x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Să trimiţi caii la abator e barbarie. Reparaţi gardul!".

"Să trimiţi caii la abator e barbarie. Reparaţi gardul!".

de Ionela Gavriliu    |    23 Mai 2011   •   21:00
"Să trimiţi caii la abator e barbarie. Reparaţi gardul!".

Fostul guvernator al Deltei Dunarii Virgil Munteanu arata ca mai salbatici decat caii din Letea sunt oamenii care-i vand la abator. Si nu intelege de ce s-a ales cea mai complicata solutie pentru a feri padurea Letea de stricaciunile animalelor, cand era suficienta repararea unui gard cu care a fost imprejmuita rezervatia intre 1994 si 1996.

"Parerea mea e ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza unui ma­nagement prost in zona. Sunt niste modalitati foarte simple de a proteja rezervatia de animale, sa nu mai manance coaja arborilor si lastarii. Ca nu numai caii intra in padure: intra si vacile, si porcii localnicilor. Sa se repare gardul! Nu cred ca trebuie mii de euro ca sa faci asta. Exista un gard de jur imprejurul celor 2.000 de hectare de rezervatie. Nu e constructie importanta, a fost facut cat sa tina animalele departe. Cu timpul, s-a distrus. S-a deteriorat natural sau a fost distrus intentionat tocmai pentru a lasa animalele sa aiba ce manca. Ati vazut locul: in jurul padurii e zona de nisip, n-au ce manca animalele acolo, asa ca padurea e un loc bun de pasunat. Sau, daca vrei ca acesti cai sa nu se inmulteasca, sterilizeaza-i! Ca sunt mult mai usor de sterilizat 3.000 de cai, sau cati sunt, decat zeci de mii de caini vagabonzi. E o metoda ci­vilizata si foarte simpla", explica Munteanu.

Acesta a calificat intentia de a duce la abator caii sanatosi drept "barbarie". "Poti face un proiect, ca sa le tii numarul sub control. Dar nu poti trimite la abator niste animale sanatoase, puternice, care sunt intr-o stare buna. De ce sa faci asta? Ele fac parte din acel ecosistem. Nu e vina lor ca pe grindul Letea oamenii s-au ocupat mai mult cu agricultura si au folosit caii, apoi i-au lasat liberi sa se inmulteasca...", adauga fostul guvernator.

Cat priveste controversa cat de salbatici sunt caii de la Letea, Mun­teanu clarifica: "Noi nu avem inre­gistrata specia de cal salbatic. Acestia sunt cai domestici, salbaticiti in 20 si ceva de ani. In alte tari din Europa sunt cai cu adevarat salba­tici. In Franta – caii Camargue. Si ei au fost lasati liberi de om, pe vremea sa­razinilor, dar au fost declarati specie protejata inca din secolul al XVIII-lea. Ceea ce nu e cazul aici. Acum 25 de ani caii din Delta erau ai ce­ta­te­nilor, ai IAS-ului care era acolo. Ca dupa aceea cetatenii le-au dat drumul, e altceva. Deci caii astia sunt cai do­mestici, salbaticiti. Nu pot fi considerati o specie nou aparuta", precizeaza Virgil Munteanu.

×