x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Salvat de copilul pe care il aşteaptă să se nască

Salvat de copilul pe care il aşteaptă să se nască

de Carmen Plesa    |    02 Iul 2007   •   00:00
Salvat de copilul pe care il aşteaptă să se nască

Şase romăni au murit ieri dimineaţă, intr-un accident, pe o autostradă de lăngă Roma. Cel care trebuia să conducă microbuzul refuzase această cursă, pentru că soţia sa mai are un pic şi naşte.

Morţi in Italia - Şase romăni n-au mai ajuns acasă

Şase romăni au murit ieri dimineaţă, intr-un accident, pe o autostradă de lăngă Roma. Cel care trebuia să conducă microbuzul refuzase această cursă, pentru că soţia sa mai are un pic şi naşte.

"Eu sunt Daniel Pricopie!", s-a auzit in receptor. Au urmat căteva secunde de linişte. Noi il credeam mort - unul dintre cei şase romăni care-şi pierduseră viaţa intr-un accident, lăngă Roma. Maşina, al cărui număr - BC 01 YUB — reuşisem să-l desluşim intr-o fotografie a presei italiene, era inregistrată la o adresă din Bacău, pe numele lui Daniel Dumitru Pricopie. Un vecin la care intrebasem ne spusese că Daniel făcea deseori curse intre Bacău şi Italia, iar la adresa unde era inregistrată maşina locuieşte o rudă de-a lui.

CONFIRMAREA. "Da, am un microbuz Mercedes alb care e plecat in Italia... Da, BC 01 YUB". Trecuseră mai bine de opt ore de la accident, şi nimeni nu-i spusese ce s-a intămplat lăngă Roma, cu maşina in care ar fi trebuit să se afle. "Doamne, ce-mi spuneţi?! Şase oameni?! Şase oameni", s-a cutremurat vocea bărbatului. "Dar sunt doi şoferi, cum se poate?", a continuat. "Eu nu am plecat, pentru că soţia mea trebuie să nască, la inceputul lui august. Iar luna trecută, o altă maşina de-a mea a avut accident tot in Italia. Erau nouă oameni in ea, dar au scăpat. Frănase un tir in faţă. Atunci am zis că nu-mi mai trebuie", şi-a amintit Daniel Pricopie. Nu ştia nici el, cum nu ştia nimeni din familiile celor aflaţi in maşină, ce s-a intămplat ieri dimineaţă la Roma. "Ce veste! Vă daţi seama ce mi-aţi pus pe suflet? Cum să le spun tocmai eu familiilor acestor oameni?", a oftat băcăuanul.

PRIETENUL SĂU. Pentru că nu a mai vrut să plece el in cursă, i-a dat maşina lui Vasile Munteanu. "Şi mai era un şofer, nea Eugen...". De şoc, nu-şi mai amintea numele celui de al doilea şofer. "Eugen Nedelea era", l-a ajutat socrul său, lipit de telefon, incercănd să afle şi el veşti despre cei aflaţi in maşină.

"Dar nu ştiţi cine a scăpat? Poate au scăpat şoferii! Vasile Munteanu avea şi o fată, care e in Sicilia! E prietenul meu! Ştiţi, a scăpat?", intreba disperat băcăuanul. "Şoferii sigur erau in faţă, şoferii mor primii", a şoptit socrul său. "Eu am doi fraţi in Italia, o să-i sun pe ei, să vedem ce putem face. Nu vreau să mă duc acolo", a spus Daniel Pricopie.

Are 37 de ani şi, ieri dimineaţă, n-a fost in microbuzul morţii. A fost la Bacău, nu la Roma. Copilul său nenăscut l-a salvat.

MAE, prea lent

Ministerul de Externe a confirmat abia după opt ore de la producerea accidentului că persoanele decedate erau romăni, iar microbuzul in care se aflau era inmatriculat la Bacău. La 10 ore de la producerea accidentului, Ilie Bănică, purtătorul de cuvănt al MAE, citat de Rompres, a anunţat că se cunoaşte identitatea celor morţi in accident şi că datele urmează să fie inaintate Ministerului de Interne, care va informa familiile. "Pănă in momentul in care familiile vor fi informate, persoanele din ţară care doresc să afle mai multe detalii despre posibile rude implicate in acest tragic accident se pot adresa in scris Direcţiei Relaţii Consulare", a precizat purtătorul de cuvănt al MAE. El a menţionat că cererea scrisă poate fi trimisă prin fax, la numărul 021-319.68.69, şi trebuie să conţină datele solicitantului, gradul de rudenie, datele personale ale celui pe care il caută şi un număr de telefon la care poate fi contactat.

Spre casă, cu cadouri pentru copii

Şase romăni - cinci bărbaţi şi o femeie - au murit, iar trei au fost răniţi grav după ce şoferul microbuzului in care se aflau a pierdut controlul maşinii şi s-a răsturnat, pe autostrada A1, in apropiere de Roma. Cinci dintre victime erau din Buhuşi (Bacău), iar una din Constanţa. Cei trei romăni răniţi - două femei şi un bărbat - sunt spitalizaţi la Roma. Preşedintele Partidul Romănilor din Italia (PIR), Giacarlo Germani, a fost ieri la spitalul in care era operată una dintre romănce, iar medicii l-au asigurat că aceasta va supravieţui. PIR a anunţat ieri că le va oferi membrilor
familiilor victimelor asistenţa juridică necesară. Potrivit Il Messaggero, cea mai plauzibilă cauză a accidentului ar fi explozia unui pneu, pentru că in acel moment, la 7 dimineaţă (8 ora Romăniei), vizibilitatea era foarte bună şi drumul drept.

Potrivit ziariştilor italieni, romănii intraseră pe autrostradă pe la Salerno, la ora 4 dimineaţă, şi se presupune că ei se intorceau acasă, in Romănia, deoarece in microbuz erau multe bagaje, iar printre ele - biciclete pentru copii.

Tragediile romănilor in străinătate

Anul trecut, Biroul Asiguratorilor din Romănia (BAAR) a primit 530 de cereri de despăgubire din străinătate, pentru accidente rutiere provocate de cetăţeni romăni pe teritoriul altor state, cu o valoare de 2,15 milioane euro. Ieri noapte, spre exemplu, un romăn de 22 de ani a fost ucis, pe o autostradă din Italia, pe care incerca să o traverseze. Tănărul a fost lovit de un automobil al cărui şofer nu a mai putut să facă nimic pentru a-l evita. Cazul sportivei Maria Cioncan, care a murit la 21 ianuarie 2007, in Bulgaria, intr-un accident de circulaţie, sau al celor trei romăni decedaţi tot intr-un accident de circulaţie la data de 11 martie 2007 pe o autostradă din nordul Ungariei sunt alte exemple de tragedii in care au fost implicaţi cetăţeni romăni aflaţi pe teritoriul altor ţări. Maria Cioncan, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice din 2004, a murit, după ce maşina pe care o conducea s-a izbit de un copac de pe marginea şoselei dintre Sofia şi Plevna. Atleta se intorcea in Romănia, impreună cu membrii staff-ului său tehnic, după un stagiu de pregatire efectuat in Grecia. Potrivit expertizei efectuate de Poliţia din Bulgaria, accidentul a fost cauzat de o eroare a conducătorului auto. Din momentul manevrei greşite şi pănă la locul impactului cu copacul, maşina a traversat şoseaua pe contrasens, parcurgănd 29 de metri in mai puţin de o secundă. Un alt caz este cel al celor trei romăni care şi-au găsit sfărşitul la 11 martie 2007 intr-un accident pe o autostradă din Ungaria. Accidentul s-a produs cănd o maşină inmatriculată in Austria a apărut brusc dintr-o rigolă paralelă cu autostrada. (Mara Răducanu)

Â


×
Subiecte în articol: special romani italia accident masina roma