x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Să trăiască doar ei bine!

Să trăiască doar ei bine!

de Gabriela Mladin    |    09 Mai 2009   •   00:00
Să trăiască doar ei bine!
Sursa foto: Gabriela Mladin/

În timp ce peste 600 de angajaţi sunt trimişi în concedii fără plată de la Mindprest, o societate la care acţionar majoritar este Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, organigrama instituţiei este "umflată" cu trei posturi noi de director.



Astfel, societatea cu cinci directori, unul general şi patru adjuncţi, funcţionează pentru a număra zilele neplătite ale salariaţilor, care, forţat au fost trimişi acasă. "Scaunele" de directori au fost înfiinţate special pentru rudele a doi democraţi din Gorj: fostul secretar de stat în Ministerul Economiei, Cosmin Popescu, şi Iustin Moţa, preşedintele Consiliului de Administraţie al societăţii.

PENTRU UNII MUMĂ, PENTRU ALŢII CIUMĂ
Mulţi dintre cei care au venit la vot în vara anului trecut s-au gândit că prin votul lor vor schimba lucrurile, evident, în bine. "Să trăiţi bine!", sloganul Partidului Democrat, a fost imediat schimbat chiar de oamenii din PD în "să trăim bine". Şi asta au făcut! Cel puţin democraţii de la Gorj Iustin Moţa şi Cosmin Popescu - ultimul conduce la Gorj formaţiunea politică, iar în Parlamentul României se laudă că ne reprezintă cu multă grijă - au arătat cine trebuie să trăiască bine. Rudele lor! Pe principiul "să-mi trăiască doar familia", Iustin Moţa şi Cosmin Popescu şi-au angajat rubedeniile pe posturi de directori. Şi pentru că nu existau locuri suficiente, cei doi le-au înfiinţat. N-a contat faptul că amărâţii de muncitori, şi vorbim de sute de suflete la care se mai adaugă alte sute de acasă, se gândesc cu teamă la ziua de mâine.

La începutul acestui an, conducerea Mindprest anunţa faptul că va trimite aproape 700 de angajaţi în concediu fără plată. În prezent, muncitorii, aproape 1.200, sunt în concedii fără plată. Ei au fost planificaţi prin rotaţie, în funcţie de programul de lucru şi de fondurile unităţii. În timp ce salariaţii caută soluţii pentru traiul zilei de mâine, şefii din Consiliul de Administraţie şi AGA ai Mindprest au ajuns la o concluzie "favorabilă" unităţii pentru ieşirea din criză: mai înfiinţăm posturi de directori special pentru rudele noastre.

Astfel, în martie 2009, în şedinţa Consiliului de Administraţie al societăţii, format din democraţii Iustin Moţa, Ion Dragu, Gabriela Liao, Adrian Giurcău şi sindicalistul Vasile Bordei, s-a dispus transformarea unor posturi de şef de departamente în posturi de director. Ideea a aparţinut preşedintelui Consiliului de Administraţie, Iustin Moţa, şi a fost îmbrăţişată şi de Adunarea Generală a Acţionarilor. Transformarea aduce mai mulţi bani în buzunarele unor angajaţi cu "pile" în Partidul Democrat, nicidecum în beneficiul unităţii.

"CÂT MAI MULŢI DIRECTORI!"

Noua organigramă cuprinde, pe lângă posturile de director general şi economic, pe cele de director de Resurse Umane, Comercial şi Tehnic. Apar astfel trei noi posturi de directori, care le va aduce "favoriţilor" cu 2.000 de lei mai mult decât câştigau înainte. Pe funcţiile de şef serviciu, salariul era de maximum 2.900 de lei. Pentru că au căpătat peste noapte statutul de director, aceştia încasează acum 5.000 de lei. Astfel, pentru postul de director tehnic a fost numit Alexandru Lopotenco, de meserie economist. Însă criteriul de promovare din postul de şef de serviciu în cel de director a fost faptul că făcea parte din familia preşedintelui CA-ului de la Mindprest, respectiv Iustin Moţa. Sora lui Lopotenco este soţia lui Moţa. Rămânând la capitolul "nepotisme", şeful organizaţiei PD-L Gorj, deputatul Cosmin Popescu, nu s-a lăsat mai prejos şi i-a creat post de director şi cumnatei sale, Mădălina Drăgulescu. Ea ocupă funcţia de director comercial şi este, la fel, sora soţiei sale. O ală "pilă" democrată este Gheorghe Corbu, care ocupă funcţia de director de Resurse Umane şi este cumnatul directorului de la SNLO, Constantin Lăzăroiu.

CU DEMOCRAŢII ÎN FRUNTE!
Preşedintele CA al Mindprest, Iustin Moţa, susţine că schimbarea organigramei care a dus la promovarea rudelor sale este o simplă întâmplare. "Organigrama este avizată de Consiliul de Administraţie şi aprobată de AGA. Faptul că a fost promovat cumnatul meu pe postul de director este doar o întâmplare. S-au respectat condiţiile ocupării posturilor, iar cumnatul meu are pregătirea necesară", a declarat Iustin Moţa. Pus să se gândească doar un minut şi la salariaţii care vor rămâne fără locuri de muncă, în paralel cu promovarea cumnatului său pe un post de director care-i îmbunătăţeşte veniturile personale în defavoarea unităţii, Iustin Moţa a început să vorbească despre agenţii economici care sunt influenţaţi de criza financiară. Tot pură întâmplare consideră şi Cosmin Popescu că a existat atunci când şi cumnata sa a "căpătat" în plin program de restructurare postul de director. "Nu am nici o legătură cu promovarea cumnatei mele pe postul de director. Eu nu am cerut o asemenea promovare", susţine Cosmin Popescu, care este şeful de partid al lui Moţa.

SNLO şi sindicatele, acţionarii Mindprest

Societatea Mindprest are ca acţionari Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi Sindicatele Miniere. SNLO deţine 87%, iar restul de 13% aparţine sindicatelor. "Să ştiţi că salariile de director nu sunt aşa de mari la Mindprest. Ştiu de la domnul Iustin Moţa că l-aţi sunat şi v-aţi interesat de situaţia de la Mindprest. ştiu şi ce tentă vreţi să daţi articolului, pentru că mi-am dat seama din întrebările dumneavoastră. Un director câştigă până în 50 de milioane de lei vechi. Legat de disponibilizări, 600 de angajaţi vor pleca dintr-un total de 1.200. Este adevărat că oamenii sunt în concedii fără plată, pentru că nu mai există solicitări", a explicat Dan Burlan, directorul general al SNLO. Liderul de sindicat, Marin Condescu, condamnă ceea ce s-a întâmplat la Mindprest: "Nu sunt de acord cu aceste modificări în organigramă. Niciodată nu am fost de acord cu promovarea pe aceste criterii, niciodată nu mi-am angajat rudele prin aceste societăţi şi cred că puteam s-o fac. Personal, sunt de acord să rămână la Mindprest trei posturi de director, nu cinci, şi 450 de angajaţi, iar ceilalţi să fie disponibilizaţi", a declarat Condescu.

4.900 de lei este noul salariu al unui director avansat din şef de serviciu

×
Subiecte în articol: special director iustin mota mindprest