israelian Moran Atias, dar si cu romancele Kitty Cepraga sau Diana Munteanu. Apoi, in primavara lui 2004, a fost filmat facand sex cu starul porno Laura Andresan. La momentul respectiv nu i-a pasat prea mult ca aventurile sale ocupa prima pagina a ziarelor. Situatia s-a schimbat insa o data cu venirea pe banca tehnica a lui Chelsea a portughezului Jose Mourinho. "Briliantul" a aflat ca tehnicianul lusitan este familist convins si un individ pentru care valorile morale conteaza, asa ca a decis sa se "cuminteasca". A incercat o impacare cu Alexandra, cel putin de ochii lumii, si a declarat ca va lasa deoparte viata agitata. Dar la turneul de pregatire din Statele Unite a intrat pentru prima data in conflict cu noul sau antrenor. Mourinho nu era la fel de indulgent la Ranieri. Sosirea altor doi atacanti de valoare, Kezman si Drogba, i-a ingreunat situatia. Mutu ajunsese a patra optiune a lui Mourinho in ceea ce priveste atacul. De cele mai multe ori nici macar nu prinde banca de rezerve. De titularizare, nici vorba! Conflictul cu antrenorul se amplifica in momentul in care decide sa vina la nationala fara acceptul portughezului. La intoarcerea la Londra intentioneaza sa-si ceara scuze, insa se cearta si mai rau cu Mourinho. Concluzia: Chelsea vrea sa-l vanda in iarna, solutie care pare a multumi ambele parti.

BOMBA. "Un jucator din Premier League a fost depistat pozitiv cu o substanta interzisa." Asa suna informatia aparuta acum o saptamana in presa britanica. Avand in vedere multitudinea cazurilor de acest gen in ultima perioada, stirea nu a atras atentia foarte mult. Nu era nici primul fotbalist cazut in acest pacat si probabil ca nici ultimul. Bomba a explodat insa duminica, o data cu dezvaluirile din Mail on Sunday, suplimentul de duminica al cotidianului Daily Mail. "Un star de la Chelsea, in rusinea drogurilor", a titrat cu litere de-o schioapa publicatia engleza. Textul lamureste rapid lucrurile: "Romanul Adrian Mutu risca o suspendare de doi ani, dupa ce a «picat» un test antidoping". Jucatorul lui Chelsea a fost supus unui control antidoping, in urma cu cateva saptamani, la baza de antrenament de la Harlington. Potrivit legislatiei in vigoare in Marea Britanie, el poate solicita efectuarea contraexpertizei. Articolul aparut in Mail on Sunday a starnit rapid reactiile presei internationale. Ziaristii de la cotidianele de mare tiraj din Anglia isi incep propriile anchete. La scurt timp, celebrul tabloid The Sun afla primele detalii. "Nu e vorba de o substanta dopanta ci de cocaina."

CONTROALE. Controlul facut in cantonamentul lui Chelsea a facut parte dintr-un program al agentiei UK Sport. Infiintat in 1996, institutul se ocupa, printre altele, de prevenirea consumului de substante interzise, fie ca este vorba despre cele care influenteaza performanta sportiva, fie despre droguri. De altfel, dupa ce jucatorul lui Manchester United, Rio Ferdinand, a fost supendat pentru ca nu s-a prezentat la un test antidoping, s-au luat masuri pentru cresterea numarului de asemenea teste. Agentia UK Sport efectueaza controale de acest gen de doua ori pe luna in cantonamentele echipelor. Doi jucatori alesi la intamplare dau probe de urina, care sunt analizate apoi in laborator. In plus, reprezentantii cluburilor sunt obligati sa trimita regulat la testare fire de par din capul jucatorilor.

"Mutu s-a impiedicat"

"Cazul Mutu" a fost tratat pe larg in presa internationala. In ziarele din Marea Britanie concluzia a fost una singura: "Jucatorul roman s-a drogat cu cocaina". Cum o veste rea nu vine niciodata singura, nu au fost uitate nici scandalurile in care a fost implicat "Briliantul" de la sosirea sa in Insula.

IRONICI. "Mutu s-a impiedicat", titreaza cotidianul Daily Mirror. "Alarma suna pentru roman de peste un an, dar el a refuzat sa o asculte. Acum se confrunta cu posibilitatea unei suspendari de doi ani care ii va permite sa se afiseze in continuare in compania femeilor frumoase si in cluburi de noapte. Desi a fost considerat, la venirea sa la Chelsea, ca un fotbalist cu viziunea jocului si cu simtul golului, Mutu a inscris mai mult in cluburi de noapte decat pe teren", scrie Daily Mirror. La randul sau, The Sun noteaza ca "scandalul cocaina" este ultimul dintr-o lunga serie. Intr-un articol intitulat "Jurnalul rusinii", tabloidul englez aminteste ca parcursul lui Mutu a fost plin de controverse inca de la sosirea la Chelsea.

CU DOUA FETE. Cotidianul The Times scrie intr-un articol intitulat "Dezordonatul Mutu pierde favorurile Fortunei" ca exista de fapt doi Adrian Mutu: "Unul este politicos, inteligent, un superstar care a inscris 17 goluri pentru Parma inainte de a ajunge la Chelsea, cand a devenit bijuteria coroanei lui Abramovici. Celalalt este figura enigmatica, omul care nu s-a inteles cu antrenorii, care a plecat de la echipa si care a avut numai scandaluri in viata privata".

CIRCUMSTANTE. The Times subliniaza ca Mutu este un exemplu "pentru felul in care un lucru inceput bine se termina prost". "Fostii sai antrenori si-l amintesc drept o persoana total diferita de omul hulit acum. Alberto Malesani, cel care l-a pregatit la Verona si Parma a declarat: «Este muncitor si ambitios, este unul dintre cei mai inteligenti tineri pe care i-am intalnit. Dupa fiecare antrenament ramanea cu mine, vrand sa stie, sa afle tot, sa fie mai bun. Am vorbit cu el de curand si nu parea in regula. Se simtea marginalizat, lasat pe dinafara si cred ca asta este problema. Adrian nu este numai foarte inteligent, ci si supersensibil»".

TITLURI DIN PRESA STRAINA

  • The Sun: "Starul lui Chelsea, in rusinea cocainei"
  • Daily Mirror: "Mutu s-a impiedicat"
  • The Times: "Dezordonatul Mutu pierde favorurile Fortunei"
  • The Guardian: "Mutu a picat testul"
  • The Independent: "Mutu e socat dupa ce a fost depistat pozitiv"
  • Reuters: "Mutu spune ca e nevinovat"
  • Datasport: "Mutu, pozitiv cu cocaina"
  • Site suporteri Chlesea: "Mutu, in iadul cocainei"
  • TG.com: "Mutu calca «linia alba»"
  • France Presse: "Mutu de la Chelsea, in scandalul cocainei"
  • Daily Telegraph: "Mutu, presupus drogat"
  • Evening Standard: "Ultima isprava a lui Mutu"

    PROCEDURA GREOAIE

    Pana cand se va afla in mod oficial daca Adrian Mutu s-a drogat sau s-a dopat va mai trece destul timp. Comisia Antidoping din Marea Britanie are obligatia sa trimita la Chelsea rezultatul oficial, fara a-l face insa public. Dupa ce clubul patronat de miliardarul rus Roman Abramovici va decide ce sanctiune va dicta impotriva "Briliantului", abia atunci se va afla rezultatul oficial in ceea ce priveste adevarul despre Mutu. El poate solicita contraexpertiza probei prelevate initial, si, in functie de aceasta, i se poate stabili sanctiunea. Pe plan sportiv, Mutu ar risca o suspendare de maximum doi ani.

    CITITI IN CONTINUARE :

  • "Poate anturajul din Anglia sa fie de vina"

  • "Daca e real, cred ca presa are dreptate"
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment mutu cocaina adrian chelsea