x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să înoţi liber printre rechini

Să înoţi liber printre rechini

de Oana Georgescu    |    17 Feb 2008   •   00:00
Să înoţi liber printre rechini
Sursa foto: Oana Georgescu /

“Stuart Cove’s” din Nassau, capitala Insulelor Bahamas, este cel mai faimos club de scufundări din lume. Aici ai ocazia să înoţi liber printre rechini, să-i simţi cum te ating. Multe celebrităţi preferă acest loc pentru  a se “relaxa” alături de... carnivori. O incursiune cu andrenalină printre rechini. VIDEO

Locaţie: clubul de scuba- diving “Stuart Cove’s” din Nassau, capitala Insulelor Bahamas. Cel mai cunoscut club de scufundări din lume. Pentru că, da, aici ai ocazia să te scufunzi şi să înoţi liber printre rechini, să-i simţi cum te ating.

 

Pentru mine, va­can­ţa înseamnă obli­ga­toriu mare sau ocean şi soare. O po­si­bilitate de a prac­tica în voie o mulţime de spor­­turi nautice. După posi­bi­li­tăţi, după buget sau după ştiinţă. În România, la Marea Neagră, neo­fertantă pentru scafandri, cursu­rile de scufundări şi obţinerea bre­vetului sunt calculate în euro, la acestea adăugându-se costurile privind închirie­rea echipamentului, a bărcii etc. Cluburile de scu­badiving s-au înmulţit, ro­mâ­nii fiind atraşi mai mult de ob­ţinerea brevetului pe care-l pot fo­losi în străinătate decât de adân­curile Mării Negre, cu o faună şi o vege­ta­ţie foarte sărace şi cu vi­zi­bilitate aproape zero. Sin­cer, ma­rile mele “întâlniri” din Marea Nea­gră au fost calcanii (în luna mai, când apa era foarte rece şi mult mai limpede), rapanele (melcii aceia uriaşi), câţiva guvizi spe­riaţi şi un căluţ de mare! De aceea, nu voi uita niciodată întâl­ni­rea vieţii mele. Cu rechinii. Mulţi, feroce, carnivori! Persecutaţi pe între­gul glob, rechinii se bucură în Ba­ha­mas de un adăpost sigur.

 

ÎNCEPUTUL. În largul coas­te­lor Insulelor Bahamas. La clubul de scubadiving “Stuart Cove’s” (club declarat de mai multe ori “The Best Place To Dive With Big Animals”),  pentru cele două scufundări pe zi îţi asumi întreaga responsabilitate (semnezi zeci de acte şi de formulare), mai ales că ai ocazia să asişti şi la hrănirea rechinilor cu peşte abia tăiat. Patronul clubului, Stuart Cove, a devenit celebru în lumea filmului şi a tele­vizi­unii încă din 1977, când, ca scafandru şi cascador, l-a dublat pe Roger Moore în lupta cu rechinii din seria James Bond – “For Your Eyes Only” (“Doar pentru ochii tăi”). Cu banii câştigaţi la filmare, Stuart şi-a cumpărat prima barcă, iar un an mai târ­ziu şi-a deschis primul club de scufundări. În 1983, împreună cu cea care-i va deveni soţie – Michelle Berlanda, a coordonat echipa de scafandri-cascadori a unui alt film din seria “Bond” – “Never Say Never Again” (“Niciodată să nu spui niciodată”) cu Sean Connery şi Kim Basinger. Mai mult, specia­listul în luptele cu rechini, Stuart Cove în persoană, le-a semnat celor doi mari actori brevetul de scafandru. De atunci, Stuart Cove’s Shark Adventure cu irezistibilele oferte “Shark Wall” şi “The Arena” sau combinaţiile “Runway Wall” şi “The Runway” reprezintă punctele de atracţie ale faimosului club de scufundări. Pentru că, da, aici ai ocazia să te scufunzi şi să înoţi liber printre rechini, să-i simţi cum te ating şi să-i vezi cât de vorace sunt când se hrănesc.

 

FĂLCI. Specialiştii în materie spun că rechinii atacă uneori, fiindcă, fără să-şi dea seama, omul le-a încălcat spaţiul de hrănire şi de reproducere, alteori din pură întâmplare şi doar arareori ca urmare a unui obicei consolidat. Unii cercetători afirmă că atacul rechinilor reprezintă doar o strategie de intimidare. Conform statisticilor, cel mai adesea, în incidente este implicat rechinul alb, urmat de rechinul-tigru, rechinul-taur şi rechinul-de-nisip. Mai rar, sau aproape deloc, atacă rechinul-balenă şi rechinul cap-de-ciocan. Personajul principal al filmului “Jaws” (“Fălci”) al lui Steven Spielberg este marele rechin alb, care poate ajunge la trei-patru metri lungime şi la o greutate de o jumătate de tonă.

Astfel, cu imaginile din “Fălci”, ivite brusc în minte, ne-am pomenit noi, cei câţiva sca­fan­dri nebuni (un american, un aus­tralian, doi neozeelandezi şi cu mine), cu peste 50 de re­chini în ju­rul nostru, care ne-au oferit un “spectacol” greu de uitat. Am fost şi sunt pasionată şi practicantă a tu­turor sporturilor ex­treme, am par­ticipat la raliuri, am traversat  de mai multe ori de­şertul african, dar… marele meu hobby îl re­pre­z­intă scufun­dă­rile. Sutele de scufundări în toa­te mările şi ocea­nele lumii prac­tic mă “obligau” la această ul­ti­mă ispravă, respectiv dansul împreună cu re­chinii din Bahamas. O specie feroce, carni­voră, obiect de studiu pentru specialişti, fotografi şi realizatori de documentare tv care se fil­mea­ză în acel loc. Re­chinii din ima­gini nu au nici o le­gă­tură cu re­chinii de recif (inofensivi, mă­nâncă plancton şi alge şi trăiesc în gene­ral în Marea Ro­şie). Am făcut scufundarea pe pro­pria răspundere şi a fost ex­trem de periculos, mai ales că rechinii au fost hrăniţi cu peşte crud.

Unii pot spune că nu e “big deal”, din moment ce pu­bli­ca­ţia Forbes notează că, în cazul în care dispui de ceva bani şi îţi doreşti să ai o vacanţă unică, te duci în Bahamas şi te scufunzi alături de rechini, fără să ai ne­voie de experienţă în ale scufundatului, plus că lângă tine va fi prezent mereu un instructor pentru siguranţă. Nu e chiar aşa de simplu.

 

CULORI. Să nu uităm că Ernest Hemingway, la jumătatea anilor 1930, s-a “ascuns” în aceste insule. După cum spune Santiago în “Bătrânul şi marea” despre un rechin-mako ce ieşea la suprafaţă: “Totul era frumos la el, mai puţin fălcile… Nu e un mâncător de leşuri, nici măcar un apetit în mişcare… E frumos, nobil şi n-are frică de nimic”. Insulele Bahamas au rămas încă în mare parte aşa cum le-a cunoscut Hemingway. Cu ape curate, bogate şi albastre. Cea mai mare parte din arhipelag – aproximativ 700 de insule şi recife coraliere risipite pe 800 km la sud-est de Florida – rămânând la adăpost de dezvoltarea industrială.

Albastrul azuriu al apelor atât de calde, o explozie de viaţă şi de culoare care te întâmpină încă de la primii metri (adâncime!), mii şi mii de peşti multicolori care se zbenguie printre recife de corali… iată doar o infimă şi obişnuită imagine a Oceanului Atlantic ce se dezvăluie la mal generos chiar şi celor neiniţiaţi, dotaţi doar cu o mască şi cu un snorkel. Cu toate că visul suprem al oricărui scafandru amator sau profesionist este acela de a ajunge la Marea Barieră de Corali, situa­tă în N-E coastelor australiene, cred că a cunoaşte cu adevărat o… bucăţică de ocean este un pri­vilegiu. Este practic imposibil să poţi descrie spectacolul, imagi­ni­le şi senzaţiile atât de speciale ce se schimbă în fiecare secundă. Ori­unde te-ai afla eşti parcă năucit de culorile recifelor de co­rali – adăposturi perfecte pentru anemone de mare, moluşte, crustacee sau echinoderme, de cele ale peştilor multicolori. Şi peştii trăiesc bine în apele albastre din Bahamas, acolo unde habitatul bo­gat şi mâncarea atrag peste 40 de specii de rechini. Ce poate fi mai minunat decât să înoţi, fiind aidoma delfinilor, să poţi mân­gâ­ia o ţestoasă la ea acasă sau să fii săgetat de bancurile mili­oa­ne­lor de peştişori argintii.

 

AVENTURA. Scriitorul Wil­liam Beebe lăsa în cartea intitulată “Sub marea tropicală” un fel de… testament: “Înainte de a muri, faceţi în aşa fel încât să îm­pru­mutaţi, să furaţi, să cum­pă­raţi sau să fabricaţi un apa­rat care să vă permită să vă arun­caţi voi înşivă o privire asu­pra acestei lumi. Cărţile, acvarii­le sau navele cu fundul din sticlă au, în comparaţie cu acest contact direct, valoarea unui stâlp indicator faţă de o călătorie. Ele sunt tot atât de departe pe cât poate fi o bu­ca­tă de mărgean uscat şi plin de praf, împodobind talmeş-bal­me­şul unui salon de nebănui­tul şi splendidul univers de viaţă şi de cu­loare ce există în chiar această clipă lângă noi, pe planeta noastră albastră”.

Un dinte de rechin, pierdut în nisip, poate constitui, şi el, amin­tirea palpabilă a unei expe­ri­enţe de neuitat... Marea Întâlnire cu rechinii rămâne unică şi poate fi ridicată la rangul de aven­tură supremă. 

 

Obişnuiţi ai locului – celebrităţile

Actorii Robert Redford, Matt Damon, Casper van Dien şi soţia sa, Catherine Oxenberg, Patrick Stewart (căpitanul Picard din “Star Trek”), Ashley Scott, Phil Keogan (prezentatorul seriei AXN “The Amazing Race” – “Cursă în jurul lumii”) şi Sean Connery, actriţele Kim Basinger, Jessica Alba şi Jennifer Garner (“ALIAS”), top modelele Heidi Klum, Giselle Bundchen şi Carmen Kass, “legenda wrestling”-ului – luptătorul şi actorul Hulk Hogan, membrii formaţiei The Backstreet Boys, superba Estella Warren (campioană la nataţie, top model – vedeta campaniilor “Chanel No. 5”, “Victoria’s Secret” sau “Sports Illustra­ted” şi actriţă de succes), muzicianul şi producătorul Brian McKnight, colaborator al interpretelor Christina Aguillera, Mariah Carey, echipele seriilor James Bond (cu Roger Moore, Sean Connery şi Pierce Brosnan) “For Your Eyes Only”, “Thunderball” sau “Never say never again” ori membrii echipelor celebrelor producţii “After The Sunset” cu Salma Hayek, Pierce Brosnan şi Woody Harelson, ale BBC’s Sea Monsters cu Nigel Marwin, “I shouldn’t be alive” – Science of Survival (Discovery Channel 2006), “Into the Blue” cu Jessica Alba, Ashley Scott, Paul Walker şi Scott Coan sunt doar câteva dintre “numele” care au ţinut să facă scufundări alături de rechini. Fie că s-au aflat în vacanţă, fie că filmările au avut loc chiar în Insulele Bahamas, cei menţionaţi au ales clubul de scubadiving “Stuart Cove’s”. De asemenea, realizatorii seriei de emisiuni “Shark Week”, “Into the Blue” şi “Mythbusters” de la Discovery Channel sunt obişnuiţi ai locului, asemeni fotografului Briann Skerry de la National Geographic Magazine. Tot aici, celebrul fotoreporter Stephen Frink, director al Scuba Diving Magazine, înnebunit fiind după aceste locuri, va organiza în luna octombrie concursul mondial de fotografie “Great Bahamas Shark Shootout”.

 

 

 

×