x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Să nu uităm să iubim trandafirii”

“Să nu uităm să iubim trandafirii”

de Alex Botusan    |    20 Apr 2008   •   00:00
“Să nu uităm să iubim trandafirii”

Primăvara e anotimpul în care ne lăsăm “ninşi” cu flori... În Sfînta Zi a Floriilor, florile sînt, ele însele, sărbătoritele.

REFRENE - Simfonia florilor

 

Primăvara e anotimpul în care ne lăsăm “ninşi” cu flori... În Sfînta Zi a Floriilor, florile sînt, ele însele, sărbătoritele.

“Să nu uităm nicicînd să iubim trandafirii”, spune un vechi refren, unul dintre cele mai frumoase tangouri. Ce-aţi zice dacă, măcar astăzi, de Florii, ni-l amintim şi-l dansăm alături de cei dragi?! Trandafirul este una dintre cele mai frumoase flori (dacă minunatele “creaturi” pot “suporta” grade de comparaţie). El poate fi găsit şi dăruit tot timpul anului. Răsfoind o enciclopedie, aflăm că trandafirul (Rosa sp.) este o plantă din familia Rosaceae, răspîndită în majoritatea regiunilor globului. În genul Rosa sînt încadrate nu mai puţin de 400 de specii de arbuşti al căror strămoş provine din podişurile Asiei Centrale. Din această regiune provin, ca evoluţie, toate speciile, hibrizii şi varietăţile de trandafir ornamentale comercia-lizate astăzi.

 

GAMĂ. Datorită răspîndirii lor în zone cu climă diferită, a rezultat o gamă bogată de tran-dafiri, fiecare avînd caracteristici proprii. Întîlnim trandafirul pitic, trandafirul căţărător, cei cu frunze încreţite, trandafirii remontanţi Thea hibrizi şi multe alte varietăţi. Trandafirii au fost împărţiţi pe grupe, de către cultivatori. În funcţie de aspectul trandafirilor, specialiştii au încadrat numeroşii hibrizi în mai multe grupe principale: măceşi decorativi şi trandafiri de parc – în această grupă sînt încadrate speciile rezistente la condiţii mai aspre de climă. Majoritatea speciilor înfloresc o singură dată pe an şi sînt cultivate ca arbuşti ornamentali în parcuri, în tufe, pentru alcătuirea unor împrejmuiri naturale sau pentru decorarea unor ziduri. Sînt, de asemenea, folosiţi ca portaltoi. De asemenea, mai există trandafiri de grădină, trandafiri pitici, pentru jardiniere şi ghivece etc.

×
Subiecte în articol: special