x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sándor, principalul suspect

Sándor, principalul suspect

de Dragos Stoica    |    23 Feb 2009   •   00:00
Sándor, principalul suspect

Mai mulţi martori oculari l-au indicat pe Raffael Sándor drept cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma la Veszprem,  în noaptea de 7 spre 8 ianuarie.



Departe de a se fi limpezit, cazul uciderii handbalistului român aduce totuşi în ultimele zile şi câteva lămuriri. După ce iniţial au fost trei persoane suspectate pentru asasinarea lui Marian Cozma în discoteca "Patriota Local", în prezent bănuiala principală planează asupra lui Raffael Sándor.

NUMITOR COMUN LA DEPOZIŢII
Anchetatorii au audiat în ultimele două săptămâni peste 150 de persoane, printre care pe toţi cei prezenţi atunci în locul unde a izbucnit altercaţia între handbaliştii lui Veszprem şi banda formată din cei 30 de interlopi ţigani. Deşi firul evenimentelor şi mobilul acţiunii rămân deocamdată cel puţin nedeconspirate, surse din cadrul Poliţiei maghiare au confirmat în mai multe rânduri că Raffael Sándor este cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, în timp ce ceilalţi patru arestaţi sunt complici la această faptă. "Ucigaşul a lovit cu o forţă extraordinară. Lama cuţitului a pătruns 20 de centimetri între două coaste.

În plus, atacatorul a răsucit cuţitul în rană", a declarat un purtător de cuvânt al Poliţiei maghiare. În sprijinul acestei teorii stă şi faptul că Sándor a părăsit Ungaria la numai două ore după producerea incidentelor, fiind arestat a doua zi, alături de Nemeth Gyözö, în Austria, lângă Graz, în timp ce al treilea suspect, Ivan Sztojka, a preferat să se ascundă câteva zile undeva în jurul localităţii sale unde domiciliază, pentru ca apoi să se se predea autorităţilor de bunăvoie.

STARE DE ASEDIU

Extrădaţi vineri dimineaţă din Austria, Raffael Sándor şi Nemeth Gyözö au apărut sâmbătă în faţa judecătorului, ambii primind mandate de arestare pe 30 de zile. Interesant este că, deşi distanţa dintre sediul Poliţiei şi Tribunalul din Veszprem este de mai puţin de 30 de metri, cei doi suspecţi au fost transportaţi în condiţii de maximă securitate, fiind păziţi de trei maşini de poliţie, precum şi de poliţişti însoţiţi de câini de serviciu.

De altfel, forţele de ordine au rămas în permanenţă în stare de alertă după ce Sándor şi Gyözö au fost readuşi la Veszprem, existând informaţii privind atât posibilitatea ca unii dintre apropiaţii acestora să încerce să-i elibereze, cât şi altele legate de unele ameninţări la adresa arestaţilor. De asemenea, situaţia din zonă rămâne una încordată, mai ales că, în urmă cu câteva zile, fiul bulibaşei din Enying, localitate de unde este originar cel de-al treilea suspect principal, Ivan Sztojka, a fost dat în urmărire generală după ce a provocat un scandal monstru, în urma căruia a fost devastată o benzinărie.  

ÎNTREBĂRI FĂRĂ RĂSPUNS
Din păcate, deşi s-au scurs peste două săptămâni de la decesul internaţionalului român, persistă numeroase semne de întrebare. Iniţial lăudată pentru promptitudinea cu care s-a mişcat, Poliţia din Veszprem are acum imaginea şifonată, după ce s-a demonstrat că mai mulţi reprezentanţi ai săi s-au aflat în seara blestemată la clubul Patriota Lokal, pe care l-au părăsit în momentul în care banda de ţigani şi-a făcut apariţia.

De asemenea, deşi identitatea principalilor "actori" implicaţi în scandal era cunoscută de toţi cei prezenţi în discotecă la momentul crimei, Poliţia nu i-a dat în urmărire pe Sándor, Gyözö şi Sztojka decât multe ore mai târziu, aceasta fiind şi explicaţia pentru faptul că primii doi au izbutit să părăsească nestingheriţi Ungaria în aceeaşi noapte.

Cel mai important, şi mobilul crimei rămâne învăluit în mister. Ipoteza unui conflict spontan nu stă deloc în picioare, lucru întărit şi de modul cum cei implicaţi indirect se feresc să aducă vreo lămurire. În acelaşi timp, tatăl lui Zarko Sesum, handbalistul sârb rănit grav în aceleaşi împrejurări, a mobilizat o brigadă formată din zece foşti ofiţeri de informaţii, care au cutreierat Ungaria în lung şi-n lat pentru a-i identifica pe toţi participanţii la incidentele de la Veszprem, aceştia lucrând adeseori cu autorităţile locale, dar şi cu formaţiunile de extremă dreapta.





Cronologia evenimentelor

  • 8 februarie – handbalistul Marian Cozma a fost ucis în clubul Patriota din Veszprem, iar doi coechipieri au fost răniţi grav, după o altercaţie cu un grup de interlopi ţigani
  • 9 februarie – Raffael Sándor şi Nemeth Gyözö, principali suspecţi în acest caz, au fost reţinuţi de Poliţia austriacă la Graz
  • 13 februarie – un al treilea suspect, Ivan Sztojka, s-a predat de bunăvoie la sediul Poliţiei Veszprem
  • 14 februarie – Sándor şi Gyözö şi-au dat acordul să fie extrădaţi în Ungaria
  • 17 februarie – P. Gabor, un al patrulea suspect în cazul uciderii lui Cozma, a fost arestat la Budapesta
  • 18 februarie – A fost reţinut la Zalaegerszeg pe B. Csaba, bănuit că a avut un rol important în incidentele din Clubul Patriota
  • 20 februarie – cei doi suspecţi arestaţi în Austria au fost extrădaţi, autorităţile ungare începând audierea lor
  • 21 februarie – tribunalul din Veszprem a emis mandate de arestare pentru 30 de zile pentru Raffael Sándor şi Nemeth Gyözö

×