x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Sa nimicim conspiratia!"

"Sa nimicim conspiratia!"

21 Apr 2004   •   00:00
"Sa nimicim conspiratia!"

Dupa mitingul esuat din 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu a intrat in panica si a organizat o teleconferinta-fulger cu prim-secretarii din judete. A fost atunci foarte vehement in a le cere activistilor sa se ia masuri pentru salvarea regimului. Va prezentam stenograma acestei teleconferinte in care Ceausescu se adreseaza prim-secretarilor din judete:

"Vreau sa ma refer la cateva probleme care au intervenit pana acum si care demonstreaza ca avem de a face cu o actiune organizata si dirijata, cu orientare precisa de destabilizare, indreptata impotriva integritatii si independentei Romaniei. Nu exista nici cea mai mica rezerva in privinta aceasta. Scopul lor este ca, folosind agentura de care dispun si tot felul de cercuri reactionare, acestia se indreapta in primul rand spre tineret pentru a-l influenta si a-l atrage in diferite actiuni pentru a-si putea realiza obiectivele si scopul.

Trebuie discutat deschis

In aceasta situatie este necesar sa decretam o mobilizare generala a intregului activ de partid si de stat, a tuturor fortelor noastre de interne - militie si securitate - inclusiv a unitatilor militare. Trebuie sa demascam si sa respingem cu hotarare aceasta actiune si sa o lichidam. Nu se poate pune decat problema lichidarii in cel mai scurt timp a acestor actiuni conjugate impotriva integritatii, independentei, a constructiei socialiste, a bunastarii poporului.

Trebuie discutat deschis cu toti membrii de partid, cu toti muncitorii despre aceasta situatie, despre aceasta actiune care va impinge tara noastra inapoi daca si-ar atinge obiectivele, ar lichida integritatea teritoriala, nivelul de trai, perspectivele dezvoltarii socialiste a tarii.

De aici necesitatea ca intregul partid, toti oamenii muncii sa actioneze cu deplina raspundere pentru apararea avutiei nationale, a fiecarei intreprinderi, a fiecarei institutii, a bunurilor intregului popor, pentru apararea integritatii tarii.

Sa lichidam problemele din intreprinderi

Sa se constituie grupe de aparare a bunurilor intregului popor, a oraselor, a socialismului, a independentei si suveranitatii tarii, bazate pe grupele patriotice, dar cuprinzand pe cei mai buni activisti de partid, pe cei mai buni oameni ai muncii din toate domeniile. Sa nu existe sectie sau intreprindere in care sa nu se fi constituit aceste grupe. Oricine ridica probleme le poate ridica si discuta in intreprindere, la consiliul de conducere, de unde poate primi raspuns, dar orice incercare de a organiza actiuni impotriva intereselor poporului trebuie lichidata in intreprindere. Oricine actioneaza, acolo trebuie sa-si rezolve problemele si nimeni nu trebuie sa mai iasa din intreprindere in scopul activitatilor dusmanoase, antisocialiste, in slujba cercurilor reactionare de orice fel. Aceasta este problema numarul 1.

Nu am actionat si realitatea demonstreaza ca nu am pus in mod corespunzator ordine in aceasta privinta, ca nu este bine inteleasa aceasta problema.

Imediat trebuie mers in intreprinderi, discutat acolo, chiar unde sunt probleme. Trebuie sa realizam aceste detasamente de aparare sau grupe de aparare in intreprindere.

Test pentru membrii de partid

Trebuie discutat clar cu intregul partid - acum se verifica si calitatea de membru de partid. Cei care nu vor actiona in apararea socialismului, a independentei si suveranitatii nu pot sa mai faca parte sau sa mai ramana membri ai partidului. Trebuie sa discutam cu toata hotararea aceasta problema. Partidul este un partid de lupta, revolutionar si acum toti trebuie sa ne aparam tara, sa aparam socialismul. Aceasta este chemarea pentru toti comunistii, pentru toti oamenii muncii. Acesta este astazi interesul suprem si trebuie spus deschis oamenilor acest lucru.

Trebuie sa se treaca imediat, in acelasi spirit, la o discutie clara cu organizatia tineretului comunist. Nu poate fi membru al tineretului comunist acela care nu se incadreaza in grupele de aparare sau in detasamentele de aparare si care nu actioneaza cu toate fortele pentru a-si indeplini raspunderea pe care o are.

Baza e poporul

Trebuie sa se treaca cu hotarare la lichidarea oricaror manifestari din randul tineretului. Trebuie discutat foarte serios cu organizatiile de femei, cu toti cetatenii. Aceasta este problema centrala.

Repet inca o data, nu exista decat o singura cale - lupta hotarata, infrangerea fortelor reactionare, a agenturilor straine. Trebuie sa lamurim oamenii care au fost si sunt inselati. Sa nu confundam oamenii care sunt inselati cu grupurile si agenturile straine, dar sa vorbim deschis si sa izolam aceste grupuri, sa fie demascate cu toate fortele in comun. Baza in toate aceste actiuni trebuie sa fie grupele sau detasamentele de aparare a proprietatii si avutiei intregului popor, a socialismului, a independentei si suveranitatii tarii. Totul in legatura cu aceste grupe trebuie sa se indeplineasca din aceasta seara. Trebuie actionat pe toate liniile. Maine in presa trebuie sa apara deja constituirea acestor grupe si chemarea la ordine, la asigurarea desfasurarii normale a intregii activitati.

Sa nu intoarceti obrazul

Conlucrati strans cu organele Ministerului de Interne, cu unitatile militare, acolo unde exista acestea, dar, repet, trebuie sa punem accentul ferm si hotarat pe organizarea grupelor sau detasamentelor de aparare sau, mai precis, a detasamentelor de lupta si de aparare a avutiei intregului popor, a ordinii si linistii in orase, a independentei si suveranitatii, care este obligatia suprema a fiecarui cetatean al Republicii Socialiste Romania. Trebuie sa luam masuri ferme de buna pregatire - acestea sunt detasamentele de lupta si actiune. Ei, cu fortele proprii, trebuie sa asigure ordinea in intreprinderi si in orase si trebuie sprijiniti numai acolo unde este necesar de unitatile Ministerului de Interne si de unitatile militare.

Sa se foloseasca toate mijloacele si daca cineva este lovit sa raspunda cu doua lovituri - nu trebuie sa intoarca si obrazul celalalt. Cine indrazneste sa loveasca, trebuie sa fie lovit si trantit la pamant, inclusiv in intreprinderi trebuie facut acest lucru. Nu trebuie sa se ajunga la folosirea armelor, dar trebuie folosite toate mijloacele si detasamentele de lupta trebuie sa fie dotate cu tot ce este necesar pentru a impune ordinea si disciplina.

Tradatori pentru o tuica

Sa discutam foarte larg si deschis cu oamenii muncii, sa actionam pentru a-i desprinde de influenta acestor elemente reactionare si agenturi ale tarilor straine, de aceia care pentru un pumn de dolari sau de alta valuta pentru promisiuni si cateodata pentru o tuica isi tradeaza tara, familia si poporul.

Iata, tovarasi, cum se pune problema si cum trebuie sa actionam inca din aceasta seara. Vreau sa atrag serios atentia ca trebuie sa asiguram ordinea, sa nimicim aceasta conspiratie, sa asiguram linistea, ordinea, dezvoltarea socialismului, independenta si integritatea Romaniei.

Nu avem dreptul sa facem nimic care ar putea sa puna in pericol integritatea si constructia socialista a tarii noastre. Trebuie sa spunem dar si sa chemam intregul popor la aceasta lupta.

Au fost bine intelese problemele? Daca aveti de pus vreo intrebare, va rog sa spuneti. Nu aveti nici o intrebare, nu aveti nici o problema de ridicat?

Tov. Constantin - Cluj:
Tovarase secretar general, as dori sa ridic o problema si sa va rog, daca nu considerati ca este necesar - noi totusi va rugam sa instituiti, pentru cateva zile macar, starea de necesitate si in orasul Cluj.

Tov. Nicolae Ceausescu:
Vom analiza aceasta problema, dar masurile pe care am spus sa le luati reprezinta mai mult decat starea de necesitate, pentru ca aceasta nu rezolva problema. Problema este legata de a trece la mobilizarea partidului, la crearea detasamentelor de lupta, la mobilizarea tineretului, a femeilor, a poporului - aceasta este starea de necesitate si aceasta trebuie sa fie starea de necesitate. Sa facem astfel incat sa nu poata desfasura vreo activitate impotriva intereselor poporului, care inseamna nivel de viata, care inseamna si libertate si tot ceea ce am realizat si inseamna integritatea tarii. Mai presus de toate, trebuie ca toti sa actioneze pentru integritatea tarii si aceasta este, repet, mai mult decat starea de necesitate.

Alte probleme?

V-am vorbit de tineret. Am chemat la mine conducerea tineretului, le-am dat in seara aceasta indicatii in acelasi spirit: sa organizam si sa facem ca detasamentele revolutionare de lupta ale tineretului sa intre in actiune. Reamintesc numai ca inainte, in Bucuresti, functionau asemenea grupe si nu indraznea nimeni, nici huliganii de pe bulevardele Capitalei sa ridice capul. Este adevarat, am fost atunci criticati ca aceste grupe sunt prea aspre, dar eu le-am spus ca trebuie sa fie si mai aspre cu cei care incalca legile tarii. Umanism inseamna de a apara interesele poporului, ale intregii natiuni, integritatea tarii. Acesta este umanismul - nu de a lasa la voia intamplarii activitatea tuturor elementelor declasate, inapoiate - si desigur intensificarea activitatii de educatie, dar acum trebuie sa le explicam si sa inteleaga educatia prin aceea ca trebuie sa respecte disciplina si ordinea. Mai tarziu vom discuta si despre problemele educatiei. Acum un singur lucru trebuie sa inteleaga - ca oricine incalca ordinea, linistea trebuie sa primeasca raspunsul ferm, ca nimeni nu poate actiona pentru a pune in primejdie integritatea tarii, linistea poporului, bunastarea poporului. Daca aveti alte intrebari?

Tov. Lungu - Braila:
Tovarase secretar general, va raportez ca in adunarile tinute cu comunistii, cu oamenii muncii si-au exprimat totala indignare si au condamnat hotarat manifestarile elementelor reactionare. Aici activitatea se desfasoara normal si hotarat pentru indeplinirea sarcinilor de plan. Va asiguram ca vom face totul pentru indeplinirea indicatiilor ce ni le-ati dat. Am terminat, sa traiti.


Nu ratati
In numarul de maine, dezvaluiri incendiare despre culisele caderii regimului.
Marturii despre dupa-amiaza zilei de 21 decembrie, incercarea de reprimare a populatiei revoltate si baricada de la Inter.
×