x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a construit un bloc în Parcul Tineretului!

S-a construit un bloc în Parcul Tineretului!

de Monica Andrei Capatos    |    02 Noi 2009   •   00:00
S-a construit un bloc în Parcul Tineretului!



Ne-am obişnuit să găsim în parcurile bucureştene tot felul de construcţii neautorizate, terase,  restaurante, pontoane, chiar şi case. Campion la acest capitol este Parcul Herăstrău, numai că are acum un concurent pe măsură. Parcul Tineretului, unde a fost ridicat un bloc.

Clădirea, amplasată pe spaţiul verde, este aproape gata. Proprietară este firma Pro Com Funky SRL, care a fost amendată de inspectorii municipalităţii, însă fără succes. A urmat o plângere penală care se află în prezent în mâinile procurorilor de la Sectorul 4.

Parcul Tineretului rivalizează cu Herăstrăul atunci când vine vorba despre construcţii ilegale, de genul teraselor, restaurantelor. Evident că şi în acest caz lucrurile au mers după reţeta clasică, băieţii deştepţi s-au apucat de afaceri fără a obţine avizele impuse de lege.

Pe principiul că oricum amenzile sunt câştigate în instanţă, iar procurorii se gândesc mult, afa­ceriştii au prins curaj. Aşa se explică şi faptul că în Parcul Tineretului a fost construit un bloc în toată regula, lângă Orăşelul Copiilor.

Adevărul este că nu ne mai miră nimic. Este vorba despre o clădire imensă ridicată pe spaţiul verde fără nici un fel de auto­rizaţie. Imobilul, aproape finalizat, este foarte uşor de zărit, fiind amplasat lângă aleea principală a parcului, printre locurile de joacă amenajate pentru cei mici.

Blocul aparţine firmei Pro Com Funky SRL, iniţial pe spaţiul cu pricina fiind amplasat o clădire mult mai mică, unde funcţiona în urmă cu ceva timp un biliard. De fapt, societatea mai sus amintită are mai multe afaceri în zonă, inclusiv pista de carting, peste care a ridicat, de asemenea, o altă construcţie ilegală.

Revenind însă la blocul din Parcul Tineretului, inspectorii Primăriei Capitalei, care au şi depistat cazul, au făcut un proces-verbal în august 2009 şi au amendat firma cu 50.000 RON. De asemenea, au dispus oprirea imediată a lucrărilor, intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire, în caz contrar clădirea urmând a fi demolată, iar terenul adus la starea iniţială.

Numai că una s-a cerut şi alta s-a făcut. Patronul n-a ţinut cont de cele impuse de municipalitate, aşa că şi-a văzut de lucru în continuare. În septembrie a urmat un nou control şi a fost întocmit un nou proces-verbal de inspecţie prin care s-a constatat că, evident, lucrările nu au fost oprite. Având în vedere că blocul a fost construit pe un teren proprietate privată, inspectorii au făcut o plângere penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
COPACI UCIŞI CU MOTORINĂ
Aşa cum aminteam mai sus, tot societatea Pro Com Funky SRL are în administrare, printre altele, şi pista de carting din Parcul Tineretului. Aceasta are toate şansele să intre în Cartea Recordurilor, pentru că peste ea a fost construit un pavilion betonat, înalt de 2,5 metri, cu două garaje din granit în interior.

Lucrarea a fost depistată încă de acum doi ani, când inspectorii Primăriei Capitalei au dispus oprirea lucrărilor şi intrarea în legalitate. Numai că procesul-verbal a fost anulat în instanţă. Aşa că afa­ceristul a prins "curaj" şi a vrut să se extindă. În urma unor verificări făcute de angajaţii Direcţiei de Mediu a ieşit la iveală un fapt penal. La rădăcina copacilor aflaţi în imediata apropiere a pistei de carting a fost turnată motorină.

Odată uscaţi, pomii pot uşor elibera spaţiul verde. Modelul este identic cu cel din Parcul Bordei. La 12.05.2009, firma Pro Com Funky SRL a primit o amendă în valoare de 250 de milioane de lei. Din păcate, autorităţile municipale au epuizat toate mijloacele de amendare, atenţionare şi suspendare a activităţilor firmei amintite mai sus.

Rezolvarea cazului se află la procurori, însă până în prezent nu s-a dat nici un verdict în acest sens.
"Este o dovadă a nepăsării unor aşa-zişi beneficiari care sub ascunzişul necunoaşterii legii consideră că pot face ce doresc pe un teren proprietate personală. Ei confundă dreptul la proprietate cu dreptul de folosinţă. Se încalcă în acest caz Legea urbanismului, HCGMB 304/2009, OUG 114/2007, Convenţia de la Aarhus cu privire la opinia cetăţenilor privind impactul unor proiecte asupra mediului. Această construcţie nu putea fi ridicată fără emiterea unui Acord de Mediu", ne-a spus Nicolar Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco Civica.

×
Subiecte în articol: special