x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să naşti şi să mori pe pământ străin

Să naşti şi să mori pe pământ străin

de Carmen Plesa    |    16 Ian 2008   •   00:00
Să naşti şi să mori pe pământ străin

O româncă de 20 de ani a murit în Spania, la puţin timp după ce a dat viaţă unei fetiţe. Oamenii din Beclean – Bistriţa-Năsăud au sărit în ajutorul tatălui fetei, pentru ca acesta să-şi poată înmormânta fiica în ţară.

O româncă de 20 de ani a murit în Spania, la puţin timp după ce a dat viaţă unei fetiţe. Oamenii din Beclean – Bistriţa-Năsăud au sărit în ajutorul tatălui fetei, pentru ca acesta să-şi poată înmormânta fiica în ţară.


Ultima zi din 2007 a adus familiei Mălinaş din Beclean o nepoată, pe Ainhoa Ramona Maria. Copila s-a născut departe, în Spania, la Torrevieja, unde Ramona, fiica lor, plecase să-şi facă un rost. În această seară, Virgil Mălinaş îşi aşteaptă fata acasă. Dar Ramona nu o să vină cu fiica ei în braţe, pentru botez. Se întoarce doar ea, într-un sicriu, cu un avion care aterizează la Cluj. Inima româncei de 20 de ani s-a oprit din visul ei spaniol, la un miez de noapte. "La 3 ianuarie, dimineaţa, când m-am dus la spital, mi-au spus că a făcut un infarct", îşi aminteşte Florin Şimon, iubitul ei.


SARCINÅ ŞI NAŞTERE, UŞOARE. Tânărul spune că fata a avut o sarcină uşoară. Florin îşi aminteşte că înainte de naştere doctorii i-au făcut Ramonei o radiografie la inimă, dar că nu s-au arătat îngrijoraţi de starea fetei. I-au spus că are doar o mică problemă la una dintre valve, care se poate trata, eventual opera, mai târziu. Chiar l-au asigurat pe Florin că nu e cazul ca Ramona să fie dusă la alt spital, mai ales că aceasta se simţea foarte bine.




ELEVÅ. Ramona împreună cu dirigintele ei

Naşterea, la care Florin a asistat, a fost, de asemenea, uşoară. Fetiţa a avut 2,6 kilograme şi a fost dusă la un incubator. Tânărul îşi aminteşte că după ce micuţa a venit pe lume mama a mai fost ţinută aproape două ore în sala de naşteri, iar la un moment dat s-a plâns că vede cu pete. I s-a pus o mască de oxigen şi a fost mutată într-un salon obişnuit. Au petrecut Revelionul împreună, în spital. "Părea că se simte mai bine, chiar i-am dat să mănânce puţin", spune tânărul. La un moment dat însă medicii au venit şi l-au anunţat că Ramona nu respiră bine şi că trebuie mutată într-o altă parte a spitalului, unde aparatura era mai sofisticată.


VESTEA. În seara de 2 ianuarie, la 9:30, Florin a plecat de la spital convins că iubita lui se simte bine. Când s-a întors dimineaţa, l-au anunţat că Ramona a murit. Doctorii i-au explicat că de vină a fost hipertensiunea pulmonară. După autopsie i-au spus că fata de 20 de ani avea inima unei persoane de 80 de ani – atât era de deteriorată. Explicaţie pe care Florin nu a înţeles-o, pentru că, cu doar câteva zile în urmă, medicii îl asiguraseră că inima fetei nu are vreo problemă importantă. S-a gândit să ceară investigaţii, însă deocamdată nu a avut nici timp, nici bani pentru a porni o acţiune, iar cercetările ar fi amânat repatrierea corpului. Au urmat zile de alergat, după acte – pentru fetiţa abia născută, pentru iubita moartă. Singurul care l-a ajutat a fost fratele său, care a venit de la Madrid ca să-i fie alături. "Încă nu m-am dezmeticit. Alerg, plâng. Iar plâng. Nu-mi vine să mă duc acasă, pentru că fiecare lucru îmi aminteşte de ea şi mi-e foarte greu", spune Florin.

 

ALERGÅTURA DUPÅ ACTE. Pentru că nu era căsătorit legal cu Ramona, n-a putut să-i facă nou-născutei decât acte provizorii. A trebuit să meargă la un tribunal, cu doi martori, care să ateste că el şi Ramona trăiau împreună. Va avea nevoie, de asemenea, de o declaraţie semnată de părinţii fetei, în care aceştia să confirme că ştiau că fiica lor şi Florin aveau o relaţie. Deocamdată, micuţa are doar un certificat sanitar provizoriu. Va avea un certificat de naştere spaniol abia după ce un judecător va analiza dosarul. Certificatul acesta trebuie înregistrat la Ambasada României în Spania şi apoi la Primăria din Beclean.


FETIŢA E BINE. Vestea bună e că de trei zile Ainhoa Ramona Maria a fost scoasă din incubator. Fetiţa s-a îngrăşat cu aproape 300 de grame, după ce, în zilele de după naştere, slăbise de ajunsese să cântărească mai puţin de două kilograme. "Acum am ieşit de la ea, de la spital. Am hrănit-o, am schimbat-o. Fetiţa e din ce în ce mai bine. Grija mea va fi de acum ca, măcar din punct de vedere material, copilul să nu aibă nici o lipsă. Ea a rămas singura mea mângâiere", ne-a spus marţi seară Florin Şimon.

Povestea iberică


AMINTIRI. În ţară, alături de părinţi
Florin Şimon şi Ramona Mălinaş au plecat cu acelaşi autocar în Spania, de la Beclean (Bistriţa-Năsăud), acum aproape trei ani. "Ea a mers întâi la rudele ei, dar apoi ne-am reîntâlnit şi nu ne-am mai despărţit", îşi aminteşte tânărul. Anul trecut, Ramona şi Florin au reuşit să pornească chiar o mică afacere. "Ne-am deschis un mic local, în care serveam şi mâncare românească. A fost muncă multă, însă nu scoteam nici măcar cât investeam", îşi aminteşte Florin. Tatăl Ramonei spune că fata nu s-a descurajat. Au renunţat la local şi au investit toţi banii într-o mică firmă de construcţii, cu care aveau planuri mari. Ramona a fost ultima dată în ţară în urmă cu un an.


Deznădejdea unui tată singur

Florin Şimon a stabilit cu medicii spanioli ca fetiţa să rămână în spital până când el se va întoarce din România, de la înmormântarea Ramonei. Tânărul a vorbit deja cu o femeie din Beclean, pe care o va angaja ca să vină în Spania cu el, pentru a avea grijă de fetiţă, atunci când el va fi la muncă. "Aş fi vrut să mor eu şi să trăiască ea, pentru fetiţă. Un copil are nevoie în primul rând de o mamă. Un tată poată să se ducă la serviciu, să aducă bani, să ia o dădacă pentru copil, dar asta nu înlocuieşte o mamă", spune Florin.


Sprijin pentru repatriere

Virgil Mălinaş, tatăl Ramonei, este funcţionar în Primăria de la Beclean. S-a împrumutat peste tot ca să-şi aducă fata, s-o înmormânteze în pământul de acasă. Ca să strângă cei 6.300 de euro necesari repatrierii – sicriul, îmbălsămarea, transportul – i-au sărit în ajutor colegii, parohiile ortodoxe din localitate, primarul Nicolae Moldovan, apoi alţi locuitori ai oraşului, care au lăsat bani în urnele amenajate la Primărie. Singura consolare a familiei este acum nepoata. "Am vrea să o aducem în România, dar la vară, când va fi cald. Acum ar fi prea greu pentru ea. Dorim să o creştem noi. Este singurul lucru care ne-a rămas de la fata noastră", ne-a spus Virgil Mălinaş.

×
Subiecte în articol: special florin ramona