x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special S-a sinucis cu ciocanul!

S-a sinucis cu ciocanul!

de Dorian Cobuz    |    Petru Zoltan    |    Alexandru Boariu    |    Doru Iordache    |    26 Ian 2010   •   00:00
S-a sinucis cu ciocanul!
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Cadavrul lui Emilian Leonte, o altă victimă a grupării Băhăian, a fost găsit tot în Canalul Dunăre - Marea Neagră. Ţeasta îi fusese zdrobită cu mai multe lovituri de ciocan, dar medicul legist Ştefan Botez a concluzionat rapid că e vorba despre o sinucidere.

Trupul lui Lucian Cernat (42 de ani) a fost băgat în mormânt după ce legistul Ştefan Botez a clasat moartea acestuia ca fiind accidentală. Întâmplarea face ca şi cea de-a doua victimă, Emilian Leonte (47 de ani), a călăilor Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş să fie găsită tot în Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Şi tot întâmplarea face ca acelaşi legist, dr Ştefan Botez, să pună moartea acestuia pe seama unui suicid. Iresponsabilitatea medicului Botez nu poate fi înţeleasă de data aceasta în nici un fel: Leonte avea ţeasta spartă cu mai multe lovituri succesive de ciocan. Aceste traumatisme asupra craniului nu se puteau datora unor cauze naturale.

ACELAŞI LEGIST, ALTĂ EROARE
La data de 18 mai 2009, în Canalul Dunăre-Marea Neagră a fost găsit trupul lui Emilian Leonte. Cadavrul a stat mult timp în apă şi era într-o stare avansată de putrefacţie. Asupra sa, anchetatorii au găsit o cartelă SIM de telefon mobil.

Cu ajutorul ei, poliţiştii au reuşit să-l identifice pe Leonte Emilian, din comuna Castelu, judeţul Constanţa. Leonte nu avea foarte multe rude. Tatăl său a murit înecat în Canal, iar unchiul său a decedat şi el. Mai avea doar două verişoare. Anchetatorii au găsit-o pe concubina sa, Ileana, care a confirmat identitatea cadavrului. Probabil că aceeaşi cartelă de telefon ar fi putut fi folosită şi pentru identificarea altor persoane cu care Leonte avea relaţii, inclusiv criminalii.

"Portretul" lui Emilian Leonte era cel al unui bărbat cu o situaţie materială precară, de meserie zidar, care lucra cu ziua. Şi de data aceasta, investigaţia privind cauzele morţii lui Leonte, ca şi în cazul lui Lucian Cernat, descoperit cu doi ani mai devreme, a fost "deturnată" de la sensul ei firesc de concluziile necropsiei realizate de acelaşi pensionar neodihnit, dr Ştefan Botez.

PATRONUL CU CAPUL SPART
Aşa cum ne-au spus poliţişti care au lucrat la aceste cazuri, expertiza medico-legală este un element-cheie în conturarea unei concluzii a anchetei. Potrivit raportului lui Ştefan Botez, bărbatul s-ar fi sinucis. Cazul a fost clasat şi a fost redeschis doar o dată cu arestarea lui Băhăian. În urmă cu aproximativ zece zile, Emilian Leonte a fost deshumat şi s-a efectuat o nouă necropsie.

La cea de-a doua a lucrat un alt medic legist, care a constatat că victima a suferit mai multe leziuni craniene survenite în urma unor lovituri cu un corp dur, probabil un ciocan. Surse judiciare avizate ne-au confirmat că loviturile erau destul de evidente şi că nu se explică cum un medic legist cu experienţa doctorului Ştefan Botez nu le-a observat. Grava eroare profesională a legistului a fost încă o dată completată de restrângerea metodelor investigative folosite de anchetatori, care s-au mulţumit să constate evidenţele.

La momentul dispariţiei, Leonte era asociat în nu mai puţin de 14 societăţi comerciale, informaţie care era într-o flagrantă contradicţie cu statutul său social. În Constanţa, obiceiul de a plasa societăţile înglodate în datorii unor "boschetari", unor persoane fără discernământ şi fără bunuri care să poată fi executate sau chiar unor cetăţeni străini aflaţi în trecere prin România, este o practică învechită.

Metoda le este cunoscută poliţiştilor, şi ea se soldează cu găuri la bugetele publice, dar şi cu daune importante pentru unii agenţi economici. Fenomenul nu le este deloc străin poliţiştilor. Ba mai mult, el ar trebui să fie în atenţia anchetatorilor tot timpul, pentru a se încerca astfel combaterea fenomenului.

FANTOMA UNOR FIRME FALIMENTATE
În 13 din cele 14 societăţi, Leonte figura ca asociat împreună cu Ion Bojin (22 de ani) şi se repeta acelaşi "film" pus la cale de "regizorul" Sergiu Băhăian: cei doi preluau firma de la cei care o înfiinţaseră şi îi muta sediul pe Strada Meşterul Manole, la numărul 89. Verificări mai atente le-ar fi arătat anchetatorilor că firmele erau folosite pentru a escroca diverşi agenţi economici. Investigaţiile s-au oprit însă, un rol important avându-l concluziile legistului.




"Se verifică la Registrul Comerţului, dar nu întotdeauna", ne-a explicat unul dintre poliţiştii care au lucrat la caz. Răspusul întreg este acela că verificările se fac în mod special atunci când nu este nici un secret pentru nimeni că cel decedat avea activităţi de felul acesta. Aşa cum spuneam însă, nu e nici un secret pentru poliţiştii constănţeni metoda plasării unor societăţi falimentate pe seama unor cetăţeni de la care nu se mai poate recupera pagubele.

GERMANIA DE SUB POD
Seriozitatea verificărilor făcute de anchetatori în cazul morţii lui Emilian Leonte este "trădată" însă şi de alte aspecte, uşor de constatat acum. Ziariştii care au avut curiozitatea să vadă condiţiile în care a trăit Leonte - victima grupării lui Băhăian - au primit de la vecinii lui informaţii care anchetatorilor le-ar fi dat mult de muncă. "Când să plece, ăia l-au trimis în casă şi l-au pus să se bărbierească. A făcut ce i s-a spus şi după aia a plecat cu ei, şi dus a fost", a povestit Rada Dobrescu ziariştilor.

De fapt, femeia a dat mai multe detalii: Milly, cum îi spuneau vecinii, era implicat în nişte afaceri despre care nu prea vorbea, dar îşi ameninţase partenerii că va dezvălui Poliţiei natura acestora dacă nu îi dau bani în plus. Într-una dintre seri, o "maşină mare albă", care tot revine în declaraţiile martorilor, a venit şi l-a luat pe Emilian de acasă. Cică acesta avea să primească un job în Germania. Scenariul plecării la muncă a lui Leonte, care s-a lăsat cu un cadavru "sinucigaş", ar fi trebuit să le ridice multe întrebări anchetatorilor.

 

Partener de afaceri cu călăul
Lipsa de comunicare între poliţiştii şi procurorii din structurile diverse care au investigat fragmentar activitatea grupului coordonat de Sergiu Băhăian a făcut ca nimeni să nu observe legăturile de afaceri între cadavrul descoperit în Canalul Dunăre-Marea Neagră şi şirul de escrocherii puse la cale de infractori. Călăul Valentin Şlepac şi asociatul său Nicolae Mârşu i-au cesionat lui Leonte societatea General Management Construction SRL, la data de 21 ianuarie 2008, cu puţin timp înainte de decesul "afaceristului".

Şlepac şi soţia sa, Mihaela, i-au cesionat o altă societate înglodată în datorii, European Company Control SRL, exact în aceeaşi zi de 21 ianuarie. Şlepac era încă din 2004 în atenţia poliţiştilor, care investigau frauda economică produsă prin societatea gălăţeană Dezmembrări Impex SRL. Valoarea totală a fraudei de 92 de miliarde de lei vechi, la care s-au adăugat şi alte obligaţii financiare ale firmei puse pe butuci de călăul lui Leonte şi asociatul său Marian Apostu, dar şi faptul că numele lui Şlepac apărea şi în alte dosare economice ar fi trebuit să "le aprindă beculeţele" anchetatorilor. Asta însă dacă nu s-ar fi mulţumit cu concluziile necropsiei.

 

"Îi jupoaie ca pe draci"
Gravele erori profesionale ale doctorului Botez la examinarea cadavrelor lui Cernat şi Leonte pot avea mai multe explicaţii. Unul dintre ofiţerii care au lucrat la cazuri ne-a declarat, sub protecţia anonimatului, că o explicaţie poate fi lipsa motivaţiei financiare. În cazul cadavrelor cu identitate necunoscută sau fără familie, legistul primeşte o remuneraţie-standard din partea Ministerului de Interne. Dacă mortul are familie, lucrurile se schimbă.

Dincolo de plata examenului propriu-zis, legistul poate ridica diverse pretenţii pivind costurile îmbălsămării. "În momentul în care plăteşte familia, îi jupoaie ca pe draci", a comentat sursa noastră. "În activitatea de medic, probabil intervine şi rutina asta", a încercat să nuanţeze explicaţia poliţistul. Medicul; Botez nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia.

"Când să plece, ăia l-au trimis în casă şi l-au pus să se bărbierească. A făcut ce i s-a spus şi după aia a plecat cu ei şi dus a fost"
Rada Dobrescu, vecină

"În cazul cadavrelor cu identitate necunoscută sau fără familie, legistul primeşte o remuneraţie standard din partea Ministerului de Interne. Dacă mortul are familie, lucrurile se schimbă. Dincolo de plata examenului propriu-zis, legistul are diverse pretenţii pivind costurile îmbălsămării"
Ofiţer de poliţie

×