x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special SĂ-I FIE DE BINE! - Folkului i-a crescut Corona la Poalele Tâmpei

SĂ-I FIE DE BINE! - Folkului i-a crescut Corona la Poalele Tâmpei

de Dana Andronie    |    17 Oct 2008   •   00:00
SĂ-I FIE DE BINE! - Folkului i-a crescut Corona la Poalele Tâmpei

Pe lângă Cerbul încoronat, Braşovul are de doi ani încoace şi Corona Folk Festival. "Orice faptă bună este o cruce", spunea Sfântul Marcu Ascetul. Ei bine, Virgil Ioniţă (preşedintele Asociaţiei "Libris Cultural") are de dusşi el crucea... unui festival de folk.



Pe lângă Cerbul încoronat, Braşovul are de doi ani încoace şi Corona Folk Festival. "Orice faptă bună este o cruce", spunea Sfântul Marcu Ascetul. Ei bine, Virgil Ioniţă (preşedintele Asociaţiei "Libris Cultural") are de dusşi el crucea... unui festival de folk.  
Două seri de folk cu neconsacraţi şi consacraţi, în sala şic şi cochetă a Operei din citadela de la poalele Tâmpei. Peste 20 de tineri şi mai puţini tineri s-au prezentat în faţa unui juriu de specialitate (prezidat de Florin Săsăr­man), pentru a intra în "marea finală" de miercuri seară. Am spus tineri şi mai puţini "tineri", fiindcă la preselecţie s-au prezentat multe "talente" grizonate şi to­tal... nedescoperite, printre care şi un bra­şovean în vârstă de 53 de ani. Dar cum re­gulamentul prevede o limită de vârstă – 45 de ani –, organizatorii l-au rugat pe artistul "pierdut" printre debutanţi tomnatici să facă stânga-mprejur. Asta e, arta cere multiple sacrificii...

1, 2, 3...
Voci bune, piese foarte bune şi poezie şi mai bună. Nicolae Zota din Berca, ju­deţul Buzău, în ciuda vârstei – 40 de ani –, a venit la scenă deschisă cu o piesă mi­nu­nată, cum rar se mai croieşte în zilele noastre de larg consum. "Iubirea de altă dată" (versuri, Mihu Dragomir) i-a şi adus, de altfel, premiul I, în valoare de 1.200 de lei.

O chimistă cu acte-n regulă, Adriana-Maria Andreica din Vişeu de Sus, a venit cu o "Rămură întârziată" (versuri Octavian Goga), cu "Descântec de fie ce-o fi" (Marin Sorescu) şi a plecat cu premiul II, în valoare de 1.000 de lei. A.M.A. (mai pe scurt, după iniţiale) ne aduce aminte de vremea când soarele făcuse ochi pentru Marcela Saftiuc... Jurnalul Naţional a premiat-o cu diploma de "girafă utopică a şoaptelor pure, într-o lume cu corzile tăiate" şi i-a acordat întreaga Ediţie de Colecţie cu CD-uri şi DVD-uri.

De asemenea, A.M.A. a fost invitată anul viitor la o confruntare directă cu publicul din Vama Veche, cu ocazia Festivalului Folk You!. Grupul "Litua" din Târgu-Jiu a prins locul III (800 de lei) cu "Lacrimi şi ploi" şi "Iubire cu împrumut" (versuri Pompiliu Grigore Ciolacu).

THE BEST
Marele premiu "Corona Folk Festival" – 1.500 de lei – va fi împărţit frăţeşte între membrii Grupului Unde, care conţine următoarele numere norocoase: 33, 31 şi 31. Adică, Ioan Onişor – 33 de ani, Sandra Pop – 31 de ani şi, respectiv, Cristina Pătraşcu – tot 31. Dar cum până acum s-a dovedit de nenumărate ori că Pământul e rotund şi că orice am face ne întoarcem la "clasici", nu-i putem scăpa din ochi (şi din urechi) pe Tatiana Stepa şi Magda Puşcaş (adică, Partaj), Augustin Frăţilă, Zoia Alecu, Vasile Şeicaru, Silvan Stâncel, Heidi şi Zachary Schmidt, Ada Milea, Florin Săsărman, Maria Gheorghiu şi Nicu Alifantis. Publicul s-a bucurat la Partaj (c-aşa-i în folk), i-a admirat "mustăţile" chitării lui Augustin Frăţilă (mai netunse ca sprâncenele lui Mircea Albulescu); publicul l-a înţeles, chiar dacă muzica lui se află pe o stradă a folkului ceva mai strâmtă şi neîmblânzită.

FĂRĂ EMOŢII!
Pe Zoia, spectatorii au primit-o în suflete cu tot cu cei "Trei galoşi" ai săi şi cu "Ouăle de rouă", lui Vale i-au permis câte-n stele şi-n lună şi înapoi, cântând alături de el piese noi, cu îngeri fără o aripă, pe Maria au lăsat-o să li se dăruiască până la ultima picătură de talent în esenţă pură, pe grecul nostru, Alifantis, l-au jefuit de frunze şi de emoţii autumnale, grefate pe versurile lui Nichita ("Emoţia de toamnă")...

Virgil Ioniţă, împreună cu Primăria Braşov şi cu sponsorii săi (printre care se numără Jidvei România, Sergiana şi Contempo Braşov, dealer BMW), a reuşit – vor­ba unei scriitoare finlandeze, pe nu­mele său Maria Jotuni – să demonstreze că "o faptă bună nevăzută nu este ren­tabilă". Corona Folk Festival a fost o faptă bună, care s-a bucurat de atenţia presei şi a publicului consumator de muzică bună. Să fie într-un ceas bun, să ne mai în­tâlnim şi la anul, să avem ce povesti!

  • Marele premiu "Corona Folk Festival" (1.500 de lei) Grupul Unde
  • Premiul I (1.200 de lei) Nicolae Zota  
  • Premiul II (1.000 de lei) şi premiul special Jurnalul Naţional Adriana-Maria Andreica
  • Premiul III (800 de lei) Grupul "Litua"

×
Subiecte în articol: special folk